Test na boreliózu

15. júl 2024

Synovi sme 6.7. vybrali kliešťa ,myslím, že ho mal viac ako 24. Hod. Už dva dni máme žalúdočné potiaže, asi nejaká viróza. Dnes sa sťažuje na bolesť v krku,čo by mohlo byť aj bolerioza?Sestrička má odbila, že mám sledovať. Robí lekár test na boleriozu len v prípade, keď sa objavia príznaky alebo môžem požiadať nech preventívne predpíše ATB? Test som chcela urobiť, pretože máme ísť na dovolenku mimo Slovenska. Na 14 deň od vybratia kliešťa je ešte skoro testovať na protilátky? Ako dlho trvá, kým budú výsledky? Ďakujem za odpovede.

kiki68
15. júl 2024

Je to mozne spolahlivo az 4 tyzdne od ustipnutia kliestom robit ten odber. Skor nevidiet protilatky tak spolahlivo.

monillia
15. júl 2024

Preventívne ATB sú hlúposť, aj keď mal kliešta nemusí byť infikovanu.Test skôr ako po 3 týždňoch je úplne zbytočný. Kľudne môžte vycestovat do zahraničia a riešiť to po návrate, ak by aj teoreticky boreliozu mal nie je to zvyčajne taký akútny stav,že treba okamžite vyhľadať lekára

silviaeli
15. júl 2024

Áno je to skoro, aspoň tie 4tyzdne..
Ja tiež osobne som na tom tak isto..8.7. som nasla kliešťa a tyzden po ma boli noha od bedra, až po pätu..a neviem, ci je to náhoda, alebo následky kliešťa..
Tiež sa chystame mimo SR..a ranu má aku po vybratí??

autor
15. júl 2024

@kiki68
@monillia
Ďakujem za odpoveď.

autor
15. júl 2024

@silviaeli no si ma neupokojila. Cez víkend sa sťažoval na bolesť celej nohy, ja som to pripisovala rastovým bolestiam, keďže často má tie bolesti, dnes sa sťažoval, že ho bolí krk. Rana sa nemení, ako po vybratí.