Ahojte,maminky,
zaujimali by ma vase skusenosti s konkretnymi potravinami bez cukru a farbiv. Doktorka nam odporucila kvoli hyperaktivite vysadit malemu cukor. Samozrejme, co sa da, to budem malemu pripravovat doma (ak mate aj na nejake overene recepty/tipy, budem vdacna), avsak nie vzdy sa tomu da uplne vyhnut.
Napr. z nasho okolia to nie kazdy bude respektovat, tak hladam aspon nejake alternativy, ktore by mohli nosit malemu miesto sladkosti okrem ovocia.
Vopred dakujem za tipy!
p.s.: v komentoch nebude riesit preco nam doktorka kazala vysadit cukor, ani riesit stav a spravanie synceka.
Zaujimaju ma len tipy a rady ohladom upravy jedalnicka.
Dakujem🍀😊
@diablica697 neviem či tu chceš recepty na koláče bez cukru😉 farbivá a konzervanty musíš pozerať na obaloch potravín, vysadiť sladené nápoje, sladkosti, dať si pozor na skryté cukry a tuky v potravinách - napr.vianočka....jesť čo najviac prirodzené a neupravované potraviny - napr. klasika varené zemiaky, batáty, bulgur, chudé mäso - obmedziť alebo vylúčiť párky, konzervy, šunka....skrátka aby potraviny boli čo najmenej spracované, ak kupuješ výrobok čítaj zloženie - čím menej zložiek obsahuje tým lepšie...
Pozor na farbivá karmíny. Je to červené farbivo, nachádza sa vo veľa potravinach, napr jahodové jogurty, cukríky, ... Hocičo cervene
Môžu nosiť oriešky a ovocie? 😱 Neviem si predstaviť zdravú sladkosť.. xD Nech prinesú hračku? A predsa občasný cukor od návštevy, ktorý predsa nemusí zjesť hneď a naraz, by nemal až tak škodiť, ak sa upraví strava doma.
ak je problem ciste "len" hyperaktivita a nema ziadne ine pridruzene tazkosti, vzdat sa jedalnicka bez cukru nie je vobec tak tazke, ako sa to na prvy pohlad mozno zda.
recepov najdes na nete neurekom.
namiesto cukru sladit kvalitnym medom, pripadne sladidla (pozor ake a tiez s mierou!), radsej ovocie ako sladku tycinku ci cokoladu (aj v ovoci je cukor, tiez s mierou), uplne vyradit sladene napoje (!!!), nevypekat kolace, torty... sladkosti nahradit orieskami, pripadne susenym ovocim (pozor, aj na nom byva vela cukru, uprednostnit domace). my milujeme mandlove maslo. ked dostaneme chut na sladke, siahneme po tejto "maskrte". obsahuje mnozstvo vitaminov, mineralov, je zdrojom rastlinných bielkovin. super posluzi ako nahrada za mlsanie napr. nutelly.
urcite by som upravila jedalnicek aj co sa tyka varenia. velky problem u deti s hyperaktivitou byvaju aj konzervanty v potravinach, aditíva, dochucovadla, farbiva, rozne prídavne látky, ktoré zvyraznuju chut jedal. ja napr. vobec nepouzivam vegetu ci bujon. dochucujem cisto solou, korenim, bylinkami, susenou zeleninou, cerstvou zeleninou...
a v neposlednom rade by som obmedzila pristup k sledovaniu TV, hru na mobiloch ci tabletoch. i ked neviem, ci je to vas pripad... to len na margo toho, ze nestaci "vyradit" cukor. je treba sa zamysliet nad problematikou sirsie.
snad som pomohla. 😉