Mamky, idem sa trocha postazovat a vyplakat…prosim povedzte, ze nie som sama. Ja uz toto obdobie soplov nedavam. Mam starsie dieta, prvacika, byva takisto casto chory ale s nim uz nie je problem. Ale okrem neho aj 1a pol rocne dvojicky,na ktore sa kazda choroba nalepi a neviem ci je chyba vo mne a mojom pristupe ale vsetko musim robit nasilu, v nicom tie moje deti nespolupracuju. Nasilu odsavam sople, nasilu davam kvapky/sirupy a tym, ze je to potrebne robit niekolkokrat denne a navyse 2x…mam pocit, ze sa u nas place 3/4 dna, do toho sa im tlacia ocne zuby takze nalada aj ich aj moja je hrozna. Snazila som sa ich nejakou hravou formou presvedcit k tomu, aby si dali odsat sopel ale neuspesne. Uz odmala to nemali radi takze som to stale musela bohuzial robit nasilu. Ked boli babatka tak to bolo jednoduchsie ale teraz? uz len ked vidia odsavacku a striekacku so sirupom utekaju odomna a placu, nehovoriac o tom, ze ked sa priblizim tak spustia doslova vreskor a treba sa s nimi “bit”…jeden sa aspon tak nehadze ale dalsi syn z dvojiciek?.ved mam problem ho udrazat na zemi, aby som mu tie sople odsala…ma tolko sily a dokaze sa tak vzpierat ze minule som to vzdala a isiel s plnym nosom spat. V noci neodsavam lebo nechcem zapinat vysavac a povacsine celkom dobre spia ale pocujem, ze dychaju ustami a bojim sa, ze im tie sople zatecu a budu mat zapal usi (uz sme si tym tiez presli). Moji susedia si o mne musia mysliet, ze ja tie deti tyram ako dokazu plakat, nehovoriac o tom, ze niekedy mi z toho placu potom tie lieky vyvracaju a musime ich davat znova. Ked pocuvam mamky z okolia-kamosky/susedky ako maju dokonale deti, ktore si sami prilozia odsavacku k nosu a otvoria usta ked im idu podat lieky tak sa mi chce plakat. V com robim chybu? Ako take male deti presdvecit, aby spolupracovali? Ako to robite vy? Od oktobra sa vkuse tocime v kruhu chorob a ja som z toho psychicky a fyzicky vycerpana a zima este len zacina. Citim sa ako neschopna matka hoci viem, ze im chcem len pomoct. Plus co najucinnejsie a najrychlesie vam pomohlo zbavit sa soplikov? Viem radia inhalalovat a preplachovat nos ale to nepripada do uvahy. S tym ma problem aj ten starsi nie to tie nase maly dvojky. Dakujem za povzdudenia a rady.
Len veľa veľa trpezlivosti, prejde to, je to len obdobie. Hoci u teba to treba dva krát 🍀🍀 Nám pomáhalo kozie kolostrum, a inhalovat vincentku pri pozeraní videí pilotov a kozmonautov. Hral sa pritom na pilota stíhačky , lebo tá maska inhalatora bola ako "pre pilota". Niekedy ešte aj s veľkou krabicou na hlave ako raketa 😁 ale tak by vydržal aj polhodinu.
Maju blok, skus zobrat nejakeho plysaka a povedat mu, ze idete si odsat soplik, budes sa smiat, plysak si necha, potom skusis nahovorit to dvojca, co kladie mensi odpor, aby to skusil na tej hracke a skus ho naviest, ze skusi na sebe, pripadne na prstek, brusko. Mozno sa chyti aj ten druhy. Necakaj zas zazrak za den, ale mozno sa podari. Co sa sirupov tyka, mozno tiez zapojit ich, pod, pomozes mi nabrat, das si, pripadne zase s tou hrackou. Idealne hrat sa takto, ked to nemusis riesit akutne, cize ked su zdravi, ale mozno sa ti podari aj teraz.
objednaj si 100% salviovy olej - neviem ci ho robi aj ina znacka. Beriem ho on NT a ked bol syn maly, tak som kvapkala do horucej vody 2 kvapky a nechavala ju odparovat. Sople sa vyborne uvolnovali.
Zjavne nerobis nic zle, ked uz mas starsie dieta a tam to islo. Niektore deti su narocnejsie a nemaju moc zaujem sa prisposobovat. A ty si to chytila 2x 😕
Nepoteším ťa, ale ja som u dcéry presne s týmto bojovala do skoro 4 rokov 😔 hrozne ťažké obdobie. Ale postupne som sa naučila lieky nepodávať striekačkou, ale skrývať ich do jedla, pitia...a tak som lieky do nej dostala. Od horúčky som dávala len čapíky, síce bol boj, ale vedela som, že nevypľuje. Teraz už chválabohu zje všetky lieky, aj tie najhnusnejšie. Tak asi len vydržať, byť pokojná a kašli na susedov, ak by aj niečo povedali, tak jednoducho máš choré deti a hotovo. Nie je prvá a ani posledná, ktorá si týmto prechádza. Držím palce.
Skus z niecoho urobit spolupracu ci srandu. Ja som nejakym zazrakom dosiahla, ze si mala nechala streknut do nosa, prilozila si sama pred zrkadlom, potom mne a potom som ja spravila aj strek.
Sirup z lyzicky alebo z poharika, ak je hnusny zapit dzusikom? Ako odmena?
Aj mne grcala sirupy ked vela plakala a aj tie moc sladke jej nesedeli.
Odsavacka je boj stale, ja nemam na vysavac, len ustami robim
Budu mat lepsiu imunitu a ty casom nervy z ocele 🤪
Necitala som celé ale každá chorobka u tak malých deti je zaberak. Ty máš k tomu vždy dve. A nepoznám dieťa ktoré by si s radosťou nechalo odsávať sople a dávať lieky. Musíš to len vydržať, v podstate ti nič iné neostáva.
Nie si neschopna a fakt klobuk dole ze zvladas 3 deticky z toho jeden par dvojčiat.
Ver mi ze to fukanie nosa sa zlepší. Sami zistia ze je to dobre a pomaha to. Moji si uz neskôr sami zapli vysavac a vytiahli sople, dokonca isli vymyť ten odsávač (tuto cast som nechcela aby robili ale bol cirkus ak nemohli 🤦).
Verim tomu ze bude lepsie. Popravde ako matka 2deti som z duse nenavidela obdobie oktober- maj, pretoze nonstop bol niekto chory, nikdy sme sa nikam v zime nedostali.
Moje deti tiez revali len ked videli odsavacku. Tiez sme bojovali, nevedela som ich ani poriadne udrzat, bolmto ako zapas MMA ked sme odsavali 😂. Nastastie je to za nami. Za rok uz by mohli vediet aj sami fukat. Takze len vydrzat!!
A napada ma len skusit pustit rozpravku alebo nejako zaujat ich pozornost niecim inym?
Ahoj, ja mám tiež dvojičky a jedno staršie 5 ročné. Dvojičky už budú mať 3 roky, takže už si vedia sopel aj vyfúkať, ale stále mám v živej pamäti ako som behala s odsávačkou od jedného k druhému a k tretiemu. A najhoršie to bolo, keď som aj ja sama bola chorá, vtedy to bol masaker 😵💫.
V prvom rade sa vykašli na to, čo si myslia susedia, a ako to robia iní. Neporovnávaj sa. Veď to robíš, ako najlepšie vieš. A keď raz treba odsať sopel, tak treba. Asi žiadne dieťa z odsávania sopla nie je nadšené, ale radšej odsať, ako riskovať komplikácie, keď im to bude stekať na priedušky.
A ak sirup nechcú, možeš im dať čípky. Ja viem, to bude tiež boj a rev 😄. Ale čípok aspoň rýchlejšie zaberie a nehrozí, že ho dieťa vygrcia.
A ak nechcú inhalovať, kúp kvalitný difuzer a Vincentku nalej do toho. Spraví to takú paru v izbe a budú to dýchať všetci. Ešte preventívne dávam Imunoglukan a keď sú sople tak Čistý noštek od Andreja Medveďa.
A hlavne si tie revy neber osobne, si dobrá mama, inak by ťa také veci netrápili. Držím palce, nech sa vám uľaví 🙂
Nerobíš nič zle… keby si videla, aké hysáky robil syn (tiež 1,5 r) pri nedávnej chorobe - a to bol chorý prvý raz, takže aj odsávačku som chcela prvý raz použiť - nemal tedá zlú skúsenosť z minulosti… a nič. Proste by som ho asi musela zviazať do zvieracej kazajky. Tak som neodsávala, učila som ho smrkať a pomaly mu to prešlo. Čípok sa mi tiež nepodarilo mu dať, tak som dávala sirup proti teplote, z čoho mal tiež hysák, ale aspoň som to doňho dostala. A to je inak podľa mňa veľmi poslušné dieťa - v zmysle, že vo všetkom ochotne spolupracuje, ani pri prebaľovaní a obliekaní nikdy neprotestoval, ale holt choroba je iná situácia… prajem veľa síl, nech ste čím skôr všetci zdraví.
Ach, držím palce, pamätám ako sme kedysi riešili hlieny u staršieho, bol alergik a tých soplov bolo sialene veľa. Museli sme dokonca v noci odsávať. Pomohol Aerius, ale tam šlo vyslovene o alergiu.
My sme od susedky dostali do schránky oficiálny list na tuto tému 😅
Teraz keď sú sople, dávam do izby difuzer a esenc.oleje, eucalyptus. Lepšie sa dýcha.
A ideme objednať vyššie uvedené od A.Medveda, mám na to už pár dobrých ohlasov z okolia.
Poradiť neviem. Už mám deti veľké,zabudla som aj aké to bolo ťažké obdobie. Snáď len vydržať. Si úžasná mamina a robíš všetko maximálne správne. Deti budú už len väčšie a aj spolupracovať budú lepšie. Držím palce. ❤️