caute koceny,chcem sa spytat, ci ste sa stretli s niecim podobnym: moj maly ma 2,5 roka, stvrtok a piatok kychal, v sobotu dostal teplotu 38,5, ktora pretrvavala este aj v nedelu, tlmila som to sirupom nurofenom. podala som mu ho este aj dnes, t.j. v pondelok, z nosteka mu trosinka tecie priesvitny soplik a v jednej nosnej dierke sa mu vytvoril ako keby herpes ale taky ako vyrazka, ked mu soplik zaschne, napr. ked sa prebudi po spani ma nostek prischnuty zltou chrastickou. okrem toho sa mu v okoli ust vytvorili asi 4-5 vyrazok, z toho 3 su ako keby hnisave, a dnes pri sprchovani som objavila na predlakti z vnutornej strany 3 cervene male vyrazky. pojdem asi zajtra k lekarke, len som sa chcela poradit. citala som aj o 5 a 6 chorobe, ale toto sa mi zda ine, nakolko sme asi 5-tu, alebo 6-chorobu prekonali ked mal maly pol roka. dakujem.
@natalia1415 mal už tvoj synátor kiahne? Mňa zaujalo to kýchanie, môj starší syn pred vypuknutím kiahní hrozne kýchal. 🙂 Ale v podstate príznaky zodpovedajú akejkoľvek viróze.
@jaja1979 no ved to prave neviem, citala som aj o ovcich kiachnach , rubeole, osypkach, a este o kadecom, no neviem, pretoze tie vyrazky na tvari sa mu spravili len dnes rano, a ony nemaju ani tak bielu bodku v strede, ale su cele ako keby vodovo-hnisave, ale zatial len 2 z nich, tak som z toho magor.
@sanym ano, kychal 2 dni, nie extremne, ale kychal, a praveze tie priznaky su take vseobecne pre hocktore kozne ochorenie. do pusiny som sa mu pozerala, zatial nevidim nic, okrem toho, ze mu vychadza posledny zub 5-ka, mam strach o ustnu dutinu odvtedy, co mal maly afty.
Ten vodnaty pluzgierik sa neobjavuje hned, najskor je vyrazka cervena. Ak sa ich vytvori viac, asi to budu kiahne. Rano zavolaj lekarke, uvidis, co ti povie, ale s dietatom tam nechod bez dohodnutia, lebo kiahne su vysoko infekcne, aby si nenakazila dalsie deti. A ak su to kiahne, bud rada, budes mat za par dni pokoj, zvyknu sa vyhadzovat zvycajne okolo 5 dni, potom to ustupuje. Ja som deckam potierala svedskymi kvapkami na dezinfekciu, ale tie dost stipu, neviem, ci ti to maly vydrzi.
Este existuje Tanno Hermal, s ktorym sa to potiera, treba vyskusat. Drzim palce
@jaja1979 dakujem pekne za radu, aj som nad tym rozmyslala, mna trapi, ze moj maly byva casto chory, a zakazdym, ked mame niekam ist mi ochorie. na buducu stredu mi pride segra z Irska aj s rodinou, mali sme ist spolocne len na par dni do Storova, myslis, ze je to vhodne? asi nie vsak.
Ak su to kiahne, tak na buduci tyzden sice uz nebude infekcny, ale na kupalisko by som s nim nesla. Chrasty bude mat este dost dlho. Po 10-14 dnoch sa chodi ku dr. na kontrolu, len treba davat pozor na pokryvku hlavy, treba ho chranit pred slnkom cele leto. Kiahne nie su sice tragicka choroba, ale na dlhu dobu oslabia imunitu, no aspon to budete mat za sebou.
@jaja1979 ako do vody isto nie, len nerozumiem tomu, ze uziva uz 3 mesiace imunoglukan, a v aprili mal asi 2 tyzdne pusinku plnu aft, coz je taktiez virusove ochorenie a oslabena imunita, uz som z toho na nervove ☹
@natalia1415 no pani doktorka sa potesi ak tam prides s kiahnami 🙂)) ale vazne, podla popisu to sedi na kiahne, ak sa ti nieco nebude zdat, rano volaj doktorke, nechod bez ohlasenia ...
Nic si z toho nerob, ja mam tri male deti a u nas koloju choroby tak isto donekonecna a nakoniec to chytime aj my snimi. Minuly rok, ked mali kiahne, mali ich jeden po druhom a trvalo to u nas takmer dva mesiace. Vtedy som bola zrela na skok z balkona... A posledna vyrazka sa najmladsiemu vypleskla asi tyzden pred odchodom k moru. Ale zvladli sme to, musis to akurat vydrzat. Ak nepomaha imunogl., vyskusaj tabletky Biogaia, jednu denne, su to vynikajuce probiotika, len su sakra drahe. CCa 5 eur na 10 dni a treba davat dlhodobo. Drzim palce, nech ste skoro zdravi 🙂
@pink_lady ako zavolat zavolam urcite, ale aj tak musi vidiet maleho, ci?
Nemusi, ak mas istotu, ze su to kiahne. Ona to musi hlasit na hygienu.
@natalia1415 nie, s kiahnami sa nechodi k dr...aspon u nas nie ...pokial nie je nejaky vazny priebeh...a co sa tyka aft a imunity - skus mu davat rakytnikovy olej a na afty tabletky s panthenolom cmulat, alebo pre deti su tusim kvapky. fakt to pomaha
@jaja1979 dakujem pekne za moralnu podrzku, vyskusame, imunoglukan je tiez pekne predrazeny. boze 3 deti, mam pocit, ze niekedy nezvladam toho jedneho, sestra ma tiez 3, a obdivujem zeny , ako dokazu ficat na jeden pohon. no musime zvladnut, ked zvladli aj iny 🙂 taktiez prajem vsetko dobre 🙂
🙂 🙂 🙂
@pink_lady vyskusame, kazda rada mi pomoze a ja pravdaze skusam kadeco, ale to s tymi kiahnami som fakt nevedela, cize jej zavolam a asi ju budem informovat o priebehu tych vyrazok, vsak?
dakujem dievcata, zajtra budem mudrejsia 😒
@natalia1415 zavolas a povies ze mas pocit ze maly ma kiahne ale nie si si ista, a uvidis co ti povie 😉 to ma len ked pises o tej imunite - ja mam poruchu imunity, brala som kadeco od imunologicky aj volnopredajne a nic mi nezaberalo, stale chora, ked nie chora, tak afty a potom som sa dopracovala k tomu panthenolu a rakytniku - a klop klop konecne mi je lepsie - ale teraz este raz velke KLOP KLOP 😀
@pink_lady ano, o tom rakytniku som myslim ze uz pocula, no vyskusam, lebo naozaj mam pocit, ze z jedneho sa maly dostane, a uz pride opät nieco nove.. a moze to i ked ma len 2,5? hadam v mensich davkach ano. drzim palce, aby ta choroby len obchadzali.
A nemozu to byt ovcie kiahne? Tie mavaju vodnatu akoby hnisavu bodku v strede, ktora ked praskne, tak sa spravi chrasta.