Torticollis 1 dx ľahký stupeň

alex1983
25. feb 2013

Ahojte maminky. S dcerkou sme zacali cvicit teraz v piatok Vojtovku, lebo viac preferuje jednu stranu. Napisane mam od neurologicky ze Torticollis 1dx lahky stupen. Rehab.liecba na 2 mesiace. A cvicim s malou tak, ze jej otocim hlavku mierne na stranu a stlacam jej bod pod prsnou bradavkou. Tie ktore mate s tymto skusenosti, za aky cas sa to babatku upravilo? A kazdy piatok mame prist aby nam to skontrolovala rehab.sestra. A to budeme 2.mesiace cvicit len tento cvik,ci? Dakujem za odpovede 😉

manana49
26. feb 2013

Ahoj,moja mala sa nam tiez otacala iba do jednej strany.Cvicili sme presne tento cvik,ktory si popisala,a ak si dobre pamatam,nozky jej museli volne vysiet z podlozky na ktorej sa cvicilo-u nas postel.myslim,ze tak do 2 tyzdnov sa to upravilo ... akurat,mne sa nepacilo,ze uz ked sme sa raz dostali na rehabko,tak z nej chceli ma tabulkove dieta.povedali nam ,ze v urcitom veku uz sa ma dieta stvornozkovat.nasa to nerobila,tak zasa nejake cviky ... potom ci sa stava na nozky-nestavala,dalsie cviky ... to sme uz skor flakali a tera nam tu beha a nezastavi sa 🙂.nepacilo sa mi,ze nenechaju dieta same dozriet,myslim tym,ze to by aj prislo same-ved kazde dieta ma svoj cas.

alex1983
autor
26. feb 2013

@manana49 ahoj a civicili ste to po celu dobu, ci ako sa jej to upravilo ste prestali. Nam nakazali rehabku na 2 mesiace. Ale myslim ze nebude potrebne ju trapit tolko, lebo uz teraz vidim zlepsenie. No a k tomu ze Vam dali dalsie cviky... Moja prva dcerka sa zacala prevalovat tiez neskor ako je zvykom, ale zacala. Tiez zacala neskor stvornozkovat, ale zacala. No a chodit uplne bez pomoci zacala az v 13,5mesiaci. Bola skor taka opatrna. Takze keby mi dali nejake dalsie cviky na vyvoj tak poviem nie. Ved zdrave dieta sa bude vyvijat podla svojich schopnosti, nie? Ved kazde je odlisne. Dakujem za radu 🙂

marcelatje
26. feb 2013

@alex1983 moja malá mala tiež Torticollis ale ešte v nemocnici bola za nami rehabilitačná sestra a kázala masírovať. Bola to len taká masáž krku a jemné zatláčanie ramienka smerom dolu. Ukazovala mi aj ten cvik ktorý si opísala, ale ja som ho necvičila len masírovala a ešte kým sme išli z pôrodnice malá sa otáčala na obe strany o sto tristo 😀 Doma som ešte sem tam pomasírovala keď som si spomenula, ale už je to úplne v poriadku. V 3. mesiaci sme boli na neurológii a Dr. si absolútne nič nevšimla až keď som jej povedala čo bolo (nepriniesla som správu z pôrodnice) skontrolovala malej krk.
Ani hlavičku sme nepriťahovali k hrudníku až v 3. mesiaci (malá sa narodila hypotonická), teraz sa ešte nepretáčame, čiže žiadne tabuľkové dieťa, ale máme super neurologičku nenúti dieťa do ničoho, všetko má svoj čas 🙂

alex1983
autor
26. feb 2013

@marcelatje No dufam ze aj my budeme v poho. Mala otacala hlavku na obe strany ale lepsie sa jej otacalo dolava. Ale teraz uz aj doprava 🙂 A ze to mala este ked bola v brusku, lebo bola otocena zadockom. a rodila som cisarskym.

marcelatje
26. feb 2013

@alex1983 Neboj, určite to bude v pohode to má veľmi veľa detí. Aj mne povedali že to bolo polohou v brušku. Aj nožičky som musela masírovať, aj pršteky na nich, lebo boli také na jednu stranu a pršteky len skrčené, vôbec sa nedali vyrovnať, ale to je vraj všetko tou polohou ktorú mali v brušku. Tiež som rodila cisárskym.

manana49
27. feb 2013

alex1983 .... prepac,ze az teraz pisem.my sme necvicili tak ako kazali-3 krat do dna po 10 min. .... cvicila som s nou raz do dna a ked som videla zlepsenie,tak som prestala.zbytocne by som ju trapila,ona strasne pri tom plakala,aj ked sestricka vravela,ze ju nic neboli,len sa jej to nepaci-pretoze robila pohyby,ktore jej niesu priridzene ☹ .ako si aj ty spominala o svojej dcerke,tak si myslim,ze aj nasa by na vsetko prisla sama,len neskor.co by jej a ani jednemeu dietatku neublizi a ani neuskodi 😉

alex1983
autor
28. feb 2013

@manana49 no ved aj ja uz badam velke pokroky, uz pekne otaca hlavku na jednu aj druhu stranu a aj pekne pasie konicky. Tak neviem ci mam stale s malou cvicit. Mame cvicit este 7 tyzdnov, ale sa mi o zda vela. A zajtra ideme na kontrolu na rehabku ze ako postupujeme tak som zvedava

amdeis
1. mar 2013

My sme cvicili na torticolis asi pol roka, pretoze pri porode synovi natrhli krcny sval a nikto nam to nepovedal. Sa mu zacala deformovat hlava z toho ako len na jednu stranu mal hlavicku a to behom jedneho tyzdna. Pediatricka hned zistila co sa dejej a potom sme rehabilitovali 3x denne najlepsie v spanku, ale to nereflexne cvicenia, len natahovacie, lebo ja som reflexne nemohla cvicit. Potom na fit lopte sa dobre cvicilo. Pri zmene taziska pekne dvihal hlavku a nozky. Po pol roku nam hlavna sestra povedala, ze keby ze nevie, ze sme mali T tak to ani nezisti. Vsetko sa upravilo a vratilo na povodne miesto. Ale neozaj sme 3x denne cvicili a hlavku fixovali medzi dve vrecka soli aby si ju neotacal doprava. Co sa tyka cvicenia po zlepseni tak to preto, pretoze ta jazva ma vlastnost, ze sa stahuje v klude. Tak aby sa to zase nevratilo.

martinazvo
26. nov 2013

@amdeis ahoj, nasla som tu Tvoj prispevok a moj maly ma presne toto diagnostikovane, hrcka sa objavila v 4. tyzdni na krku, poslali nas na ORL a tam diagnostikovali Torticollis. 9.12. ideme prvy krat na rehabilitaciu tak som zvedava co nam povedia... ale take motivacne cvicenia, aby malinky otacal hlavicku aj do lava uz cvicime s malinkym teraz, lebo nechceme stracat cas...

amdeis
26. nov 2013

@martinazvo budem Vam drzat palce obom. Hlavne treba vydrzat a vsetko bude dobre. 🙂

martinazvo
26. nov 2013

@amdeis dakujem velmi pekne!

ladalana
Odpoveď bola odstránená
Zobraz