Ahojte mamičky. Mám 9 mesačnú princeznú ktorá stále len plazila po brušku , našla som fyzioterapeutku a je nutne cvičiť vojtovku - taký cvik na boku kde spodná rucka a nozka ide do 90 stupňoveho uhla. Máte niektorá s tým skúsenosti že za koľko cca sa vam potom bábätko rozstvornozkovalo? Dcérka nevie aktivovať brušné svaly a vystrieť poriadne rúčky. Ďakujem
@zara0201 a ako ste to zvládali ? Dcérka je už dosť veľká a ťažká takze ta manipulácia je dosť ťažká . Dnes ráno som začala a bolo to pre mna veľmi náročné . Hlavne spraviť to správne všetko je veľmi ťažké ☹
No cvicili sme od 3. do 8. mesiaca a ano cim vacsi tym tazsie a horsia spolupraca. Cvicili sme 4x denne,na kuchynskej linke- to mi bola najlepsia vyska. Pokroky rychlo a viditelne. V 9.mes. chodil okolo nabytku,v 5,5 mes. sa sam posadil. V roku chodil,chrbticu mu rovnu doteraz (ma 9 rokov).
dôležité je nájsť správnu terapeutku, ktorá tomu aj rozumie....my sme mali smolu, rok sme cvičili úplne zbytočne a potom keď sme vymenili terapeuta za 3 mesiace Ok....😉
Dôležité je cvičiť aspoň 3x denne, lebo inak to nemá veľmi zmysel
Ja dom cvičila s 3 mesačným a bola do doslova bitka s babatkom, ale pomohlo
@deti95060810 my sme boli najskor na beznej rehabilitacii v nemocnici,ale tam to odflakli,takze pi 2 razoch som to tam vzdala. Tak som platila sukromnu fyzioterapeutku. A ta nas presne ucila co kam dat,co treba sledovat,ake svaly pri tom pozorovat... fotili sme si ju pri tom.
Neviem odkiaĺ si, ale nám veľmi pomohli a vlastne pomohli nám len tu ....http://www.rl-corpus.cz/
Dievčatá, mali ste niektorá také dieťa, čo pri tom úplne šialene hystericky vrieskalo až strácalo dych?
@zuzanockamt to asi väčšina deti, syn plakal už len keď som ho dávala v kuchyni na stôl a to mal 3 mes., a cvičili sme len 2 cviky, kvôli tomu, že nakláňal hlavičku na 1 stranu
@pribinak on neplače,on vrieska až stráca dych
@zuzanockamt myslim ze kazde
@zara0201 a čo s ním,keď lapá po dychu,krv sa mu spustí z nosa z toho vresku, katastrofa
@zuzanockamt tak krv z nosa sa môjmu nepúšťala, ale reval čo dokázal. Bolo to veľmi náročné na psychiku
Maminky ste úžasne že to pre svoje detičky robíte alebo ste robili .. ja som o tej metóde počula ale nikdy som si nevedela predstaviť ake to je náročné . Včera som revala večer že to proste nedám .. ale od dnes som si povedala že ideme bomby na 100% .. len občas trochu pochybujem o tom či to robím správne . Asi musíme do toho ešte prísť . Moja sa skôr jeduje ako plače len sa mi stále snaží prehnúť dozadu akokeby do luku tak je ťažké držať rovný chrbátik
Treba si hlavne uvedomiť že dieťa to nebolí, len sa hnevá a preto plače....nikomu by sa nepáčilo byť na silu v určitej polohe, tvoje dieťatko je už aj dosť veľké a snaží sa presadiť si svoje.....to či to robíš správne tým sa až tak netráp, dieťatku tou polohou neublížiš a pri najbližšej návšteve u fyzioterapeutky jej to prípadne ukáž ao to robíš doma, nech ti to odobrí alebo ti povie čo robíš zle, ono to chce len cvik a nájsť tú zručnosť ako s dieťaťom manipulovať aby ostalo v tej polohe.... ono čím je dieťa väčšie tým je vojtovka náročnejšia teda udržať dieťa v tej polohe v akej má byť, lebo tak jednoducho byť nechce...hlavne sa neboj, aj ak to urobíš zle , neublížiš mu tým a najbližšie to ukáž rehabilitačnej ty aby ti povedala či ej to správne....ono iné je ak to len vidíš a uplne iné ak to máš urobiť ty sama....
@mogaa keď to robí niekto iný tak to vyzerá jednoducho ale keď máš reálne ty sám bojovať s tým bábätkom je to brutal
veď ano, čím väčšie deiťa tým je ťažšie s ním bojovať a udržať ho tak ako potrebuješ, už má silu....ešte tie detičky čo cvičili skôr , tie sú trošku zvyknuté, ale ak sa začína v 9-10mesiacoch je to náročné, lebo už majú silu...kamarátka začínala v roku, ani nikde s nimi nechceli cvičiť leb malý bol veľký a mal silu, takže ho bol problém udržať😀
@mogaa a to keď odcvicime a zmakneme tento cvik tak potom pribúdajú ďalšie? Či toto odmakame a finito?
Syn cvičil od 4.mesiaca a mal asi 5cvikov
@zuzanockamt je fajn že ste začali tak skoro . My by sme asi nezačali nikdy keby som si to sama neporiesila a nevyhľadala fyzioterapeuta . Detská doktorka vôbec neriešila. Smutne ...
Jeho poslala neurologička,uzavretá fontanela a mierne disharmonický vývoj+ mierna hypotónia, no podľa mňa by to zvládol aj bez vojtovky
Tiez sme tak, ze detska neriesila. Cvicime cvicime a nevidim vobec svetlo na konci tunela. Hlavne mam depku z toho, ze sme mali cvicit od narodenia a ja som to nevedela 😭😭😭. 11m a len sa plazime a boj je to fakt hrozny.
Skus si nieco nastudovat o osteopatii. Je to forma fyzioterapie ktora na Slovensku nie je velmi rozsirena ale vrelo ju odporucam. Osteopatia ma holisticky pristup k babatku, teda to nie je len o pohybovej sustave. Je dolezite aby mali deticky k cviceniu poztivny vztah (alebo aspon nie negativny). My sme cvicili od 2 mesiacov na rozne problemy (problemy s prisatim, bol hypotonicky, preferoval jednu stranu, drzal si rucky v pastiach, nedrzal si hlavicku ked bol tahany do sedu, vytacal nocicky dovnutra pri chodci, mal nevymiznuty morov reflex, ma urcite senzoricke problemy, nabeh na hyperaktivitu, nerozprava) Zatial sa nam vsetko (okrem toho prisatia a reci) podarilo vyriesit do 2-4 mesiacov. Teraz ma 17 mesiacov. Cvici sa 2-5x do tyzdna (1x denne). Cviky su velmi jednoduche, ale neskutocne ucinne. Syn plakal len velmi minimalne ale bolo ho treba zabavat. Niektore cviky si doslova uzival.
@andreatytler ahoj, kde chodíte cvičiť tu osteopatiu?
@verizienka Ja zijem v Kanade. Tu je to bezna fyzioterapia. Viem ze na Slovnsku sa to uz tiez rozbieha ale konkretne poznam len jednu odbornicku. Poznam ju z inych diskusii tu na fore. Ona je na vychode Slovenska, ale zevraj fakt skvela a ludia nelutuju ani daleku cestu. Ona sa venuje aj zvieratkam. tak sa nezlakni, ked uvidis jej stranku.
https://milotasvacova.webnode.sk/sluzby/?fbclid...
Pripajam tiez dalsie diskusie z tohto fora... skus sa opytat tych zien priamo ze ake maju s nou skusenosti.
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/18-mesacny-syn-nechodi-samostatne/?fbclid=IwAR0WYNrXZgbmQaUDnUeeMyP6bo1qiNBqDyAoZ6Dc7RpVsQ9nwabFINRAXsg
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/dvojmesacne-dieta-sa-mi-trha-a-hadze-ked-je-na-rukach/?fbclid=IwAR1bTOPXwzrJdzo0Y47E-O_je6Vc9rl0cyk2nLRAIdH22-wCUHa-CHgkbz4
@andreatytler ďakujem ti. Tu pani som si vsimla, že tu chvália. Asi to skúsime.
@verizienka Dufam z pomoze.
@zuzanockamt áno, zakaždým.
Ano toto sme cvicili od 3 mes.,lebo pri paseni konikov nevystieral prsty ale mal zatate pasticky.