ahojte stretli ste sa u svojich deti s virusovou anginou a aky presne mala priebeh? Moja dvojrocna ju vraj prekonala styri dni mala horucky prvy ddn aj 39.4 potom do 39.vcera uz len 37,5 a dnes piaty den uz ziadna..boli sme na treti den na pohotovosti tam povedala dr ze nema ani hrdlo chytene ani nic a dnes nasa dr ked jed pozerala tak mala hrdlo zacervenane a na jednej mandli biely povlak boli sme na krcnom tam pivedala ze to vyzera na prechodenu anginu a mam prist o tri dni na kontrolu ci sa jej to nevrati alebo co..malu vobec hrdlo nebolelo papa aj pije bez problemov ja sa teraz bojim ze som zanedbala anginu a ze sa po par tyzdnoch vrati ako na nete pisu reumaticka horucka postihuje klby srdce mozog a je pri neliecenej angine..crp mala menej ako 8.keby mala tu streptokokovu ang myslite ze by crp mala zvysene a bolesti hrdla riadne?na nete sa pise ze virusova ang nema biele povlaky na mandliach a dcera ich ma..mam jej dat este vyter urobit?? Inak je ziva a cula a bola aj cez teploty taka akurat v noci zle spala a budila sa
Ale to je nebezpecne citala som o tom..bojim sa aby to nebolo to!! Mala ale nevyzera chora he uplne normalna skace tancuje uteka ako nic
Vacsina dospelych ludi ma protilatky proti CMV a EBV virusu. Infekciu prekonali, ale nie vsetci o tom vedia. U niekoho ma tazsi priebeh, ini o nej ani nevedia... Specialna liecba na mononukleozu neexistuje, je to virusove ochorenie, takze antibiotika nie je potrebne davat, je potrebny len kludovy rezim, lieky na teplotu, tekutiny a pecenova dieta. Do nemocnice sa dostanu len deti, u ktorych ma tazky priebeh s vysokymi teplotami, ktore nereaguju na liecbu, tiez dehydratované deti alebo tie, ktore maju velmi zvacsene mandle alebo uzliny, co moze robit problem pri dychani, pripadne ine komplikacie. V tvojom pripade by som sa nebala, ak je tvoja dcerka cula a nebadas na nej znamky choroby, tak sa netrap. Moze a nemusi ist o mononukleozu. V pripade streptokokovej anginy by mala vysoke CRP. Keby vasa doktorka mala podozrenie na bakterialnu anginu, urcite by jej vyter spravila 🙂
Ako to vsetko vies??z netu len?alebo si dr??
@jajuska13 ako píše @sinnet, ak by mala streptokokovú angínu, CRP by bolo vysoké. Je možné, že sa jedná o infekciu vírusom Epstein-Barrovej, ktorý spôsobuje infekčnú mononukleózu. U malých detí táto infekcia prebieha často nepozorovane (vyše 90% dospelých má protilátky proti EBV,ktoré svedčia o prekonanej infekcii). Len doplním, že ak je podozrenie na infekciu EBV, nesmú sa podávať aminopenicilíny (ampicilin, amoxicilin a pod).
Môj syn ešte nemá 3 roky a už má protilátky proti EBV. Pri kontrole mu zistila dr zvýšené hodnoty hepatalnych testov, takže dala vyšetriť protilátky. Ani neviem, kedy to mal.
Takže hlavne kľud a dcérke Skoré uzdravenie prajem!
Nakoniec som si vypytala vcera vyter aj krv a vyslo dbes z vyteru ze ma streptokoka tak ma atb od dnes penbene...nie je to neskoro takto tyzden po tych horuckach co jej zacali?lebo dva dni uz nema ziadne teploty ..chodime von na dvor moze??ked ma terz tie atb?nic jej ine nie je
@jajuska13 včera jej robili vyter a už máš výsledky kultivacie? Pokiaľ viem, výsledky kultivacie sú dostupné najskôr za 3 dni. Ešte je dôležité, akého streptokoka má. Ak pyogenes, tak rozhodne brať atb.
Pri liečbe atb sa neodporúča chodiť na priame slnko, môže mať fľaky na koži. Okrem toho, môže byť infekčná, čiže asi by som sa vyhýbala ihrisku plnému detí. Niekam do prírody, do parku s ňou ale môžeš ísť. My sme oblubovali prechádzky po cintoríne. Kopa stromov, chladok, málo ľudí,žiadni psy, žiadne autá. Len ticho a kľud.
Ano hned na druhy den mala vysledky..akeho presne streptokoka ma nepytala som sa ja som rada ze sa jej konecne po tyzdni zistilo vo jej je.kedze najprv na pohotovosti pivedala dr ze je to asi virusove m
@liebling98 Vysledok kultivacie moze byt hotovy aj na druhy den, minimalne aspon predbezny. Len ma prekvapilo, ze malicka mala odobrate CRP na 3.den vysokych teplot a mala ho 8 (co svedci pre virusovu infekciu). CRP moze byt nizke aj pri bakterialnej infekcii - ale len na jej zaciatku, ked sa krv odobera pri prvej teplote a preto CRP este nestihne vystupat.
@jajuska13 mala odobrate vcera aj CRP?
Mojmu synovi doktor na pohotovosti z fleku povedal angina bez toho aby robil CRP. Boli sme v sobotu, mal horucky medzi 39-40. A nakoniec sa v pondelok vyhadzal a vyklula sa z toho siesta choroba.
@kubobubo Otazka je, co doktor videl v tom krku. Ci tam bola "ukazkova angina" alebo nie... Dostali ste aj antibiotika? Je skoda, ak na ambulancii je moznost spravit CRP a nerobi sa to. Ale na druhej strane sa neoplati brat CRP pri prvej teplote, treba pockat aspon tych 24 hodin, pri bakterialnej infekcii CRP zatial stupne, pri virusovej bude nadalej nizke.
Uz jej nebrali vcera.ale to prve jej brali na 5 den nie na treti.a v hrdle jej videla sj ja dom to videla biele povlaky na mandliach a bolo aj hrdlo cervene.ale ked ma uz toho streptokoka tak musi uzivat atb lebo nelicena streptokokova angina je velmi nebezpecna.
@jajuska13 otázka ostáva, či sa jedná o Streptococcus pyogenes. Pretože streptokokov je veľa a mnoho z nich sa bežne v ústach a horných cestách dýchacích vyskytujú. Pretože nízke CRP zrovna nesvedčí pre streptokokovú angínu.
@sinnet predbežné výsledky môžu byť, ale klasická K+C potrebuje trochu viac času. Streptokok je veľmi široký pojem.
@liebling98 tak dr hadam vie pri akom streptokokovi treba dat antibiotika! Len pri takm beznom by jej hadam nensadila penbene na desat dni
Povlaky na mandliach pri nizkom CRP mozu byt pri infekcnej mononukleoze. Je to virusove ochorenie, najcastejsie ho sposobuje EBV a CMV virus, byvaju tam aj zvacsene uzliny na krku + tiez vysoke horucky, ktore v niektorych pripadoch mozu trvat aj 10-14 dni. Ak by islo o infekcnu mononukleozu, tak vyter z krku ti nepomoze - vyterom sa daju zistit len bakterie, nie virus. Ak je podozrenie na mononukleozu, treba dat odobrat krv na serologiu EBV a CMV. Pomoct v diagnoostike moze aj krvny obraz, kde byvaju tiez typicke znamky mononukleozy.