Dobry vecer,
potrebovala by som surne poradit ohladom vojtovej metody....viem ze informacii je kopec, ale stracam sa nejako v nich a to co hladam som nenasla...
Syncek ma 7,5 mesiaca a kvoli tomu ze este nechodi po styroch nam neurologickou bolo doporucene cvicit vojtovu metodu. Rehabilitacna sestra mi vysvetlila postup cvicenia a sama som si ho aj precvicila pred nou a fungovalo to aj doma, ale iba dva dni, potom stop, maly mi nechce cvicit. Trva to uz druhy den a ja panikarim samozrejme. Cvik ktory cvicim: maly lezi na boku, nohy mu fixujem a tlacenim na lopatku a jemnym zdvihanim pleca mal by sa nadvihnut na laket. Uz druhy den mi to nechce spravit, co si myslim ze nie je spravne lebo proste tou metodou ho mam donutit aj ked mu to je neprijemne a place. Proste bude plakat ale nezodvihne tu hlavu a nenadvihne sa na laket. Ak by mi vedel niekto pomoct, velmi pekne vam dakujem.
Ja len k tomu, ze nestvornozkuje....mojej sestry maly tiez nestvornozkoval a nikto to neriesil...Proste hned sa postavil, stvornozkovanie preskocil...
ahoj emili 🙂
nemám skúsenosti tejtooblasti, len také wšeobecné, ale chcem ta podporiť. neprestáwaj. aj ja som prešla peklom, inou cestou. po každom jedle rektálna rúrka,kolika z mlieka. neskutočné utrpenie pre mna aj moje dieťatko. wždy som uč mala traumu, strach a obawy, či to príde a robím to spráwne, či mu neubližujem... sama som bola nerwozna, plakala som ale nebolo wýchodiska. wedela som, že mu tým pomáham, aj ked mna toto odowodnenie nie wždy ukludnowalo.
🙂 podla mna to newzdáwaj, raz sa ti to wráti, a potom, ako howorí moja múdra mama, MAMA MUSI WYDRZAT WSETKO, zwládla si ho wynosiť, porodiť... máš nawždy zodpowednosť. .. materstwo naučí trpezliwosti. a šte howorí, že po wšetkom tomto odriekaní,ťa dieťa po pár rokoch odmení, že ťa zhuka a najradšej posadí do domowa dochodcow 🙂 držte sa
Ja by som ti poradila dohodnuť sa na stretnutí u rehab. Kedže len začínaš cvičiť, možno niečo robíš nesprávne. Ak si ale presvedčená, že to robíš presne tak ako ťa učili, tak len neprestávaj a cvič. Mne napr. vždy malý u dr. reaguje na cvičenie a doma to nie je až také viditeľné. Ale mám veľmi milu dr., vždy mi všetko vysvetľuje. Nemôžem ti poradiť ohľadom tvojho cviku, k tomu sme sa nedostali (pekne sa začal zapierať o lakeť) a už len pilujeme jeho brušnú diastázu, lebo tabuľkovo dobehol rovesníkov. No a má 7m. a vôbec dr. nespomínala že by mal v 7,5 štvornožkovať 🙂
@januska26 asi nie je problém štvornožkovanie, ale to zapieranie do lakťa, to by mali robiť oveľa menšie detičky, je to taký reflex, taký predkrok na štvornožkovanie, ja som to s mojim precvičujem už 2 mesiace (a uspešne), ale len na fit lopte, čo ho aj nenormalne baví 😀
@emilia1982 a mohla by si skúsiť aj tému vojtová metoda, čo je tu na koníku, tam normálne vlož otázku do diskusie ako nový príspevok a určite nájdeš aj mamičky čo cvičia presne tento cvik 😉
urcite by som neprestavala cvicit a skocila by som za rehabilitacnou sestrou, nech ti to ukaze este raz..pri vojtovke sa tlaci na urcite body..a ak to robis spravne, dieta reaguje...plakat môze, ved urcite sa mu to nepaci..to samozrejme ku vojtovke patri..treba len vydrzat..
Ja s malou tiež cvičím Vojtovku, ale chodíme každý tretí deň k rehabilitačnej a kontroluje či cvičíme správne. Lijka má už skoro 5 mesiacov a nechce na brušku dvíhať hlávku :( tak dúfam, že sa to čoskoro upraví.... Držím Vám palce, prsty kočky aby naše detičky vše rýchlo zmákli 🙂
ahojte babenky.aj ja cvicim s dcerkou vojt.metodu od 3.tyzdnov...lebo nema uchopovy reflex v lavej rucicke,stale ju ma otvorenu.lenze cvicili sme s nou cviky ktore mi ukazali u nas v meste na rehabilitacii.po mesiaci cvicenia som nevidela ziadny pokrok..mala mi pri cviceni ani nezaplakala ked bola vyspata a napapana..ja som jej tlacila na nejake body a ona na mna kukala a usmievala sa a nic nerobila....tak sme sli k najvacsim odbornikom na vojtovu metodu do olomouca..tam nam ukazali uplne iny cvik ktory s nou mam cvicit..lebo tym cvikom predtym som jej vraj nepomohla.aj mi bolo divne ze preco dcerka pri tom neplace,ked vsade sa pise ako strasne pri tom deti placu.a teraz..cvicim s nou to co mi kazali v olomouci..a place tak strasne prikazdom cviceni ze niekedy placem s nou..tak mi to trha srdce..zatial je to len tyzden co to cvicime ale asi su tieto cviky spravnejsie ked na to dcerka vzdy reaguje placom...lebo jej asi vadi ze ju nutime k inemu pohybu stlacanim nejakych zon.len dufam ze to pomoze.cvicime aj kvoli nespravnemu drzaniu tela aby vraj neskor nemala problem s drzanim tela...tak dufam ze to pomoze.takze ja len tolko...ze kazdy tu vojtovu metodu predvadza asi inak...len ci je to spravne?
Ahojte, prosim dajte mi kontakt na cvicenie vojtovou metodou- bratislava.....dakujem
Tak prečítala som si otázku a odpovedám . Kedže ja som po Dmo- a moja mamina so mnou cvičila tuto medodu tak som sa jej ohladom teba pýtala. Takže skusenosť - Nie nerobíš chybu v žiadnom pripade netreba to vzdávať ja som vraj nechcela cvičiť až 3.mesiace netreba to vzdávať chce to vela trpezlivosti. To že dieťa plače je normalné lebo to su moc ťažké namáhave a bolestivé cviky.... Moja mamina cvičila a plakala so mnou dnes dakujem že to nevzdala a že nie som na vozíku a v ustave. Vela štastia...
Nas ma 9 mesiacov a nestvornozkuje ani sa neplazi. Poradila nam fyzioterapeutka stlacat body pod prsiami. Mate niekto podobnu skusenost? Pomohlo to? Dakujem
Ja cvičím s Dominikom 11 mesiacov vojtovu metódu. ☘️💪Do bohužiaľ jeho diagnózy sú asi až také... Odpozdeny psychomotoricky vývoj... Poškodenie mozgu v ľavej hemisfere. V 8 mesiaci si objavil ľavú ruku. V 8 mesiaci začal vydávať zvuky. V 9 mesiaci sa začal točiť okolo svojej osy na brušku. A troska sa potiahne jednou rukou do predu. Pravú ruku vôbec nepoužíva. V 3 mesiaci začal držať hlavičku. Je instabilny a lieta zo strany na stranu. Teraz ma 1 rok a mesiac a nevie sa absolútne sám otočiť na bok a nie to ešte na bruško. A to ako dlho cvičíme vojtu. Mam súkromnú sestru ktorú platím a dostala deti s inými diagnozami na nohy. V mojom prípade už mám dosť veľké pochybnosti ale stále verím v zázrak. Vojtovu cvičím dlho rôzne modifikácie podľa nálady dieťaťa a podla toho kedy to ide a kedy nie. Plus Terasuit cviky z pobytu v Rakúsku a Bobath cvičenie. Orofacialnu stimuláciu, somaticku a vestibularnu stimuláciu masážne doplnkové cviky a podobne. 24 hodinový deň by som chcela zmeniť na 30 Hodinovy.... Nedá sa všetko stíhať.... Jedno co k tomu poviem. Vojtova metóda je výborná. Podstatné je ci dieťa dá odozvu... Ak áno robíte to správne ak nie chyba je vo vás... Veľa krát držím zle musím ho napraviť seba napraviť... Teraz už musím aj dlho čakať.... Niekedy... Už je to náročnejšie... Keď bol malinký išlo to ľahšie.
Vydržte a BOJUJTE!!!!! Verím ze keď to pomáha tak určite aspoň v niečom sa to odzrkadlí.
Pekný deň Jarmila 🌹
@saty.predaj na klucnej kosti, robím to aj ja keď mi nechce vytiahnuť ruky spod bruška... a zaprieť sa o ne... Na stvornozkovanie by som určite pozrela videa na YouTube a diskutovala o tom s rehab sestrou alebo sa pustila do Bobath metódy pokiaľ je dieťa zdravé a nemá nejaké vážne ochorenie. 😊🙂 Časom to príde.
@jarmila1337 no dakujem on uz bude mat 3 🙂
@tinulka1712 ahoj si tu este aktivna?
Viem o com hovoris, aj my cvicime (aj) tento cvik a podla toho, ako to opisujes si myslim, ze to robis spravne. Doporucujem cvicit do dalsej kontroly u rehab.sestry, tak casto a pravidelne ako vam kazala, neprestavat!!! a potom jej to znovu predviest a uvidis, co ona na to. Len to nevzdavaj, mojej sa tiez stane, ze neaky cvik nam nejde, 3-4 dni cvici OK a potom aj tyzden nic. Sestricka nam cvik trochu poupravi a zas to na chvilu ide. Cela vojtova metoda je tak trochu rodicom na nervy, tiez mam obavy, ci cvicime spravne, ked babo necvici, niekedy dokonca ani neplace, a uz sa mi par krat stalo, ze mi aj zaspala. Ja sa snazim, aby mi babo neplakalo, upokojujem ho a ono potom necvici a este k tomu aj zaspi. Akoby sa mi vysmievala. Sestricka, ktora minule zastupovala tu "nasu", mi povedala, aby som ju nechala plakat, ze vtedy sa namaha viac a ma to vacsi vyznam, ale mne sa potom neda spravne zafixovat, ked doslova "bojujeme" tak sama neviem.Skusala som aj tak, ale to sme museli potom cvicenie ukoncit, lebo mala bola velmi rozrusena.