Ahojte, mal tu niekto skúsenosť s predčasne narodeným dieťaťom, ktoré nechcelo rozprávať? Ide o to, že máme dvojičky, chlapcov, ktorí sa narodili v 31 týždni. Veľa vecí sme museli dobehnúť ešte v nemocnici a následne potom doma. Všetko je v poriadku, až na to, že onedlho budú mať tri roky a ich maximálny počet slov je možno 10. S chlapcami trávim väčšinu času ja, snažím sa s nimi hrať, modelujem im z plastelíny, všetko komentujem, aby si získali slovnú zásobu. Televizor obmedzujeme. Skúšala som knižky, ale tie mi úplne odmietli. Manžel mi hovorí, že z ich strany rodiny je to normálne, že nikto nepovedal ani slovo do troch rokov. Keďže boli chlapci skôr narodení, skúsila som volať aj na neurológiu, kam chlapci chodili, vraj mám dať tomu ešte čas. Do škôlky mi ich tiež nechcú zobrať, keďže nerozprávajú, nevedia sa ani pýtať na záchod, takže aj kontakt s deťmi im chýba. Ja sa naozaj celkom bojím, ale moje okolie to nejako ignoruje a dokonca aj doktorka.
Vlastny priklad z okolia, kamoskina dcerka ako trojrocna povedala tak 5 slov, skoro nic. Tiez jej hovorili nech este pockaju. A to ani nebola ziadne predcasniatko. Po par mesiacoch sa rozrozpravala, teraz ma 6 a usta sa jej nezatvoria, take ukecane dieta tazko najdes.
Daj na odbornikov a pockaj este chvilu.
a logoped? toho ste neriesili? moje teda nebolo predcasniatko, ale do 2,5 ani neceklo ani slabiky a zacali sme chodit na logo a okolo 3-3,5r sa ako tak rozprozpravalo drzim palceky
@barbora8819 logopédia tiež sme v 2.5 roku začali dala veľa rad tipov pomohli
My mame predcasne narodene 33tt cerstve 2 roky.. nas neurologicka poslala k psichologovi a do centra vcasnej intervencie ked mal rok a 3 mesiace.. boli sme pri psichologicke ta odporucila vcasnu intervenciu..kde zaciname chodit.. uprimne som to neriesila a cakala lebo mi prislo trochu od veci riesit ze tak male dieta nehovori.. no uz ma 2 a uz mi to zacina vadit lebo vidim na nom ze mi chce nieco povedat vyjadrit a nevie a tak je nervozny a place.. urcite to rieste
@kacena4 chcela som navštíviť logopeda, no detská doktorka chce tiež ešte počkať
@jajanka31 ten psychológ je až tak nutný? Nebolo to už veľa na dieťa?
@barbora8819 na co? ak nerozpravaju? skus si spravite TEKOS I a II dotaznik o reci a uvidis ako na tom dieta je
@barbora8819 ja mám dvojičky narodené v 32t a teraz majú 2,5 roka a nerozprávajú vôbec. Ale chodíme k neurologičke a tá nás poslala do špecializovaného centra, kam chodíme na špeciálnu pedagogiku, v podstate len takou hravou formou sa tam učia. V lete sú objednané na vyšetrenie k psychologičke. Tiež patrím do skupiny, že radšej to nepodceniť.
@barbora8819 Ahoj, kamaratkin syn (nie predcasniatko), este v 3 rokoch, pri nastupe do skolky, dokopy vobec nerozpraval, dost sa bala a nakoniec sa rozrozpraval a je velmi inteligentny a empaticky chlapec. Detto ujov syn. Z okolia naozaj vnimam, ze chlapci su casto motoricky na tom lepsie ako dievcata, ale recovo horsie - potom to v istom bode obe pohlavia dobehnu. Ja mam len dcerky, tam sme s recou problem nemali, ale trebars 2 z nich zacali chodit az takner v 15mes a paradoxne ta, ktora bola na tom motoricky zatial najhorsie, ta je vyslovene sportovo nadana. Cize mam pocit, ze pokial tam nie je iny problem (autizmus atd), tak deti maju svoj cas - tak ako s oducanim sa od dudla, plienok, spolocneho spanku s rodicmi atd atd. Verim, ze je to stres, lebo matka sa proste neubrani porovnavaniu s okolim. Drzim palce 🙏🏻
@barbora8819 no ved poslala nas ked mal rok a 3 mesiace a ja som tam isla az ked mal rok a 7 mesiacov a teraz v 2 to centrum.. prislo mi to skoro ale ked clovek nevie co si ma mysliet.. pri tom ta neurologicka co ho vysetrovala .. no bola som pri nej asi 2 minuty a syn len plakal a bal sa jej.ani ho nejak nevysetrila ani sa ho nedotkla.. a vysledok chodte k psychiatrovi lebo nerozprava mama a tata.. tak si vravim dobre..
@barbora8819 Urcite to ries, Dokedy akoze budu ti lekari cakat? A co sa tym moze pokazit ked pochodis odbornikov? Naco je to vobec dobre toto ignorovanie a cakanie? Ved ani pre tie deti to nemoze byt dobre. Urcite by radi komunikovali a nemozu.
Tu kde zijem sa rec riesi od 1 roka. Sleduje sa ci dieta napreduje a ked nie, riesi sa to. Nas poslal pediater na vysetrenie ked syn v 18 mesiacoh nepovedal ani slovo.
@barbora8819 do škôlky ti ich nechcú zobrať nie preto že nerozprávajú, ale nie sú odplienkovaný....uplne by stačilo že dieťa ukáže že chce cikať alebo povie hocaké slovo ktorým potrebu naznačuje....pýtaj sa s deťmi k logopedičke...
narusena komunikacna schopnost sa casto opakuje po muzskej rodovej linii
dolezite je porozumenie chapu ta ak im povies prines auticko urob nieco a pod ?
na vysetrenia a intervenciu urcite nie je priskoro v tomto veku
ja mám dvojičky narodené v 32tt. Určite smer logopédia. Tiež v troch rokoch rozprávali máličko, ale nastúpili do škôlky a s pomocou logopéda začali rozprávať v 3 rokoch a 3 mesiacoch. Tá škôlka im veľmi pomohla. Teraz by som bola rada keby boli chvíľku ticho. Mali sme oneskorený vývin reči a s pomocou logopéda sme potom ešte pekne dotiahli r, l, sykavky... Dôležité je, či rozumejú, čo im hovoríš
Za mna bola najlepsi krok skolka, rozpravala v 2 r malo skor sme si ukazovali, ja som slabopocujuca a hoc som citala rozpravala nanu, mala rozpravala hatlaninou, ako mi moja mama povedala vypracovalo sa u nas 2 to ze sme si rozumeli bez slov len gestami🙂 milovala deti tak ja ju nosila od 2 r 3 mesiace do skolky prv na 2,5 h, potom na 3 a na 4h, ja som sa nestacila divit co tyzden to nove slova, co den to nieco nove,,, tiez bola kusok skor narodena,teraz je prvacka a v citani exceluje aj medzi druhakmy, za mna dopraj este cas, oni su dvaja zrejme si medzi sebou tiez vybudovali daku gestikulaciu a rozpravat moc nemusia, v skolke je to ine,,, ak sa budu chciet s detmi hrat, dorozumiet budu sa chciet rozoravat.. drzkajte a vela zdravia,
@barbora8819 aj ste si podali žiadosť do škôlky, alebo vás odbili len ústne? To že nerozprávajú nie je dôvod na neprijatie, ak sú bez plienky, môj tiež nerozprával, bez problémov sa s učiteľkami dohodol, keď niečo potreboval. A do týždňa začal používať nové slova, do mesiaca celé vety. Určite dajte prihlášky do škôlky v máji. Mne dokonca riaditeľka povedala, že to nevadi, ked nerozprávajú, ucitelky si s nimi nájdu cestu, aj spoločný jazyk 😃
10 slov je akých? Lebo pre dieťa môže byť ba aj banán aj babka aj bager.. A ráta sa to za 3 slová Dôležité je porozumenie.
Určite by som skúsila logopédia ak chce Dr čakať tak buď zmeniť Dr alebo súkromný logopéd.
Tiež by som sa nebála nájsť dobrého psychológa, veď na tejto úrovni ide väčšinou o hru nie nejaké vypĺňanie dotazníkov. A tiež, by som sa nebála rečí typu chodíte psychológovia čo sú na hlavu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
A je super ze sa snažíte vy ako rodičia, ale detský kolektív je na nezaplatenie. Takže ak ich nevezmu do klasickej škôlky vyhľadala by som súkromnú, lesný klub, niekde kde môžeš byť aj ty pripadne "sedieť" bokom. Dnes sú rôzne prípravky na škôlky, krúžky a podobne. Skúsila by som niečo také, aby deti boli v kolektíve čo najviac.
@barbora8819 tak chlapci sú taký že im to rozprávanie ide pomalšie. Môj bol taký do 2,5 roka a relatívne normalne narodený. Do skolky šiel keď mal 2,5 roka a tam sa mu pustá rozbehla. Tiež by som povedala že by mali ísť do skolky aby sa rozrozpravali.
@barbora8819 tie čo ti píšu ohľadom logo, neuro, psychológ ti píšu z tohto ho dôvodu, že tým prešli, prechádzajú. A keďže tiez mám 12r takýto príklad, radim ti to,čo ostatné. Začlenenie do škôlky, môže podporiť reč, nemusí. Môj chodil aj do jasiel. Skús klinického logopeda, ten ťa navedie. Psychológ nie je na to,aby zistil či sú tvoje deti šiši!
Moje starsie dieta, narodene po termine, zacalo rozpravat okolo rokov. Dovtedy absolutne nic, mama NIE a pod, ale tym to haslo. A dnes sa mu huba nezavrie :(
Takze moze to byt normalne ale nemusi. Ja by som nastojila minimalne na logopedovi. Mam pocit, ze je to na SLovensku podcenovane. Skusila by som aj kolektiv. Nemusi byt skolka, ale detske ihrisko, respektive nejake hernicky, kruzok a pod, proste kde su v styku s inymi detmi.
@barbora8819 dobra logopedicka to určite napravi
Moja dcéra keď mala 2r. a 11 mesiacov tak nepovedala viac ako 10 slov. Mozno tak 5 slov.
A to nie je predčasniatko ale narodena po termine a už chodila do jasli od 2 rokov takze bola v kolektive už dlho.
V tom mesiaci poslednom pred 3 narodeninami začala rozpravať.
Ja som teda ale nepanikarila a neriešila vyšetrenia, ani nemala z toho stresy, vedela som že to je normalne.
Ani doktorka nič nevravela teda ja dom sa jej nepytala ale tak vidi ked tam chodime ze nerozprava.
Nechapem preco neberiešnazor doktorky ?
Tak sa riad konikom chod na vysetrenia a potom sa ti bude zdat ze chvala bohu ju napr. logoped rozrozpraval a pritom by zacali aj sami.
Ja som dokonca mala aj mladsie dieta o 12 mesiacov a ked starsia nehovorila nic tak mi to o rok mladsie doma rozpravalo celymi vetami, takze to bolo take komicke ked mi trojrocna povie HAM a dvojrocny MAMIKA DA MI CHUEBIK MASIELKOM 😄.
Ele teda vravim ze ja som vedela ze ho je OK tak som nestresovala. Teraz maju 3 a 4 a stale ma boli hlava z ich nonstop diskusii.
V takomto veku by som urcite uz navstivila logopeda. Ono mozu mat problem a nemusia. Ak ho maju, je lepsie to mat podchytene cim skor. Skus rozvinat jemnu motoriku. Je xy moznosti. A knihy skys pozriet v katalogoch "najlepsie detske knihy". V kategorii 0 az3 roky by som vybrala z poslednych rokov 2 az 3 knihy. Zatial vsetky, co som vybrala s pomocou tychto katalogov, syna zaujali. Pripadne knihy od Svetlany Kapalkovej, je to logopedicka. My sme mali od nej sice len 1, ale syn ju vedel naspamat uz ako 1,5 rocny..
Moja ma 3,5r a tiez povie aj zopakuje ale malo, chodime uz s nou do centra vcasnej intervencie, starsi syn zacal rozpravat az pred 5r. Ale rec nenabehla nejak suvisla, stale pracujeme, ucime sa, ale je to tazke, syn ma tazsie aj porozumenie. Dcera ma porozumenie uplne super, chape pokynom, ale odplienkovani boli obaja pred 3r uz.
@barbora8819 ja by som počkala, chlapci sa učia pomalšie ako dievčatá, mám 7 ročnú a tá rozprávala v dvoch jazykoch ako 2,5 ročná ( samozrejme nie plynulo všetko) a mám 2, 5 ročného a ten mi povie ahoj, áno, nie, a ktorú rozprávku chce a to je asi tak všetko 🤦 tiež od rodičov som počula že môj otec začal rozprávať v 4 rokoch a nič mu nebolo len nemal záujem, aj učiteliek v škôlke som sa na to pýtala lebo mi to samozrejme vadí že nechce sa učiť rozprávať, tak mi tiež povedali že mu mám dať čas že chlapci sú takí
@kacena4 toto som ešte nepočula, ďakujem za radu, skúsim to
@meganka13 rozumieť mi rozumejú, v tomto sú šikovní
@zuzulip tak držím palce, nám to zatiaľ nikto nedoporucil
@barbora8819 ja som s dcérou chodila od 2.r k logo, lekárka odporúčala škôlku práve kvôli tomu, aby sa v kolektíve rozprozpravala.Nastupila ako 2,5 r. s tým že nevedela povedať nič. Odpliekovala som ju pred nástupom a naučila ju, aby ukázala keď chcela ísť na wc. Za mňa bol najlepší krok logo a škôlka.navstevovali sme aj neurológiu. Ja nemám rada to ubezpecovanie typy bratrancoveho koná brat začal v 5 rokoch a všetko ok. Ja som videla že je frustrovaná pretože.mi niečo chcela povedať nevedela ako a mala nervy z toho že jej nerozumiem.v našom prípade sme si museli maknut na tej reči. Teraz má 4 roky rozpráva vsetko ale stále vidno slkz za rovesníkmi ( nie vždy rozpráva čisto alebo komoli niekedy slová) držím vám silno palce