Dobrý deň mamičky. Moja dcéra bude mať za 3 mesiace 3 roky a neviem ju odplienkovať. Od februára tohto roka to skúšam, dávam ju v pravidelných intervaloch na nočník a nič. Akože občas sa vyciká, ale tak to je 1 alebo 2 razy z 10 pokusov. No sama sa nevypýta. Pýtam sa jej, či chce cikať, ona že nie a za 10 min. sa mi pociká. Keď ju tam dám sama tak začne, že ona nechce a nechce tam ani moc sedieť. Hneď sa postaví, že nie nie a ide preč. Chodí do jaslí, kde ale na nejaké odnaúčanie kašlú. Radšej jej vymenia plienku a sú bez starosti. Keď sme boli niekoľko krát cez víkend na záhrade, nechala som ju behať len tak. Výsledok bol taký, že celý den moč zadržiavala, aj keď som ju každú 1/2 hodinu dávala na záchod. A nakoniec sa mi vycikala na terasu. Nehrešila som ju, nenadávala jej, len som to spláchla záhradnou hadicou a bolo. Snažím sa jej vysvetliť, že je veľká baba a že tie chodia na záchodík. Že mama tiež nemá plienky a pod.....chodí som mnou na záchod, keď potrebujem ja a vysvetľujem jej opať....viacerý ľudia mi radili, nech jedného dňa jej plienky zoberiem a hotovo. Včera som jej dala len gaťky. Výsledok bol taký, že celý deň nič nepila!!!!!a moč zadržiavala. Chcem sa spýtať, čo robím zle? od septembra idem do štátnej školky....
@barushkaaa no, nemáš vela času na odučanie..v štátnej školke to bude problém, tam by dieťa už malo zvierač ovladať a samé dodržiavať hygienu, na zaraidenia sa nespoliehaj že ti ju odnaučia - to by sa každému z nás pačilo aby tu robotu za nas niekto iný spravil, tam maju iste viac deti a nie je možné jedného odnaučať zvlášť ak mu to velmi nejde. Podla mna na to ideš dobre, skušaš, vysvetluješ, davaš v pravidelných intervaloch a aj tie male uspechy že sa to podarí 1-2 razy su uspechy a to velké, iste ju za to chváliš.
Suhlasím s radou ktoru ti dali iní - plienky jej už nedavaj! Možno ona podvedome proste vie, že ved ich aj tak dostane a nema až taku snahu, dovod sa snažiť alebo druha možnosť je že ju to metie...raz plienku mám, potom nemám. Jedna priatelka išla s dcerkou kupiť take nohavičky ,,ktoré sa už neocikavaju,, dcerka si vybrala v obchode take s pekným motívom - nejaká oblubená rozprávka a tu že už ,,nebudu,, ocikavať, alebo som počula že si niektoré deti išli samé vybrať do obchodu nočník, ktorý sa im páči (s rodičom samozrejme). Alebo som počula aj také že dieťa dali na prazdniny k babke a tam sa odučilo ,,v cuku letu,,...iná osoba, iná autorita....
Na každé dieťa platí niečo iné, čo fungovalo u jedných nemusí u druhých. Treba skušať a byť trpezlivý - lahko sa to hovorí viem ale tiež to nebude trvať večne. Raz sa to naučí na 100%.
@sardinka333 také gaťky máme a nič....vysvetľujem jej, že princeznička sa neocikáva, lebo utečie.
S tými jaslami....viaceré deti, čo tam sú podstatne mladšie aj o rok už plienky nenosia. Tak sa jej snažím vysvetliť, že aj Samko - jej frajer 😀 nenosí plienky.
Ale čo s tým zadržiavaním moču? a s tým, že včera celý deň nič nepila? veď sa jej može niečo v tomto teple stať, keď nić nepije?
@barushkaaa ja by som sa opýtala mamičiek detí z jaslí alebo z ihriska ako oni na to idu, čo im pomohlo..proste čo bolo u nich motiváciou.
Ak sa to stalo raz alebo teda to pravidelne nerobí, že nepije tak asi by som z toho dramu nerobila, ked nepije tak nema dovod velmi cikať to je jasné...neviem či si jej nukala, resp. vyslovene dala piť z flaše, pohara s tým že vypije, cucne si. Lebo napr. ja keby som deťom ked boli male vodu nenukala po ,,cucoch,, tak by zomreli od smädu a okrem toho ja tiež som typ čo vela nepije, skor kavičkuje. Takže to už musíš ty ukočirovať to pitie, pripadne davať viac vodové ovocie - melon, hrozno a aj polievky su tekutiny takze neičo snad za ten den do tela dostane nejake tekutiny. Kebyže to robí často asi by som sa poradila s deckárkou...istota je gulomet.
Ešte ma napadlo, že možno by som na to cikanie až tak netlačila, nie že prestať sa snažiť ael skor prestať a to dieťa tak ,,tlačiť,,. Proste akože si to ,,nevšímať,,..nehovoriť furt o tom, neukazovať jej neustale ako sa ,,ciká,, neporovnávať ju s inými, jednoducho nekomentovať to cely den non stop ked sa ide na toaletu. Vysádzaj ju či sa jej chce, nechce - proste ja som dcere hovorila že ide skusiť žaidne že nie a to robím dodnes ked niekde cestujeme tak proste ide aj keby len kvapku vytisla lebo potom sadneme do auta a zrazu ,,chce,, je to aj o psychike.
@barushkaaa predvčerom som sa jednej mamičky pýtala. Má dcérku narodenú v januári 2013 a ona sa odnaučila od plienok pred vianocami 2014. Tá mamička mi sama nevedela povedať ako. Že v piatok došla z jaslí s tým, že cikala tam a v pondelok už plienku nechcela.
Ja to pitie práveže odkontrolovať moc nemôžem. Cez pracovný týžden som v práci od 8-17hod. Dávam ju tam na 7 a o 15.30 ju vyzdvihávajú moji rodičia. To, že nepila povedali mojej mame včera, keď bola po ňu.
Takže navrhuješ zostať pri gaťkách a plienky nedávať, aj keď bude odmietať piť?
Sama neviem, možno si to čoskoro uvedomí. Už začínám byť zúfala, skúšam to už dosť dlho a do tej školky potrebujem aby chodila, lebo som samoživiteľka a dávať 400e za súkromnú školku je dosť.
@sardinka333 ešte som zabudla, včera v jasliach vraj obedovala aj polievku aj druhé a doma potom vypila 3 flašky (125 ml čistej vody).
@barushkaaa poldla mna zbytocne vysvetlujes, ona vie co ma robit, naschval nerobi.. neposadzala by som ju, nechala tak, nehovorila o cikani, trpezlivo prezliekat, nahodou ked vidis, ze xce cikat snazit sa neverbalne posadit a rozpravat sa o niecom inom.. toto xce vela trpezlivosti, my sme tak bojovali s kakanim..
to ci a kedy sa vycika a vykaka je jej rozhodnutie, nie tvoje, ty to neurychlis nijako.. mozno nie je pripravena a ked ma v jasliach plienky, tak by som jej ju nechala, takto je iba domylena z toho co je vlastne norma
treba sa najskor rozdhonut ci bude v plienke alebo nie
Ak je to možné ja by som sa nevracala naspäť k plienkam...je to krok späť, a nemože byť s tvojimi rodičmi nejaku dobu, že by nemala plienku v jasliach ani doma...lebo ked jej ju v jasliach daju tak to je zabité..To že dieťa nič nepilo je problém personalu v tej sukromnej školke...tak malé deti musia byť pravidelne ponukane vodou a verim ze tak vela deti tam nemaju aby to nemohli v týchto horučavach mať ako prioritu. Takže to ,,nepitie,, možno ani nesuvisi s tým močením že ,,nepije aby zadržiavala moč,,.
@barushkaaa Je schopna Ti pocas cikania povedat ci cika alebo necika? Ak nie, nie je vobec zrela na oducanie.
Byt Tebou, na par mesiacov ukoncim snahu o odplienkovanie, nech dozreje a potom to skusim znovu. Teraz je to zjavne zbytocne. Do skolky hold pojde v plienke.
@sardinka333 bývam u nich a moja matka ju nechce nechať bez plienky, že aby jej nepocikala koberec...že ona po nej nebude utierať kade-tade po byte.
to s tým pitím v jasliach. Oni povedali, ževraj ju núkali a sama nechcela a že oni jej to nemôžu nanútiť nasilím, keď nechce....
@charity do štátnej školky s plienkou tažko. Pýtala som sa, keď som tam v marci podávala prihlášku. Tak mi aspoň povedala zástupkyňa riaditeľky.
Keď sa vtedy pocikala na terase na záhrade akurát začala plakať, ale nič nepovedala. Ja som povedala, že sa nič nestalo, spláchla som to hadicou a viac som sa k tomu nevracala vtedy. Občas posledný týžden sa zadarilo, doma prišla a povedala, že chcem cikať a fakt aj cikala (dohromady za tento týždeň asi 2x). Keď má plnú plienku, tak príde a povie, že mama kako alebo mama ciko. A uteká k prebaľovaciemu pultu.
Ahoj,z tvojho opisu mi to pride,ze ma skor strach z niecoho, ked zadrziaba moc a na druhu stranu ja ked som ucila malu som si vsimla,ze cim castejsie jej o tom hovorim a davam cikat,tym horsie. U nas zabrala hlavne pochvala,fíhanie a potlesk. Bolo na nej vidiet,ze je na seba hrda,ze to zvladla. 🙂 ja som ju odnaucala od plienok ux davno,ale az tuto jar sa nam to podarilo. A teraz uz chodi sama na velky zachod a nemozem tam byt ani s nou,lebo ona chce sama 🙂 ma 2,5 roka. Mozno to chce cas a netlacit na nu. U kamosky zabralo porovnavanie s inym malym dievcatkom. Boli to kamosky a ked ju videla cikat samu,jej d cera urobila to iste. Deti radi opakuju pevne nervy prajem🙂
Myslíte, že by také malé dieťa vedome nepilo a necikalo?
@barushkaaa U nas pomohlo po kazdom vycikani do nocnika nalepit nan nalepku ako odmenu.
@zuzica4 kúpila som jej pekné princezničkovské gaťky, ktoré sa už neocikavajú...
Zakaždým, keď sa mi vycikala, tak som tlieskala, chválila a hovorila som jej aká je šikovná baba.
@natalym podľa mňa pomaly 3 ročné dieťa dokáže schválne zadržiavať moč. Vo viacerých článkoch som čítala, že dieťa dokáže ovládať zvierače medzi 18-24 mesiacom.
Len nechápem, nemá sa čoho báť...nikdy som ju nezbila, ani som jej nenadávala ani nič podobné.
@barushkaaa Ale veď práve, skús Ty celý deň nečúrať? Len rozmýšľam. Čo jej hovoria v škôlke, nemajú učiteľky medzi sebou nejaké blbé reči. Alebo neudialo sa niečo? Dávajú ich tam na nočníky, nie? U nás v jasliach dávali, sedeli všetci jak trpaslíci.
@barushkaaa to nemozes vediet z coho ma blok.. nie si tehotna? nieco sa udiat mohlo, mozno na to prides a mozno nie..
@natalym čo sa deje v jasliach Ti povedať neviem.
Najskôr mi tvrdila jedna vychovávateľka, že ju dávajú cikať a že aj cikala. Na druhú stranu stále odomňa pýtajú plienky. Kvantitatívne toľko, ako predtým než sme začali so skúšaním.
A včera tá istá povedala mojej mame, že ona vôbec nechce chodiť k nim na nočník. Že možno má nejaký blok (to povedala vychovávateľka, nie moja mama). Včera večer, keď som dala malú spať sme sa o tom bavili, že možno je problém v tom, že oni tam majú na 25 detí 3 nočníky, ona to vidí a mama, či to jej nevadí.....
táto istá učiteľka povedala, že jedno dieťa odmieta kakať v jasliach, tak vždy zavolajú babku, ktorá býva blízko a je na dôchodku, vykaká sa u nej a donesie ju spať.
Neviem, čo si mám o tom myslieť, veď v školke aj neskôr v škole bude pár záchodov na xy detí..
@zuzka38 nie som tehotná, s exom sme sa rozišli už dááávno...vychádzame spolu dobre (keď porovnávam ostatné pary, ktoré sa rozvádzajú/rozchádzajú). Vieme sa normálne dohodnúť na peniazoch, na styku, nabudúci rok ideme na spoločnú dovolenku. Myslím si o ňom svoje, ale nikdy sa o tom nebavíme pred dcérou. Žiadny krik, žiadne hádky....žiadne zmeny odkedy som ju začala odúčať....
@barushkaaa neviem mozno to chce naozaj len cas,aj ked viem,ze ti pojde do skolky a bolo by najlepsie keby sa uz vedela vypytat. A mozno naozaj v tej malickej hlavicke sa nieco udialo a boji sa. Nehovorim,ze ju doma tyras alebo nadavas...mozno je pricinou uplna banalita,co by ta ani nenapadla a nesuvisi to ani so situaciou v rodine. Je tolko moznosti...mozno je uplne ok a musi prist ta spravna chvila. Drzim palce
@barushkaaa a este tuto hore mala super napad kočka s tymi nalepkami na nocnik.skus nic za to nedas 😉
ahoj, tiez som sa natrapila s odplienkovanim a ak ti mozem poradit cez vikend ked nepracujes (teda neviem aku mas pracovnu dobu) ale najdi si na nu cas minimalne dva dni co sa jej budes venovat, ale nie v tom zmysle ze ju budes na nocnik nutit a neustale sa vypytovat ci sa jej chce ci nechce...najlepsie ak by ste boli na terase alebo na zahrade a daj jej iba letne saty bez gatiek...ak sa ti pocika resp ak budes vidiet ze cika, povedz jej nech si cupene a vychval ju aka je sikulka, uvidis par krat sa jej zadari a neskor si sama cupne a vycika sa bud na travicku alebo do nocnika...a hlavne ju nebude demotivovat a odradzat to ze si zase ocikala gatky ktore sa neocikavaju...a taktiez aj my sme lepili nalepky na komodu za odmenu , hadam aj tyzden co ju to drzalo🙂)) s kakanim este zapasime ale cikanie oki, moc drzim palce a prajem vela trpezlivosti...
Ako to dopadlo prosím vás? My máme to isté
nikto nič?