Tinktúra ľubovník bodkovaný na upokojenie - skúsenosti

mirka2707
3. sep 2016

Kúpila som synovi tinktúru z ľubovníka bodkovaného. Je hyperaktívny, ale nechcem mu dávať chémiu, ktorú predpisujú lekári, tak som chcela skúsiť ten ľubovník, o ktorom som počula, že je veľmi dobrý na upokojenie. A skutočne nám zabral, syn nie je taký divoký. Avšak tintkúra obsahuje alkohol a bojím sa, že ak by to bral dlhšie, tak ten alkohol mu môže poškodiť pečeň. Je to síce len pár kvapiek ale aj tak. Kdesi som čítala, že postačí dať tinktúru do horúceho čaju a alkohol sa vyparí. Aké máte skúsenosti vy? Ak sa vyparí ten alkohol, nevyparí sa aj účinok ľubovníka? A je pravda, že sa pri jeho bratí nesmie vystavovať slnku? Nám to veľmi pomohlo a berie to len tri dni- som veľmi prekvapená. Ziadne caje na neho takýto účinok ako tintura nemali. Ak bral chémiu, ,bol ako zdrogovany, ale po ľubovníku je jednoducho len pokojnejší, nie zdrogovany. Len ten alkohol v tinktúre mi nedá pokoja. A ešte- ako ste to davkovali? Je tam totiž napísané, ze 1 kvapka na 1 kg-cize ak ma syn 20 kg mal by brat 20 kvapiiek, nie je to vela? Dakujem za rady.

zuzitko74
3. sep 2016

Alkohol si telo vyrába aj samé - pri trávení ovocia. Pečeň mu určite takými minimnožstvami nepoškodíš. Dlhodobo sa však nemá brať nič.

cattleya22
3. sep 2016

@mirka2707 Ľubovník je výborný na upokojenie, ale je dosť agresívny pri dlhodobom užívaní. Alkoholu by som sa nebála, vystavovanie slnku je ale problém, môže sa vyhádzať, keďže látky v ľubovníku spôsobujú zvýšenú citlivosť na slnko. Neviem, koľko má synček rokov, možno by stálo za pokus skúsiť aj medovku prípadne valeriánu, to sú vďačné bylinky na ukľudnenie. Prípadne nejaké hotové zmesi. Ale istotne sa poradiť s odborníkom, ak ide o dieťa. Nechcem robiť reklamu, neviem ani, akú tinktúru máš konkrétne ty.

mirka2707
autor
4. sep 2016

@cattleya22 Je to značka serafin. Skúšala som aj čaje medovku a tak, ale to mu velmi nepomahalo az tato tinktura. O tom slnku viem a davame si na to pozor. Myslim, ze je to myslene tak, ze sa nema na prudkom slnku opalovat,ale pokial je obleceny tak by sa nemalo nic statt, chodime vonku a zatial sa nevydhadzal. Ako to myslis, ze je lubovnik dost agresivny pri dlhodobom uzivani? Tomu celkom nechápem. A ta valeriana, to maš na mysli caj alebo tiez tinkturu?

silvid
4. sep 2016

@mirka2707 ak nakvapkas alkohol do horuceho caju tak alkohol sa vypari a ucinok zostane...ja to nedavam do uplne vriacej vody...ale mozes mu skusit varit caj z lubovnika...to davkovanie je 20 kvapiek rozdelit na 3 davky cize nejakych 6 kvapiek nie je vela...spominana valeriana lekarska sa nesmie uzivat dlhodobo jej ucinok je silnejsi ako lubovnik

cervenaruza123
4. sep 2016

@mirka2707 Bylinky tiez obsahuju "chemikalie", su v nich ucinne latky, ktore maju niekedy podobne ucinky ako lieky, ved mnohe rastlinky su aj jedovate. To, ze uziva bylinky, este neznamena, ze to nema ziadne neziaduce ucinky a moze jej brat kolko chce a ako dlho chce. Maloktora bylinka sa moze uzivat dlhodobo. Ako spravne pises, po lubovniku sa nesmie ist na slnko. Ci len opaľovať sa, ci ani sa prejst po slnku, to zavisi aj od organizmu, kazdy je inak citlivy. Mozu mu vzniknut vyrazky, skvrny a podobne. Lubovnik je silna bylinka, moze napr. zrusit ucinok inych liekov. Urcite by som ho nebrala dlhodobo.

cattleya22
4. sep 2016

@mirka2707 ako písala @cervenaruza123 , sú tam chemikálie, ktoré na bunkovej úrovni pri dlhodobom užívaní môžu škodiť, ide ale o dlhodobé užívanie (mesiace, roky) v dosť vysokých dávkach. Ľubovník napr. ruší efekt antikoncepcie a skúmal sa aj pri liečbe rakoviny, kde ten efekt na bunky bol často až toxický - opakujem dlhodobý a vo vysokých množstvách. Preto som písala, že možno by bolo fajn nájsť nejaké zmesi alebo aj iné možnosti. Valeriánový čaj je strašne nechutný, tinktúra mne veľmi pomohla ale či to môžu deti, to netuším. Serafin je super, ja som mala od firmy Naděje, dokonca majú aj poradenstvo na niektorých stránkach, kde odborníčka fytoterapeutka radí na konkrétne prípady. Neviem, či tu smiem dať link, nech ma nebloknú za reklamu... Hádam nie. nadeje-byliny.eu/content/10-poradna 🙂

alenky
29. okt 2018

@mirka2707 mozes mi poradit ako dlho si podavala tu tinkturu? A ci si badala viditelne zlepsenie? Ja ho chcem skusit kvoli obcasnemu pomocovaniu

majenkajulka
11. apr 2019

Tinktúry z bylín sú podľa mňa dosť silné. U deti by som skôr varila čaj z ľubovníka. aj to sa môže maximálne 3 týždne piť a potom prestávka.