Dobry vecer, so synom, 14 rocnym sme zacali chodit k pedopsychiatrovi. Diagnostikoval mu depresiu a nasadil antidepresiva. Nikto z nasej rodiny nemal doteraz takéto problémy a ja sa s tym neviem zmierit. Nema niekto podobne skusenosti?
A aké ma syn problémy? Ako neviem, asi by som jeho stav ešte konzultovala s iným psychiatrom aj terapeutom ...dr.by si mala veriť, ak máš pochybnosti správ všetko preto aby si nič nelutovala. Ja ťa úplne chápem tiež by som sa s tým moc nevedela zmieriť. A ešte mám skúsenosť že slovenskí lekári na všetko len lieky lieky zbaviť sa pacienta. Nehovorím že je to čas prípad aké antidepresíva nie sú ATB na týždeň
Presne tak sa snazim to brat - ako kazdu inu chorobu a kazdy iny liek. A psychologa ma tiez, ten ma prehovaral na lieky, ze uz ina cesta nie je.
Depresia je dnes uz v podstate bezna choroba. Pravdepodobne bola casta aj v minulosti, mozno nie uplne ako dnes, ale bola. Len sa ludia k tomu nepriznavali, ticho trpeli, okolie ich bralo ako lenivcov alebo sedmospacov. Co sa tyka dusevnych chorob, tak sa evidovali len takzvani blazni/pomateni, co boli pravdepodobne schozoftenici a psychotici. Depresie a uzkosti si ludia nechavali pre seba. Moj stary otec napriklad uzkostami trpel, ale povedal to jedine mojmu bratrancovii, ktory studoval za lekara. Mozno aj vo vasej rodine bol niekto takyto skryty.
Ja som rada, ze sa dnes tieto problemy prestavaju tajit a riesia sa. Dtzim palce, nech synovi lieky zaberu, v spojeni s psychoterapiou ma velku sancu, ze mu bude lepsie.
Je vyborne ze ste si vcas vsimli problem, ze ste synovi zabezpecili terapie a psychiatra/medikamentoznu liecbu. Mnohi sa kvoli predsudkom nedostanu ani k tomu. Urobili ste maximum, co sa dalo. Drzim palce aby sa synovi casom polepsilo a mal za danych okolnosti co najvyssiu kvalitu zivota.
Depresie maju "dobru" buducnost...bude ich mat stale viac ludi vdaka sposobu zivota aky vedieme. Samozrejme ze moze byt nieco aj genetika, povaha, vela robi ake bolo detstvo...
Už ste sa zamyslela aj nad tým čo syna trápi a ako by ste to mohla pomocť riešiť? zohnať mu kvalitného terapeuta, ktorý by mohol ponocť bez liekov? alebo jediný Váš problém máte sama so sebou že sa s tým neviete zmierit? to odkiaľ pramení pocit že neni podstatné čo za problém trápi dieťa ale že sa s tým treba zmieriť?
Je zaujímavé ako to väčšina zľahčuje ale brala ste niektorá antidepresíva ?
Lebo ja áno a vlastne doteraz beriem veľmi nízku dávku. Nie na depresiu ale uzkost a paniku už takmer 10 rokov ..mala som prestávku, ale hneď sa mi všetko vrátilo.
Antidepresíva sú veľmi silná nálož tobôž pre decko. 2 -3mesiace som bola ako zombie a až po pol roku som cítila zlepšenie ,,,pribrala 20kg mimochodom taká 🍒 uz z tohoto hľadiska si neviem moc predstaviť dávať to decku....potom sa to zlepšilo nehovorím ale chcem poukázať že antidepresíva nevyliecia depresiu iba ju potláčajú, človek keď to vysadí do pár týždňov je to spat...nehovoriac vysadzate to ďalší pol roka, ..to nie sú tabletky na bolesť nohy.....je nutné začať na sebe pracovať ..pokým by mi nepotvrdili aspoň 2 lekári ktorym verím že je to naozaj nutné dietatu by som to nedávala. Lebo tieto lieky sú na celý život. Nehovoriac väčšina mužov ktori berú antidepresíva úplne skoncuje s intímnym životom. Nie je chuť, libido,nepostaví sa....áno teraz sa jedná o chlapca ale on to nebude brať rok dva....pre mňa osobne z vlastnej skúsenosti antidepresíva áno ale AZ dospelemu človeku lebo to je atómová bomba do tela. Kto nezažil nech tu nepíše že je to o.k....tie lieky by som fakt nasadila až keď by som vyčerpala milión možnosti predtým.
Zdôrazňujem tu slovenských lekárov. Bohaté skúsenosti. Väčšina by mala vrátiť diplom lebo ich práca spočíva v Tom že iba lieky lieky lieky...nikoho nezaujíma že to je váš syn a má iba 14 rokov...lieky vás problém vyriešia iba tak, že problém zamatu pod koberec...slovenskí lekár ordinuje tak, že píše do pc, na vás sa ani nepozrie a najradšej by bol keby ste nič ani nehovorili..zrejme majú telepaticke schopnosti...česť výnimkám. ..moja včerajšia skúsenosť na ORL ..keď sa jedná o ATB fajn, ale Antidepresíva ? To je iná káva ...preto sa pýtam či veríte tým dr.ktory mu tie antidepresíva predpísali. Spýtala by som ich či by ich predpísali aj svojmu 14 ročnému synovi.
Na vašom synovi by vám malo záležať viac ako na Tom ako sa s tým zmieriť. Keďže ale nič nepisete o probléme ťažko poradiť. Ja píšem iba vlastnú skúsenosť z Antidepresív.
@alexnina777 ano, za ten skoro rok, čo mal len psychologa sme riesili až až
@apolka77 viem ze je to tak. Preto som polroka hladala ktory nepredpisuje len lieky
Prečo nenapíšeš viac o probléme tvojho syna možno by ti niekto dal pohľad z inej strany...
@apolka77 sebapoškodzovanie, samovrazedne myšlienky
Neboj sa, ako tu niektoré píšu že antidepresíva len depresiu potláčajú ale nevyloecia, vôbec to nie je pravda. Keď je terapia správne nastavená, do dvoch rokov sa lieky môžu vysádzať a vo velkej väčšine prípadov je po probléme. Hlavne treba riešiť akýkoľvek nežiaduci účinok, aby sa mohli lieky keď tak vymeniť a hlavne nemať z toho zle pocity že mladý užíva lieky. Depresia sa psychoterapiu vyliečiť nedá. Je to prostě fakt, žiadna psychoterapia nevylieči zmeny v chémii v mozgu, ale antidepresíva to dokážuz takže na vašom mieste by som bola skôr šťastná, že existuje niečo čo pomôže a nie je to žiadna nevyliečiteľna diagnóza. Samozrejme psychoterapiu treba tiez, ale depresii ako takej nezabráni.
Napíšem trošku z iného uhla. Si výborná mama, že si si to všimla, že ti syn dôveruje, a že to riešite. Poznám prípady, kde sa to nezbadalo... Ak pred Vianocami nenájdeš iného psychiatra na poradenie sa s odporúčaou liečbou, nasadila by som tie lieky čím skôr. Nezaucinkuju hneď. Ako bolo písané, sledujte nežiaduce účinky. Veľmi veľa sily, trpezlivosti, lásky, dôvery prajem. 🍀🍀🍀🍀🍀
@eva8 krásne si to napísala 🙂
@romanadam1626 dakujem 🌹 Vela deti sa sebaposkodzuje 😔 Tiez je depresia u niektorych tinedzerov.
Mozno budem kruta, ale ak by si zlomil ruku, tiez by si sa s tym nevedela zmierit, lebo nikto z rodiny sadru nenosil? Su choroby, ktore spolocnost "akceptuje", su choroby, ktore su spolocnostou stigmatizovane. Dusevne su tie, ktore nejak nevieme prijat, lebo je to take ine... Treba mu byt oporou, presne tak ako keby mal zlomenu ruku a verit, ze liecba mu pomoze k uzdraveniu.