Vojtova metóda - názory a skúsenosti

majkabr
15. júl 2021

čo hovoríte na Vojtovu metódu?? A ako dlho ste ju cvičili?? máme o mesiac skor narodené mimino a musime cvičit

pribinak
15. júl 2021

@majkabr cvičili sme 3-4 mes. Pomohlo, syn pekne narovnal hlavičku/krk. Síce si to odplakal, ale pomohlo

motovidlo
15. júl 2021

@majkabr My sme cvičili podľa Bobatha, Vojtu som nezvládla. Ale je fakt, že na Slovensku sa cvičí najmä podľa Vojtu, iné rehabilitácie nie sú veľmi rozšírené (aspoň pred pár rokmi to tak bolo).

deti95060810
15. júl 2021

cvičili sme. rok bez akéhokoľvek úspechu v Mt.... a potom nám poradili Olomouc - za 3 mesiace dieťa postavili na nohy....

nikpa
15. júl 2021

@majkabr cvičili sme zopár mesiacov ale teraz by som zvolila iný spôsob, napr. Bobatha alebo iné cvičenia s fyzioterapeutom.

ena1903
15. júl 2021

Pre mna to bolo ako zazrak - mali sme len 3 jednoduche cviky, mala vobec neplakala, az som si myslela, ze to urcite robim zle, ale po 2 tyzdnoch sa dostavili vysledky a napredovala potom raketovym tempom. Ale ona nemala nejake extra zavazne problemy.

slaavka111
11. jan 2023

@pribinak a prečo že narovnal hlavičku? Čo ju ťahal na jednu stranu? Naša ma tiež problém že ma zhrubnuty sval na krku a vaľa mi hlavičku do tej stranu. Ma mesiac a pol a tiež nám hrozí vojtovku aj preto že ma ze vraj slabé svaly na bruchu.

janula12345
11. jan 2023

@majkabr vojtovka dokaze zazraky... ale sa musi aj spravne cvicit. My sme boli na 2 miestach v TT a v BA, jedno iba fyzio, druhe vojtovka a ziadna pomoc. Diagnozy sranovili ako oni, tak neurologicka uplne mimo... potom sme isli do Olomouca a diagnoza stanovena za 2 minity len od pohladu, za 2 mesiace bolo po probleme. Kto vie, vie.

janula12345
11. jan 2023

@slaavka111 nieco obdobne sme mali my. Nie zhrubnuty, ale skrateny sval na jednej strane krku - este z bruska. Tu nas davali medzi hypotoniu, a rozne ine diagnozy... az vojtovka v Olomouci pomohla. Odporucam navstivit spravnu osobu a problem zmizne do mesiaca, dvoch. Cim skor, tym lepsie. Svaly na brusku predsa 1 mesacne dieta nemoze mat ani bohvieake...

pribinak
11. jan 2023

@slaavka111 tiež mal skrátene svaly na 1 strane. Krásne sme to rozcvicili

dota6
25. feb 2023

Ahoj dámy, nechcem zakladať novú tému, preto oživujem túto 🙂 minulý týždeň sme začali s trojmesačnou chodiť na cvičenie vojtovou metódou. Fyzioterapeutka povedala, že malej máme do roka odpratávať ten mesiac čo jej chýba, keďže sa narodila skôr. (Čo sa týka motoriky) Tiež natáča hlávku na jednu stranu, potrebujeme posilniť bruško. Celú ju poprekrúcala, povedala že je tuhá a máme zatiaľ jeden cvik. Moja otázka znie 🙂 podarilo sa vám ten problém odstrániť? Môže sa stať že to doma cvičím zle? Zdalo sa mi to všetko veľmi rýchle, asi necelá pol hodina, kde som cez malej krik dokopy nič nepočula :D odchádzala som odtiaľ taká znesitená, mala som z tej fyzio pocit, akoby som za stav mojej malej mohla ja. V pondelok ideme znova :( dúfam, že všetko robím správne.

majkabr
autor
25. feb 2023

@dota6 No a kde chodíte na Vojtovku do Martina. Lebo tam ju cvičí jedna sestrička, čo presne tento pocit vyvoláva u matiek.

dota6
26. feb 2023

@majkabr chodíme do Prešova. No zrejme niektoré fyzio majú taký prístup. Lekárka bola iná, zasmiala sa -aj podporila slovne, povedala, že je to problém z bruška. A po cvičení človek odchádza s pocitom "pokazila som si dieťa" a "kúpte si knihu nežná náruč rodicu" :D akože, hen uč sa. Ale beriem všetko. Je dosť možné, že som len precitlivená prvorodička po 30tke :D najdôležitejšia je maličká a cvičenie jej pomôže, len nech to robím správne.

lilke
26. feb 2023

@dota6 odporúčam, prihlas sa na rehabilitačný pobyt do Dunajskej Lužnej. Tam vojtovku vedia slušne. A deti na 1.pobyt nečakajú dlho. Aspoň pred 14 rokmi mali takúto filozofiu. Ja som sa trápila od dcerinych 3 mesiacov, minimálne pokroky, dcéra v štádiu novorodenca, robila som niekde chyby. V Lužnej s dieťaťom cvičia denne 2x terapeutky, iba večer rodič. Pri mojom cvičení som cítila veľký rozdiel, dieťa bolo pružné. Po 2 týždňoch pobytu sa dieťa tak naštartovalo, že sme skončili, v 6 mesiacoch... predbehla motoricky vývin, 7-mesacna už chodila!

jesenzima
26. feb 2023

@majkabr cvičila som so synom, asi pol roka, pomohlo mu to.

majkabr
autor
26. feb 2023

@dota6 Nie to sa naučte našich doktorov, sestričky a fyzio jedným uchom dnu a druhým von . Lebo ich blbé poznámky a reči to zbytočne ubíja a berie Vám energiu verte mi. Niektorí robia s Vás uplne neschopákov ako keby ste boli ja neviem nemožná matka a neviem čo ešte . Ja to poznám .Viem čím prechádzate. To len zaťať zuby a nevšímať si to . Zbytočne Vás to oberie o energiu.

dota6
26. feb 2023

@majkabr ďakujem za odpoveď 🙂 musím sa obrniť. Prvá návšteva nebola podľa predstáv, malá plakala, ledva sme sa počuli. Bol so mnou aj muž, tak aspoň sme si pozliepali spolu informácie. Niečo počul on, niečo ja :D pevne verím, že zajtra to bude lepšie. Ak by boli blbé poznámky, jedným uchom dnu druhým von :D aj keď ma ešte asi držia hormóny a všetko čo sa týka malej sa ma dotýka silno (asi aj iracionálne) a je mi jej ľúto a najradšej by som ju odtiaľ zobrala preč.

majkabr
autor
26. feb 2023

Ako tak Vám poviem ja mám dvojičky predčasne narodené a tá vojtovka nám pomohla až by som povedala že moc 😀 strašne sú teraz pohyblivé až moc na svoj vek. Ale presne kvôli blbým poznámkam fyzioterapeutky som tam nechodila ani dokonca prestala som . Ich obvodná doktorka zhodnotila že sa dobre vyvíjajú, že tam chodiť nemusíme. Tak sme prestali . AJ keď mi vyvolávala dotyčná fyzio prestala som lebo ma to tiež ubíjalo počúvať.

sss2023
19. okt 2023

@lilke dobry den mozem sa opytat ako ste myslelli to ze vaše babo bolo v 3 mesiaci v stadiu novorodenca? My mame tiez problem, ma 3.5 mesiaca a dost veci este neovlada hlavne lezat stabilne na chrbatiku a drzat hlavu

lilke
19. okt 2023

@sss2023 vôbec sa motoricky nevyvíjala. Už si nepamätám, čo 3-m. bábo má zvládať, no dcéra nič. Neotacala sa, ako som ju položila, tak som ju našla. Jedine sa vypinala "do luku" - hlava a päty zaprete do podložky a prepäté telo... Mimochodom, teraz je vynikajúca športovkyňa, aký šport skúsila, v tom vynikala, na sutaziach excelovala, reprezentuje.

zeminka187
21. nov 2023

@janula12345 prosím vás čo je to v Olomouci za kliniku ?

mm1990
8. jún 2024

@janula12345
@janula12345 dobrý deň prosím aké ste mali diagnózy? S kým ste v olomoucký cvičili? Dakujem

karina270189
9. dec 2024

@ena1903 aký ste mali problém?

sss2023
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ena1903
9. dec 2024

@karina270189 No ja uz som zabudla, ako sa ta diagnoza volala. Proste taky skrateny sval v jednom pliecku, teda mala tendenciu vytacat hlavicku len do jednej strany.