Ahojte.
Skúste mi napísať vás názor, myslienky, ci nad tym tiez niekedy premyslate, poprípade osobnú skúsenosť.
Ako je možné, že ma toľko detičiek, aj bábätiek nádory na mozgu, leukémiu, rakovinu rôzneho druhu. Ako to je možné?
Je mi to neskutočne luto, keď vidím tie videa detičiek, ako rodicia žiadajú o pomoc, hlavne finančnú a ze je ich neskutočne veľa. Mam pocit, ze z roka na rok viac a viac.
Stále nad tým premýšľam a nerozumiem tomu, že je toľko rakoviny u tak malých detí. Z čoho?
Podľa mňa to bolo vždy. Akurát vďaka soc. siatam sa o tých deťoch viac dozvies. Prípadne môže mať vplyv aj kopec chémie, ktorá sa dnes všade používa.
Nad týmto sa nezamýšľam, že prečo je toho toľko. Ale veľmi ma hnevá, že veľa detičiek si môže liečbu dovoliť iba vďaka zbierkam a to je veľmi nešťastné, že poisťovne nevedia alebo nechcú pokryť aj nie lacnú liečbu. Dôvera dala na súd, že bol schválený liek na SMA - tak mi napadá, aký rodič chce byť aj so svojim dieťaťom poistený v poisťovni, ktorá žaluje štát za to, že musí hradiť liek deťom do 2 rokov, ktorý je síce mega drahý, ale narodí sa na Slovensku také dieťa jedno za rok. Toto je hrozné, že už keď tie choroby sú, tak často detičky nedostanú riadnu liečbu, lebo poisťovňa povie nie.
@zuzana9393 tiež si myslím, že chorôb a diagnóz bolo vždy veľa, iba nebol internet a sociálne siete, tv o tom neinformovali. Ja som bola na ZŠ v 80-tych rokoch, vtedy neexistovalo diagnostikovanie na všetky tie dys-diagnózy. Komu nešlo čítanie, písanie, počítanie - ten bol automaticky hlupák. Neexistovala diagnostika autizmu, adhd a iných podobných diagnóz. Ak sa niekto nesprával ako ostatní, tak bol nevychovaný debil. Dostávali päťky a buchnáty po chrbte od učiteľov. Dnes keď sa spätne zamyslím nad tými spolužiakmi, tak viem uznať, ktorý z nich bol autista a pod. A na iné má určite vplyv tá chémia, proste je všade. Plasty s všade. Veď plasty už máme pomaly v DNA.
@melanta zrovna včera bola o tom reč v telke či je lepšie preplatiť liečbu jednému pacientovi za obrovský peniaz, alebo radšej ďalším 2000 pacientom zas uhradiť ich náklady na liečbu... 😉
Je to hrozne, tiez mi to je luto. No myslim ze take deti tu boli vzdy casto izolivane doma. Aj v minulosti deti umierali na kadeco- neliecene. Otec bol z 9 surodencov. Asi traja umreli( a nikdy uz o nich nehovorili), otec si ich pamata len tak letmo.
@deti95060810 áno, toto je ťažká dilema. Rozum hovorí vieme čo. Ale vieme, čo by povedal každý z nás, ak by išlo o naše dieťa. Problém vidím ale v tom, že manažment poisťovní nefunguje správne a celý systém nie je správny. Pretože nemal by systém fungovať tak, že budú existovať úvahy, či je lepšie preplatiť liečbu jednému pacientovi za obrovský peniaz, alebo radšej ďalším 2000 pacientom lacnú liečbu.
@melanta tak ja si myslim ze lacnu liecbu by si vedeli ludia uhradit,kdezto drahy liek tazsie,a taky ktory by zachranil zivot
Áno, aj veľa autistov je, adhd, to je pravda, ale nie sú smrtelne choré tie deti. Chodia normálne do školy, s asistentkami, su doma s rodicmi, so súrodencami. A nemusia byť v nemocnici, na chemoterapiach, rádio liečbe, atď.
@zuzana9393 chémia áno, všade okolo nás, to je jasne.
Ale niekoľko týždňové, mesačne babatka s leukémiou, nadormi na mozgu, na iných orgánoch. To nechápem. A neviem ci aj lekári vedia dat na toto odpoveď, z čoho to tie deti majú.
@ktochytavzite uhradiť si lacnejšiu liečbu? Ja áno, ty áno, ale sú tu ľudia, ktorí zarábajú minimálne mzdy a je ich veľa. A vždy tu takí budú, pretože tie profesie, ktoré robia za málo peňazí spoločnosť potrebuje. Aktuálny systém nie je ideálny a ja osobne ani neviem, aký systém by bol ideálny. Ale na to určite existujú odborníci, ktorí by vedeli lepší systém postaviť. Žiaľ, za vlády Mečiara a potom za posledné 4 vlády Roba sme si zvykli, že rezorty riadia ľudia nie na základe odbornosti. A to nemyslím len na ministrov, ale celý aparát okolo.
Vždy boli choré deti len teraz vieš pomaly o každom vďaka internetu plus je lepšia diagnostika.
Statisticky aj ludi na rakovinu pribuda, aj mladych. A nie je to len diagnostikou. Je to tym humusom co jeme, nezdravsim sposobom ako zili nasi rodicia a zivot v strese a smogu. Ale to je len taka velmi zovseobecnena situacia.
Vzdy toho bolo vela. Len sa to tak neukazovalo po soc sietach ako dnes. Ved ked len ides do soc. zariadeni pre postihnutych a vidis tam tie “deti” 40 rocne, tak z toho jasne vychadza, ze to tu bolo vzdy. A tieto zariadenia su plne funguju na cakacku. Moja svagrina do takeho chodi, bola som tam po nu par krat s mojim manzelom, je starsia odo mna aj od mojho muza.
@basulaak precitaj si prosím úvodný prispevok. Nepíšem o postihnutých, ani autistoch, ani adhd a podobne.
tak autorka čo chceš vlastne počuť... 🙄
téma ide neraz rôznymi smermi...😉
@melanta "Pretože nemal by systém fungovať tak, že budú existovať úvahy, či je lepšie preplatiť liečbu jednému pacientovi za obrovský peniaz, alebo radšej ďalším 2000 pacientom lacnú liečbu."
Hmm a ako by mal fungovat? Aj keby zdravotnictvo mali 100x viac tak by to nestacilo pre spickove lieky pre kazdeho...
S tymi malinkymi detickami to mozno je aj znak pokrocilej zdravotnej starostlivosti. Ked sa v minulosti narodilo slabunke dietatko ci nedonosene nechali ho odist- teraz je osetrene, operovane dostava kadejaku podporu z pristrojov.......aj ked zena zacala krvacat v tehotenstve nik nebojoval o zivot dietatka ako je to dnes. Nechavalo sa na prirodu. Asi neexistuju statistiky- kolko deti zomrelo po porodoch ci vo vysokom stadiu tehotenstva a kolko deti uz dnes vedia zachranit.
Podla mna tu su dva pohlady na chorobnost babatiek:
1) zivotne prostredie, stres = napr. cez matky sa to dostane k detom este pred narodenim atd. Vezmi si ze ludia sa boja rtg, lebo treba nas ziarit? ale lietaju hore dole po svete o mnoho viac ako dajme tomu pred 30-50rokmi. To su take drobnosti, ktore ujdu pozornosti. Ano o zdravom zivotnom style vela pocujeme, citame, viac ako nase babky. ALe je ten zivot taky? zrychlene vsetko, nahanacky, stres, kopa dostupnych spracovanych potravin, kopa rodin sa hlasi k tomu, ze na co varit, treba si objednat, rychlo rozmrazit/ohriat, k tomu malo pohybu, malokto si ide jedlo co i len pesi zobrat do obchodu, nie to este vychovat, vypestovat (co zabezpecovalo ludom pohyb)...
2) medicina, diagnostika - kolko deti sa realne v minulosti dozilo dospelosti? cim pojdeme dalej do minulosti, tym bude to percento nizsie, diagnostika v plienkach, deticky zomierali. Prislo ockovanie, prila nova a nova diagnostika, liecba.. vieme identifikovat ochorenie, a ak sa da liecit, ak sa neda..
(inak sa tu spomina liek za 2 mil € ale napriklad su pacienti s poruchou metabolizmu a ti potrebuju celozivotne lieky za cca 50 tisic € mesacne)
@melanta na Slovensku má minimálnu mzdu cca 4 percent pracujúcich a z nich určitá časť má aj peniaze na čierno.
@melanta vies poistovna je taka ista uarobkova organitlzacia ako hociktora ina... Cize v prvom rade sa snazi aby jej rastli prijmy a nie vydavky... Nerozumiem tomu preco sa ludua nad rym pozastavuju.. Nevravim ze z ludskeho hladiska je to spravne ale je to proste tak... Ak orestane zarabat tak jednoducho zanikne ako kazda ina firma... Pripadne navysia cenu poistneho a zaplatime si to vsetci potom budu lieky aj pre tazko chore deti. Teraz ma tu kludne ukamenujte ale cisla proste nepustia... Tu je cjyba v systeme niekde inde a nie v poistovni ako takej
@zmrzlinka2021 o tomto cisle pochybujem velmi
Ano, je takych deti vela a kazdy clovek by si zasluzil, aby mu to stat preplatil, za take diagnozy predsa nemozu. Je smutne, ze musia na zachranu svojho zivota, zobronit od ludi. Keby stat radsej pokratil nezmyselne davky a dal takymto ludom, ktori bojuju o holy zivot, to by bolo pekne gesto.
Ja pracujem v lekárni a bežne nám ľudia nosia celé tašky neotvorených drahých liekov.... Sú bez doplatku, tak ich vyberajú,aby bol doktor spokojný. Tieto lieky idú priamo na likvidáciu a stojí to poisťovňu obrovské peniaze...
autisti teda normalne do skoly nechodia a autizmus je celkovo dost nakladna zalezitost.
pre nezainteresovaneho to tak nevyzera (ziadne lieky na mesacnej baze), ale je tam xy dalsich veci.
take deti nechcu v skolkach, specialnych je malo, takze casto ostavaju doma, lebo musia. matka pobera predlzeny rodicak, do prace ist nemoze, ale ten prijem chyba. a ak aj do skolky chodia - byva to priemerne v desiatkach km od domu - cize treba platit benzin (bezne su taketo skolky aj 40 - 50km daleko, 50 tam 50 spat, denne) a casto je to skrateny pobyt - do 12:00, takze opat mizive az ziadne sance na zamestnanie pre matku, max. nejake brigady.
dalej terapie, vsetko drahe, poistovna nepreplati nic.,,,, autizmus je teda dost nakladne ochorenie
@mell27 ale za toto mozu aj lekari, ja keby nekricim hned, ze toto mi ani nepiste, tak by mi vypisovali nezmysly do nemoty.. potom mame doma fakt kopec liekov. Alebo hovorim lekarovi, ze ale ja mam kontraindikaciu, ja ten liek brat nebudem (a nevedel mi ani povedat, ake neziaduce ucinky mam cakat, o mojej diagnoze fakt nemal ani tucha o co ide), len vyberte si to potom sa dohodneme.. no ja uz viem, ze ho brat nebudem, vidim to tak, ze skonci v lekarni...
taky tlakari.. dostanu hned niekolko baleni, nesadnu, dostanu nove... a mohla by som pokracovat do nemoty...
@simca06022011 tak keď niekto prinesie zlikvidovať 15 balení po 60€, zjavne to nebude o tom, že nesadla liečba. Možno keby drvivá väčšina liekov nebola bez doplatku, by si ľudia rozmysleli či ich zoberú alebo nie...
ja zas vidím veľa autistov... a škôl pre nich niet. neraz sú doma s mamou.