Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o skúsenosti s dieťaťom s tikovou poruchou. U nás pretrvávajú u chlapca (6.rokov) už skoro rok. Za ten čas sme robili, čo sme mohli - návšetva doktorov, najmä psychiatrov, sedenia, na odporúčania rôzne dychové cviky, redukcia stresových situácií, nasadenie liekov, avšak nešli sme do silnejších liekov, nakoľko sa veľmi obávame nežiadúcich účinkov, ktoré sa u dieťaťa môžu prejaviť a majú dosť intenzívny dopad. Tento rok má nastúpiť do školy, test školskej zrelosti zvláda na 100%, no vôbec nevieme, ako to bude - každé 3 sekundy má zvukové tiky, taktiež aj tiky na tele (krčí hlavu dole, niekedy ide do kolien akoby). Za ten rok nedošlo k žiadnemu zlepšeniu, práve naopak, iba sa to neustále i napriek nášmu úsiliu zhoršuje. Najväšia obava je, že to je Tourettov syndróm. Sme zúfalí a to doslova. Prosím Vás o každú možnú radu - lieky, cvičenia, doktori, prípadne aj skúsenosti a podporu. Vďaka
Tak na 99%pojde o Touretta. Zase to nie je až taký, dôvod na zúfalstvo, je to ochorenie, ktoré nepostihuje inteligenciu, naopak, často takí ľudí majú IQ vyššie. Áno, je to na prvý pohľad bizarné ochorenie a hlavne sa o ňom malo vie, a hovorí, hoci je pomerne časté. Sama s tým žijem od 5 rokov, čiže viem to z prvej ruky a ver mi, že sa dá úplne v pohode s tým fungovať, hlavne ak to človek vezme ako fakt. Lieky, terapie to môžu zmierniť,(kvantum toho som absolvovala, kúpele, akupunktúra, lieky rôzne druhy, plávanie) ale inak je to nevyliečiteľne, proste chemické dráhy v mozgu fungujú inak, s tým nič sa neurobí. Jediná možnosť je akceptovať, a naučiť syna(a seba) s tým žiť. Čím viac budete zúfalí, v strese a prenášať to na neho, tým to bude len horšie. Ja viem, nie je to jednoduché, aj našu s tým bojovali, kým som sama "nebuchla po stole" že dosť a proste žijeme s tým, a v tom momente sa stav akoby zázrakom úplne upravil. Inak povedané, ak niekomu nepoviem, čo mi je, nik nemá šancu to zistiť 🙂. Čiže moja rada, pokúste sa to v prvom rade prijať. A všetko sa bude odvíjať od toho