Vpadnuté členky u 3-ročného dieťaťa

21. júl 2024

Mamičky, mam podozrenie že moje 3r.dieta ma mierne vpadnute clenky.
Chystám sa zavolať pediatrovi s opýtať sa že ako to ďalej riešiť. Chcela by som aby sa pozrel na to nejaký odborník.
Prosím, do akého veku to je ešte celkom normálne? Čo si myslíte ako sa to bude riešiť keď odborník moje podozrenie potvrdí. Vlozky, cviky???
Nešťastná som z toho. Ďakujem.

drake122
21. júl 2024

Rieši sa to nad 3r veku. Ortopéd, vložky, obuv, rehabilitácie. A je hlúposť z toho byť nešťastná, toto má 70 percent populácie u nás, vrátane tej dospelej.

autor
21. júl 2024

@drake122 čo som pozerala staršie diskusie, tak mamičky veľmi neboli nadšené návštevou ortopeda a z tých otrasne tvrdých topánok na mieru. Skôr sa každá priklanala k fyzioterapeutke a cvikom 🤔. Tak ja neviem.. rozmýšľam , ze by som Dr. poprosila nech by nám dala výmenný rovno k fyzio. že nechcem ešte ortopeda riešiť.
Nešťastná som pretože som si na veci pozor dávala..myslím tak, že som nedávala dieta do pavúka, nevodila za ruky, neposadzovala pasívne , topanky dala až keď samé chodilo a to len na von aj to kvalitne BF .. tak ja neviem z čoho to môže mať. Človek sa snaží a aj tak problém 🤔.

beata_k
21. júl 2024

U fyzio sa cvici. Ortoped ti da obuv. Bola som najprv u fyzio. No len co z toho ked dieta odmieta cvicit a ked uz cvici tak to obije ako koza dojene. Vo vysledky po x mesiacoch nulovy vysledok. Nuz, ma topanky 🤷

beata_k
21. júl 2024

Ma to z BF. BF je super obuv, ale nie na rovne asfaltove chodniky.

autor
21. júl 2024

@beata_k a do kedy ste s tým čakali?
Ma čerstvo 3roky..tak neviem či mám ešte počkať ze by sa to napravilo samé alebo to už riešiť. Zase nechcem hneď hrrr brrr ale zase ani nič zanedbať. Poraďte 🙏.

autor
21. júl 2024

@beata_k a kde sa odporúča prosím obuvat BF? Vďaka.

beata_k
21. júl 2024

Ked mal 4 roky. Pediater ti povie kedy je uz vhodne.

drake122
21. júl 2024

Tak ortopéd s tým v klasických prípadoch nemá čo iné spraviť, vie len dať pomôcky a hotovo.
A že z čoho to má, väčšinou je to konštitučne podmienená telesná črta... po tatinkovi, alebo maminke. Hypotonia, hypermobilita, diastáza svalov brucha, vpadnuté členky, ploché nohy a niekedy až kolená do 'x'... všetko to ide ruka v ruke, len závažnosť, do akej miery sú tieto jednotlivé súčasti vyjadrené sa veľmi mení od človeka k človeku. Niekto to má veľmi nenápadné, u iných to vidno aj na ulici z diaľky. Ale to je už potom ovplyvnené aj tým, aký 'športový' život vedú.

beata_k
21. júl 2024

BF je obuv hodna do lesa, na nerovny teren kde je noha nutena pracovat. Po rovnom betone klebka klesne. To ti povie kazdy ortoped.

autor
21. júl 2024

@beata_k tak to by sme mali teoreticky ešte chvíľu cas ze by som vyskusala ešte niečo doma .. na doma obúvam papuče raky nech mu trošku členok podržia, už nenechávam stále na boso ako do nedávna.. a ci by som nejaký koberček senzomotoricky zohnala , pozrela nejakú masáž, cvik na nete alebo co.

autor
21. júl 2024

@beata_k super , ďakujem za vysvetlenie , zase som o info. múdrejšia.. nevedela som 😉.

beata_k
21. júl 2024

Kobercek sa odporuca. Ved skus fyzio. Poradi ti spravne cviky. Nemusis hned oropeda

autor
21. júl 2024

Podľa mňa to ma tiež dosť deti..aspoň ako sa mi to začalo zdať na mojom , tak si to trochu všímam.. len asi nie každý hneď uteká a rieši to..za to som sa chcela poradiť ze ci ešte počkať alebo už riešiť keď ma čerstvo 3roky..a zase také strašné to podľa mňa neni len sa mi zdá že keď stoji tak je to vidieť.. keď som si všimala zo zadu chôdzu tak som nevidela nič 😛.

autor
21. júl 2024

@beata_k zavolám pediatricke a poviem ze by som chcela nech nôžky pre istotu pozrie fyzio a zatiaľ nie ortopedovi..asi tam treba výmenný, že?

maryetta
21. júl 2024

Poviem ti nasu skusenost. Sice “ploche nohy” ale…
Dcerke ked mala cca 3 roky. Poslala nas dr na ortopediu. Tam ze nie je to zle ale poslala nas este na protetiku. Tam mi pan povedal ze ju mam nechavat chodit na boso. Ze sa to do nastupu do skoly upravi. A veru. Krásne sa cela kenba upravila.

On sam vtedy ze vlozky to je pasivne upravovanie. Ze to je horsie lebo svaly este ostanu viac “lenive” a iba umelo podporovane vlozkou. Ze noha sa vyvija a potrebuje sa hybat prirodzene.

kulumulu123
21. júl 2024

Pozri na youtube je tam kopev videi aj od lekatov na cvicenie na danu problematiku... My chodime k ortipedovi dal nam vlozky aj topanky na mieru plus cviky piradil plus som si nasla na internete nejake dalsie cviky navyse. Cvicime pictivi kazdy den za 6nes sa mu pi kontrole zlepsilo z levelu 4 na levek 3..
Tiez som sa pytala na barefooty a tiez mi povedal ze v pripade vpadnutych clenkov je to hovadina, lebo mu nemaco ten clenok poriadne drzat...

beata_k
21. júl 2024

Ano, ja som mala vymenny listok, ale nemusis mat. Bola som raz aj sama bez vymenneho len to bolo sukromne centrum.

alex7584
22. júl 2024

Pozri si na FB stranku vnimave koberceky, baba tam ma dost tipov ako cvicit formou hry 😉

autor
22. júl 2024

@alex7584 Ďakujem. Určite popozerám 😉.

aurora33
22. júl 2024

Urcite cvičiť. Nájdite si dobrého fyzio. Dieťa môže mať aj diastazu brušných svalov. Koberčeky sú fajn, ale cvičenie je základ. A bf ako bolo písané do lesa a nerovným povrch urcite nie na rovné cesty.