Pekný deň, maminky poraďte prosím. Malá 5 m má úpal, horúčka sa jej drží celý deň 39 nejde vôbec dole, lekárka zakázala podávať lieky proti teplote, len chladiť koža na kožu , vôbec to ale nepomáha, čo môžem ešte urobiť aby horúčka klesla?
Normálne liek proti teplote a dávať piť vodu alebo viac kojit aby nebola dehydrovaná
Áno, liek proti teplote a veľa tekutín.
Natri ju smotanou kyslou...a liek proti teplote.
Lekarka je riadne j* bnuta 🤯 S bio eko nech si lieci svoje deti, krava!
Supni jej nuroflex a bude lepsie. A hned.
Ja som maleho o polnoci kupala koli teplote. Zacala som teplou vodou a prechadzsla na vlaznu ( 37 stupnov a postupne znizovala na 30) Maximalne dat vlaznu aby nenachladli ladviny!
Pred kupanim so dala ten nuroflex sirup. A potom utrela obliekla lahko a kojila.
A zmen doktorku
Doktorka má pravdu, pri upále sa nedávajú žiadne lieky proti teplote, ide o poruchu termoregulacie. Podaním lieku hrozí kolaps organizmu, zlyhanie orgánov. Ak si nevieš rady, volaj na pohotovosť a neriaď sa modrým komikom. Držím palce
@oskorusa na pohotovosti mi povedali, že čo ešte chcem keď ju dnes lekárka videla, tak sa snáď môžem poradiť tu či? To, že lieky nesmie som pochopila, upozornila ma na to dôrazne lekárka aj lekár na pohotovosti.
Tak musíš pokračovať ďalej vo fyzikálnom chladení, chladná miestnosť, telo na telo, ak nemá mramorovú kožu a chladné končatiny môžeš skúsiť zábal - bavlnenu plienku do vlažnej 37stupnovej vody namoč a zábal tela, nie končatín, po 15 minútach 15minut pauza a znova, potom počkať hodinu. Teplotu je potrebné znižovať veľmi pomaly, dbaj na dostatok tekutín. Ak sa ti čokoľvek nebude pozdávať, smer pohotovosť. Poradiť sa tam môžeš aj telefonicky. Držte sa
Ako sa to mohlo vobec stat ze ma 5 mesacne dietatko upal sa budem pytat az ked toto prekonate,drzim palce,chudatko malinke.
@oskorusa myslíš, že môžem skúsiť vziať ju do auta a slabo zapnúť klímu? Nemáme v byte chladnejšiu miestnosť teraz. Prípadne položiť ju na vodnú chladiacu podložku a prekryť len plienkou? Zábal som už skúšala , ale to sa jej veľmi nepáči, plakala ako o dušu pritom a teplota potom ešte stúpla.
@maminkadeticiek pýtaj sa kľudne aj teraz, alebo si to aj naštuduj. Dostať úpal je naozaj jednoduché v týchto horúčavách.
Moja mala ako ročná upal. Ziadne paraleny preboha... chladiť miestnosť vetraním, žiadna klima ani prievan ale. A každých 15 minúte it zábaly, na trup vo vlažnej vode a zabaliť tak do perinky iba. Celu noc som toto robila a pomohlo. Keby hocičo sa ti nezdá, volaj záchranku normalne, je to moc malé babo. Drzim palce!
Tomu rozumiem.Ale toto je babatko.Nema byt co bez prikryvky hlavy,nema byt co dlho na slnku,ani vonku ked je horuco a vela pit.Neroaumiem ako mohlo byt v podmienkach ze sa to stalo.Ospravedlnujem sa, ale naozaj som nikdy nepocula o tom ze by malo takto male dietatko upal.Proste je tam rodic, ktory ma mysliet aky krehky je detsky organizmus.Nechcem ti pridavat,chaoem ze mas teraz toho dost popri starostlivosti o male,ale nerozumiem tomu.
Skôr by som auto vychladila a potom vypla, keď tam bude, nech to nefúka. Pripadne ak máte vonku chladnejšie, byt vonku, ak sa da. Priamo na telo chladiť s minimálnou teplotou 37 stupňov, takze chladiacu podložku by som neodporúčala. Keď sa jej nepáčil zábal, skús vlažnou vodou špongiou alebo handričku omyvat trup.
Ako mohlo také malé bábätko dostať úpal 😵 trochu nezodpovednosť, nie?
@maminkadeticiek v týchto horúčavách pre tak malé dieťa stačí 15 minút cestovania v mhd bez klímy alebo v autosedačke v aute, ktoré stalo na rozpálenom parkovisku, žiaľ, pri tomto počasí to bude častejšie a častejšie tieto prípady
@svokrinjazykmonika týmto mamičke nepomáhaš, môže sa to stať každému
@maminkadeticiek Ja si pamätám ako sme chodili von len ráno alebo večer keď boli horúčavy a keď už na jazero tak v tieni a s klobúkom. Na slnko minimálne.
Daj plienku či plachtu do chladnicky vky a s ňou ju potom prekri ,ak máte v byte teplo .prehriatie môže trvať pár dní .môj 5 ročny syn bol 5 dní s teplotami doma v chládku
@oskorusa
@lienka.7 ďakujem, idem vychladiť auto a potom ju tam odnesiem teda. My máme dnu stále veľmi teplo
@svokrinjazykmonika nerýp. Moje dieťa má úpal, nie úžeh. Nebola na slnku ale doma, nejde nám od včera klíma a bývame v podkrovnom byte. Ako som mala tomu predísť? Ísť s ňou von na priame slnko?
@oskorusa Určite úpal nechytis keď cestujes 15 minút v autobuse bez klímy. Úpal chytíš keď si dlho vystavená vysokým teplotám a zlyhá ti termoregulačný systém.
@misinka0611 ja určite nechytím, tu sa jedná o 5 mesačne dieťa. Dlho podľa teba je koľko? Lebo to je relatívne. Závisí od faktorov okolia fyzikálnych a od aktuálneho stavu organizmu napr hydratacia, takže trvám na tom, že tak malemu dieťaťu s ešte nedokonalým termoregulacnym systémom stačí aj 15 minút ak sa stretnu všetky nepriaznivé faktory.
A ma ozaj upal? Kolko stuonov mate v byte? Nemoze mat virozu?
Dávaj jej vlažné zábaly, plače, neplače, jednoducho keď musí, tak musí ... a natieraj lýtka, stopy rozkrojeným citrónom, dávaj jej piť ... neprenášaj ju ako mača do vychladeného auta atď. ... tiež nerozumiem tomu, ako môže 5-mesačné dieťa zatvorené v byte dostať úpal, skôr bude prehriata ... alebo má nejakú virózu ...
Baby a prečo to nemôže? Tie lieky? Ja sa pytam aby som vedela do budúcna
Jezis to som ani Nevedela ze sa pri upale nesmu podavat lieky proti teplote, zas som sa nieco naucila🙏🏻
Ale ako pise
@dadis
ako vies ze je to upal a nie viroza ?
Alebo ako to vseobecne rozoznat? Napise niekto ? Nech viem aj to
Dat jej liek proti teplote