Vedľajšie účinky sprejov Ventolin a Flixotide

denka88
29. okt 2015

Ahojte mamičky.
Veľmi by ma zaujímalo či máte aj vy podobnú skúsenosť so sprejmi Vetolin a Flixotide ako my. Ak áno ako ste to vyriešili? Dali vám nejaké iné spreje?

K sprejom sme sa dostali tak že Alexík(2r 10m) pred rokom dostal zápal priedušiek a zobrali ho do nemocnice s tým že okrem zápalu priedušiek mal ešte aj záchvat podobný astmatickému. Ale že sa nemám báť že to hneď astma byť nemusí. Keď nás prepustili tak o mesiac sme boli späť. A tak nás odporučili na alergo imunológiu. Alergologička mu predpísala spreje ktoré spočiatku užíval 3x denne po 2 vstreky z oboch, neskor 2x denne po dva vstreky a potom už len 2x denne po jednom vstreku z oboch sprejov. Keď začal kašlať mali sme dávku podľa potreby zvýšiť. No ale hneď na začiatku leta mu opäť stiahlo priedušky a musel ísť do nemocnice, tentoraz ale bez zápalu našťastie. Nepomohlo ani zvýšiť dávku, tak nás hospitalizovali. Potom mu alergologička zvýšila dávku na 2 x denne dva vstreky z oboch sprejov...

Na začiatku septembra sa mu ale okolo úst vyhodilo par bodiek, myslela som že možno niečo zjedol a že sa vysypal. Ale keď sme boli na trojročnej prehliadke u detskej lekárky povedala mi že to ma zo sprejov že mu mám dôkladnejšie umývať pusu po každom nastriekani. Tak som si teda začala dávať pozor aby som som mu to vždy dobre umyla a aby som dezinfikovala aj ten aplikátor s maskou na tváričku. Ale bodiek bolo čoraz viac až mal okolo úst obrovskú červenú škvrnu ktorá ho už aj bolela a mal tam pľuzgieriky. Umývala som mu to už nielen čistou vodou ale aj repíkom, ale nezaberalo a tak som šla s malým na kožné. Na kožnom nám povedala doktorka že to je vedľajší účinok tých sprejov, predpísala nám sírový roztok na potieranie, masť ABC Derm péri-oral masť a repíkom že umývať. Po tejto liečbe + to že som Alexovi vyše týždna nedávala spreje sa okolie pusinky zlepšilo, ale opäť začal kašlať a aby mu nestiahlo priedušky včera ráno som mu strekla spreje a za pár hodín som zbadala že začervenanie okolo pusy je zasa horšie.

Neviem čo mam robiť. V pondelok máme ísť na alergo ale my máme takú alergologičku že sa jej človek bojí aj pozdraviť a nieto ešte povedať že som mu vysadila spreje. Je sice dobra odborníčka ako my všetci tvrdia ale nemá absolútne žiadny ľudský prístup a pochopenie. Neporiadili by ste mi možno aj nejakého iného alergológa??? Som ochotna chodiť aj do Žiliny ak bude treba. Prikladám aj foto ake to mal Alex po liečbe od kožnej. Predým to mal od nosa až po bradu okolo celých úst. Dakujem vám za rady

marianka0101
29. okt 2015

@denka88 Ahoj, my teda spreje nepoužívame, ale dcérke sa takéto niečo tiež vyhadzuje na tváričke. Nám obvodná povedala, že je citlivá na agresívnejšie jedlá: napríklad paradajky,kyslé jedlá. Robí jej to napríklad aj keď papá jogurt a ostane jej chvíľku okolo úst. Kázala nám natierať lekárskou vazelínou pred takýmto jedlom... čo je teda dosť náročné, hlavne teraz keď začala chodiť do škôlky a tam jej to teda nám kto takto ošetrovať. Tak ja stále iba mažem,mažem a je to dobré, keď som "lenivá" a nenamažem, tak sa to hneď vyhodí. Nemôže to byť aj u vás z jedla?

bianca
29. okt 2015

@denka88 v prvom rade preco riesis problem totalne nelogicky a dookola?Preco neides za imuno alergio?Preco taketo veci riesis s koznou ktora akurat tak povie ,kupte si...nie odstranovat nasledok a zvalovat vsetko na to ze to moze byt zo sprejov,ale hladat pricinu.Nazad na imuno alergo,poriesit alergie i skrizene a potom postupovat.Kozna ani obvodna nikdy nebude patrat preco len ti povie cim mas mazat.A jasne ,vsetko ucinne tak akurat do casu pokial neodstranis pricinu.

bianca
29. okt 2015

@marianka0101 toto iste,Nejestvuje.Dosetrit alergiu na potraviny,obzvlast na kravske mlieko.Sliznica je rozhodne citlivejsia ako koza a ked sa jej vyhadze pusinka po jogurte co potom robi v ustach a v krvi?Imuno alergo,natestovat a potom podla vysledkov postupovat.

denka88
autor
29. okt 2015

@bianca no lebo riesit nejaku alergiu s nasou alergologickou je zbytocne este dva mesiace. Ked sme k nej prisli povedala mi: " Do troch rokov vam aj tak mozem dat len spreje. Testy sa robia az po tretom roku zivota." A tym ze sa mu pozrie do oci alergiu na nieco mu nezisti... a ideme na alergo v pondelok. Tie spreje su kortikoidne a agresivne preto mozu vyvolat taketo vedlajsie ucinky mi povedala kozna...

denka88
autor
29. okt 2015

@marianka0101 nam to kozna zakazala mastit mastnymi mastami ze to moze este podrazdit, takze vazelina neprichadza do uvahy... alex to podla mna nema z jedla, nejedol nic nove a alergenom sa vyhybame ako nam prikazala alergologicka...

bianca
29. okt 2015

@denka88 ja velmi dobre viem ake su to spreje.Ci uz z profesneho tak i z osobneho zivota.Nemusii hned robit kozne testy,Da sa odobrat a poslat krv.A ked nechces rady tak sa nepytaj.Ja by som toto svojmu dietatu nerobila.

liebling98
29. okt 2015

@denka88 myslím si, že je to skôr z toho Flixotide ako z Ventolinu. Máš to ako začarovaný kruh. Neskúšala si naučiť ho vdychovať tie spreje priamo do úst? Čiže nie cez tú masku, ale že by si pusou chytil výstup z toho valca a tak to vdychoval. Aby si zamedzila kontaktu aerosolu s kožou.
Ešte mi napadlo, skúsiť pri inhalácii nejak mechanicky ochrániť kožu okolo úst. Nejakou rúškou alebo fóliou s otvormi pre nos a ústa.

adamkohlusko
29. okt 2015

my ideme akurat dnes na alergo.maly ma 7 rokov,trapime sa od dvoch,ale teda mame aj liekky,flixotide mame rano vdych a vecer+ berieme denne lieky aerius a montelukast.testovali nas este pred tretim rokom,ale chodime do handlovej a to sme zo ziliny.do ziilny ani nechod,to skor martin.alergologicka s pristupom ako tvoja,je teda pekna krava... 😒 nam najskor zobrala detska krv,poslala na testy,potom nasledovali testy a alergologio imunologii a nasledna liecba. mame tiez elektricky kompresorovy inhalator,kde maly inhaluje vincentku pravidelne+ v pri zhorsenom stave alebo prechladnuti davame YABRO,co je kys.hyauloronova, to nam velmi pomaha.ventolin dychame len v case zachvatov.co uz teda sa dlho drzime.mame astmu a k tomu aj respiracne alergie. tiez je aj atopik,ale ani sa nedivim,ved cele ovzdusie aj strava je tak chemicka bomba,ze sa nie je comu cudovat 😖 prajeme pevne nervy a drobcekovi skore uzdravenie

denka88
autor
29. okt 2015

@liebling98 ja som mu to vcera dala bez masky rovno z toho apkikatora vdychnut a aj tak sa mu to zhorsilo :( joj zufala som... taku mal peknu tvaricku a teraz toto :(

denka88
autor
29. okt 2015

@adamkohlusko no boze vy to mate doma asi dost tazke... aj vam nech sa polepsi 🙂

artepep
29. okt 2015

Moj maly tiez uzival ventolin a flixotide, ale neinhalovali sme ho cez tu masku, ale len cez ten respirator od philipsu. Vstreknes to do respiratora a potom to z neho dieta vdychuje do seba. Akurat ten respirator si dava dieta priamo do pusy a nie je tak drazdena pokozka na tvari ako s tou maskou. Vyskusajte to tak. Nam to tak rovno odporucili na plucnom a masku nam k tomu dali len pre istotu. Inak ventolin je aj sirup. Ten si neskusala?

artepep
29. okt 2015

@adamkohlusko my sme boli na tom s liekmi presne ako vy. Maly je teraz prvak a ja som sa nakoniec nahnevala a vsetky lieky som mu zacala pred letom postupne vysadzovat. A musim si zaklopat, ze mame zatial pokoj (ak neratam nadchu, ale to moze byt aj alergiou na ambroziu, ktora teraz konci). Pred alergologicvkou sa ale tiez tvarim, ze lieky berie nadalej. My mam najhorsie stavy na jar, ked vsetko kvitne. Vtedy mame 2 mesiace krvave oci, ekzem na tele, sople a kasle. A v tom obdobi, nie je alergicky na nic. A ked je obdobie toho na co je alergicky, tak ma len miernu nadchu. Tak som si povedala, ze to vyskuysam bez liekov, lebo popravde, ja som v tom rozdiel nevidela, ci tie lieky mal alebo nie.

alami
29. okt 2015

@denka88 Mne obaja synovia boli na týchto sprejoch, ale nemali sme žiadnu reakciu, našťastie. Ja by som povedala alergologičke, že toto má teda pravdepodobne zo sprejov, že čo ti radí ona, nemusíš povedať, že už si mu ich vysadila, chápem, že je to niekedy ťažké povedať. Alebo povedz, že si vysadila, lebo sa mu to zhoršovalo, ale že sa zas rozkašľal. Ak je dobrá odborníčka, využi to, nech to vyrieši ona, čo ďalej, kto iný to vyrieši? A prosím ťa o info, ty si okres LM, chodíš na alergo v LM? (Ja som z RK a tu nemáme dobrú alergologičku, preto sa pýtam. Jedna naša by ale sedela na tvoj opis 😀 😀 😀 , odborníčka dobrá, ale prístup k ľuďom hrozný, tak že či nechodíš sem )

adamkohlusko
30. okt 2015

@artepep no my sme pre zmenu na antibiotikach,v pondelok na krv.testy,pravdepodobne plucne chlamydie... ☹ my bez liekov hotovo...hned nemocka, ☹ tiez sme skusali. silne zachvaty,inhalacie,cize uz nepokusame,kedze maly pribral,dostali sme silnejsiu davku.segra ma napriklad tiez alergika ale on len v case svojej alergie berie.tusim okolo jari a potom jesen. zalezi aj od stadia

denka88
autor
30. okt 2015

@adamkohlusko podla mna moj maly nieje alergik. Neprejavuju sa u neho ziadne obvykle prejavy alergie. Akurat ze ked su prudke zmeny pocasie nachladne a uz to ide dole vodou ... ale nik mu ziadne testy ani nic nerobi lebo je este maly... alergologicka mu ani krv nevzala... no nic len cakat musime aby mu boli ocotny v januari spravit kozne testy na alergiu...

artepep
30. okt 2015

No neviem. Zalezi asi od alergologicky. Nasemu malemu robila krvne testy ked nemal ani pol roka. A potom kazdy rok. Az tento rok, ked mal 5,5 roka ho napichavala.

adamkohlusko
30. okt 2015

fu,tak to je divne.nam hned detska vzala krv a na zaklade toho sme boli poslani na alergo,lebo mu vysli vysoke hodnoty alergenov v krvi ( neviem ako sa to presne vola 😅 ) . tam nas napichali a zistovali.vslo mu vela alergii a dostal lieky vo forme sirupov,ventolin len v casoch zachvatov davame,nie bezne a denne uziva len aerius,montelukast a flixotide sprej tiez len pri kasli.zo zaciatku sme mali sirup aerius,neskor nam pridala ten montelukast. a aerius zmenila za liekovu formu. no je to tazko,pretoze ja nie som lekar, cize vam viem napisat len moju skusenost a tiez nepoznam stav vasho dietatka,ale urcite by som riesila u detskej dokiny v prvom rade krvny odber na potvrdenie alebo vyvratenie alergii.a potom by som riesila alergologio-imunologiu. 🙂 drzime palce a prajeme pevne zdavie drobcekovi 😉

siska07
30. okt 2015

ahoj. poznam, podobne stavy sme mavali aj my s mojimi detmi, co sa tyka liekov. uzivaju ich doteraz. sme z RK, a nakoniec sme alergo vymenili a isli do LM k Markovej. teraz tiez uzivaju ventolin aj flixotide spreje.
ono tie kozne podrazdenia okolo ustociek moze aj nemusi byt zo sprejov. aj ked si vysadila, zlepsilo sa a po nasadeni sa zase vyrazky objavili, moze to mat aj inu pricinu. i ked skorej sa priklanam, ze z tych sprejov. ako pisali vyssie, nedavala by som tu masku, ale iba rovno cez usta vdychovat, aby si tak zabranila kontaktu s pokozkou okolo ustociek. to by mohlo pomoct. nevadi ze nebude cez nostek inhalovat, kedze nedas masku, ono to prejde dutinami do nosteka aj cez ustocka.
bianca, moc by som takto neutocila ze vysetrit, kozne testy na alergie atd.... nie kazde dieta takto spolupracuje, a robia to iba starsim detom a mimo sezony. ja mam 2 a 5r deti. a tej starsej kozne este len bude robit. ma znizenu celularnu a bunkovu imunitu, a vtedy su kozne testy ztytocne... specificke igg-cka a alergie z odberov krvi robili obidvom niekolkokrat, aj v nemocnici, ale su nepresne, alergiu ti to urci tak na 20percent... kozne testy su kozne.
takisto napr. vysetrenie spirometrie - na astmu, sa starsej vobec nepodarilo nadychat. to je odklad...
skus teda nedavat tu masku aby nebol kontakt s pokozkou, a nech to inhaluje cez ustocka.
kludne mi napis IP ak budes chciet. 😉

zupap
30. okt 2015

@denka88 z vlastnej skusenosti kedze mam dve z trovh deti alergikov. Co sa teatovania tyka, nejde ani tak o hranivu troch rokov ako skor o to aby dieta vedelo pri koznych testoch spolupracovat ,kazde je ine..kazdopadne moja dcerka mala silnu alergiu od 8 mesiacov a neviem si predstavig ako by ju dr.namatkovo liecila bez testov - testy zakladne sa daju robit aj z krvi !!! Ved to je automatika ze to mu mala dr.vasa vziat.. Ano ,nemusia mat taku vypovedaciu hodnotu ako kozne ,ale napr.mojej dcerke hned z krvi vyskocili velmi obiloviny...zas na druhej strane je alergicka na ustipnutie osou ,mala 2x silnu reakciu ,no alerfia na nu jej nevysla ani z koZnych testov...
Co sa tyka inhalatorov ,mne sa zda ze na tak male dieta mate toho prilis..zvlast bez potvrdenej alergie ,no neviem...moj syn je silny astmatik od 3 rokov ,zazili sme vseliake stavy teda ,ale take davkovanie aj v bezpriZnakovom obdobi sme nikdy nemali...kortikoid.inhalator pravidelne to ano..ale ventolin sa dava len pri zhorseni stavu a pri zachvatoch...napr my ked sme po akejkolvek chorobe,astma prepukne a velmi dlho sa dostava z kazdej choroby..vtedy mame vzdy ventolin 3x denne a podla potreby...postupne znizujem davky az sme na 1 x denne 1 vstrek a nasledne vysadime uplne zostava podla potreby...mam aj aerochamber a aj iba fukatko,teraz s tym inhaluje ,lebo mam vacsiu istotu ,ze vdychne celu davku a spravne (ma 12r)..tak male dieta urcite nevie inhalovat spravne bez masky ,to ti neodporucam..a co sa tyka toho vysypu,rozhodne by som to najprv ihned hlasila alergologicke a ona ta uz bud ma nasmerovat dalej trebars ku koznej ,pripadne sa vyjadrit,ci to vobec moze byt z toho..bez ohladu na jej povahu ,je tam od toho ,nedaj sa,ide o tvoje dieta..a ked tade cesta nevedia,zmen lekarku...ja si myslim,ze z ventolinu by to snad nemalo vyt ale z kortikoidov moze byt vselico...ale toto vsetko ber len ako moj laicky nazor 😉 nie som lekar ;)

zupap
30. okt 2015

@denka88 a este aom zabudla...nam velmi pri zachvatoch pomaha inhalovanie vincetky...pripadne vincentka spolu s ambrobene roztokom, to mam vzdy doma v pohotovostu..ale mame doma ultrazvukovy inhalator ..syn mal nan narok pri svojej diagn..neviem ,skus sa popytat ci by sa nedalo..da sa aj kupit,len je to vyssia polozka...ale ja si bez neho zivot neviem predstavit,velakrat nas zachranil..

hameeda
30. okt 2015

@denka88 : u nás robia testy už od 6 mesiacov, ja keďže som silná alergička tak deckám robili všetky testy, syn bral minulý rok ventolin a žiadnu reakciu nemal

diorka
23. feb 2016

Ahojte baby, prosim vas, je tu nejaka, ktorej dietatko bralo Flixotide, ale uz neberie? Dakujem

pavolrumana
12. nov 2016

No milé mamičky.Len jedna otázočka.To ste sa vážne nikdy nepokusili odstranit pričinu?Vždy riešite dvosledky.Snažite sa nevidieť že s vašim dieťaťom nieje niečo v poriadku.Myslite si že neaka masť či sprej privedie vaš pokoj na duši.Povedzme že som lekár (čo nie som),čo by bolo so mňou keby mi neprišlo do ordinácie denne minimálne desať pacientov?No predsa by som musel zmeniť zamestnanie 🙂 Prajem pekný večer a veľa úspechov na ceste hladaní.
Ps:Kto klope tomu bude otvorené,kto hladá a nevzdava sa ten najde.

baklik
12. nov 2016

@zupap ahoj, pri akej dg je narok na ten utz inhalator na vincentku a kolko ste nan doplacali?

adamkohlusko
12. nov 2016

@pavolrumana neviem teda ako ostatne,ale myslim,ze minimalne kazda druha,sme tu poskusali kadeco, no zial,musime mat spreje,akurat je to uz v obmedzenom mnozstve,nie denne a ak sa to tebe podarilo uplne,blahozelam,skus poradit aj nam, vopred dakujeme 😉

zupap
12. nov 2016

@baklik vobec si uz nepamatam kolko sme doplacali,bolo to velmi davno. Syn.je astmatik od 3r,teraz ma 13. Inhalator mame mozno od jeho 6r. Mam taky dojem ze okolo 3tis sk.bola vtedy plna ceny ,ale dost mozne,ze si nedobre pAmatam.

misalam
12. mar 2018

Vyzera to skor ako kontakt a alergia zo silikonu na cembery cez ktory inhalujete.u nas stacilo podlozit cember hygienickou vreckvkou aby sa nedotykal pokozky.nzabudajte tiez nato ze po kazdej inhalacii je nutné pusu zvnutra vyplachnut (nie zapit).

kyra111
21. aug 2018

@adamkohlusko dobry den, pisem Vam na takuto staru temu, ale velmi by ma zaujimalo, ako sa to u Vasho syna vyvinulo casom. Mame s dcerkou podobne problemy, preto sa pytam. Dakujem krasne vopred za odpoved!

pavolrumana
21. aug 2018

@adamkohlusko moja rada je.Hladat hladat a opat hladat odpovede kde sa len da.Nakoniec usilovnym bude ukaxana cesta.Ak mozem poradit.www.Slobodny vysielac.sk v sekcii archiv sam sebe lekarom.Mna najviac prekvapuje Pan Peter Planieta ktory vystupuje v relacii verejne tajomstva.S jeho vedomostami zatial suhlasim na 90 %.Inak aj v knihkupectvach najdete kvantum knih no necakajte ze odpoved najdete hned.Ako som pisal.KTO HLADA TEN NAJDE ALE MUSI DAT DO TOHO MAXIMUM.😊