Veľký strach z odberu krvi

evakva
20. mar 2013

Môj malý má veľký strach z odberu krvi. Už mu brali viac krát, ale vždy s problemami. Malý sa tak zatne, že mu nič netečie, prípadne veľmi málo. Pritom veľmi kričí. Nič nepomáha - dohováranie, sľubovanie odmeny, veľké množstvo vody na riedenie krvi. Poraďte, ako ste sa s týmto popasovali. Ďakujem

usiko
20. mar 2013

@evakva no, neviem...a ty sa toho nebojis? mozno citi tvoj strach......

evakva
autor
20. mar 2013

@usiko Myslim, ze kazdy sa troska boji, pripadne je mu to neprijemne. No aj ked je s manzelom, tak je to rovnake

ingmiriama
20. mar 2013

@evakva hovorím z vlastnej skúsenosti ...ja keď som bola malá tak to isté som zažívala čo tvoj syn a viem si to predstaviť aké je to pre neho ....no pomohlo mi ale veľmi málo keď ma mamička objala a stisla ma tak veľmi že som nemohla ani dýchať 🙂 ale do teraz má fóbiu z ihly hoci ktorej ...aj keď som bola tehu tak musela chodiť mamička somnou alebo manžel vždy niekto kto ma stisol ....

ekinkala
20. mar 2013

@evakva ahoj tam nepomoze viac menej nic ani ziadne odmeny ani nic podobne on je este maly na to aby pochopil tu tupu bolest a zaroven do toho krv na to vsetko treba cas nic a casom pochopi ze to neni bolest scoho ma taky velky strach ale ta ihla a krv to je proste neprijemne aj pre nas dospelich niekedy netrap sa tym lebo tomu nijako nepomozes on sam musi pochopit jedine co mozes mu to vysvetlovat ze to vlastne neboli a keby tak nekrical tak by vedel ze to neboli a tak mu dohovarat ze nech skusi raz nekricat a uvidi ze to neboli a buc si tvoje rady vezme k srdcu alebo ma proste na to svoj nazor a bohuzial to vyriesi az cas

evakva
autor
20. mar 2013

@ingmiriama Toto u nas nepomaha, uz sme skusali. Aj ja som bola podobny typ a stale ihly nemusim. Za posledny pol rok som si ich uzila az az. S muzom uz nevieme, co robit, aby mu zobrali krv.

evakva
autor
20. mar 2013

@ekinkala Snad mas pravdu. Budeme to donho hustit stale. Dnes sme boli a ani kvapka krvi. Dalsi pokus v juni. Snad sa vtedy zadari.

usiko
20. mar 2013

@evakva no, lebo napr ja od zs odpadavam od odberu, musim lezat, aj ked mi beru na glukozu..sstale proste, ja skoro odpadavam aj ked mi meraju tlak a citim tepnu...odpadnem aj ked mi trhaju zub a viem, ze tam ta krv musi byt a necitim ju...aj ked ju vidim na obrazku........ked sa o nej rozprava....proste fobia jak svina.......som jak plastelina vtedy, bojim sa strasne a neprechadza to.....psychologicka mi povedala ze to suvisi s mojou osobnostou, nie so strachom z krvi ako takym......tym chcem len povedat ze mozno jeho strachnesuvisi so zlou skusenostou ale tiez to bude mat pricinu niekde kde by ste ju nehladali a bude takze sa toho zbavit.......

acer11
20. mar 2013

kúpte doktorský kufrík a robte odbery plyšákom 😀

dahra
20. mar 2013

@evakva - no, kukám, že tvoj drobec má 5. Ja mám svoju osobnú skúsenosť, ako dieťa. Mala som 7 rokov, kolotoč po nemockách - odber krvi des. Neplakala som, ale v BB nemocke do konca života nezabudnem na sestru, čo ma v priebehu pár minút pichla 11x aj na také miesta, kde sa bežne krv neberie. Ani kvapka, síce som neplakala, ale asi som trochu fňukala, (dnes by som veru nadávala) tak m,i zjavne totálne vytočená z neschopnosti zobrať krv, povedala, že mám byť ticho, lebo mi vylepí. Nuž, odvtedy viem, že moje žily des. Nik nám nepovedal, čo robiť, len každý frflal, kto videl moje žily. Som sa napočúvala....
Ako dospelá som si naštudovala - môj problém - "neviditeľné" žily, slabé a tenké + krv mi netečie, lebo je veľmi hustá. Genetickú výbavu neoklamem, ale narozdiel od mojich detských a tínedžerských skúseností , keď ma pri jednom odbere museli takmer vždy niekoľkokrát pichnúť, kým sa trafili, dnes už to väčšinou na 1.či2.krát zoberú. Mne pomáha cca 10 hodín pred plánovaným odberom piť. Snažím sa do seba naliať min. liter vody, najlepšie viac. Ešte aj v noci sa chodím napiť, ráno nezabudnem aj pol litra. To je velikánsky rozdiel oproti tomu, ako by to bolo, keby som sa doslova nenaliala vodou/tekutinami.

Takže moja rada - skúste mu dať viac piť. Môže to pomôcť, hoci strach môže odber tiež o dosť sťažiť.

evakva
autor
20. mar 2013

@acer11 Aj to sme robili a aj odbery mne, malemu a ocovy a nepomohlo

evakva
autor
20. mar 2013

@dahra Ani to nepomoze. Dnes vypil pred odberom takmer liter a nic. Zily ma dobre, pekne mu nabehnu. Myslim, ze to bude psychicke. Budeme asi cdalej vysvetlovat a vysvetlovat

acer11
20. mar 2013

@evakva ja to mám doteraz 😀 a nepomôže mi už asi nič.....

acer11
20. mar 2013

alebo rajský plyn..... 😀

ekinkala
21. mar 2013

@evakva ja s moji ma skoro 3r len vojde do anbulancie a len zbada doktorku este sa ho ani nedotkne a uz tjabe o dusu ale potom to nejako zvladneme tak drzim palce a vela trpezlivosti

cicimotinka
21. mar 2013

@evakva a neskúsili ste poslať niekoho iného? kamoška tak posiela babičku... babička to tak akosi vie inak... aj dieťa v pohode, aj krvička tečie... alebo potom skúsiť dajaké homeopatikum na upokojenie... 😉

cerez
21. mar 2013

Tak tomu rozumiem veľmi dobre. Dcéra keď mala 3 bola prijatá do nemocnice. Na príjme sa sestrička doslova na nej učila. Keď jej pichla prvý krát ešte len mrnkala, ale bola statočná. Pichla jej zle, tak jej musela pichnúť inde. To už plakala. Znova, zle. Tak tretí krát, potom štvrtý krát. To už manžel vyskočil a vynadal sestričke. Dieťa mokré, zničené a bez odberu krvi. Museli nám dať hodinu, aby sa dcéra ukľudnila a kolotoč začal znova. Chvalabohu úspešne. Mala si ale vidieť náš pohľad na sestričku. Ak dieťa nemá zlú skúsenosť, ale domrví sa to hneď pri prvom odbere, je ťažko potom vysvetľovať dieťaťu, že sa báť nemusí. Ani nám dospelým by to nebolo jedno.
@evakva

irriss
21. mar 2013

@evakva Ahojky!
To nebude psychikou!! 😉
Moje dcerka,ktere je uz skoro 14 let, se neustale boji, psychicky nervuje..a to by mela byt na odbery "zvykla"..odbery ji provazi od narozeni ze vsech casti tela..i z hlavicky, nohou.....kdyz se zkoumala leukemie..
pomahal nam tenkrat jen Detsky nemocnicni klaun ajeho super cerveny nos....a vse probihalo ok..
Po "vyleceni"..lepe receno odstraneni dyagnosy, periodicke kontroly trvaji - mame velky problem i ted v dospivajicim veku 😉 Temer vzdy omdli...at se diva nebo nediva..omdli...a nebo je doslova v transu..ona tvrdi,ze omdli pri predstave na vraceni nemoci a z jehly...Tim Ti jen chci rict,ze i napriek tomu, ze je v takto psychickem transu,a je DOBRE napichnuta zila, KREV TECE😉..
Nehledala bych pricinu u ditete,ale u zrucnosti lekare.. 😉 Znam pripady, kdy detem jsou pichany zily i desetkrat a jje to spatnou technikou a pristupem..i kdyz maji zkusenost, ne vzdy jsou kompetentni. 😠 a jsou pripady,kdy ve snaze najit zilu, toci s jehlou do kola..a delaji vice stresu nez je treba a zilu nenajdou.... 😉 a proto nic netece...
jednou napichla zila dobre, krev tece...tu nezstavi ani plac a zadny nerv.. 😉

zuzanale
21. mar 2013

@evakva s tým sa asi popasovať nedá ☹ u nás u staršej tiež pri odbere cirkus nepomože dohováranie prehováranie úplatky hrdinka je kým nemá vojsť do ambulancie potom krik držíme ju aj manžel, ja, dr a sestrička berie inak sa nedá u nás ale nieje problém s tým že by krv netiekla ..... a celkovo máme problém u nás držíme pri crp výter z hrdla tiež a u zubárky čistá katastrofa .... skúšať nech sa pozerá ako niekomu inému berú krv aby sa nebála neodporúčam naša bola náhodou v ambulancii keď brali inému dieťaťu sme jej dávali za príklad že ani nemukne a rekcia na to že sa tým smerom ani nepozrela museli sme ju kriesiť otvárať okno proste jej prišlo zle okamžite lahnúť a odpoveď ona počula ako šuští skúmavka 😅 proste máme doma panikárku aj s bežnou chorobou radšej do školy ako k dr 😅 tak že asi len budeme musieť počkať či z toho nevyrastie a nezmúdreje 😕 mladšia ta nemá problém s ničím skor hypochonder každé zakašlanie chce bežať k dr 😀

zuzanale
21. mar 2013

@cerez to je fakt u nás výhoda ak sestrička nevidí žilu tak neskúša nechá nech krv vezme sama dr predsa len má skúsenosti ...

ginger_fox
21. mar 2013

@evakva podla mna nepomoze nic... Moj stary otec veterinar pravidelne odpadaval pri odberoch. Moj otec je lekar a rodicia pri mne pravidelne zazivali scenky, nielen odberoch, ale aj pri obycajnej injekcii. Z strachu z injekcii som nejak casom vyrastla. Teraz nemam problem ani s pichnutim injekcie sebe, ci niekomu inemu, ale krv, to je nieco ine. Doteraz neviem, ako som prezila cele tehu s jeho odbermi. V nemocnici si ma pamatali(v tehu som si tam niekolkokrat pobudla), ze som im tam odpadla, prip. odmietla si dat zobrat krv mladou neskusene vyzerajucou sestrickou. Svojimi otazkami na odbornost a skusenosti s odberom dokazem odber vykonavajucu sestricku tak vystresovat, ze aj 20rocna prax na onkologii je jej nanic. A neviem preco to robim, je to proste vo mne 😒

evakva
autor
21. mar 2013

@cicimotinka Bola aj babka a nepomohlo. On sa lekarov neboji, ale akonahle ide injekcia, tak robi riadky bordel.

evakva
autor
21. mar 2013

@cerez On vsak nema zlu skusenost. Nikdy ho nik tak netrapil.

evakva
autor
21. mar 2013

Vdaka baby za rady

cicimotinka
21. mar 2013

@evakva :( tak potom jedine vydržať... keď bude starší a bude viac chápať, možno to povolí...

zuzkat1
21. mar 2013

@evakva radu neviem. Ja doteraz odpadavam a musi so mnou niekto ist. A musim to vediet aspon tyzden dopredu aby som sa psychicky pripravila. Ked mi brali bez upozornenia-teda ze som to nevedela dopredu tak mi bud vobec nesla krv alebo striekala tak ze sa musela ist sestricka prezliect.
A Taky mily pribeh:v porodnici dosla sestricka ze odber krvi. Ja ze naco. Vraj doktorka robi daky vyskum a tak ze vzorky zbiera. Ja ze nedam.oni ze som to podpisala ze suhlasim. Povedala som im ze suhlas s dobrovolnym odberom krvi by som nepodpisala ani pod natlakom a poslala som ich prec😀

katka1981
21. mar 2013

@evakva, a keby s nim isiel niekto iny? Teta, krstna mama alebo babka, dedko? Nechcem povedat ze niekto cudzi. Mozno ozaj nepomoze nic, kym, ten strach sam neprekona. Ja sa dodnes bojim ihly a odbery krvi neznasam, no az take zle to u mna nikdy nebolo. Drzim ti palce, aby ste to zvladli, je mi vas fakt luto, je to neprijemne, chudacik.

1katkas
21. mar 2013

ja som bola v detstve taky pripad, ze ked mi brali krv, tak ma drzala mamina, sestricka od doktorky a este museli zavolat sestricku z druhej ordinacie...odberu krvi sa bojim stale, ale ako som zostala tehotna s prvym tak ten strach pomaly odisiel a nebojim sa uz

monigun
8. apr 2023

Nevie mi volakto poradiť prečo mám fľak velký asi 1cm tam kde mi brali krv? Bola som pred mesiacom a stále ho tam mám