Veľmi nepravidelný cyklus u 12,5-ročnej dcéry

evina34
25. jan 2023

Moja dcéra má cyklus už viac ako rok, ale je veľmi nepravidelný /skáče jej to od 21-30 dní, raz jej to dokonca začalo znova po nejakých 18 dňoch/. Mám to už začať riešiť, alebo ešte počkať, že sa to spravidelní? Ktoré máte skúsenosti, ako prebieha vyšetrenie u tak mladých dievčat? Čo doktor zvyčajne predpisuje? Už antikoncepciu? Moja dcéra je veľmi hanblivá, vôbec si to neviem predstaviť, ako by to zvládla. Ja sama som bola prvý krát na gynde až niekedy v 17 rokoch. Ďakujem za rady.

rurutiax
25. jan 2023

Veď je ešte veľmi mladučká, určite počkať. Veď to len pred nedávnom dostala, treba len čas.

simonah73
25. jan 2023

v tom pripade nechapem naco to riesis ked Ty si bola prvy krat v 17 rokoch. Ma nejaky iny problem? vytok alebo nieco podobne? ak nie tak to neries. ja mam doma dve baby - 11r a 16,5r a veru dovolenku mozem podla nich planovat ako chcem, ked ju planujem nema mat v tom obdobi ani jedna a tak si im to pocas polroku popresuva, ze to nakoniec maju z casti dovolenky obidve. takze asi tolko k pravidelnosti v tom veku.

malacibulka
25. jan 2023

Nepanikar. Nechaj dievca na pokoji. Ledva dostala menstruaciu a uz riesis cyklus? V skole ste nemali biologiu ludskeho tela? Kym sa jej ustali cyklus, moze trvat aj roky. Hormonalne zmeny este len zacali. Ak nasadis antikoncepciu pre tym nez jej telicko dozreje, bude potom v 25ke riesit neplodnost. Pred 15tkou na hormonalne terapie a antikoncepciu ani nepomysli.

daniela1911
25. jan 2023

Veď má menštruáciu len rok. Takúto nepravidelnú môže mať kľudne ešte aj rok-dva. Intervaly od 3-5 tyzdnov je v norme. Určite by som neriešila pokiaľ nemá nejaké problémy.

simonah73
25. jan 2023

a ak netreba necpi do nej zbytocne hormony, co v podstate antikoncepcia je.

evina34
autor
25. jan 2023

Ja som mala cyklus pravidelný skoro od samého začiatku /od 13r./ v 17 rokoch som riešila niečo iné. Ja len že , keď som to spomenula pediatričke, vravela, že po roku by to už malo byť viac ustálené. Preto sa pýtam, či to už niekto reálne riešil v takom veku. Určite jej nechcem dávať žiadnu antikoncepciu /sama som ju v živote nebrala/. Ale či jej nejako realne viem pomoct, na tu pravidelnosť. Teraz je na lyžiarskom a znova to dostala /po 21 dnoch/, čo čakala teda ovela neskor...

liz_lemon
25. jan 2023

@evina34 ja mam cely zivot nepravidelny cyklus, aj 50 dnove odstupy, nikdy som to neriesila, brala som aj antikoncepciu ale nie kvoli tomu, a neupravilo sa to, az po porodoch je to lepsie, ale nie pravidelne

rurutiax
25. jan 2023

@evina34 To, že ty si mala pravidelnú ms už od začiatku, tak to nemusí platiť na tvoju dcéru. Ona môže mať kľudne nepravidelnú ms až do dospelosti, dokým jej neskončí puberta a hormóny sa neukľudnia a to je úplne v poriadku. Ja keď som dostala svojú prvú ms, mala som takú silnú ms až som plakala, išlo to zo mňa ako vodopád a to ako som mala niekedy ms 2x do mesiaca a niekedy trvala aj 2 týždne alebo som niekedy nemala ms celé mesiace a doteraz nemám pravidelnú ms. Jej teraz začali všetky hormonálne zmeny a môže trvať doslova roky kým sa jej ms upraví. Určite nestresovať a nechodiť ku gyn, lebo on ti akurát tak povie to isté ako tu všetky a to je len čakať.

simonah73
25. jan 2023

@evina34 ako som pisala ked nema ziaden realny problem, ako napr vytok tak to nechaj tak, to ze Ty si mala pravidelny, neznamena ze ona bude mat tiez tak rychlo. nasa starsia ma od tusim 11 ci 12 rokov a teda este stale to nema ustalene, neriesim to. akurat ked niekam pojde je teda dobre zo sebou si vziat vlozky aby bola pripravena. skorou navstevou akurat docielis to, ze bude mat vzdy neprijemny pocit z navstevy gyn.

aleka
25. jan 2023

Má 12 rokov. Je v puberte hormóny burcuju. Nepravidelný menzes môže mať ešte 5 rokov.... Ja mám nepravidelný menzes celý život , porodila som tri deti . ...Určite netreba pchať do nej žiadne lieky a už vôbec nie antikoncepciu . Ak by moc krvácala a boli nejaké problémy vtedy to treba riešiť. A najmä kľud a bez stresu treba veci riešiť 😉

eila88
25. jan 2023

Ja mám nepravidelný cyklus celý život a úplne bez problémov máme 3 deti. Jedine kedy som mala menštruáciu ako hodinky bolo ked som brala antikoncepciu.

januska12323
25. jan 2023

21 dní je v pohode, keby to bolo po 14 alebo iný problém tak rieš. Ja som ako decko mávala 20-42, 7 dní ms. Potom sa to upravilo samé.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alex666
25. jan 2023

@evina34 podla mna je to v pohode. Ja som mavala nepravidelny cyklus urcite minimalne prve 3-4 roky.
A vlastne doteraz (mam 35) nemavam cyklus uplne pravidelny, skace to tak 2-3dni hore dolu.

esmeronka
26. jan 2023

V jej veku mať taký cyklus je uplne normalne a ustali sa jej niekedy okolo 18 možno aj neskôr tak nechápem čo riešiš a zbytočne stresuješ aj to dieťa je to uplne normalne aj keď jej zrazu 2-3 mesiace nepride jej telo tie hormony ešte nevie tak regulovať

zuzuliennka1
26. jan 2023

@evina34 ma 12 rokov, este dieta. Nepravidelnost cyklu sa riesi v ovela vyssom veku, ked jej menzes este len nedavno zacal, o nejakej pravidelnosti este absolutne nemoze byt rec. Treba vydrzat, ma este kopec casu, aby sa cyklus upravil.
Aj tak ma vacsina zien prirodzene nepravidelne cykly, 28dnovy je absolutna vynimka. Na cyklus zeny vplyva aj najmensia malickost, zmena pocasia, cesta, stres,… a velmi vela zenam sa cyklus da do nejakej pravidelnosti - az po porode. Nechaj ju, nestresuj seba aj ju a zbytocne to nehrot

malacibulka
27. jan 2023

to mas co za pediatricku?