Prosím vás , dajte mi nejaký rýchlokurz. Malý má 6 mesiacov, od rána má hlieny, troška aj kašle,ku večeru dosť kycha teplota zatiaľ nie je. Prosím čo v prípade teploty. Mám doma Paralen čipky a nurofen. Ako treba tie zápaly robiť ?
V prvom rade teplotu meraj v konecniku (nie bezkontaktne!), odcitaj pol stupna a lieky od horucky savaj pri teplote 38,5 a viac. Zabaly nedavame hala-bala, ale len ked je to nutne (pri horucke nad 39,5 alebo pri horucke, ktora neklesa dostatocne alebo ked je horucka uz vysoka a este nemozes podat lieky), vhodne su zabaly alebo vlazny kupel, nie sprcha. Skvely a ucinny sposob fyzikalneho znizovania teploty je kontakt koza na kozu.
Lieky davkuj podla vahy, nie veku. Paralen jednotliva davka 15mg/kg vahy, Nurofen 10mg/kg vahy (alebo jednoducho vaha:2 pri 2% Nurofene, ktory urcite mas). Striedat tieto dva lieky mozes po 4h, ale pokial dieta vydrzi bez teploty 6-8h, tak striedat nemusis (paralen mozes dat 4x za den, nurofen 3x).
Zabaly si vygoogli! Urcite je to jednoduchsie ako tu cakat co ti kto napise. Na internete mas kopec relevantnych zdrojov, len na instagrame ma ucet xy pediatrov, kde najdes vswrko, co potrebujes (pediateronline, pediatricka denjas, detska doktorka, pediatrie s laskou…).
https://www.vasalekaren.sk/prva-pomoc-pri-horuc...