Ahojte baby, malá má 21 mesiacov a ako 6 mesačná bola na rehabilitácii kvôli tomu že jej šla hlavička do jednej strany, mala som robiť cvik kde som jej mala držať hlavičku na jednej strane a tlačiť jej prsty medzi rebrá. Poctivo sme cvičili do prvej kontroli kde Dr. povedala že je to OK a zasmiala sa ze teraz jej hlavička nejde doprava ale doľava a že už nemusím cvičiť a keby sa jej to vrátilo tak mam cvičiť znova, ono sa jej to vrátilo a cvičila som s ňou zas, zase jej to prešlo a myslela som ze keď začne sedieť tak nejak spevnie a upraví sa to ale nie, sedením sa to vrátilo raz ju mala dva týždne doprava potom doľava, stále sme cvičili, vždy to nachvilku prešlo a bolo všetko OK ale zase sa to vrátilo, čakala som ze no veď začne liezť a spevnie ani to nepomohlo zase sa to vracalo, už 6 mesiacov chodí a stále to ma pred 2 týždňami doľava teraz zase doprava, neviem ci to ma presne torticollis keďže si myslím že ten skrátený sval môže byť len na jednej strane a na druhej nie, je mi to zvláštne,.myslela ze z toho vyrastie ale pozerala som obrázky a majú to aj dospelý, myslite ze keď už má 21 mesiacov tak pôjde na operáciu? Idem s ňou k Dr.tento týždeň len som chcela vedieť názor či ste sa s tým stretli ☹ nechcem aby mala nejaké deformácie alebo niečo horšie 😢
@david93 a vždy pri torticollis je tá hrca na krku? Nevieš? Lebo mala tam nikdy nič nemala a nechápem prečo ju má raz do jednej strany a raz do druhej a nejakú dobu aj mesiac jej nič nie je, hľadala som na nete niečo o tom ale nič som nenašla len torticollis 😒 a tá vojtovka sa dá robiť aj v 2 rokoch? Ci to už sú asi iné cviky 😔
môj syn nemal žiadnu hrču, len mi ležal stále na jednej strane a bol tak stočený do písmena C, po čase mal zležanú hlavičku veľmi výrazne na jednej strane a polka hlavy mu rástla pomalšie, museli sme cvičiť dlho, ale je úplne normálny a hlavička sa mu zrovnala
Nevladze si to udrzat, preto sa vykyvava do jednej a druhej strany... ako je jej dobre (nemame konkretne danu diagnozu, mame teraz uz 6 rokov a toto mne povedala lekarka, lebo dcera tak nejak stale hlada ulavovu polohu na jednej strane a na druhej...) Co pomaha? Iba cvicit, to neprejde len tak, ak prestanete cvicit svaly zase povolia, rovnako ako ked boli niekoho chrbat, nestaci mesiac cvicit.. to je na roky a na vzdy.. A nebolil ste u lekarky znovu? V prvom rade to treba konzultovat tam, kludne ist aj k inemu odbornikovi, iste ju nebudu hned posielat na operaciu ;)
@simca06022011 a aj pri chodeni ju naklana? Teraz jej ide doprava a keď chce utekať tak ide do prava a potom spadne a pred 2 týždňami ju mala zase doľava
@94misicka94 Ja sa ti k tomu ako odbornik isto nevyjadrim, u nas je to ja viditelnejsie v sede, ale nam to taha aj plece, cize ona ide cela s plecom napr doprava, dolava... cize je cela ako keby nakrivo.
@simca06022011 no pôjdem s ňou zase k Dr tak som zvedavá čo mi povie 😔 a písala si ze tvoja sa tiež do oboch strán naklana a tiež to tak strieda? Že jedno obdobie je do jednej a potom zase do druhej?
@94misicka94 ano, ale vacsinou na lavu stranu, to uz ide aj s pouziavnim pravej ruky.. vystric ju hore a nahne sa cela do lava
Pytajte si od Dr rehabilitacie, alebo skuste Rehabfit, my tak chodime, sice s niecim inym, ale sme spokojny, zakazdym ine cviky, ukazu aj doma co cvicit na viac spôsobov, odporucam vyskusat.
@94misicka94 hm, tiez sa mi nepozdava pristup Dr. ☹ chodili sme na rehabku- kazdy tyzden cvicenie + kontrola u fyzioterapeutky, 1x mesacne kontrola u rehabilitacnej Dr. + samozrejme cvicenie doma...len cvicili sme od cca dvoch mesiacov, torticollis sme rozcvicili relativne rychlo...
Ja mam väčší strach z toho ze všetky mamičky čo som čítala cvičili ako s malými bábätkami ale ona už bude mať dva roky ☹
@94misicka94 a zozadu ma tvar hlavky aky? ma plochsiu, kvazi ako keby zlezanu? lebo obvykle tieto deticky maju aj ten problem, ze bud je vzadu hlavka plocha alebo sa objavia nejake deformity na tvari, co si myslim, ze by sa v jej veku uz prejavilo. Kazdopadne to, ci je ten sval stuhnuty by mal vedie aj pediater posudit, rehabilitacna sestra istotne, skus sa pripadne na tie rehabilitacie vypytat, ked sa ti nepozdava jej pristup.
cvičí sa aj s dospelými, ale čím skôr treba ísť
@senta_sofia to nemala nikdy zlezanu, čo už to ma dlho a ako to pozorujem tak ona spáva medzi nami na posteli a jednu dobu zvykne byť otočená k tatovi a vtedy jej ide doprava tak ju nutim potom byť otočenu ku mne, vtedy sa jej to narovna ale ako ďalej spí otočená ku mne tak jej ide zase do ľava ale nespí celú noc ku mne ale aj sa otočí k tatovi len tu dlhšiu dobu je ku mne a takto to striedam aj behá po vonku lezie takže nie je nejaká lenivá že by ležala celý deň s hlavou vykrutenou ☹
@david93 pôjdem zajtra k jej Dr nech mi dá lístok a uvidím kedy ju objednajú len sa bojím že sa jej dovtedy narovna a povedia mi ze jej nič nie je 😠 to ma tak nahnevá, už to nenechám tak pôjdem tam zase keď sa jej to vráti aj bez lístku a ukážem im či jej naozaj nič nie je veď to nie je normálne, moje malé dievčatko aby sa takto trápila a aj mňa ☹ ja už som včera plakala aj keď som si o tom čítala a videla nejaké fotky už som nevedela zaspať 😢
@94misicka94 ak by ti aj nedala,skus najst nejakeho fyzioterapeuta,co sa venuje aj detom, sice si to zaplatis, ale stale lepsie ako nic
@senta_sofia no hádam nájdem lebo bývame na dedine, v blízkom meste kde bola na rehabilitácii to bolo na poliklinike a ani auto nemáme 😖 pôjdem Dr. Skúsim ísť znovu na tie rehabilitácie a ak mi povedia niečo čo sa mi nebude páčiť tak pohladam toho fyzio. aj keby to malo byť na druhom konci Slovenska 😠 lebo také reči že sa to časom napraví tomu neverím, nebudem ju hádam polohovat na posteli do 8 rokov to určite nie je normálne 😔
Určite to riešte, cvičí sa s deťmi v každom veku, netreba podceniť, držíme palce
Boli sme u Dr, pozerala ju a poslala k ortopedovi tak som zvedavá 😖
@94misicka94 ahoj ako ste nakoniec dopadli? Citala som diskudiu
ja som cvičila so synom rok ale celý čas pod dohľadom rehabilitačnej, vždy mi ukázala cviky a doma sme poctivo cvičili, dr. nás kontrolovala... nejako sa mi nezdá len jeden cvik a žiadne kontroly, v každom prípade treba ísť čím skôr za odborníkmi a riešiť to