Terapia Biofeedback - odblokovanie "mozgu"

slava76
16. jún 2014

Chcem sa spýtať či niekto má skúsenosti s liečbou Biofeedback - Odblokujte potenciál svoj mozog v preklade.. nakoľko je to terapia . My nerozpráva, alebo veľmi málo, na eeg nám ukázalo vysoké vlny , boli sme operovaný a maličká bola dlho v narkóze a vraj jej niečo uškudilo a nevieme sa rozbehnúť s rozprávaním.. a odporučili nám túto liečbu...
Nepíšte mi prosím že reč sa rozbehne sama, alebo neviem čo.. pretože u nás už je to dlhodobo a...

stefka33
16. jún 2014

@slava76 Mám len sprostredkovanú skúsenosť od jednej mamičky. Bola na tom s predškoláčikom, lebo nevedel ani ceruzku chytiť do ruky. S výsledkom nebola spokojná. Zaplatila si 20 sedení a výsledkom bolo že dokázal nejaké haky baky počmárať na papier. Keďže sedenia nejdú hneď po sebe ale trvá to nejakých pár mesiacov, je na uvážení či to nebol pokrok spontánny. Keďže sedenie trvá dosť dlho (tuším okolo hodiny) a treba mať elektródy na hlave prilepené, pokojne sedieť a sústrediť sa, tak si zváž či by tvoja dcérka bola vôbec niečoho takého schopná. Ja som sa študovaním tejto témy zaoberala asi mesiac a vytvorila som si názor, že je to vhodnejšie skôr pre väčšie deti - školákov a výsledok je neistý. Niekto tvrdí, že to zaberá, niekto nepostrehol žiadny pokrok. Vraj niektoré deti testovali pred terapiou a po terapii (IQ testy) a výsledky boli lepšie až o 20%.

saurian
16. jún 2014

@slava76
ja som o tom citala v suvislosti s detmi s ADHD, ale mna to nepresvedcilo. avsak nedovolim si tvrdit, ze je to uplna blbost, pretoze nemam dost informacii na vytvorenie si nazoru.
zrejme ste sledovany na neurologii, to je o.k.. boli ste aj u psychologa? viete dovod, pricinu preco tak malo rozprava?
niektorym detom davaju nootropika neurologovia, niektorym ponukajú biofeedback..... ci nieco ine. podla mojho nazoru je dobre vediet najprv, pokial je to mozne, preco dieta nerozprava ci malo rozprava. dovodov moze byt viac. neviem ci vy ten vas poznate. takze nasadzovat "liecbu" bez toho aby ste poznali co je za tym, by som sa bala.

janickacrazy
16. jún 2014

@slava76 To mas problem s tou najmladsou? Biofeedback funguje! Neviem preco tu pisu ludia, ktori o tom citali a nemaju osobnu skusenost. Ja som tam chodila so synom, mal problem s jemnou motorikou a velmi mu to pomohlo, vysledky boli ozaj viditelne, a vidis to nielen na dietatku ale aj na tych testoch co tam robia, meraju tie vlny na mozgu a mojmu sa to teda krasne upravilo. Ja si myslim, ze tym rozhodne nic nepokazis, na uvod je tam konzultacia a tiez treba doniest vysledky z EEG, cize tato terapia nie je vhodna pre vsetkych, ale to ti oni uz vysvetlia. Pre dieta je to ako hra na pocitaci takze vacsinou tam deti chodia rady, moj syn tam chodil rad, lebo tam mali aj hracky, vzdy sa tesil, sice uz bol starsi od tvojej, ale aj mensie deti tam chodili.

stefka33
16. jún 2014

@janickacrazy Lebo je to verejné fórum a môžme. Neznášam tento typ reakcie - že prečo tu píšem, prečo hentam píšem. Píšem tam kde skrátka chcem. 😉

janickacrazy
16. jún 2014

@stefka33 Citat o niecom je jedna vec a zazit to je druha vec, ale ved nevadi. Mne sa zda zase dost od veci urobit si zaver o nejakej terapii bez toho aby si ju vyskusala.

stefka33
16. jún 2014

@janickacrazy Však ja ti to neberiem a netvrdím, že môj príspevok má rovnakú výpovednú hodnotu ako tvoj. Takže si prečítaj ešte raz čo som ti adresovala - mám rovnaké právo prispievať do VEREJNÉHO FÓRA ako aj ty. To že nemám osobnú skúsenosť neznamená, že sa nemôžem vyjadriť. Vo svojom príspevku som predsa aj hneď na začiatku uviedla, že mám len SPROSTREDKOVANÚ SKÚSENOSŤ, čím som si myslela, že dostatočne dávam do pozornosti fakt, že môj príspevok nemá takú váhu ako osobná skúsenosť. Tak neviem, ale mne sa zas zdá, že madam SKÚSENÁ vidí len to čo chce.

25daniela
16. jún 2014

@slava76 ja som chodila s dietatom ked bolo predskolak. Pomohlo to... uvolnilo, dozrelo, upravilo sa pomocovanie...

slava76
autor
16. jún 2014

@25daniela jej super.. a vieš mi napísať o tom niečo viac ak budeš mať čas?

slava76
autor
16. jún 2014

@stefka33 ahoj. dakujem za info.. neviem ako mal on sedenie, ale nam hovorili že dva krát do týždna po hodine..

slava76
autor
16. jún 2014

@stefka33
@janickacrazy
dievčatá nehádajte sa. mne pomôže hoci čo o tom, či len z počutia alebo vlastná skúsenosť... 🙂

misaelka
16. jún 2014

ja pracujem s bf a funguje - ale ako u koho.neda sa pausalne povedat ze na 100% vzdy zaberie, za skusku to stoji

slava76
autor
16. jún 2014

@janickacrazy Joj to super .. že ste tam chodili. takže idem dávať otázky.. Ja mám problém so strednou. Bude mať v júli 5 rokov.. najmladšia je ešte maličká a tá už rozprávať začína.. 🙂 Mám problém taký že stredná ako 6 mesačná bola operovaná na srdce, bola dlho v narkóze.. a teraz bude mať 5 rokov v júli a málo čo rozpráva.. nevie sa vžiť do kolektívu a rôzne iné veci.. Boli sme pri špeciálnej psychologičke na testy všetko o.k ako má byť, chodíme na logopédiu po roku začala spolupracovať lebo odmietala cudzích ľudí, ale je to už super, už spolupracuje.. len ta reč je nijaká.. tak sme boli teraz na sedení pri tej pani čo ma na starosti ten systém a ak prečítala správu z neurológie tak zistila že dievča má vysoké vlny a treba ich odblokovať.. kázala dávať lieky čo nam predpísala neurologička, alebo pangamín niečo z B na podporu mozgu a odporučila tie terapie.. vraj pomôžu .. tak preto sa pýtam lebo je to dosť drahé, a nie sme na tom tak finančne dobre musíme to už riešiť... a presne toto hvoorila že je to cez nejakú hru, cez PC čo nám vysvetlovala.. takže sa rozhodujeme a chceme to začať.. Takže to odporúčaš...? 😉

slava76
autor
16. jún 2014

@misaelka ale pracuješ doma s tým, alebo ako prácu to robíš? lebo poznám maminu ktorá to robí doma, kupila si prístroj , len to že dieťa ma autistu a je to dlhodobo..
a vie tam dieťa vysedieť? nebude mať problém tam hodinu sedieť? a koľko ste mali že to zabralo a koľko nie?

silvikam
16. jún 2014

@slava76 Ahoj a nemôže malá zle počuť? Nad tým si nerozmýšľala? Lebo aj to môže byť príčina nehovorenia. A prosím Ťa aké lieky Vám napísala neurologička? Ja mám tiež podobný problém so synom, ale on má rečovú dyspraxiu a ešte aj poruchu pozornosti, takže sa tiež trápime.

misaelka
16. jún 2014

@slava76 no u mna sedenia trvaju max. do 30 min dieta by to nevydrzalo... ja mam trochu iny bf ako pises ty, tam staci pol hodina. ak chces na doma si ho kup, podla mna zbytocny vydaj, radsej zaplat par sedeni. kolkym to zaberie kolkym nie to sa neda povedat, kazde dieta je ine aj kazdy pripad je iny.

slava76
autor
16. jún 2014

@silvikam ahoj. čo sa týka počutia by sme už zistili, keby to bolo to, lebo už sa tým zaoberáme druhý rok.. je pravda je nás posielali na fonotiku či ako sa to volá ohľadom sluchu ale nejak sme to ešte neriešili lebo či učiteľky v MŠ, alebo inde povedali že tam určite problém nieje... My sme boli na neurológii a má tie vyšie vlny ako som už spomínala ... my sme mali narkózu asi 5 hodín ..
Lieky nám predpísala Lucatem , ale odkedy ich berie tak vidíme pokrok hoci nieje to reč zrozumiteľná ale toľko "melie" že niekedy až príliš ... ale čo nám odporučila teraz na tom sedení ta neurologičko-logopedička tak pangamín alebo nejaké iné B14, alebo jadierka s jablk, a iné B na podporu a rozvoj..
Tie dve veci ako máte vy že rečová dyspraxia neviem ako sa prejavuje, lebo nám ešte za tie dva roky nikto nikde nenapísal presne čo máme 😝 hoci sme boli už aj pri špeciálnej psychologičke, aj na montesori len tam nas nechcú vraj je šikovná takže fakt už nevieme.. a preto ideme skúsiť túto terapiu, len je dosť drahá... ☹

spinoscapularnabeta
16. jún 2014

@slava76 Ahoj, nas caka tiez BF intenzivnych desat dni plus ine terapie ,som na to velmi zvedava. Moj syn Bude mat 6 rokov a tiez ma problem s rozpravanim.V BA je dialog, kus pozriet na nete. tam sme boli na vysetreni na stanovenie presnej Dg. Od kedy vieme presne co malemu je tak s nim vieme lepsie pracovat. Dovtedy to bolo len take hadanie. Skus si vyziadat nejaku spravu od logopedicky aby si si mohla pripadne na nete precitat co by tvojej malej pomohlo. ked si zadas do googlu presnu diagnozu najdes toho viac ako ked napiseslen- boje dieta blaboce...chapes🙂

25daniela
16. jún 2014

@slava76 no, ako pisal uz niekto predtym, je dobre ak dokaze dieta udrzat pasivnu pozornost, lebo musi sediet s prilepenymi elektrodami na hlave a hra sa s hrou pomocou mozgovych vln ktore vydava a su snimame tymi elektrodami. Ale vtedy vravel psycholog, ku ktoremu som chodila a ktory robil biofeedback, ze ma ziakov s poruchami pozornosti a behaju mu po kancli s tymi elektrodami, ze je ich tazko udrzat, ale moje dieta s tym problem nemalo...
Neviem co konkretne ta zaujima.

janickacrazy
16. jún 2014

@slava76 Tak to je dobry vek na biofeedback, ja som chodila s mojim ked mal presne 5 rokov a v pohode tam vydrzal sediet, bavilo ho to, lebo su tam obrazky ako keby hral nejaku pocitacovu hru a to bavi asi vsetky deti. Ja to odporucam, mojmu synovi to pomohlo, mal problemy s jemnou motorikou, nechcel ale vobec kreslit a mal uz za par mesiacov ist do skoly, po biofeedbacku zacal pekne kreslit, v skole s pisanim nemal absolutne ziadny problem, ukudnil sa aj psychicky, bol taky smelsi, lebo predtym bol skor hanblivy, my teda mame len pozitivnu skusenost. Takisto pristup tam bol uzasny, venovali sa nam, porozpravali, aj mne to pomohlo sa trochu vyrozpravat, kedze syn mal aj ine zdravotne problemy, zaujimalo ich vsetko, celkovy stav. Ak chces este nieco vediet tak sa pytaj, rada ti odpoviem.

spinoscapularnabeta
29. júl 2014

Tak pisem moju skusenost s BFB.... syn bol intenzivne trenovany desat dni. ma ADHD a vyvojovu dysfaziu. Bolo badat celkove skludnenie, mam pocit ze mu docvakli niektore veci, zacina sa pytat na okolite veci preco sa deju, odkial su. Spanok sa tiez zlepsil. BFB mam Treti den doma. Bola som na kurze a trenujeme dvakrat denne po 45 minut. Na deti treba ist pomaly, ziadne nevydrzi celych 45 minut hned. Dolezita je motivacia.

Chcem Vam dat len radu aby ste nechodili k terapeutom ktori BFB pouzivaju len na zaklade tabulky, je potrebne aby pocas celeho treningu bol pritomny a mal to pod kontrolou. Inak Vam to nemusi pomoct.
A necakajte vysledky hned...miekomu pomoze 10 sedeni inemu 30 aby bolo vidiet zlepsenie.

skorec1
16. jún 2015

Nazdar! 🙂 Takze rad by som sa s vami podelil o moje skusenosti! 🙂 Uz som to niekde pisal tak len okopirujem 🙂
Mam 35r. mam VS IT - programator
Sam sebe som si diagnostikoval poruchy pozornosti, ma este dislexiu, disgrafiu atd... clovek sa moze aj s tym daleko posunut ale musi na to vynalozit viac casu ako ini... a ajtak budete len priemer...

precital som tu par prispevkov a rad by som sa k niecomu vyjadril na zaklade mojich skusenosti a znalosti...

1) spominate tu nejake zariadenie za 120€ na trening mozgu, co mi je az smiesne, je to totalna blbost a vyhodene peniaze podla mojho nazoru!
Zariadenie na snimanie frekvencie mozgu stoja o dost viac, sam som si chcel kupit emotiv epoc, co je najlacnejsie zariadenie z tych kvalitnejsich. zapamatajte si, ze aj svaly generuju frekvenciu, takze odfiltrovat jednotlive frekvencie nie je take jednoduche... pri lacnom zariadenie vam namiesto mozgovej aktivity snima frekvencie ktora je generovana mimickym svalstvom...

2) ak chodite na Biofeedbeck, davajte si pozor na zmurkanie! nie ze vam povie psycholog ze zmurknite a povie vam aha aktivita mozgu! je to blbost, ziadne zmurknutie a ziadne pohyby mimikou! to generuje frekvencie ktore zariadenia nevedia odfiltorvat (aspon tie smejdove)

3) Zajakavanie, ako tu brisilda pisala, sam som mal s tym problem, teraz celkom plynule rozpravam a nepozorovat to, no, ale vyjadrovanie je stale pomalsie, ja tie vety musim hlboko v mozgu hladat kym vyskladam, teda nie je to tak poznat ale... ten kto sa zajakava moze sepkat! problem je ten ze nevie nahlas rozpravat... moj typ je taky ze trenujte s dietatom rozpravat pri sepkani, raz velmi davno v skole som vedel posepkat slovo ale nevedel som ho vyslovit nahlas, travma pre dieta ktoru som si zapamatal do teraz, a myslim si ze treningom sepkania sa da potom pomalicky zvysovat hlas, jednoducho sa naucite rozpravat....

3) Stale na sebe pracujem sa chcel som nejak zlepsit svoje schoplosti ako sa vysie vypracovat, len driet s malo efektivitou je podla mna dost problem tak som hladal riesenie, tiez som sa dal na Biofeedbeck v KE, ale niesom s nim spokojny, nie je to co som si predstavoval a co som o tom cital, tak skuste aj mne odporucit nieco co mate skusenost, a ja to odtestujem emoticon ci to bolo dobre...

mojschen
17. jún 2015

Ja mám odskusaný biofedbeck na detoch 40 sedení a výrazne pomohol bolo to v neurologickej amb a terapeut prítomný a manžel adhad skúša na sebe strateru Vš Technik výsledkami zatiaľ spokojný. 🙂

skorec1
22. jún 2015

a kde to je? v akom meste? nieco v KE poradte dobre

natashkaa
30. sep 2015

@spinoscapularnabeta
prosit kam ste chodli na biofeedback?tiez sme v dialogu tiez nad tym uvazujem. Pomohol?

spinoscapularnabeta
30. sep 2015

@natashkaa maly absolvoval cez leto Therapycamp a ti terapeuti nas aj vyskolili a biofeedback mame doma.

anirad35
16. feb 2016

@spinoscapularnabeta prosím ťa odkiaľ si kupovala BFB a máš aj zaškolenie? stále pozoruješ zlepšenie u syna? ďakujem

anirad35
16. feb 2016

@janickacrazy do akého mesta ste chodili na BFB? ďakujem

janickacrazy
16. feb 2016

@anirad35 My sme chodili do Beluše, je to dedina blízko pri Púchove.

tinapa
16. feb 2016

@slava76 Ja za seba môžem potvrdiť, že to pomáha..ale kedže sa tam treba sústrediť asi fakt pre väčšie deti a pre dospelých.. Ak by mal môj syn neskôr nejaké problémy, okamžite nastupujeme na Biofeedback..

spinoscapularnabeta
16. feb 2016

@tinapa @slava76 aj male deti sa da naucit trenovat. nas zacal trenovat ako 5 rocny a nemal s tym vobec problme. a aj mensie deti sa da naucit, trenuju uz babatka...treba najst len dobreho terapeuta