Ahojte maminy moj syn ma 3roky a ma atopicky ekzem.nevieme sa ho zbavit.co by ste mi odporucali ake kremy su na to dobre?
@janula2511 Atopicky ekzem ma svoje vnutorne priciny. Len treba prist na to, ake. Moj syn mal ekzem od dvoch rokov, trapili sme sa s nim 3 roky, mazala som ho mastami, kazdy rok pobyt pri mori a ked to skoncilo kortikoidmi, vtedy som si povedala dost. Donekonecna som sedela na nete a vysadila som podla odporucani jeden z najvacsich alergenov - kravske mlieko. A odvtedy ma pokoj. Nema vyrazky, neskrabe sa. Kravske mlieko som nahradila kozim, vyrabam mu aj domace kozie jogurty, masla kupujem rastlinne alebo tiez kozie, takisto syry.
Nehovorim, ze vsetci atopici su alergicki na kravske mlieko, ale u nas sa to potvrdilo. U niekoho to moze byt prach, roztoce, pel, soja, ..... a kadeco ine, treba len zistit co to je a ak je mozne, vyvarovat sa toho. A samozrejme zimne obdobie a suchy vzduch v bytoch to len zhorsuju. Drzim palce.
A este pridam, ze synovi velmi pomohla modra indulona - este ked som nevedela o tej alergii na krav. mlieko - ked som ho nou natierala, tak sa aspon neskrabal.
najdi si tu viac prispevkov o atopickom ekzeme. Na to pomoze jedine dieta je to diagnoza pre gastroenterologa. U nas alergia na kravske mlieko ale ak je na kravske je aj na vsetky ostatne cize aj kozie aj ine. Dokonca niektori mozu reagovat aj na soju ale nemusia. Odporuca sa tiez hypoalergenna dieta. U nas pomohlo dcerka mala mokvajuce rany desive to bolo a samozrejme ziaden krem neucinkoval. Teraz na diete nema ziadny ekzem mastim ju co nam pomaha od nivey mlieko repair and care. ale to je len na premastenie pokozky. Ekzem teda uz nema ale nesmie porusit dietu. Na ine sa nam alergia nepotvrdila ale vadia aj ine odsledovane potraviny. Najhorsie na tomto ekzeme je ze ak sa zlepsi mozu zacat astmaticke stavy ale u nas je pokoj aj s tymto. drzim palce a patraj po potravine.
Ja sice nemam s tym skusenosti ale co som pocula tak velmi dobry je na to kokosovy olej a bambucke maslo
ako uz bolo spomenute, treba vylucit -mlieko a cokoladu....velmi dobry je TEA TREE krem z Justu....
Pri cokolade a citrusovom ovoci sa mu to dost z horsi.a hlavne v zime.chodime ku koznej ale tie kremi nezaberaju.a chcem vyskusat niecim inym ho natierat.cedrovy olej som mu teraz kupila.a pocula som ze aj bambucke maslo je tiez velmi dobre.
@janula2511 nestiham sa cudovat, ake vselijake sajrajty ludia pouzivaju na ekzem. kokosovy olej - fenomen dnesnej doby pouzivaju na kremovanie, na vlasy a aj na vyprazanie a pritom testy dopadli katastrofalne. treba ist hlavne k dermatologovi a zistit pricinu. nam pomaha Infadolan a zaberie vzdy. dostanete v lekarni - volnopredajne. a sledujte dieta, ze kedy sa mu to zhorsuje, ci chladom, ci teplom, ci nejakym jedlom. nepouzivajte niadne umele vlakna na obleceni, ked to ma na tele. len cistu bavlnu. dobra je kozmetika Bioderma na ekzem.
akekolvek kremy su dobre iba vtedy, ked sa vylucia vsetky alergeny, ktore atopikovi vadia. Aj pripadne mozne alergeny(potraviny, roztoce, nevhodne oblecenie, prekurene miestnosti..). Vhodne je zaradit probiotika-na dlhsiu dobu(nas uziva uz viac ako 4 roky). Nasmu pomohlo naozaj len striktne vylucenie vsetkych alergenov, a toho, na co bol alergicky on sam. Po cca 1,5r. ekzem sice nezmizol uplne(obcas ma krupicu, par suchych fliackov), ale je to neporovnatelne.
@ba_xyz v podstate uz bolo hned do 1-2 dni vidiet ze nie je mokvavy ze nie je oskrabany a mostupne to zacalo slabnut potom to bolo take drsne ako zrohovatela koza ale farby pokozky ze necervenalo to no a postupne to uplne vymizlo a teraz tam je normalna pokozka. Ale to mlieko treba dodrzat do dosledkov cize ani bezne rozky lebo mozu obsahovat nejaku ceru a ta uz obsahuje cmar a pod. pecivo, vianocky, keksy alebo podobne parena knedla...proste vsade je mlieko cize fakt do dosledkov lebo okamzite je ekzem spat.
Nie som síce mama, ale som ten prípad z druhého "brehu rieky" a to bola som dieťa s atopickým ekzémom a som aj dospelou s atopickým ekzémom a poviem Vám je to veľmi nepríjemné ochorenie, ale dá sa s tým naučiť žiť . Mne lekárka moc nepomáhala lebo to hneď definovala ako vrodené a dedičné. Atopický ekzém som mala ako miminko približne keď som mala rok tak mi vymyzol a objavil sa znovu až keď som mala 19. Ku kožnej chodím raz za rok na predpísane nových sarapatičiek z lekárne alebo pri zhoršení. A viem že pomáha len jedno hamovať sa v jedení a zistiť čo telu vadí u mňa sú to všetky citrusy a orechy, dokonca aj cytrusové šťavy a džúsy. Ďalším dráždidlom sú pracie prášky a aviváže preto používam len tie pre detičky. Najlepšie je bavlnené oblečenie a žiadny silón. A hlavne doživotné bremeno všetkých atopikov dostatočné premasťovanie pokožky .. za tie roky viem povedať, že najlepším krémom je Excipial (červený) ten zaberie vždy, keď sa ukážu suché fliačky. Keď už sa to vážnejšie zhorší tak nech si hovorí kto chce čo chce potlačia to len kortikoidné mäste a proti nepríjemnému svrbeniu CEZERA (tabletky). A ja hneď nasadzujem dietu, pri zhoršení, žiaden alergén, pijem veľa vody a zelého čaju poprípade čistiaceho čaju.
Jediné východisko je vyhýbať sa všetkému čo telu nepasuje a premasťovanie pokožky po každom kúpeli poprípade parafínova emulzia do kúpeľa na hydratáciu pokožky ak krémy vadia 🙂 Držím päste 🙂
@ba_xyz praveze nie pretoze je jedno ake mlieko to je ak je to zo zivocicha pretoze alergen ma rovnake zlozenie cize ak ma niekto alergiu na kravske ma aj na kozie, ovcie a pod. mne to takto vysvetlila alergologicka a aj sedi lebo sme skusali.Nahradzam sojovym, lebo to mozme, ryzovym, mandlovym ak nie ste celiatici aj ovsene je velmi vyzivne. Ja mam 5 rocnu ale pri mensom dietatku napr aj kase co su pre babatka su dobre to inac aj doteraz pouzivame lebo tam dodaju tie vitaminy a to je potom celkom fajn aspon u nas lebo mame viac dietnych opatreni.
@janula2511 ja mam takmer 28 rokov, od mojich 3 tyzdnov mam atopicky ekzem...ked som bola mala mala som ho vsade...ruky, nohy krk...moja mama na mne snad vyskusala vsetko mozne aj nemozne...kozni lekari vyskusali na mne snad vsetky maste...po prvej navsteve mora sa mi ekzem zlepsil...boli sme v byvalej Juhoslavii v Ciernej Hore, kde nam domaci u ktorych sme byvali dali tamojsiu mast na ekzem...ekzem sa mi vyrazne zlepsil no dodnes ho mam na rukach (dlane, prsty)...ked nam "zazracna" mast z juhoslavie dosla mama ju chcela nechat podla zlozenia namiesat tu na slovensku...neda sa...je v nej nejaka zlozka, ktora sa tu na slovensku nepouziva...uz roky mi ju znamy vozi z chorvatska...
co sa tyka jedla...ano citrusy aj mne ekzem zhorsuju, ale mam ho stale ci citrusy jem alebo nie....a mam dokonca aj potvrdenu alergiu na kravske mlieko, tiez nepomohlo, ekzem nezmizol...pri cokolade som si zhorsenie nevsimla...
ekzem napr zhorsuju aj pracie prasky, ked potrebujem nieco opratat v rukach a nemam rukavice, tak sa potom idem zblaznit...
ked som mala asi 6 rokov povedali mojej mame, ze ten ekzem mi moze zmiznut, ale ak sa znovu objavi v puberte tak ho budem mat cely zivot...zial ostal mi, nikto nevie preco ani ako sa ho zbavit....kozneho lekara nenavstevujem uz roky lebo odmietam byt pokusnym kralikom...naucila som sa s tym zit aj nie vzdy to bolo lahke (ked som bola dieta nikto sa so mnou nechcel hrat pretoze som mala hnusne ekzemove ruky, casto dopraskane do krvi)...momentalne som tehotna takze pre istotu pouzivam len klasicky krem na ruky (to mozem odporucit krem z bambuckeho masla znacky l'occitane)...niektory rok je ekzem lepsi, niektory horsi...
Ahojky, a aj vieš čo mu vadí? Alebo v akom období v roku sa mu to zhoršuje? U nás sú najhoršie prechod jar/leto a jeseň/zima. Ja mám overené a odskúšané mydlo avokádové s aloe vera a potom taký sprej z aloe vera. A hľavne sledujem čo jej to zhoršuje. U nás aj citrusy a mám taký pocit že aj čokoláda. U kožného som bola, a tam mi lekár povedal že keď jej to pomáha nech jej to len dávam, je to prírodnejšie ako tie maste od nich. 🙂