Ahojte. Mám 3-ročného syna. Osvojili sme si ho ako 10-mesačného. Dovtedy bol umiestnený v detskom domove - v profesionálnej rodine. Pri zaspávaní si búcha hlavu (niekedy aj celou hornou polovicou tela) o matrac v postielke. Nikde inde to nerobí, len pri zaspávaní v postieľke. PObúcha si hlavu a potom spi celu noc, obcas sa zobudí, pobúcha si hlavu a spí ďalej. Pediatrička nám povedala, že je to dôsledok frustrácie z pobytu v detskom domove, ale pre istotu nás poslala na neurológiu. Na neurológii mu na EEG zistili výboje, ktoré sú podobné výbojom pri EPI a nasadili mu liečbu (Ospolot 0-0-1/4) a zároveň nám povedali, že to búchanie hlavou s tými výbojmi nesúvisí, že je to frustrácia z pobytu v detskom domove. Búchanie hlavou neprestalo. Okrem toho má pozitívnu alergickú anamnézu. V júli máme absolvovať psychologické aj logopedické vyšetrenie. Vyšetrenie očného pozadia je v poriadku. Zaujímalo by ma, či nemá niekto podobnú skúsenosť a ako to poriešiť. Sú nejaké alternatívne možnosti pri zvládaní tohoto problému?
moj brat to robil a dlho, vyrastol z toho a ziadne nasledky na nom nie su, dokonca je z nas vsetkych najinteligentnejsi a to buchal riadne, az sa cela poschodova postel s nim triasla, mama si mysli, ze to ma z toho, ze ho uspavala hojdanim za zadok, ked bol miminko
Citová deprivácia? Opakované pohyby, kývavé - chvíľočku som robila ešte kedysi dávno v ŠZŠI (ako DD lenvšetky deti s ľahkým MP a hraničným pásmom, veľmi málo prípadov) a bol tam chlapec, už teenager, čo sa prudko kýval dopredu a dozadu. Robil to napr. ked sedel a pozeral telku, Od operadla až dole do predklonu. Dokázal to robiť dlhé, dlhé minúty.
Moj trojročný tiež takéto čosi vyvádza, keď je unavený, ale vezmem ho ku sebe upokojiť a pomojkať. Vtedy prestane.
Moj manzel to robi.lebo mu nesedi vankus poriadne pobucha.na dovo na plazi ma hlavu na kameni.inak je ok 🙂
Môj brat to robil ešte cez strednú školu. Keď nám ako súrodencom liezlo na nervy búchanie, začal otáčať hlavou zo strany na stranu. Proste ho to ukľudnilo. Niečo podobné ako keď si dieťa pchá prst do pusy a saje. Tiež to robil iba pri zaspávaní. Dnes je z neho normálny chlap, ktorý už má vlastnú rodinu. Vyplývalo to z jeho psychickej vnútornej nepohody. Keď si k nemu mama ľahla a uspala ho, tak to nepotreboval. Hlavne ho za to netrestaj, radšej si poležkajte spolu 🙂
Jedna sa o deprivacne pohyby. Dieta bolo v ranom detstve emocionalne deprivovane, nemalo naplnene svoje citove potreby, mozno na jeho plac nikto nereagoval, malo malo podnetov, nikto ho nezobral na ruky...Tymto sposobom sa upkojuje a emocionalne syti (citi pri tom aspon nieco). Aj ked je uz dost dlhu dobu u vas a teraz ma tieto potreby naplnene, tanto "zvyk" mu ostal ako sposob ukludnenia sa pred spankom. Podla mna casom z toho vyrastie. Vy toho nemozete vela urobit, akurat mu poskytnut tolko emocionalnych podnetov, koko potebuje (objatia, pohladenie, usmevy, pochvaly...). Dolezite je, aby si pri buchani nezranil hlavu. Ale ak sa bucha len do matraca, tak by to malo byt ok. Mozno by som este skusila pred spanim nejaku relaxaciu - hudbu, relaxacne cvicenia, je toho plno na nete 🙂
ahoj, kamoskyna mala sa tiez tak hojdala v detskej postelke dopredu dozadu , dakedy sa postielka presunul a z jednej strany izby na druhu ale pokial viem casom to preslo. skuste fakt malemu nejaku hudbu, mozno odputat pozornost ze mu budete rozpravat rozpravku a hlavne ho nenechavat aby zaspaval sam. a zaujimalo by ma, ci to robi aj ked si ho zoberiete k sebe do postele.
Aj moja sestra to robievala,prestalo to same.mala to ak taky zaspavaci zvyk
určite by som skúsila vziať ho k sebe a uspať ho v mojej tesnej blízkosti. Moja 3-ročná dcéra zaspí len pri mne alebo v kočíku, prípadne, ak si k nej ľahne tatino a rozpráva dlhú rozprávku... ktovie, či by si tiež nebúchala hlavu, keby mala zaspávať sama. Ešte som to neskúšala.
a ked sa ho opytate ,ze preco to robi tak co vam odpovie?? Ja by som to robila asi tak,ze by som mu jemne vysvetlila,ze si ublizuje na hlavke a velmi casto by som si ho tulila a uistovala ho o tom ,ze je milovany ..viac nez svoje vlastne...a proste vsetko by som mu vysvetlila,cely situaciu aj o tom domove a ,ze vy ste si ho vzali lebo ho lubite atd.....podla mna tomu treba cas a vela lasky,....potrebuje ju velmi ked si ublizuje....tak mi to pripada 😨