Vojtová metóda a zležaná hlavička

saska2208
7. nov 2012

ahojte mamicky,prosim Vas ktorá máte skusenosť s Vojtovou metodou koli zlezanej hlavicke?? droktorka na rehabilitacii mi dnes kazala s malou 3mesacnou dcerkou cvicit ,,zaujimavy,, cvik, ze ked lezi na chrbatiku tlacit jej na miesto medzi bradavkou a koncom rebier a drzat jej pri tom hlavicku a ona ma pri tom dvihat nozicky a otvarat opacnu ruku. napr.pritlacam pri lavej bradaavke a ma otvarat pravu ruku a zas naopak. neviem co jej to moze pomoct pri vylezanej hlavicke? prosim Vas ak mate skusenost poradte mi nieco, to cvicenie s ami vobec nepacilo,mala pri tom velmi plakala..... ako by som sa tomu mohla vyhnuť, mate nieco osvedcene? este raz vopred ďakujem!

andrejka1974
7. nov 2012

s tymto cvikom sa vzdy zacina pri vojtovej metode , neviem ci je to len koli zlezanej hlavicke ale urcite si musela prejst aj cez rehabilitacnu lekarku a asi ma stuhnute svalstvo, deti pri tomto dost placu lebo im je to nepohodlne ja som s tymto presla skoro u vsetkych mojich detoch a pomohlo to najma najstarsiemu ten ma dmo postihnutu pravu hornu aj dolnu koncatinu a dospeli sme tam ze sedi chodi keby sme to nerobili nic by z toho nevedel a tiez sme tam prisli len s tym ze mal zlezanu hlavicku otocenu do jednej strany nechcem strasit ale uvidis sama ako to zvladnes ja som tiez pri prvom nevedela do coho idem drzte sa a ver mi ze o mesiac to uz bude super 🙂 🙂 🙂

xlucia
7. nov 2012

@saska2208 ten cvik nepoznam, ale zlezana hlavicka sa vzdy riesi polohovanim. co sa v pohode da, kym sa dieta nevie otacat.
ulozis na spinkanie ako potrebujes, podlozis stocenou bavlnenou plienkou kde treba a hotovo. a ked kojis, a das potom v noci spinkat, po kazdom kojeni ulozit na iny bok.

brezulka
7. nov 2012

Kvôli zležanej hlavičke nemám skúsenosť ,ale táto metoda vlastne oživuje svaly a oživuje mozog ,tak lahšie vysvetlené.
A otáča Vám pekne hlavičku ?Možno chce iba spevniť svalstvo a trošku vspružiť telíčko .
Vojtová metoda je fantastická .
To že ked stláčate body ,je reakcia ked otvára ručičku atd vtedy aj viete že cvičíte správne.Ak by tak nereagovala tak necvičíte správne .A nič s cvičením nepokazíte,ked tak iba Vám začne skôr držať hlavičku .....
Niektoré detičky pri cvičení veľmi plačú ,môj syn cvičenie zbožnoval ,ked bol chorý a necvičili sme chýbalo mu to .Mi sme ale nemali zležanú hlavičku mi sme mali iné problemy ,ale ked Vám to kázala tak to určite pomôže . 🙂
Mi vdaka Vojtovej metode ,chodíme .Inak by som mala doma synčeka ,ktorý by si ledva sadol.
Ked som začala prvé cviky a videla som čo roí s 2 kilový bábom som neverila že mu to pomôže a pomohlo.

saska2208
autor
7. nov 2012

ona praveže pekne drží hlavicku, ked lezi na brusku vydrzi aj 5minut a pekne vzpriamene, aj lietadielko snou robila doktorka a bola prekvapena ako pekne drzi ze je silna... nerozumiem tomu a bojim sa, urcite budeme cvicit len ma to hooodne zaskocilo...
@brezulka
@xlucia
@andrejka1974

xlucia
7. nov 2012

@saska2208 nuz ak ti vadi ze mala pri tom place, mne by to vadilo, tak si najdi cvicetelku na tzv. bobathovu metodu,
ma rovnake vysledky ako vojtovka, ale deti ju maju rady a neplacu pri nej

bettypo
7. nov 2012

@saska2208 moja lekárka neuznáva, keď si rehabilitační lekári sami naordinujú Vojtovku. To by mal neurológ a ak je na to fakt dôvod. Vraj to u niektorých detičiek môže spustiť epileptické záchvaty

saska2208
autor
7. nov 2012

@bettypo mna na rehabilitaciu poslal ortoped ze ma zlezanu hlavicku, a z rehabilitacie ma poslali na vojtovu metodu. Mam to nahlasit aj detskej lekarke??

bettypo
7. nov 2012

@saska2208 mohla by si jej to spomenúť. Ja som nakoniec bola u neurologičky, tá nevidela na to cvičenie dôvod a keď sa nám to zhorší, resp. nezlepší budeme rehabilitovať ale inak. Zrejme to bude to, čo písala xlucia

saska2208
autor
9. nov 2012

@andrejka1974 prosim Ta a tiez ste zacinali tymto stlacanim pri bradavke? Nam kazala 2x denne po 2 minuty na kazdu stranu.... A kolko ste chodili na tu vojtovu meyodu? Kolko trvalo kym sa dostavili prve vysledky? Ja jej hlavicku uz do druhej strany ale nedovolim dat, stale ju podkladam aj na noc na boku spava aby nebola na tej nespravnej strane..ale neviem ci to pomoze. Cvicit budem musiet tak ci tak. Vsak?

andrejka1974
9. nov 2012

my sme chodili dost dlho hlavne s prvym synom , ale ten mal tazku diagnozu ten cvici doteraz , vojtovu cvicil asi do 2 rokov a vacsinou sa to rozhybe postupne a do roka budete urcite fit , ano zacinali sme tymto cvikom a postupne pribudali dalsie neboj sa vsetko raz skonci , je lepsie zacat skor ako neskoro

vikusik
9. nov 2012

@saska2208 my tiež cvičime tento cvik 😒 a okrem toho malemu musym dať pätičky ku sebe a pritlačiť ich ku pusinke 6x za sebou 😲 a potom ho dať ľahnuť na bruško a tlačiť mu raz na pravu potom na ľavu stranu hlavičku 😔 .Zo začiatku pri tom plakal stašne ale teraz v pohode 😀 O dva tyždne ideme na kontrolu 😀 tak uvydime či lepšie 😵 😵 😵

saska2208
autor
9. nov 2012

@vikusik no ktovie cim budeme my pokracovat, toto je len prvy cvik... A preco cvicite? Ak sa smiem spytat?

vikusik
9. nov 2012

@brezulka aj moja už 7 ročna dcerka v´daka vojtovej metode chodi,keby nam ukazali skôr nemusela mať 2 operacie 😎

titkovamiriam
9. nov 2012

@saska2208 ahoj! ja som z marekom cvicila tuto metodu ked daval hlavicku viac na jednu stranu,nemal ju zlezanu,lebo na to je najlepsie polohovanie-vojtovka sluzi na posilnenie svalsva-pri davani hlavy na jednu stranu sa skracuje krcny sval-tortikolis a moze to byt problem ktory sa riesi neskor až chirurgicky-to ze pri vojtovke dietatka placu je normalne.Mala by si vidiet deticky co maju tazky zdravotny postih a vojtovku cvicia-to su desne revy ☹

Takze ak ma dietatko hlavnku len zlezanu,spytaj sa doktorky že preco vojtovka.mozno ma obavy o ten krcny sval....

vikusik
9. nov 2012

@saska2208 tiež ma zležanu jednu stranu hlavičky nakolko bol zakliesneny v brušku a na spevnenie krčneho svalstva 😵

slnieckko
13. nov 2012

@saska2208 my toto tiez teraz cvicime a tiez ma zlezanu hlavku poriadne... cvicime kvoli tomu ze sa stale pozeral do lavej strany a nechcel sa otocit - ma skrateny krcny sval tak aby sme ho "natiahli"... tym padom ze stale pozeral do lava sa mu zlezala hlavina, aj ked som ju podkladala vzdy si ju nejako vykrutil. teraz je to lepsie obzera sa aj do prava ale na spanok si vacsinou necha hlavu aj tak nalavo... poslala nas tam neurologicka

saska2208
autor
14. nov 2012

@slnieckko my ideme zajtra na prvu kontrolu, neviem co nas caka dalej ale ja som snou moc necvicila... Viem ze nerobim dobre, ale moja mama mi povedala ze moj brat mal tiez velmi zlezanu hlavicku az do trojuholnika , a ziadne cviky nemusela robit... Podkladali mu ju a zhruba za dva alebo tri mesiace bolo dobre, a tak malej podkladam hlavicku aj ja a do tej strany.kde ju ma zlezanu sa pozera uz malo... Teraz ju to zas chytilo asi.na tu spravnu stranu... Vnoci jej podkladam plienkou a pelne ma hlavicku na tu spravnu stranu alebo ked ju sa aj trosku povrti tak je maximalne na stred a to je dobre...uvidime co nam povie zajtra doktorka ale ja som snou cvicila asi len zo 4x. Nas ku nej poslala rehabilitacna, tiez si myslom ze to budr.kopi tomu ze sa boji aby sme nesli na operaciu... Ale keed jej to takto polohujem tak ona so tie svaly tym.padom natahuje. No uvidime. 🙂 kolko to uz cvicite? A dostali sa uz nejake vysledky? Uz.si.ju sam kruti?

slnieckko
14. nov 2012

@slnieckko vies co priznam ze my to tiez moc necvicime lebo hlavinu uz otaca aj bez cvicenia, zo zaciatku ked to mal najhorsie som cvicila ale hlavne sme sa mu s mm zacali ukazovat z druhej strany aj podnety mu davat z druhej aby bol nuteny sa otocit a to zabralo + to podkladanie na spanie... nas tam poslali pred mesiacom a za ten mesiac sme cvicili parkrat lebo som videla ze mu to ide aj bez toho a on pri cviceni plakal tak som to nerobila, keby mu to neslo same tak cvicit budeme... moja teta aj svagrina tiez s deckami necvicili a same sa rozhybali mi vraveli, ja si myslim ze pokial nema dieta inu zavaznu diagnozu ktora by mu branila sa hybat tak ho zvedavost prinuti sa obzerat na obe strany 🙂 mna skor trapilo ze ked bol na bruchu a chcel sa dvihnut tak mu hlava stale padala na lavu stranu a celkovo mal lavu stranu silnejsiu na to nam dala iny cvik, ale to je uz tiez v poriadku a bez pravidelneho cvicenia

saska2208
autor
16. nov 2012

@slnieckko a co ste cvicili na to ked na brusku ma hlavicka padala kusok do inej strany? Nam hlavicka pada len ked uz nevladze... Takze po dakych 10 minutach, ako kedy....

slnieckko
16. nov 2012

@saska2208 jaaj kdeze maxim nevydrzi 10 minut... lenivy je aj doktorka vravela 😅 u neho je to podla nalady raz mu to ide inokedy sa kyve ako vo vetre. na posilnenie dvihania na brusku cvicime na boku kde mu tlacis na bod pod lopatkou a potom na bedrovej kosti a sucasne "tlacis" vrchnu cast tela dozadu a dolu a bedra dopredu proti sebe... on sa dviha tak divne, dviha hlavu ale malokedy sa pri tom opiera o ruky, vacsinou sa drzi hore len chrbtom a krkom a ruky dviha s nimi. nechce byt skoro vobec na bruchu, po chvilocke zacne plakat a rehabilitacna vravela ze ked zacne plakat mam ho otocit normalne, takze ja neviem kedy sa to ma potom spravne naucit, nasilu ho to nemozem prinutit 😖 dost mu pomaha ked ho trupom polozim na vankus na kojenie, vtedy sa drzi pekne aj sa obzera, neskusala si ju tak polozit na nieco vyvysene aspon kym nespevnie?

lulka83
13. sep 2014

Ahojte baby🙂 Moj maly ma uz 5 mesiacov a este sa stale neotaca...mame zacat cvicit vojtovku,len sa trosku toho obavam ako bude reagovat,lebo co viem deti pri tom neskutocne kricia☹da sa to zvladnut??nie je to narocne?

amanta5
13. sep 2014

Ahoj, podla tabuliek by sa malo dietatko otocit medzi 4 az 6 mesiacom, takze sa este nemusis zbytocne stresovat. My sme sa zacali otacat az na zaciatku 6 mesiaca. No viem, ze su deticky, ktore sa otocia aj v 7 mesiaci a tiez su uplne v poriadku 🙂 Cvicite Vojtovku len z tohto dovodu, ze sa este neotacate? Iny problem nemate?

sharlotta
13. sep 2014

@lulka83 Nic by som necvicila. Vojtovka je jak mor, pausalne vsetky deti nou trapia, aj tie, ktore by nemuseli. Tam, kde je na to naozaj opodstatnenie, tak prosim, ale existuju aj ine metody, ktore deti tak nestresuju. S Vojtovkou je to u nas jak s nastrihom. U nas pochopia az za 20 rokov, co uz teraz na zapade vedia a robia bezne.

sharlotta
13. sep 2014

@lulka83 Precvicovat svaly, posilnovat, motivovat. Bobathova metoda. Poradim ti cvik na pretacanie. Dietatko lezi na chrbte, jednu nohu pokrcis v kolienku, druhu drzis narovnanu, pokrcenu nozicku prelozis, cez tu druhu, a potom to uz nechas na dietatku, nech sa samo pretoci. 😉

lulka83
13. sep 2014

Baby,noo sme na umelej formule.maly dost pribera.Je pohodlny,lenosik.Ma aj zlezanu hlavicku vzadu napriek tomu,ze sme ho stale polohovali.Ale on aj tak fuft tu svoju polohu dosiahne.Kazdu noc k nemu vstavam aj 100x len aby som ho popretacala.No zial stale ho najdem lezat rovno.Preto sme boli pri neurologicke a ta nas posunula len nech ideme cvicit,ze maleho to kus posunie,rozbehne svaly☹jooj som z toho riadne smutna☹

danka777
13. sep 2014

Nám nakázali cvičiť vojtovku kvôli zležanej hlavičke, ale po pár dňoch som to vzdala. Dcéra má už takmer 9 rokov a všetko je v poriadku. Ako dieťa rastie, tak sa viac hýbe a takéto drobné problémy sa vyriešia aj samy.

amanta5
13. sep 2014

@lulka83 tak to skus a uvidis ako vam to pojde a hlavne ako to budete obaja zvladat 🙂 Ja mam s Vojtovkou osobnu skusenost s mojou malou, no nie som jej velky zastanca (akurat vo vaznych pripadoch urcite pomaha, vidim to v rodine). Nam bola naordinovana "pre istotu", ale malej to robilo vylozene zle na psychiku, tak som s nou prestala.

lulka83
13. sep 2014

Dakujem vam za komenty.Skusim a uvidime ako to pojde.A este mali ste niektora z vas probl.so zlezanou hlavickou vzadu??nie po bokoch!

stastenka42
13. sep 2014

@lulka83 ahoj aj my mame zlezanu hlavicku vzadu lebo mala stale spi na chrbate...nech ju dam akokolvek stale si lahne na chrbat...nam dr povedala ze ked mala zacne viac sediet a nebude uz tolko lezat tak sa jej to pomaly upravi,lebo hlavicka je najmaksia medzi 4 a 9 mesiacom..kuoila som si aj take vankusiky proti prelezanej hlavicke a veru jej to pomohlo,uz to nema take akoby seknute 😉neboj to sa jej urovna a vlasky zvysok zakryju 🙂

lulka83
14. sep 2014

Vdaka.Trosku si ma upokojila🙂