Tvrdá stolica, nešpiní plienku, v nočníku netlačí

moncicka77
23. okt 2010

mam 16.mes.syna tak krásne chodil na nočník od roka,a teraz nechce ani do plienky ani do nočníka!a ešte aj tvrda stolica ,už sme vyskúšali všetko aj sirup nám napísala lekárka,a stále ma tvrdú stolicu,aj z jedálnička sme ťažké jedla vynechali,už som z toho chorá ,chudák tak pri tom plače ,ked sa pokúšam mu pomôcť z teplomerom.

briketa
23. okt 2010

zvysit prijem tekutin a do stravy zamiesat podla hmotnosti lanovy olej, kazdy den! denna davka na 50kg hmotnosti je polievkova lyzica, tu si odkvapkaj na kvapky a potom vypocitaj kolko potrebujes na hmotnost dietata.
na ranajky davaj ovsenu kasu, jogurt, acidofilne mlieko, ked nema rad, urob z toho milk shake so zmiesanim ovocia. pocas dna podavaj ovocie s vysokym obsahom vlakniny. vylucit vsetko co zapeka, aspon kym sa neupravi. nic s kakaom, cokoladou, prec syry.
na serblik sa momentalne uplne vykasli, vobec to dietatu nespominaj, ani sa ho stale nepytaj ci bude kakat. uplne sa treba tvarit, ze nie je ziadny problem. dietatko davaj behat kolko sa da, aby mal pohyb a podporoval travenie.
ten lanovy olej nam zabral vyborne. cisty ti ho nezje, chuti hrozne, tak mu ho naozaj miesaj- radsej kup ochuteny jogurt na tento ucel.

miri34
7. nov 2010

Ahoj, kukni temu Diskusia "Zadrziavanie stolice 2,5 rocne dieta ".
nie si v tom sama, Veľa šťastia!!!!!

danielkapo
7. nov 2010

Ahoj, mali sme podobny problem..dcerke pomohli ovsene vlocky...primiesavat do jogurtu, vyzivky atd....alebo normalne uvarit, s jablckom atd...no a taktiez probiotika bio gaia...vela stastia, je to fakt strasne neprijemne

basika
7. nov 2010

tiež sme bojovali s tvrou stolicou...všetky radi čo píšu žienky...+ zamiešať ľanové semiačka do jogurtu a veľmi nám zabral Pikovit Prebio... ten je na ľahšie vyprázdňovanie...

slnieckoma
7. nov 2010

ahojte maminy a co zaberie 9,5mes dietatku s tvrdou stolicou?? moju dcerku kojim aj prikrmujem ale dnes mi cely den preplakala a zvyjala sa..kakala 2x ale len take bobky tvrdkaste a tak sa natrapila ☹ ☹ tiez mozem dat tie lanove semiacka???

mimkao
7. nov 2010

probiotika a sirup Duphalac alebo Lactulose- je to to isté. Mojej dcére to veľmi pomohlo.

aduskatt
7. nov 2010

my sme sa s tym trapili tiez dost dlho a jednoznacne zabrala 1 lyzica tekuteho parafinu denne. Je to dostat v lekarni, nema to ziadny pach, ani prichut a je to vcelku lacne. Skus

felixko
10. nov 2010

@moncicka77 my máme podobnú skúsenosť s tvrdou stolicou s tým rozdielom, že dcére stolica tlačila na moč.mechúr a stále mala baktérie v moči. čo nám pomohlo boli nasledovné veci:
pravidelná strava a veľa veľa trpezlivosti, lebo nejde to zmeniť za jeden deň. nám sa v priebehu dvoch týždňov stolica dokázala upraviť, aj keď som bola zo začiatku zúfalá, lebo som do dcéry pchala kvantum vlákniny, a nešlo to. teraz sú to skoro 4 týždne a stolicu dcéra nemá tuhú, kaká aj dva krát za deň, skoro v tú istú hodinu bez toho, aby som používala duphalac alebo iné zmäkčovadlá stolice.
takže ako sa stravujeme:
raňajky: malá lyžica cigórie alebo melty, nechať vylúhovať 3min., potom preliať cez sitko, nalejem do fľašky, trošku osladím cukrom a pridám mlieko.malá to zbožňuje a každé ráno si pýta svoju porciu kávičky. cigória obsahuje inulín, ktorý uľahčuje trávenie a vyprázdňovanie, zväčší obsah stolice a dieťa sa ľahšie vyprázdni. asi o hodinku na to raňajkujeme, zvykli sme si na celozrnný chlebík s obsahom ľanových semienok - ten jej natriem maslom a slivkovým alebo marhuľovým džemom, prípadne aj medom /aj lyžička medu denne vraj pomáha pri zápche/, snažíme dodržiavať pitný režim a piť veľa tekutín. na obedy zvykneme jedávať polievky, ktoré zahusťujem ovsenými vločkami..napr. hrachová, fazuľová.., rajčinová a kapustová polievka zaručená u nás fungujú ako mierne preháňadlo. pozor treba dať na mrkvu, tá zvykne mať opačný efekt a spôsobuje zápchu, čo som ja nevedela. niektorí hovoria, že aj čerstvé jablká môžu mať tento efekt, u dcéry som si nevšimla, že by ju čerstvé jablká zapekali.
olovrant zvyčajne mávame druhý chod z obeda, podľa toho, čo je momentálne navarené. po olovrante o nejakú hodinu ešte zvykneme jedávať ovocie /hrušky, jablká, pomaranč, alebo nakrájané sušené slivky../ alebo výborné sú výživky slivková a hrušková, kupujem hipp. prípadne activie alebo iné nízkotučné jogurty majú mierne preháňavý účinok.
ďalšia vec, ktorú máme odskúšanú a celkom pomáha sú 100%tné pomarančové džúsy s dužinou - za čerstva lisované, mierne pasterizované v bio kvalite, dostať ich v kauflande aj v bile u nás, 250ml stojí okolo 50centov. ja ich malej ešte riedim vodou.
moja malá zbožňovala okrem iného sladkosti, bola to viac menej moja vina, že som jej dovolila toľko ich jesť, ale teraz sme sekli hlavne s čokoládou, ak jej povolím sladkosť, tak ju dostane po obede, papáme celozrnné bebekeksíky alebo podobné cereálne sušienky, občas brumíkov, gumové medvedíky - tie obsahujú potravinársku želatínu a tá by vraj mala pomôcť v boji s tvrdou stolicou😀 takže sladkosti sú, ale v obmedzenej miere.
ďalej pijeme menej mlieka ako predtým, dcérka zvykla vypiť aj liter mlieka denne. dočítala som sa, že aj mlieko môže spôsobovať zápchu.
zmenili sme probiotiká - užíva bio gaiu.
To je asi tak všetko, čo môžem z vlastnej skúsenosti poradiť, hlavne prajem veľa trpezlivosti, sama som si myslela, že to nejde a nepôjde vyriešiť, ale ono to celkom ľahko ide. len treba byť prísna čo sa týka stravovacích návykov a ak nie je nejaká zdravotná prekážka, tak by to malo ísť.
Ešte ti môžem poradiť, ja som si písala denne, čo malá zje, aby som vysledovala potraviny, ktoré ju zapekajú. myslím, že najviac ju zapekalo to mlieko a biela múka a výrobky z nej. a tiež priveľa cukrov v jedálničku.
držím palce!!!

spalka
15. nov 2010

mala ranajkuje zmixovane surove ovocie s bielym jogurtom a ovsenymi vlockami a zapcha zatial nikdy nebola, ale viem si predstavit ake to moze byt hrozne ☹

ani3012
15. nov 2010

@moncicka77
@felixko má pravdu ! Aj my sme mali problémy...trvá to dlhšie tá úprava stolice a nám pomohli jogurty activia + mleté ovsené vločky (stačí za hrsť) spolu zmiešať a kupovala som jogurt probiotika -ale tie už nemôžem teraz zohnať.

evickapooh
15. nov 2010

odporucam tiez lactobacily-infants dophilus alebo bio gaya pravidelne dlhodobo!tiez by som odporucala lekvar z figy alebo aj zo slivky,-s mierou!a odporucala by som navstivit gastroenterologa!-s parafinom by som bola velmi opatrna parafiny uz ho nedavaju ani do kzmetickych vyrobkov[do drahsich]lebo je to mineralny olej a ze vraj je to jedovaty!per oralne[vnutorne] by som to neodporucala -len ako antidotum pri poziti jedu-parafin neutralizuje niektore chemicke zluceniny ktore su v postrekoch.

burina111
15. nov 2010

u nás vždy na také strachy zaberalo uvariť 5ks sušených sliviek, trošku cukru a tak 1dcl vody..prevariť, kým sa slivky nerozvaria uplne, potom precediť a nech si malý vypije.uvidíš, ako ľahko pôjde na wc. asi ho to bolí, má zlú skúsenosť, preto nechce teraz chodiť na wc, chudatko ☹ držíme palce

digehe
25. okt 2019

Problem s tvrdou stolicou