U 12-mesačného syna máme podozrenie na autizmus

katsk
7. jan 2020

Dobrý deň, mám 12mes.syna a obavy či neni autista.
Pozorujem uňho príznaky ako behanie dokola štvornozky od jedného konca izby na druhý, nereaguje moc na meno,strašne nervy pri prezliekani a prebalovani- celý sa napne a zovrie pästicky,kričí, plače,,, niekdy si sadne k stene a búcha si hlavu zozadu,,, hračky rozhadzuje a ,,zameta" rukami,,, zaujímajú ho hlavne kable,gombíky,nie klasicke hračky, rad otvara a zatvára dvere,,,škrabka prstami,štípe prstami iných ľudí... myslíte že je to autizmus ? Je možné ho diagnostikovat uz v 1r.? Dakujem za nazory...

ludinka
7. jan 2020

@katsk v jednom roku ti diagnózu nedajú, no nebude naskodu skontaktovať sa s centrom rannej intervencie kde ti poradia ako s ním pracovať. Podľa toho čo píšeš sa nedá nič usúdiť, podobne príznaky ma napr. Adhd, disfazia či len porucha pozornosti..

adamadent
7. jan 2020

@katsk v tvojom popise som nenasla nič abnormálne, čo by nerobili aj zdravé deti. Často sú nám podsuvane ideály, ale skutočnosť je iná. Dieťa skúma svet, reakcie rodiča... Všetko čo si napísala robili v 12 mesiacoch aj moje deti.

prevenar
7. jan 2020

@katsk problem je ,ze v tomto veku sa takto mozu spravaj aj zdrave deti, aj autisticke. nie je v tom velky rozdie. preto lekari odmietaju davat rodicom diagnozu tak mozno v 3tom roku zivota dostanes nejake vyjadrenie ,ze "mozno" . lenze to co opisujes su klucove prvky poruch autistikeho spektra , osobne by som necakal na ziadne "diagnozy" , lebo taketo spravanie je urcite rizikove. najvacsi vyvoj mozgu je od 0 do 3ch rokov ak tento cas premeskas, tak sa to uz neda napravit. v tomto case sa spravnym pristupom da vela napravit a v lachsich pripadoch tento stav aj uplne zvratit . cize su dve moznosti - dieta autizmus nema a vsetko je ok, napriek tomu ,ze sa momentalne sprava "divne" ...alebo autizmus ma a cakanim premarnis cas na moznu napravu.

osobne by som radsej predpokladal ,ze dieta ma autizmus / pribuznu poruchu a zacal by som studiom postupov , cviceni na napravu. zacal by som navstevovap profesionalne centrum, kde maju skusenosti s takymito detmi a absolvoval by som tam kazdy tyzden cvicenia pozornosti a pod. ..ak zutizmus nema , tak sa nic nestane, tie cvicenia mozu len pomoct.

drzim palce, aby ste boli v pohode.

miadi
7. jan 2020

Uplne normalne 12m babo. Moju v tom veku najviac fascinovali prazdne plastove flasky a autista nie je. A neverim ze ked by bol autista tak stym medzi 0-3 r mozes nieco urobit ako tvrdi predošli koment. A urcite by som nebrala tak ze ok autista je. To uvidis az casom. V detskom centre bol jeden autista ked mal 3-4r takmer nerozpraval nezapajal sa do kolektivu plaval uplne proti prudu na prvy pohlad bolo vidno ze je iny ako ostatne deti. Vo svojom svete. Diagnostikovali mu autizmus no jeho maminka tomu odmieta verit.

nikpa
7. jan 2020

@katsk diagnostika najskôr 2,5-3 roky. A myslím, že tvoj syn je úplne normálny podľa toho čo píšeš

ukulela
7. jan 2020

@katsk skoro vsetko robi aj moj, ma 15 mesiacov. naozaj presne to, co pises ... robi "motylika", prezliect ho je taky krik, ze susedia hadam budu volat uz aj socialku, hrat sa=vyhadzat police, veci zo stola, ci z kuchynskej skrinky ... akurat hlavu si bucha celom, nie zatylkom a autista urcite nie je 🙂 starsi - toho by tu ako autistu diagnostikovala polovica konika. ako maly odmietal dlhe rukavy, bunda iba zapnuta. vyzliekat/obliekat v spravnom poradi - a autizmus ma nikdy nenapadol. naozaj sa netrap, nehladaj v diertati, co v nom nie je.

mogaa
7. jan 2020

@katsk to čo si popísala robia aj zdravé deti....preto je veľký problém diagnostikovať dieťa skôr ako v troch rokoch, lebo skoro všetky deti majú veľa príznakov ako autisti - väčšinou to vývojom prejde....naopak u niektorých deťoch sa určí autizmus a tieto klasiké príznaky uplne absentujú...to že dieťa v tomto veku nepočúva, ingoruje oslovenie - to robí skoro každé dieťa v tomto veku, rovnako že robí čo chce, na iné činnosti sa jeduje, ak ho nejaká činnosť zaujme robí ju dokolečka.....pokiaľ sa ti dieťa dokáže pozerať chvíľu do očí a ukazuje na veci s ukazovákom - tak na 99% je uplne ok

sara07
7. jan 2020

@miadi budeš sa divit ale ano, ak sa začne dost skoro dieta aj ked má autizmus vie napredovat, zlepšenie v každej oblasti
nie každé pas dieta je prazdny pohlad do blba a tečuce sliny
keby si robila s takymi to detmi tak by si vedela že najlahšie formy sa naučia vzorce spravanie že max si pomyslíš že je trochu odtažity alebo moc hlbavy v dospelosti
je velmi vela dezinformacii ako tejto diagnoze

sara07
7. jan 2020

skus centrum včasnej intervencie , nedaju ti diagnozu ale cvičenie na rozvoj
diagnostické centrum je andreas alebo acva bratilava čaka sa rok, rok a pol cca , tam ta aj nasmeruju ako dalej
otvaranie dverí je problém ked to robí vkuse mechanicky hore / dole napr 10 min a totálne sustredenie
buchanie do zadu hlavou je problém ked to robí v strese alebo doslova rytmicky v pravidelných intervaloch tiež dlhšiu dobu ,nie par krát
dôležité je zdielanie pozornosti ako očny kontakt a porozumenie , skus si nájst na nete su videa kde sa hraju dve deti to isté, a tam ten rozdiel v hre v komunikacii, v reakciach vidíš hned , su aj pre menšie deti diagnostiky v zahtraničí sa robí bežne v 1 roku , to len u nás sa čaká na zázrak a potom je neskoro
pozri si tie videá pohladaj a uvidíš sama

miadi
7. jan 2020

@sara07 o autizme nieco viem nie som odbornik a netvrdim ze musi len do steny pozerat a slintat. Raz ked autismus je - su rozne škali Nie len jedna tak to nevyliečiš. Treba na tom pracovat stale. Ale chovat sa k 12m dietatu akoby malo autizmus bez nejakech pevnejšich zakladov viac svedci nieco o stave rodica ako o stave dietata. Existuju aj taki co stale hladaju nieco zle problem tam kde nie je.

evuska135
7. jan 2020

Ja nechapem ze niekto v 12m sa pyta na autizmus, ved deti sa radi hraju s vecimi ktore ich zaujmu, tvarom, velkostou, co je natom nas ma 2r 4m a rad sa hra s vareskami, baterkami a nepride mi natom nic divne. Dieta aj take veci musi spoznat. Uzivaj si kym je dieta male a vobec sa nezatazuj a nerozmyslaj nad tym. Bude mat 3r a potom nepochopis ako dokaze vsetko robit a ako sa vsetko naucil.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikaeli
7. jan 2020

nie, nie je autista..
pracujem s nimi uz niekolko rokov..
diagnostika sa robi ovela neskor ..
mozno keby mal 5 rokov a taketo spravanie, mozno by sa dalo o nejakej diagnoze uvazovat..
vsimaj si viac ako sa sprava v roznych socialnych situaciach, ako reaguje na ludi (znamych, cudzich, deti), ako chape rozne situacie, pricina - nasledok, ako komunikuje,.... a hlavne sa upokoj.. tvoja nervozita moze byt zdrojom niektorych jeho "neziaducich" prejavov

meesha
7. jan 2020

@sara07 presne tak. Neni co dodat.
@miadi prave, ze do tri let se s tim da delat nejvic, je to nejvzacnejsi cas, ktery neni radno prosvihnout.

@katsk rizikove mi subjektivne prijdou nejvic ty hracky, ale vubec nic to nemusi znamenat, prevlikani, nereagovani 100% na jmeno - na to je neste brzy, bych moc neresila. Ale mozna by mel mit nejakou zakladni sdilenou pozornost. To se ti zda ok?

miadi
7. jan 2020

@meesha tak urcite by sa mala matka poradit s pediatrom nie typovačky na MK. Ale opisala uplne normalne chovanie na ten vek.

meesha
7. jan 2020

@miadi o tom zadna, ale nesir, prosim, info, ze do tri let nema smysl nic delat. Kdyz si to precte nekdo, kdo to bude opravdu potrebovat, muze to nadelat dost skody. (Nekdy se paradoxne rodice ridi tim, co si na MK prectou, ze)

miadi
7. jan 2020

@meesha ale prosim Ta inteligentni clovek sa nebude riadit v dolezitych veciach dohadami z mk ale si info najde inde. Zmysel nieco robit mà ked mà dieta diagnozu nie ked sa iba nehra s hrackami a ignoruje v 12m ked ho volaju.. a od niecoho tie prehliadky u dr su.

meesha
7. jan 2020

@miadi tak to bohuzel nefunguje. Pediatri jsou nezkuseni, presto uz i v cr se soustredi na diagnostiku od 18m. Ver, ze co si jako rodic nezaridis, nemas.
A kdyz se podivas na to, v cem se tu radí.... 😀😀😀😀... to uz vubec no comment.

lucia31
7. jan 2020

@katsk v 1. roku je možné odhaliť rizikový vývin dieťatka,napr. či má komunikačný zámer (pohľadom, gestami, vokalizaciou), či používa gesto ukazovania (na predmet svojho záujmu), ukazovanie predmetu v ruke(aha,čo mám), podávanie predmetu druhej osobe, očakávanie predmetu... taktiež, či aktívne nadväzuje očný kontakt...inak, od začiatku roka 2019 sú detskí lekári povinní vykonať skrining na PAS (porucha autistického spektra) v 15, 18 a 30 mesiaci..

deti95060810
7. jan 2020

nevyzerá to...ak oje to s očným kontaktom?
Pozri Sposa Martin...
Tam nájdeš aké sú príznaky autizmu....Ale to čo si napísala autizmus asi nebude....Bábo je ešte malé, nedá sa presne určiť...

pininka1
7. jan 2020

Ak sa to zdá že niečo nieje v poriadku, choď za tým. Ja robím v špeciálnej škôlke pre autistov a mnoho rodičov, hlavne tých čo už deti majú videli veľmi skoro že je niečo nie v poriadku. moja sesternica má autistu a už na pol roka bolo jasné vidieť že tam niečo bude. Je veľký rozdiel keď je dieťa v špecializovanej starostlivosti od mala ako keď prídu s 5 ročným ktorý už mohol byť niekde úplne inde. A dajú sa u nich urobiť ozaj velke pokroky

maciatkolulu
7. jan 2020

@katsk prestaň čítať Google a venuj sa dieťaťu....

katsk
autor
7. jan 2020

@mogaa no s tým ukazovakom zatiaľ tiež neukazuje :-/ a pohľad do oči je väčšinou len taký chvilkovy

katsk
autor
7. jan 2020

@sara07 ďakujem skúsim pohľadať tie videá 🙂

rachel36a
7. jan 2020

Ak mas podozrenie tak ries...ty si s dietatom kazdy den 24 hodin a vidis ako sa sprava...aj o mojom som pochybovala uz od 3 mesiacov...vsetci ma presviedcali ze vidim nieco co nie je....a predsa mu bol v 3,5 roku diagnostikovany autizmus

katsk
autor
7. jan 2020

@deti95060810 očný kontakt je podľa mňa minimálny....no práve podľa tých priznakov co tam pisu mi to dosť nanho sedí,,,ani pa-pa nechce zopakovať, pôsobí na mňa ze mi nerozumie ....

jumama
7. jan 2020

@katsk mne sa paci co napisala @lucia31 - sledovat, ci maju deticky komunikacny zamer - napr. Dieta pocuje zvuk lietadla a vnima ho, nejako sa prejavi, zvukovo ta upozorni, ze ho pocuje, zastane v hre a pozrie na teba, co to. Alebo preleti okolo vas motyl, ukaze na neho prstom, sleduje ho ocami, chce ta na neho nejako upozornit. Alebo nechtiac sa udries na koleno, zakopnes a zjajknes - reaguje na to dieta, vsimne si to. Alebo pri hre ukazes prstom za dieta, bokom od neho - aha tam je vtacik - obrati sa. Primerane svojmu veku, staci pohladom, gestom, zvukom, ked zareaguje.

katsk
autor
7. jan 2020

@maciatkolulu ďakujem za cennú radu

maciatkolulu
7. jan 2020

@katsk niekedy je to lepšie ako sa zozbierať strachom, namiesto toho, aby si si užívala krátke a krásne obdobie... Kľudne pozeraj videa a ver tomu, že tam nájdeš zaručene niečo podobné, spoločné s tvojim dieťaťom... Neháj s ním po Dr, stresu sa co najviac.... To co si napísala, má skoro každé 12mesecne dieta.

smile31
7. jan 2020

@katsk ahoj ja mám doma vysokofunkcneho skoro 5 ročného autistu. Dôležité je či udržiava očný kontakt, reaguje na meno, či sa hrá funkčne, či ukazuje prstekom, keď napr čítate knižku a povieš mu nech ti ukáže krabičku, či ju vie ukázať a hlavne či ti rozumie, či sa vie hrať s inými deťmi, či sa hrá s nimi alebo len pri nich, ak sa hrajú na piesku a robia bábovky či sa zapojí či má potrebu socializacie...keď mu povieš podaj mi autíčko či poda autíčko, podaj mi loptu ci poda loptu. Deti s autizmom majú často narušené komunikačné schopností. Nás sa napr hral funkčné, očný kontakt udržiaval ako tak, no dosť málo rozumel a nerozprával, teraz povie pár slov. Sú odborníci, ktorý dokážu v roku a pol odhadnut, či je alebo nie je dieťa autista. Zatiaľ má len rok, sleduj si veci, ktoré som ti hore uviedla, reč je veľmi dôležitá, nás v roku povedala mama, tata šedé (dedo)... No keď staval kocky ( farebné) v 80percentach ich staval stále rovnako, náš má neskutočne dobrú pamäť... V 2 rokoch vedel celú abecedu, poznal písmenká čísla, teraz pozná čísla nad 100ku, farby po anglicky, ruský a španielsky 😂 takže zatiaľ sa neplas odsleduj si ho...aj tak skôr ako v 3 rokoch ti diagnózu nedajú...držím palce