Ťažká pôrodná asfyxia

niki353
7. feb 2023

Ahojte baby, naša dcérka sa narodila s ťažkou pôrodnou asfixiou.Žiaľ tu pochybyli doktory.Bola prenášania 7 dni mala už zelenu vodu a pri narodení lapavo dýchala našťastie ju rozdýchali.V správe nemáme uvedené koľko bola bez kyslíka ale apgar sme mali 3/9 a potom ju zobrali na neonatologicke.Na jiske bola 4 dni.Sama sa pekne rozdýchala nepotrebovala podporu dýchania.Zatiaľ sú všetky vyšetrenia mozgu v poriadku.Momentálne mame mesiac dávam ju na bruško snaží sa dvíhať aj hlavičku.Hlávku otáča aj za predmetmi.Čaká nás 14.2 prvé vyšetrenie u neurológa a ja som strasne nervózna čo snou bude do buducnosti.Snažím sa na to nemyslieť s tešiť sa z nej ale opak je pravdou som z toho veľmi nervózna.Sú tu nejaké mamičky ktoré majú skúsenosti s asfyxiou dietata? Aké máte následky na čo sa mám pripraviť?

denisah6
7. feb 2023

@niki353 ahoj, u nás podobne. Ja som síce neprenášala, malá sa narodila deň pred termínom. Ak mám byť úprimná nechápem čo sa vtedy stalo, netrúfam si tvrdiť, že to bola niečia chyba. Ona sa mi ako keby zasekla, sestrička mi tlačila na brucho, ja som sa snažila tlačiť najlepšie ako som vedela. Malá bola celá modrá keď sa narodila, s tým, že už čakala doktorka z detskej fakultnej nemocnice na ňu. Hneď mi ju zobrali, prvýkrát som ju videla asi štyri hodiny po pôrode na fotke (kamoška mojej známej čo pracovala na oddelení bola taká úžasná, že po službe išla do druhej nemocnice a priniesla mi fotku). Strašný stres, myslím že mala 2/9 apgar skóre. Dali nám ju "chladiť"- počas 72 hodín riadili telesnú teplotu, aby sa organizmus spomalil a mozog nedostal šok z náhleho prísunu kyslíka (hypotermia). Boli sme na JIS niečo cez dva týždne. Do troch rokov sme chodili po lekároch, neurológ, kardiológ, oftalmológ, neonatológia atď., kopec vyšetrení. Malá funguje super (už 4,5 ročná) pohyb bez problémov (niekedy ma ide poraziť z toho čo vymýšľa), reč tiež super, slečna hovorí tromi jazykmi, počíta, všetko ako "normálne" dieťa. Pred výstupným vyšetrením u liečebného pedagóga mi akurát pani doktorka povedala, že si máme urobiť pred vstupom do školy tie testy, či je zrelá na škôlku. To je všetko.
Snaž sa, prosím, myslieť pozitívne, ja som veľmi skoro ostala tehotná s druhým dieťaťom, takže aj to mi zabralo zlé myšlienky, aj keď teda poplakala som si aj ja a nie málo.
Neurologička na jednom vyšetrení povedala, že nikdy dopredu nevedia, aké následky a či vôbec nejaké bude takéto dieťa mať, že to máme brať deň za dňom a "riešiť" za pochodu. Teraz keď to čítam tak to znie trochu nepekne, mne to vtedy strašne pomohlo, ja som taký praktický typ, že máme problém, poďme nájsť riešenie, toto sa "vyriešiť" hneď nedalo. Viem, že sa to ľahko hovorí, ale stres nikomu neprospeje, akurát budeš mať aj bábätko v strese a to teraz potrebuje spokojnú mamu. Užívaj si bábätko, všetko bude dobré, neboj.

niki353
autor
7. feb 2023

@denisah6 dakujem pekne za správu 🙏trosku si ma ukludnila.Snažím sa myslieť pozitívne,ale ide to veľmi ťažko.Tie vyšetrenia budú stresujúce ale viem že je to potrebné.

denisah6
7. feb 2023

@niki353 Neviem odkiaľ pochádzaš, my sme chodili do BA do detskej fakultnej nemocnice. Ak ste blízko môžem ti poslať mená lekárov, ja som s nimi bola maximálne spokojná. Ono sa to naozaj ľahko vraví, ale hlavne nečítať všelijaké stránky a články a ja neviem čo. Každá jedna situácia/človek je iný, a nikdy to nebude rovnaké, netreba sa zbytočne stresovať. Držím Vám palce, ak čokoľvek potrebuješ, daj hocikedy vedieť.

luciab28
7. feb 2023

@niki353 Ahoj aj mne sa dcéra narodila s tým ,že nedýchala apgar mala 2/5/7...tiež bola 72hodin chladena a dva týždne bola na jis...prvý rok sme chodili často po lekároch ale dcéra má už dva a pol roka a jedine v čom zaostáva je chôdza,nedáva si pozor tak občas spadne ...inak vďaka Bohu nič ...všetko zatiaľ vyzerá byť v poriadku a je to malý čert čo sa na dobrom nezastaví

niki353
autor
7. feb 2023

@luciab28 dakujem 🙏

niki353
autor
7. feb 2023

@denisah6 okres nové zamky takze Bratislavu mame ďalej.Ďakujem ale veľmi pekne,keby ma niečo napadne napíšem 🙏😊

luciab28
7. feb 2023

@niki353 nie je zaco 😁,,hlavne si nič zle nepripustat,myslieť pozitívne(aj keď je to niekedy ťažko)a všetko bude dobré uvidíš

luccija
7. feb 2023

@niki353 bojíš sa to je prirodzené, ale nepotrebovala prístroje, dvíha hlávku, reaguje deti su bojovníci a nemyslím si, že niečo bude zle.
V pediatricky, keď jej robili reflexy ako reagovala?

niki353
autor
7. feb 2023

@luccija reagovala pekne u pediatricky,ale v lekárskej správe z nemocnice mame ale napísané že ma znížený svalovy tonus.Chystáme sa ešte neurologovi.

luccija
7. feb 2023

@niki353 tak to je fajn budete chodiť cvičiť k rehabilitacnej

niki353
autor
14. mar 2023

Ahojte baby,ešte by som sa chcela spýtať či ste dávali detičky normalne ockovat aj keď ste mali asfyxiu? Nemali ste odklad a ani žiadne vedľajšie účinky? Veľmi sa toho bojím,aby sa niečo neprejavilo.Chodíme iba na rehabilitacie dcérka je šikovná a na neurologii bolo zatiaľ všetko v poriadku

zuzu1304
14. mar 2023

@niki353 ahoj, znížený svalovy tonus sme mali aj my, bol spôsobený velmi silnou novorodeneckou zltackou. Cvičili sme vojtovku, ta nam pomohla ale co nám pomohlo najlepšie bolo baby plavanie! To nam odporúčal aj neurolog. Držím palce!

niki353
autor
14. mar 2023

@zuzu1304 dakujem pekne 🙂

zuzuliatko18
14. mar 2023

Nás sa tiež pridusil pri pôrode, bohužiaľ išel na svet koncom panvovym a má veľkú hlavičku (dodnes väčšiu ako priemer), takže.mi.tlaicli.na brucho a nakoniec ho vakuom vytiahli. Apgar mal 3/5/7, bol jeden deň v inkubatore, týždeň na vyhrevom ležadle na JIS. Mal silnú žltačku, takže prvé týždne stále spinkal. A teda je národeny mesiac pred termínom.
Už má skoro tri roky a je to živé striebro. Do dvoch rokov bol sledovany na neurológii, chodili sme cvičiť na rehabilitácie. Mal trosku spomalený vývin, napr. pretáčať na bruško sa začal až keď mal pol roka, aj ostatné fázy mal také spomalené alebo po svojom. Teraz sa krásne púšťa na smykackach, preliezkach, vonku je nezastaviteľný. A teda mal oneskorený vývin reči, začal až teraz v novembri, keď mal 2 roky 8 mesiacov, stále nerozpráva čisto, ale dorozumieme sa a zlepšuje sa to.
Držím palce.

niki353
autor
14. mar 2023

@zuzuliatko18 ďakujem pekne že ste napísali svoju skúsenosť 🙂 aj vam drzim palčeky 😊

niki353
autor
14. mar 2023

@zuzuliatko18 este sa môžem prosím vás spýtať?ockovanie ste neodkladali kvôli priduseniu? Mame mat prvé v 3 mesiacoch a bojím sa,či to nemôže mat na ňu nejaký vplyv.Zatiaľ je to sikulka,chodíme síce rehabilitovať,ale mame jeden cvik ma slabsie troska bruško.

zuzuliatko18
14. mar 2023

@niki353 ockovala som podľa lekárky, ako dala termíny, nič sme neposuvali. A teda na očkovanie mal reakciu len na druhé, jeden ten zvýšenú teplotu, inak len troška mrncal. A teda mám chlapčeka, on tak vážne prežíva aj keď mu robili CRP, že ešte 2-3 hodky nosil ručičku dvihnutu a ľutoval sa😉

monikazs
14. mar 2023

@niki353 apgar 2/8 sme mali. Tazka porodna asfyxia. Cvicili sme vojtovku. Tiez sme nevedeli ake nasledky to zanecha. Teraz ma 11, v skole ciste jednotky, sportuje. Drzim palce

niki353
autor
14. mar 2023

@zuzuliatko18 dakujem pekne za odpoved 🙂 no baby všetko znášajú ľahšie 😊

niki353
autor
14. mar 2023

@monikazs ďakujem pekne za odpoved 🙂 takze následky žiadne ? Nemalo dietatko opozdený vývoj? My zatiaľ chodíme neurologicke všetko v poriadku aj čo sa týka mozgu.Chodíme raz za dva týždne na rehabilitáciu a cvičíme jeden cvi doma.Mame dva mesiaca smeje sa hlavičku dvíha krásne tak dúfame,že to bude v poriadku aj naďalej.Ockovat ste prosím vas dávali v termíne,alebo ste posúvali?

monikazs
14. mar 2023

@niki353 mozno viac inklinuje k uzkosti, pretoze bol pri porode zaseknuty. To mi povedala psychologicka, ze to moze mat z toho. Ale inak naozaj zdrave, sikovne dieta. Aj ja som sa velmi bala. Prve roky som zila v strachu ci mu nieco nebude. Ockovat sme davali normalne.

niki353
autor
14. mar 2023

@monikazs ďakujem za odpoved 🙂 ach ako vam rozumiem..odkedy som porodila,tak ju strasne sledujem a všímam si na nej každú hlúposť.Velmi sa bojím,ale verím ze bude zdravá.

mirina13
14. máj 2023

@niki353 dcéra ťažká asfykcia apgar 2 5 7 nedychala ozivovana viem čo prežívate my mame 18 mes je to cert šikovná vo všetkých smeroch(klopem) treba myslieť že všetko bude ok aj keď stres je veľký poznám to dodnes ju sledujem v 5 mes nás z neurológie už vyradili nebolo treba ani sledovať tak vám veľmi držím palce

niki353
autor
14. máj 2023

@mirina13 dakujeme pekne 😊zatiaľ to vyzerá,že bude všetko v poriadku tak dúfame.Momentálne ma 4 mesiace a už sa pretáča z chrbatika na bruško. Cvičiť už tiež nechodíme,iba sme sledovani na neurologii a tam bolo doteraz všetko v poriadku.

mirina13
14. máj 2023

@niki353 apgar ste mali 9 dôležité je v 5 minute ako v prvej všetko bude v poriadku ak sa usmieva na vás je to najdôležitejšie nebojte všetko bude v poriadku viem ako sa stresujes ale naozaj treba myslieť pozitívne bude to všetko v poriadku. Neurologicka sa spýtala usmieva sa na vás? Ak áno je všetko ok nasa sa pekne otáčala 4 nozkovala v 8 mes chodiť začala sama v roku presne popri nábytku od 11 mes je to šikovne dievcatko a take budeš mat aj ty určite neboj všetko je v poriadku 😉

niki353
autor
15. máj 2023

@mirina13 ďakujem pekne za povzbudenie 🙂 vidim sama ako sa vyvija snažím sa myslieť pozitívne keď vidim,ze robí pokroky,ale prvé mesiace boli strasne veď vieš si predstaviť.Ano,smeje sa na nás stále a džavoce si.Všetko dobre želám 😊

25silvia25
15. dec 2023

@luciab28 ahoj, moja rodinna znama mala minuly utorok porod a babatko muselo na riadenu hypotermiu (72h chladenie)
Citam ze aj vy ste si tym presli. Chcem sa len spytat ci ti babatko potom prebrali alebo bolo v umelom spanku? Toto udrziavaju v umelom spanku lebo ma krce a nevedia co ich sposobuje. Na MR nieco nasli a doktori nevedia co bude dalej. Babatko papa cez sondu mlieko, cika takze oblicky pracuju. Reaguje, usmieva sa a ziva

luciab28
14. jan 2024

@25silvia25 ahoj moju po tých 72hodinach pomaličky prebudzali a bola potom ešte na pristrojoch cca týždeň... Kŕče nemala ale mala zakrvacane za očkami

majkafer
5. máj 2024

@denisah6 ďakujem za tieto slová!!!. Bratovi sa včera narodila dcérka a toto sa stalo. Je teraz na schladeni a v umelom spánku. Verím, že to bude dobré, musí. Nevedeli sme presne , čo to s ňou robia, ale keby to nemalo význam, tak by ju neschladzovali. Všetko bolo v poriadku, až na to, že sa jej veľmi nechcelo ísť na svet a napila sa plodovej vody. Ja mám jedno postihnuté dieťatko a teda nikomu by som to nepriala. Hlavne nie v rodine, aby sa také opakovalo. Prajem Vám všetko dobré !!🙏
@denisah6

mirina13
9. máj 2024

@majkafer držím jej veľmi palce ❤️