Tupozrakosť a nosenie okulzora u 3-ročného syna

vierka0508
6. apr 2021

Dobry vecer, syn ma momentalne 3roky a 4 mesiace. Minulý rok v septembri som s ním bola prvy krat u ocneho, pretoze skuli na prave oko. Dala mu okuliare, dioptrie 0,75 a 1.
Teraz sme boli na kontrole, mal citat obrazky z tabuľky. Ked mu zakryla skuliace ocko, vsetko bolo v poriadku, precital aj male riadky. Ked mu zakryla zdrave oko, hned zacal vykrucat hlavu akoby si potreboval pomoct tym zdravym okom. Obrazky zrazu nevedel, alebo len tazko. Doktorka usudila ze ma jedno oko tupozrake a dala mu nosit okulzor. O 3 mesiace mame prist ci sa to polepsilo a hlavne ci zvladne uz lepsie citat tie obrazky s tym skuliacim okom. Lenze my bojujeme uz tyzden s okulzorom. Snazim sa ho pri tom zabavit, motivovat, slubovat aj sa vyhrazat, za sladke, vsetko mozne...nepodarilo sa ani aby ho mal 2 minúty v kuse. Hovorí ze nevidi a stale sa snazi pomahat si zdravym okom. Vykruca hlavu. Ako vlastne vidi tupozrake oko? Ja viem ze nosenie okulzora je skor neprijemne pre to ze fungujete len s jednym okom, ale ze by az tak nevidel? Neviem ci sa mu mohla ta dioptria od septemra tak zhorsit ze by videl zle nan. Povedala ze ked prideme o 3 mesiace a neuvidi zlepsenie ze az potom mu zas rozkvapka oci a urobi vsetky vysetrenia na novo.Teraz ide len o trening oka. Lenze takto ziadny pokrok neurobime

monika030
6. apr 2021

@vierka0508 Ahoj, syn tiež odmietal nosiť okluzor, skúšali sme možné aj nemožné, sám si vybral ktorý sa mu páči, úplatky, vysvetlovanie, celá rodina sme sme mali oči prelepené, na pirátov sme sa hrali... nič nezaberalo. Nakoniec mi DR dala nejaké špeciálne kvapky, ktoré ako keby nahradili ten okluzor. Kvapkala som mu ich do zdravého oka, to spôsobilo, že na to oko slabšie videl, mal rozmazané videnie a tým pádom musel namáhať viac to choré očko. Ak by nič nezaberalo popýtaj sa DR na tie kvapky. 🙂

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vierka0508
autor
6. apr 2021

@monika030 ano viem o tych kvapkach hovorila, ale nie je to moc drasticke? To potom vidi na to druhe oko cely den rozmazane? Nebol z toho este viac nervozny?

vierka0508
autor
6. apr 2021

@sella38 s okuliarmi nemá problem, nosí cely den. Ale ze by videl az tak rozmazane ze v podstate nic nevidí a preto ten okulzor neznesie? Aj napriek tomu ze ma okuliare s dioptriou? Doktorka povedala ze to skulenie s tym suvisi a do 6 rokov sa da skulenie operacne odstranit, ale musi to oko zacat pracovat tak ako pises

monika030
6. apr 2021

@vierka0508 drastické to určite nie je, hlavne že to synovi pomohlo. Kvapky účinkujú asi 3 hodiny, ak si dobre pamätám a nekvapkala som ich každý deň, to mi už DR povedala čo a ako.

vierka0508
autor
6. apr 2021

@monika030 a za aku dobu sa mu to polepsilo. Tiez skuli ci nie?

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vierka0508
autor
6. apr 2021

@sella38 ako ste to dosiahli ze ten okulzor zacal nosit, ked mal to oko take slabe? Ja uz som zufala, neviem ako mu pomoct.

danik2010
6. apr 2021

Aký okluzor nosí? Nalepený alebo nasadeny na okuliaroch?

vierka0508
autor
7. apr 2021

@danik2010 zatial sme skusali ten latkovy co sa navlecie na okuliare

3petka
7. apr 2021

@vierka0508 ahoj ja mám to iste od detstva. Dokonca som bola so škuliacim okom na operácii. Moc nepomohla, nosila som okuliare ale neskôr som sa ich vzdala a škulenie sa polepšilo až tým že som ich nenosila. Keď som bola mala tak som cez to oko videla horšie a to že vidíš len siluety akoby cez nejakú fóliu. Teraz to je už lepšie, vidím všetko ale tiež nie čisto a niekedy mám problém zaostriť na predmet, no tým okom absolútne nič neprečítam.

anulienka30
7. apr 2021

Ahoj, aj my máme tupozrake ocicko...tiez sme zacali s dioptriou 1 a teraz uz mame 3....bojujeme s okluzorom stale a to uz budeme mat 7 rokov....ja som zo zaciatku malej davala tablet, to ju aspon trosku bavilo (doktorka nam napisala jednu aplikaciu, ktoru mala pozerat, ked mala okluzor) a tiez mi mala povedala, ked som jej ho dala prvykrat, ze ona nevidi....az do placu mi bolo...
je to boj....ale musite cvicit...inak sa to ocicko nezlepsi a naozaj ho mozog uz prestane pouzivat

danik2010
7. apr 2021

Môjmu synovi to zistili keď mal 5 rokov tupozrake oko mal už dioptriu 4 a dobre oko sa tiež pokazilo na 2. Okluzor sme nosili cca 2 roky. Tiež mu to bolo nepríjemné a nechcel to ale musel. Teraz má 11 rokov okuliare ešte nosí aké zdravé oko má už v poriadku takže na len sklo a to poškodené má už 2 dioptriu. Takže sa to zlepšilo riadne. Držím palce.

renab
7. apr 2021

Skuste hladat, ci nemate nie kde v okoli ortooptika/cku a tam sa prihlasit na cvicenie. Tie cvicenia pomahaju.
Tym, ze skuli, moze mat problem sa pozerat zaroven oboma ocami na jeden predmet a preto mozog jedno oko vynechava. Moj sym kvoli tomu podstupil operaciu skulenia, lebo vynechane oko sa mu v priebehu pol roka rapidne zhorsilo.

janulinka211
23. jún 2023

@vierka0508 ahoj. Ako ste dopadli? My riesime teraz to iste. Syn ma 3,5 roka a zacalo mu zabiehat oko. Zostili sme, ze na jedno oko skoro vobec nevidi- je tupozraky. Najprc mu uplne od veci nasadili dioptrie uplne zle…bez okluzora. Dosli sme na kontrolu a hovorila som uz na prvom vysetreni ze podvadza a otaca to E ako chce. No a teraz ze prve meranie bolo asi chybne, lebo teraz mu vysla o 4 vyssia dioptria ale zas podvadzal
Resp on povedal ze nevidi a doktorka sa ho spytala jw tam pes alebo kon? On uhadol a ked nie tak mu dala este druhu sancu. A vzala to ze to vidi. Hovorila som jej to, ale mlela si svoje. Teraz dostal nove okuliare s tou dioptriou, mali sme dat okluzorna to dieta nic nevidi, ked mu dam okuliare a okluzor. Neviem mu ho nechat ani 5 minut a sommzufala. Krici a dava si dole. Ukazovala som mu obrazky a nevedel nic identifikovat ani z blizka ani z dialky

erikad82
23. jún 2023

@vierka0508 ahoj! Tiež sme natom podobne,dcéra 3,5roka. Okuliare má od februára.Okluzor nosí ako kedy niekedy každý deň aj celý deň, inokedy týždeň odmieta. Nemôžem na ňu moc tlačiť,lebo je taká povaha keď sa nalaka tak už bude horšie a nebude ho chcieť vôbec.... Najhoršie teraz tie horúčavy,dáva ho dole,lebo sa moc potí a potom ju škriabe... O kvapkách nám nehovorila nič... Moja má dioptrie 1 a na choré očko 3,5. Inak nám keď pomáha hrať sa na piráta. Je taká pesnička My sme mali piráti....