Dobrý deň, prosím Vás, ako ste zrazali teplotu pri kovide takým malým deťom? Už od soboty máme, striedame paralen čipky a nurofen sirup, po4 hodinách zase 39...kolko to u vás trvalo? Ďakujem.
@lilizzachy ako ste prosím, dávali zábaly? Ďakujem.
@veron2811 syn mal covid keď mal cca 1,5 roka, on iba horúčkoval a nič iné. Ale teda tie horúčky nás dosť potrápili, dva dni sme museli dávať aj zábaly pretože mu to stúpalo nad 39 aj po sirupoch od teploty. Bavlnenú plienku som namočila vo vlažnej vode, zabalila som mu do nej hrudník, prekryla ešte suchým uterákom a tak sme chladili zopár minút. Potom znova namočiť plienku, opakovali sme to aspoň 3 krát. Keď sú ale studené končatiny, tak sa zábaly nemajú robiť.
Tie zabaly sa ale maju aplikovat len ked lieky nezaberaju, nie ako nahrada. Takze na noc neskusajte len tak, ale len ked to bude potrebne. Tj ked ani hodinu po podani lieku teplota nebude klesat alebo bude stupat, ked je horucka nad 39,5 alebo ked horucka stupne skor ako 3 hodiny po poslednom podani antipyretika nad 39. Navyse je to dost stresujuce a neprijemne pre dieta, mozes napriklad vyskusaj aj kontakt koza na kozu, to zabera tiez. Pre dieta moze byt prijemnejsi vlazny kupel, prijemne teplu vodu das do vanicky a nechas tam dieta hrat sa, ak teda ma naladu, kym voda nevychladne (zasa nie uplne do studena)… a zabaly ako pisala mamicka vyssie, cca 15 min ma mat na sebe ten zabal.
Lieky verim ze davkujes podla hmotnosti dietata, nie podla veku. Lieky mozes striedat minimalne po 3h, samozrejme cim neskor tym lepsie, takze ak sa da, vydrzat aspon tie 4, ale ak treba mozes raz za cas aj skor. Fyzikalne chladenie (teda zabaly alebo vlazny kupel) mozes aplikovat LEN ak dieta nema studene koncatiny, triasku, mramorovu pokozku. Pokial je doetatu zima, ma triasku alebo studene koncatiny, znamena to, ze mu horucka este len stupa, vtedy treba dieta prikryt, dodat teplo zvonku (inak si ho telo vyrobi triaskou), kludne teply napoj ak dieta ma rado caj napr. Ked uz je dieta cele rozhriate, horucka je na vrchole, vtedy sa uz nema babusit, dat len lahke pyzamko, lahku prikryvku a dbat na pitny rezim, to je zaklad 🙂
@veron2811 prepáč že až teraz odpovedám tak ako kvetinka. Asi 10 min sme ju nechali v zabale....najprv jasné že ricala ale potom sa upokojila keď zistila že jej to robí dobre....opakovať sa môže max 3x sa mi zdá. Nám pri zabale stačilo vždy 1x, nebolo až tak žeby sme zábal museli opakovať...a pozor na Nurofen sirup...má uvedené minimálne dávkovanie, nám preto nezaberal a nezrazal teplotu. Zavolaj svojej dr nech ti prerata koľko sirupu môže dieťa brat...
Baby, ďakujem za rady, zvládli sme to. ❤️
@veron2811 sirupy každé 4 hodiny na výmenu, ak nezabral sirup tak zábaly. Také horúčky trvali asi 3 dni