Učiteľka tvrdí, že dieťa je choré

lentilka23
12. dec 2023

Mamicky, ako by ste reagovali?
Prvy den mi napisala ucitelka sms, ze syn ma sopel, ze kasle ze mam zvazit jeho zdravotny stav. Napisala som ze zvazim. Syn doma nemal ani naznak sopla, nezakaslal ani raz, rano nemal teplotu, nejavil ziadne znamky co len unavy nie tak ochorenia.... Na druhy den isiel syn do skoly. Doobeda mi zase ucitelka napislala, ze ma syn sopel a kasel a ze potrebuje od doktorky potvrdenie, ze je zdravy. Odpisala som jej ze som ho skontrolovala, nemal doma sopel ani kasel a rano nemal teplotu... Poobede prisiel syn s A4 listom, kde bolo uvedene, ze skola nepreberie rano dieta do skoly, ked bude mat znamky choroby... .... ako poznate pocas covidu. Zrejma dostali pani ucitelky na porade A4 xerox pokynov od vedenia. Syn ma 9 rokov, chodi do specialne skoly, kde su v triede 5 ziaci + asistent ucitela, z toho su 2 ziaci uz doma, co viem zo soplikmi.... Pripada mi to ako sekyrovanie zo strany ucitelky. (Nastupila nova od septembra a od zaciatku nemam z nej dobry pocit, je arogantna, odmerana, posobi ako by ju praca nebavila, na syna sa ani neusmeje...) A to som sama ucitelka, nerada takto hovorim ale mam 15 rokov praxe, takze chapem ak su deti chore a ucitel upozorni rodicov, na tom nie je nic zle. Ale toto som fatk este nezazila. Aby posielala ucitelka rodicov k lekarovi s dietatom, ktore je zdrave. (lekar aj tak potvrdenie nedava) Ja musim ist rano do roboty a nie utekat so dietatom k doktorke, ktora aj tak vysetruje len po telefone. Mam z toho pocit ze ucitelka zneuziva oporucenie vedenia skoly vo svoj prospech, aby mala menej deti v triede - menej deti menej starosti. Specialne deti su obzvlast narocne. Syn je autista, takze mi nepovie ako to bolo.

stellarstar
12. dec 2023

Dat ho do školy a vybav si cez mail to potvrdenie resp stazuj sa v riaditeľni

mogaa
12. dec 2023

@lentilka23 nebrala by som to ako sekírovanie od učiteľky...momentálne je strašne veľa covidu a deti v špeciálnych školách majú aj kopec iných diagnóz, takže je to pochopiteľné, že v takomto období keď je kopec chrípky a covidu ale aj iných respiračných ochorení, vezmú len dieťa bez známok choroby.....tvoje zrejme známky ochorenia v škole malo, inak by ti to duplicitne nepísala....

zuzubb007
12. dec 2023

No tak ak nezakasle cele poobedie ani nefuka sople tak si vybav potvrdenie a je to, normalna vec, ze ucitelka upozornuje na chore dieta robi sa to vsade kde su normalny ucitelia

lentilka23
autor
12. dec 2023

@mogaa Bol skoro mesiac doma, zaciatkom oktobra prekonal covid, potom chripku. Teraz je dva tyzdne v skole co je zdravy...

lentilka23
autor
12. dec 2023

@mogaa Chapala by som to ak, by mu nieco bolo.

mogaa
12. dec 2023

@lentilka23 v čom je teda problém? veď pediater ti dá také potvrdenie na počkanie....

lentilka23
autor
12. dec 2023

Ze musim ist rano do prace a nie ist k pediatrovi so zdravym dietatom do cakarne plnej chorych deti.... Aj tak pediatricke musim vopred zavolat, a dohodnut sa na vysetreni, tak to u nej funguje. Od covidu nas vysetruje len po telefone a predpisuje lieky on line. Ziadne potvrdenie nevydava. To sme riesili uz pred dvoma rokmi.

ivik4
12. dec 2023

Tak povedz normalne doktorke co je vo veci ze dieta je naozaj uplne zrave a ucitelka takto. Uvidis

mikadooo
12. dec 2023

@lentilka23 šla by som k dr., vysvetlila, že učiteľka požaduje potvrdenie od dr, že syn je zdravý a následne by som ho učiteľke odovzdala. Ináč si celkom protirečíš (čakáreň plná pacientov verzus dr. vyšetruje od covidu len po telefóne...).

lentilka23
autor
12. dec 2023

@mogaa nasa doktorka potvrdenia nevydava uz dva roky. Je na to zakon ze nie je povinna, rodic je zodpoveny za to, ci je dieta zdrave albo nie.

lentilka23
autor
12. dec 2023

Admin, prosim ta zrus moju diskusiu, nema to vyznam.

lentilka23
autor
12. dec 2023

@mogaa neda, uz dva roky take potvrdenia nedava, nie je povinny.

lentilka23
autor
12. dec 2023

Ucitelke som pislala, ze doktorka mi take potvrdenie nevyda a ona mi no poslala tu A4, ze ked dieta bude mat priznaky choroby ze mi hoo nezoberu do skoly. Tak uz vidim ako sa rano s ucitelkou dohadujem ci je moje dieta zdrave alebo nie..... Ona si bude tvrdit aj tak svoje. Aj ked nie je doktorka. Ona mu ten sopel vidi trcat z nosa aj ked mu netrci.

rawmamka
12. dec 2023

@lentilka23 Ja som tiež pedagóg a tiež sme mali za posledné 2 týždne niekoľko prípadov, že rodičia sa dušovali, že dieťaťu nič nie je, že je zdravé a pritom pokašliavalo, sťažovalo sa na únavu, bolesť hlavy,..... vtedy meriame teplotu, robíme covid testy, prípadne natočíme dieťa len pre potreby zariadenia a rodiča, v rámci zachovania GDPR - súhlasy rodičov máme na všetky záznamy vopred/od septembra (krátke video - zostrih z pozitívnych prejavov ochorenia v daný deň), to posunieme vedeniu, ktoré to priamo a dôrazne odkomunikuje priamo s rodičom, zatiaľ máme 100% úspešnosť - všetci rodičia uznali, že situáciu podcenili buď nevedomky alebo zámerne (kvôli práci, kvôli iným povinnostiam, kvôli vianočnému zhonu a vybavovačkám,....).

cafelatte
12. dec 2023

@rawmamka robíte covid testy? To si ako môže zariadenie dovoliť robiť testy žiakovi? Na základe čoho?

rawmamka
12. dec 2023

@cafelatte Na základe súhlasu zákonného zástupcu, ak dieťa vykazuje príznaky ochorenia, dieťa izolujeme a robíme protiopatrenia - aby sme znížili jeho diskomfort, bolesť (zasa na základe vopred daného súhlasu s postupmi, liečbou,...) + aby sme v prípade infekčného ochorenia ochránili ostatné deti. Nie všetci rodičia prídu do 30 minút, žiaľ sú aj takí, ktorí povedia, že dieťa nemajú ako prebrať a musí v daný deň zostať do príchodu rodiča v štandardne stanovený čas, teda ako zvyčajne. Ak by išlo o život ochrozujúci stav, voláme RZP + trváme na urgentnom príchode rodiča (či už k nám alebo priamo do nemocnice, do ktorej bude dieťa privezené), takáto vážna situácia našťastie ešte nenastala.

cafelatte
12. dec 2023

@rawmamka ďakujem a ak zákonný zástupca nesúhlasí s testom? Vy pracujete v škole alebo v škôlke?

lentilka23
autor
12. dec 2023

@rawmamka mate to rozumne nastavene, to musim uznat. Ja sa nedusujem, ale syn uz covid prekonal aj chripku. Vsak vidim, ci ma sopel alebo nie, ci kasle alebo nie. Mam zdravotne vzdelanie, nie som blb. Preco by som mala ucitelke dokazovat ci je dieta zdrave. Ked som jej v oktobry ukazovala negativny covid test co som ho daval do skoly po prekonani, tak sa mi vyrehotala medzi dvermi ze co? Covid este existuje? Tak som jej ani nic uz nehovorila. Chapete? A teraz ma ide buzerovat kvoli sopliku. Ked nema rano teplotu, nesopli, nekasle ani v noci, chuti mu jest, nie je mrzuty, nema kruhy pod ocami. Je plny energie atd. Nech mu teplotu zmera aj sama. Aj covid test spravy... Natoci na video ako kasle, kludne to aj doktorke ukazem, ale vsak nech to zase nezneuziva. O to mi ide. Ked bol syn chory, som ho nechala doma 10 dni pre istotu, aj ked dr. vravela zo uz moze ist po tyzdni. Takze opatrna som dost, nie som z tych rodicov co strka chore dieta do skoly. Ja musim ist rano do roboty, a nie tu kvoli niakej pani ucitelke ist so zdravym deckom po doktoroch. Uz ked bol skolkar som zopar krat bola takto u doktorky a ta ma poslala domov, ze syn je zdravy a co tie ucitelky vymyslaju. Potvrdenie bohuzial nedava takze co teraz. Teraz zo zakona ani nahlasovat covid nemusite, ani informovat skolu ze ho ma, ani dokonca 5 dnovu karantenu po prekonani nemusite mat.... Je teraz vela chripok aj coviu. My sme boli mesiac chori doma a liecili sa a teraz sme konecne zdravi a bum zase nieco, soplicek, len aby ostal doma.

laurika554
12. dec 2023

@lentilka23 no ako to mozes tak na 100 % vylucit, ze nekaslal, alebo nemal sopel? Moje deti tiez ked kaslu, niekedy kaslu cely den, niekedy iba rano, kym vykaslu hlieny z noci, niekedy kaslu vecer. A co ja viem, v celok okoli je to premorene teraz covidom a chripkou. Sak ked mas moznost, nechaj ho den doma a pozoruj, ci ma pravdu ucitelka alebo ty.

lentilka23
autor
12. dec 2023

@laurika554 Asi to tak spravim.

kivivi
12. dec 2023

@lentilka23 my sme takuto situaciu mali minuly rok ale v skolke. Ak moje deti kaslu, najviac kaslu pocas spanku a rano hned po zobudeni. Samozrejme, nikdy nic, cely den som dieta nechala doma a ani raz nezakaslalo. Postupne som zistila, ze sa to stalo viacerym mamickam. Moja lekarka tiez ziadne potvrdenia nevydava, vyslovene mi to povedala. Ale ze pravdepodobne maju prekurenu skolku, malo vetraju a suchy vzduch, tak aj zdrave deti pokasliavaju. Tento rok uz tu premotivovanu ucitelku nemame, zrazu moje dieta nekasle.
Ale ak ide o dieta v skole v ramci povinnej sk. dochadzky, pekne by som ho kazde rano priviedla. Ked nema sopel, nekasle, ma normalnu teplotu a nebude ti ho chciet prevziat, ziadaj od nej pisomne s podpisom aj dovody. Ak ako dovod uvedie zdr. stav, zavolaj si hocikoho dospeleho ako svedka, ineho rodica, upratovacku, ucitelku... A stazuj sa na ucitelku najprv riaditelovi potom aj zriadovatelovi za marenie povinnej sk. dochadzky.

joannita
12. dec 2023

@lentilka23 ja ta uplne chapem. Mna neskutocne vytaca tato soplikova móda, trosku sopliku a uz mas dieta doma nechat. Mozno par x v skole zakaslal a trosku sopliku mal ked prisli z vonku co je bezne a uz robia halo z toho. Ked doma nezakaslal ani nezasmrkal tak to ozaj muselo byt mozno zakaslanie, odkaslanie a vysmrkanie zo zimy. Kedysi sme do skoly so soplom chodili aj s kaslom a teraz sa robi z toho smrtelna choroba. Zaujimave ze vtedy nebolo tolko chorych deti co teraz, to je na zamyslenie.
Ja by som uz bola napochodovana v riaditelni a riesila to.
Opytaj sa ich, ci oni si beru volno ked maju sopel, toto uz nonsens ako zadrbava niektorym matkam a ucitelkam zo sopla 🤦‍♀️

rawmamka
14. dec 2023

@cafelatte Ak zz nesúhlasí, dieťa ide do izolácie ( mimo kolektív, pod dohľadom pedagóga) a zz/rodič si pre dieťa musí urgentne prísť (max.do hodiny). Pri návrate požadujeme potvrdenie od lekára potvrdenie, že dieťa je zdravé (bezinfekčnosť).

luliu
14. dec 2023

@mogaa v čom je problém? Prečo by mala chodiť so zdravým dieťaťom k dr? Prečo by s ním mala sedieť v čakárni plnej chorých detí? Bežne chodievaš so zdravým dieťaťom k lekárovi len preto, že učiteľka si zmyslí?

3petka
14. dec 2023

@lentilka23 v škole môže byt iný vzduch a môže to tvojho syna dráždiť. Chod za riaditeľkou nech si robí poriadky. Čiri soplik nie je choroba, môj syn je alergik ak by mal byt s takým soplikom doma tak nechodí do školy vôbec.

ajsha123
14. dec 2023

Súhlasím s tým, čo písala @3petka. V škole môže byť zlý vzduch, nemyslím ze nevetrane. Ale napríklad naši majú silné alergie na roztoče, tie sú všade. Syn má silnú alergiu na alternariu (je to pleseň, čo lieta v ovzduší celý rok, s výnimkou, keď mrzne). Táto pleseň je v starých budovách, kde vlhne, kde nie je suchá stavba, dobre kvalitne od izolovaná.... Syn nemôže spať na paperovych vankúšoch... Keď bol malý, boli sme v jaskyni, vrátili sme sa s hnisavou anginou...
Aká budova je tá škola, kde chodí? Ja to napríklad hneď cítim, ak je priestor zatuchnuty....
Teraz našim doktorka alergologička potvrdila alergiu na chlad. Je to sice pseudoergia, ale reálne to existuje... Prejdeš po vonku, tam studený vzduch, prídeš do vnútra, tam začneš kašľať, tečie z nosa....
To su len príklady, co všetko môže byť. Skutočne to môže byť tak, ze Tvojmu synovi doma nič nie je, no zmenou prostredia začne prejavovať známky choroby (kašeľ, sopeľ), pričom to nie je choroba... Na to sú potrebné antihistaminika...

lentilka23
autor
14. dec 2023

@3petka Ano ro je pravda. Este v skolke sme riesili tento problem. Alergicka mu zistila alergiu na roztoce a prach. Od vtedy nam v skolke dali pokoj.

lentilka23
autor
14. dec 2023

@ajsha123 Ano presne tak, moze to tak byt. Uz som si dohodla pohovor s triednou a donesiem jej papiere od lekarky ze ma alergiu na roztoce a prach. S tym chladom to je inac pravda, to mam ja a mozno aj syn po mne. To ma nenapdalo. Dakujem za radu.

3petka
14. dec 2023

@lentilka23 tak sa odvolaj na to. Daj potvrdenie a hotovo.

bluka2
14. dec 2023

Ja som nedavno bola na kurze, vôbec nie chorá, len v tej miestnosti ma dusilo. Hovorili, že v tej miestnosti sa to viacerým stáva. Nechápem prečo, je to aula, žiadny koberec, plesen, nič poriadne tam nie je. Možno niečo podobne