Trojmesačné bábätko nepriberá

potvorka88
16. nov 2020

Ahojte zienky, trapi ma jedna vec. Mam takmer 3 mesacne babatko (11 tyzdnov), ktore prestalo priberat. Porodna hmotnost bola 3100g. Potom dost schudol a zacal priberat cca po 10 dnoch. Teraz sa mu drzi vaha okolo 4000g uz 2 tyzdne. Je plne kojeny od zaciatku na poziadanie. Je to spojkojne babo, len nespavec. Za den da tak 3-4x po 20 max 30 minut. V noci spinka nepretrzite v priemere 7,5-8,5 h. Je mozne ze mu moje mlieko nestaci? Mam zacat prikrmovat um? Na poradnu ideme az o 2t.

anjelicek26
16. nov 2020

@potvorka88 tak sa vypytaj na poradnu skor, povedz, ze dietatko neprospieva. Ak by mu tvoje mlieko nestacilo, nespal by v noci tolko v kuse. Dva tyzdne stat na vahe je vela, nech ti lekar prevazi 2-3x po sebe a uvidite, co s tym.

luba41
16. nov 2020

@potvorka88 dojčíš bez cumlíka a prikmovania z flaše? dieta spí s tebou v noci ? cez den máte dost kontaktu? prisatie máte skontorlované? uzdičky v puse? dojčíš ozaj na požiadanie? spáva v kočíku? v noci spí strašne dlho - pravdepodobne v postielke..aj cez den sa dojčí velmi málinko..☹
@potvorka88

anjelicek26
16. nov 2020

@luba41 inak ano 3-4x za den je strasne malo, takto nema sancu vypit boh vie kolko mlieka...

luba41
16. nov 2020

@anjelicek26 vidím to na cumel🙂

bluebriggs
16. nov 2020

Zeny co znamena kojenie na piziadanie???

zuzanaete
16. nov 2020

@anjelicek26 To pisala denny spanok 3-4x, nie pocet dojceni.

luba41
16. nov 2020

@zuzanaete zle som prečítala aj ja..

anjelicek26
16. nov 2020

@zuzanaete uz vidim 😅👍

luba41
16. nov 2020

@bluebriggs pri správnom prisatí - to je na každé požiadanie, zamrnknutie, pri neklude ..teda bez cumla, flaše...

pribinak
16. nov 2020

Skús mu v noci po nap 3 hod spánku ponúknuť prsník. Nemusíš ho budiť. Stačí mu dať prsník do pusinky a ono samé začne piť.

potvorka88
autor
16. nov 2020

Ano spanok je 3-4x za den. Iba kratucko. Kojim skoro stale cez den. Cumlik mava ale iba obcas. Vacsinou ho vypluje a v noci ho vobec nema. Pocikanych plienok ma cez den dost

basska_b
16. nov 2020

@potvorka88 Tak potom je asi všetko v pohode. Problém je, keď chudne. Ak priberá pomaly, to je možno len fáza vývoja. Ale musíš zistiť, či vytiahne dosť mlieka. Prisatie je dôležité, musíš počuť, ako glga a takisto cítiť, ako sa ti priebežne aktívuje spúšťaci reflex. Vo veku 2-6 mesiacov deti veľmi často spia v noci veľmi dlho a pokojne
Mne sa dojčit každú hodinu neosvedčilo, deti mi z toho grcali a brucho ich bolelo (prvá mala reflux, druhá nie)

luba41
16. nov 2020

@potvorka88 tie spánky krátke cez den sú v pohode, cumel absolutne nepoužívat, v noci mat dieta pri sebe aby malo potrebu nadojčit sa - aspon raz za tú dobu....a prisatie je skontrolované? uzdičky v puse? lebo tvorba je podmienená správnym prisatím- ak to nie je dobré , tak dieta si nevie poriadne mlieko vytiahnut - a teda nepriberá..ak je teda často na prsníku..

luckabaj
16. nov 2020

@potvorka88 ahojky zatiaľ neporadím nijak extra len chcem napísať podobnú skúsenosť. S dcérkou som bola na poradni keď mala mesiac. Od pôrodnej váhy mala kilo hore. No a minulý týždeň som bola na poradni a po odvazeni sme zistili ze nepribrala naopak schudla 40gramov. Doktorka ma začala strašiť že o týždeň nech prídeme na prevazenie keď nepribere tak pôjdeme do nemocnice k nej na oddelenie, nech dávam v priebehu dna aj umelé. Proste som sa cítila akoby mi dala v tu ranu facku nezmohla som sa na slovo cítila som sa ako zla matka ktorá nedá dieťaťu najesť. Popritom dieťa spokojne po nakojeni pekne spinkala 2-3 hodinky zobudila sa pohrali sme sa pokecali, usmievala sa na všetky strany. Keď začala byť už nespokojná, na kojila som ju a spala. Navečer som jej zvykla dávať umelé. Mala bolesti bruška a ja už ku večeru menej mliečka co bolo viditeľné keď sa nakrmila z oboch prsníkov a nestačilo. Tak som dokrmila um. Takže nechápem prečo schudla premýšľala som nad všetkým možným a už teraz sa bojím stredy keď pôjdeme na prevazenie. Na mojej váhe pekne priberá tak uvidím. Lenže ja som začala mať problémy s kojenim. V deň keď som odchádzala od Dr tak som bola s nervami v koncoch váhu som ešte nemala bála som sa aby nebola hladná tak som jej dávala um až do druhého dňa do večera keď manžel prišiel z prace aj s kupenou váhou. Tvorba mlieka sa tým zmenšila, mala si zvykla na fľašu natoľko že sa odmieta prisat. Takže bojujem s odsavackou o každú kvapku mlieka jem rôzne bylinky pijem čaje vineu caro čítam o rôznych produktoch na podporu laktacie. Nevzdávam to ale je to boj. Prepáč za dlhy vylev skúsim ti poradiť jedine odvážiť pred kojenim a po kojeni koľko vypije a podla toho ešte dokrmit bud umelým alebo znova priložiť. 🤷‍♀️

potvorka88
autor
16. nov 2020

@basska_b pije v pohode. Pekne prehlta. Niekedy az tak pazravo ze sa zakucka.
@luba41 prisaty je podla mna dobre. Uz som si s dojcenim co to preskakala.

basska_b
16. nov 2020

@potvorka88 Hmm, tak potom super, sak počkaj ešte do ďalšej poradne, ja by som dávala um len v prípade, že by chudol a/alebo bol nespokojný

luba41
16. nov 2020

@potvorka88 ak chceš, skus tuto v skupine..poradia, kde je problem https://www.modrykonik.sk/group/8304/

potvorka88
autor
16. nov 2020

@luckabaj ja mam mlieka dost (zvykne mi tiect), davam si senovku aj benedikt na podporu a funguje to. Babo vazim len raz za den vzdy rano. A tiez si myslim ze ked by bol hladny tak neprespi celu noc.

potvorka88
autor
16. nov 2020

@basska_b nespokojny nie je. Len ho nesmiem nechat sameho. To sa mu nepaci. Inak je to aktivne babo. Prevaluje sa hore dole, uz chvilu vydrzi aj pid hrazdickou. Vela sa smeje. Nemam pocit ze by bol hladny. Velakrat ked mu ponuknem prsnik tak vypluje bradavku a nechce.
@luba41 skusim sa tam spytat. Dakujem

luckabaj
16. nov 2020

@potvorka88 tiež som si to takto hovorila. Ze ved predsa by dávala nejak najavo ze je hladná že jej nestačí. Tiež mi prespi celú noc od nejakej cca desiatej do šiestej rána niekedy o štvrtej chce papať. A mlieka si myslím ze som mala tiež dosť tiež som brala senovku s benediktom a tiež mi mlieko tieklo a častokrát za deň som cítila ako sa mi prsia nalievaju. 🤷‍♀️ Proste som to nepobrala doteraz že čo sa stalo. Ale myslím si ze pokiaľ je spokojne babo pekne pije tak jedine počkať do poradne co povie Dr.

shee11
16. nov 2020

Ja mám podobnú skúsenosť s dcérkou, už má 3 a pol roka, váží 13kg a niečo. V roku vážila kúsok cez 7 kg. Poslali nás na gastro kvôli neprospievaniu, nezistili nič (zistovali jej akurát z krvi alergiu a celiakiu) a sono bruška. Jedák bola vždy slabý, mlieko cucala maximálne tak dve minúty, potom už nechcela. Prikrmovala som umelým, ale vypila dávky ako novorodenec. Dnes už na gastro nechodíme, kedže zhodnotili, že priberá svojim tempom rovnomerne. V podstate sa drží na 10 percentile. A ešte dodám, že energie má za dvoch, niekedy mi príde, že má viac výdrže ako jej 6 ročný brat :D

bluebriggs
16. nov 2020

@luba41 fuha čiže vkuse nonstop kojiť keď zamrnčí? Hocikedy pocas dna? To by som nevedela robit

basska_b
16. nov 2020

@bluebriggs To sú také veci, no... ja som vždy vyskúšala odstrániť iné príčiny nespokojnosti. Únava, nuda, teplo, zima, mokrá plienka... . Pokiaľ mrndzali naďalej, tak až potom som kojila.

luckabaj
16. nov 2020

@bluebriggs to není o tom ze hocikedy keď zamrnci tak kojiť. Bábätko mrnci aj keď nieje hladné. Keď je hladné tak si dáva prsteky do pusy otáča s hlavičkou zo strany na stranu hľadá prsník. Kojiť na požiadanie znamená ze dávať vtedy ako si ono vypýta. A nie podľa to ze na kojila som teraz a ďalšie kojenie bude napríklad o dve hodiny.

potvorka88
autor
16. nov 2020

Tak samozrejme ze nie ze vzdy ked zanrnci ma prsnik v puse. Tiez najprv skontrolujem plienku, pokusim sa niecim zaujat, ponosim, skusim ci mu nie je teplo ci zima. Tym som myslela ze ked ma zaujem sa dojcit tak sa dojci. Nekukam na hodinky ze teraz ti nedam lebo si mal pred hodinou a pol este musis vydrzat min.30 minut.

mousegirl
16. nov 2020

@potvorka88 podľa mna robíš všetko správne, jedine čo by som povedala že keď cumel tak či tak hneď vypluva tak nedávať vôbec.
Ja som tiež v noci bábätko nebudila, podľa mna je to sprostosť.
Ja by som skúsila vysadiť mliečne výrobky u teba možno ma nejakú alergiu/intoleranciu.? Bruško neboli? Nemá ekzemy?

mousegirl
16. nov 2020

@potvorka88 inak ešte taká banalita ale váha neni pokazena? Aby si sa zbytočne nestresovala 🙂 keď píšeš že je inak spokojný

luba41
16. nov 2020

@bluebriggs lenže dojčenie nie je len o jedení..dieta sa potrebuje ukludnit na prsníku - ked je unavené, nervozne, bojí sa, choré , cíti sa samé atd..každým týmto ponuknutím si udržuješ dostatočnú tvorbu MM..teda aurátnu tvorbu..ak to obmedzíš len na jedenie, tak tvorba može klesat a dieta je nervozne, odmieta prsník atd..
@potvorka88 ja by som neoddalovala - že ponosím a pod..daj prsník ..ak vtedy odmietne, že práve nechce tak ano..ale ak oddaluješ tým nosením, rozptylovaním hračkou , cumlom a pod -tak toto potom to nie je na požiadanie..nedávaš vtedy, kedy ono chce. tým pádom sa mu nedostáva tak často mlieko, ako by ono chcelo..a potom nemože priberat dostatočne..aj ked sa ti zdá, že mlieka je dost, vobec ho tým pádom nemusí byt dost..

potvorka88
autor
16. nov 2020

@mousegirl uz aj to ma napadlo, ale kupovala som z tych drahsich a kvalitnejsich

potvorka88
autor
16. nov 2020

@mousegirl nema nic. Zo zaciatku par krat brusko bolelo ale kazdy den masirujem a je to v poriadku. Ekzem ani ziadne kozne problemy nema. Klop klop. A dufam ze ani nebude. Ja som totiz atopicka a mam laktozovu intoleranciu. Cize ked jem mliecne tak bezlaktozove