Dobrý deň. viem, že táto téma tu už asi je, ale aj tak otváram novú diskusiu, lebo už si neviem rady.
Máme konkrétne taký problém, že malinký dosť veľa vracká. Má 5 týždňov, viem, že u bábätiek je to normálne, ale asi nie v takom množstve. Hoci malý priberá a rastie normálne, obávam sa, že s ním nie je niečo v poriadku,nakoľko po každom kojení vygrcká veľké množstvo mliečka...niekedy je to jedna polievková lyžica, inokedy dve až tri. Niekedy vracká aj hodinu po papkaní. Nie je to oblúkovité vracanie, je to skôr blinkanie, ale vo veľkom množstve. S týmto problémom sme boli už aj hospitalizovaní, tri dni nás pozorovali, no poslali nás domov s tým, že ho "prepapkávam" a určili nám režim 8minútového kojenia, každé tri hodiny. Dokonca sme boli aj na vyšetrení, či nejde o reflux, ultrazvuk ukázal tri refluktújúce príhody, no lekári sa tomu viac menej už potom nevenovali, a tak som myslela, že je to v poriadku. Určený režim sme dodržiavali, no nijak zvlásť to nepomohlo. malý stále vrackal. Okrem noci (vtedy takmer nevracia). Prijali sme aj iné opatrenia - vyvýšené lôžko, polohovania, kojenie viac menej vo vzpriamenej polohe. Stále nič. Dokonca som kúpila aj Nutrilon Nutriton,..ten však malý veľmi ťažko prijíma, nakoľko ho podávam lyžičkou. Druhý deň skúšame Gastrotuss baby, ale ani ten veľmi nepomáha. malý stále vracká. Navyše posledné dva týždne je pri papkaní veľmi nervózny, trhá sa, zvýja, chrapčí a nakoniec plače. Myslela som,že mám malo mliečka, ale v tom to nebude, pretože ked sa odpojí (čo robí veľmi často počas kojenia, s následným čudným výrazom v tváričke) tak mliečko doslova strieka. Vyskúšala som aj odsatie malého množstva mlieka pred kojením, aby sa veľmi nenahltal, ani to nepomohlo...navyše som si potom nebola istá, či mu ostalo dosť na papanie. Popri tom všetkom má malý veľmi nepokojný spánok, stále sa strháva zo sna, chrapčí, vzdychá, napína sa a je akoby v krči.
už si ozaj neviem rady, ako mu pomôcť..☹ (dúfam,že som t onenapísala veľmi zmätkovito..a pochopíte, čo som chcela povedať.) Vopred ďakujem za radu, nech je už hocijaká. Ďakujem.
a bola na ultrazvuku vylucena pylorostenoza? moj syn tiez vracal, ale strasne vela, a najprv sa ma vsetci snazili presvedcit, ze ide o reflux, a ze mam vydrzat, a nakoniec ho museli operovat
@michaela_gallikova
@michaela_gallikovasme na tom presne rovnako:(. V podstate budem len čakať, až z toho vyrastie-ak sa to nebude zhoršovať a bude pekne priberať.
ALe vydržať to,..
@michaela_gallikova u nas to bolo presne takto skoro ako pišeš, hned po papani ako grckal všetko čo jedol išiel aj von....napokon sme boli v nemocnici na 5 dni, maly mal Virus-Gastroeternitis acuta-- dostali solovu vodu a rižovu dietu 3 dni, a 2 dni zas mu dali mliečko, odvtedy všetko je ok, mame 2 roky...
@michaela_gallikova , moja malinka tiez velmi vela zvrackala, presne ako pises. pekne priberala, v noci to bolo ok, ale cez den niekedy aj 2 hod po kojeni a pomerne velke mnozstvo.. neriesila som to nijako, kedze prispievala... lenze mali sme aj ekzem, ktoreho sme sa nemohli zbavit, tak som drzala hypoalergennu dietu... vtedy grckanie prestalo.. az pri zavadzani potravin spat do stravy som zistila ze jej vadila psenica.. akonahle som si dala kusok chcela na ranajky a nakojila som ju, hodinu v kuse potom grckala (a fakt ze velmi).. skusala som to viac krat, vzdy rovnaky vysledok... doteraz psenicu nemoze, ale prejavuje sa to vyrazkami (zvracanie prestalo)... cize u nas to bol prejav alergie a keby som dietu nedrzala, prisla by som na to az pri prikrmoch..
@liz_lemon jezkovy oci, bobek maly! toto sa nas nastastie netyka. negrcia vzdycky. vacsinou potom,co ja velmi preje.ALebo pokial sapri dojceni pokaka a ja ho prebalujem. Noniekedy sa naozaj pogrcia ajhodinu po dojceni. Musim ho stale nosit- po dojceni,pokial ho polozim priskoro, pogrcia sa a je nepokojny.
Nojepravda, ze od tej doby,co mi doslo, ze je nepokojny vdaka refluxu a zaobchadzam s nim ako s malovanym vajcom -najma pri prebalovani- tak sa to zlepsilo.
Po dlhom dojceni honosim a este dam do autosedacky- do vajca. To nam pomaha. A cez den satka! Vdaka Bohu za tento vynalez.
@michaela_gallikova ahoj, tak záklopka sa vyvíja až do 6 mesiaca..Preto lekári reflux neriešia..Rieši sa to až po roku, keď sa to neupraví..
V podstate máš "šťastie v nešťastí", lebo je veľa detičiek, ktoré reflux majú, ale nie je ho vidieť, lebo potrava im ide len po pažerák a späť.
Tie deti sú nepokojné plačlivé a rodičia nevedia čo s nimi.
Takže ak tvoje dieťatko priberá, neboj sa..Je to nepríjemné, môže to viesť časom aj k častejšiemu výskytu respiračných ochorení, zápaly priedušiek, pľúc..
Takže ak môžeš, rieš to tak ako ti bolo povedané, zvýšená poloha, jesť častejšie ale po troške. Moja dcéra spala len na brušku..Na mojom veľkom vankúši a na brušku. Bola vlastne celá na ňom. Hlavičku som jej otáčala z jednej strany na druhú..Len tak sa dobre vyspala..A keď bola väčšia tak sme ju museli často nosiť v "klokanke"..
Ak kojíš, je dobre dozrieť na potraviny, ktoré ty ješ. Deti veľké, ktoré majú reflux sa majú vyhýbať vyprážanému, kysnutému, perlivým vodám..
@sonice no, ked si predstavim, ako ma kazdy lekar vzdy len odbil, ze je to reflux, a ze mam vydrzat do 4.mesiaca...bolo to strasne, ale najhorsie je, ze jeho diagnozu najprv vylucili, a nakoniec to jednej lekarke v nemocnici neslo do hlavy, a dala urobit opatovne sono, a tam zrazu diagnozu potvrdili, a hned ho operovali, potom uz bolo dobre, vobec nevracal
dakujem vsetkym za rady. dnes sme boli u lekárky na kontrolu,malinký chytil dokonca aj soplíky,ale krasne pribral,za necele dva tyzdne 980g,tak som kludnejsia. nadalej vsak polohujeme,kojime už takmer v "stoji" atd. niekedy je to lepsie,inokedy horsie. musime to asi len preckat.....len co s tymi nedospatymi nocami...🙂
@michaela_gallikova:
Ked prospieva, neplace od bolesti kvoli stvrdnutemu brusku alebo kvoli refluxu, tak to neries 😉
Treba k tomu asi dost nervov a klud, ale pises, co vsetko si uz vyskusala, a to je na 5 tyzdnove babo fakt dost a nevidis zmenu? Tak to nechaj tak. Ocividne je to "iba" grckanie, ale teda trosku viac "materialu". Vykasli sa aj na rezim, nadalej koj na poziadanie. Ked mu mliecko moc strieka, tak protestuje, lebo nestiha prehltat. Ten problem som mala aj so synom aj teraz s dcerou. Tak sa odpoji sama, necham mliecko odstriekat do plienky (aj ked je to skoda), a potom pije/pil dalej s kludom, ked uz tak nestrieka.
To strhavanie v spanku je tiez normalne. Skus ho dat do zavinovacky, mozno bude menej sermovat rukami a tak sa sam budit. Kadejake divne zvuky male babatka vydavaju. Pre nas rodicov je to narocne, lebo vzdy sledujeme, co sa deje a co sa bude diat dalej, ale ak potom zase spi, tak to bude v ramci normy.
Moja dcera cez den tiez grckava... Teraz ma uz 15 tyzdnov, ale podla vsetkeho sa napije viac, a potom si grgne, a potom este aj niekedy grcne. Tiez je to viac ako 1 kavova lyzicka. Niekedy tiez grckne aj po hodine, napr. ked sa zobudi, ja ju zoberiem na ruky a uz mam ogrckane tricko... Ale v noci sa budi na 1-2 kojenia, inak spi kludne a v noci ju nedavam ani odgrgnut, proste ked zaspi, dam ju do postielky a spi dalej. Mozno je to tym, ze cez den je aktivna, hybe rukami a nohami a tym si "natriasa" sama brusko a zaludok.
Skus par dni nerobit nic a uvidis. Mozno dokonca bude kludnejsi, lebo budes kludnejsia Ty 😉
Vsetko dobre!