Tortikolis na ľavej strane

ajik24
13. nov 2014

maminky, nie je mi jasne jedna vec...mame tortikolis, cvicime vojtovku...mame ho na lavej strane, t.j. tazsie sa nam otaca hlavka na pravu stranu...ale ktora strana je slabsia? myslim rucka, nozka....ta lava kde je tortikolis? alebo prava kde sa nam tazsie otaca?

bibistec
13. nov 2014

to ti neviem povedat u nas to bolo dost viditelne mala bola take pismeno C doslova uplne nakrivo a hlavicku nevedela vobec otocit ani do stredu nie ze na druhu stranu. Ono su to vlastne skratene svaly ci slachy na jednej strane tak ta ktora ide tazsie tak tam by to malo byt. Nerozumiem ako slabsia strana? ono nie je slabsia len proste svaly treba rozcvicit. Este ti chcem poradit respektive u nas bol tiez problem s ustockami nevedela sa prisat na prsnik a tvar sme tiez cvicili. A teraz ma problem s recou teda problem je v svaloch ze su akoby drevene. Cize koli tomu chodime na logopediu . Preto ti len chcem odporucat ak mate problem aj v tvaricke aby si stale neprestaavala cvicit tvar aj ked uz vojtovku docvivite. My sme cvicili 5 mesiacov a je to uplne v poriadku az na tu tvar. Drzim palce

nanka3
14. nov 2014

@ajik24 ahoj, aj nasa ma tortikolis, ale na pravej strane, nie velmi, len trosicka, bezny clovek si to vobec nevsimne a nemame ani problem s otacanim hlavy, jediny drobny problem je, ked ju davam na brusko, tak dviha pravu rucicku a robi lietadielko, aj ked ju kupem a chcem umyt pazusky, tak lavu mi v pohode zdvihne, ale pravu ma taku tuhsiu, viac pritiahnutu k telu, cize si myslim, ze "slabsia" je ta strana, na ktorej je torticolis, ale to len podla toho, co som ja odpozorovala, inak my necvicime vojtu, len nam rehabilitacna ukazala 2 cviky, jeden na brusku a jeden na chrbatiku, vraj za dva tyzdne by to malo byt ok, este cvicime len 2. den a uz sa mi to zda lepsie, drzim prsty, a este sa ta spytam, kazali ti polohovat napravo ci nalavo? Lebo mne v porodnici kazali ukladat na lave licko (cize na opacnu stranu ako je torticolis).

ajik24
autor
14. nov 2014

...my cvicime od narodenia vojtovku...a tu uz mame 7 mesiacov...ten uklon nie je nejaky strasny, ani nebol, ale stale ho tam vidim a niekedy mam pocit, ze uz je dobre a potom tam ten uklon zase vidim...s otacanim hlavky tiez uz nemame problem, ale na zaciatku bol...tiez ked bol na brusku a pozrela som na chrbatik bol troska krivy do C-cka...zatial mame cvicit dalej...snazim sa no, ked ma to mrzi, ze stale nie su spokojni v nemocnici a ja ho uz neviem dakedy udrzat :/ a som vcera nad tym rozmyslala, ze ano ta strana kde je tortikolis bude asi slabsia, priklad u nas je ten, ze ked sa maly plazi, tak pouziva vacsinou pravu rucku a s lavou sa len natahuje za niecim 🙂 polohovat mi kazali na obe strany, raz tak, raz tak, nepovedali mi konkretnu stranu 🙂

kythos21
13. nov 2022

@ajik24 Dobry deň
Zmizol vám uklon prosím?

ajik24
autor
14. nov 2022

@kythos21 áno, cvičili sme 10 mesiacov, ale všetko ok.

kythos21
14. nov 2022

@ajik24 a vracal sa vám uklon napr pri milnikoch keď sa naučila pripadne keď ski zuby a pri chorobe?