Synovi idú špičky prstov na nohách k sebe. Ako pomôcť?

pammy
20. okt 2010

Baby prosim Vas, moj maly (skoro 2 roky) dava pri chodzi nozky spickami k sebe, niekedy viac, niekedy menej. Na rehabilitacii nam len odporucili chodit po masaznej podlozke (taky travnik), ale velmi sa to nezlepsuje. Skusala som aj masirovat slapy jezkom, to mi povedali, ze nie je vhodne. Mali ste niektora taky problem, ako ste to riesili, pripadne ako ste cvicili, ci masirovali? Dakujem za vsetky odpovede.

atrami
20. okt 2010

Možno sa ti to bude zdať divné, ale my sme dávali naopak topánky- vysoké nad kotníky.

latvia
20. okt 2010

zasla by som za ortopedom. masazna podlozka pomoze mozno pri plochych nohach, ale ked dava spicky k sebe, tak to by som radsej chcela vyjadrenie ortopeda.poradi tiez ake cviky alebo co zaberie najlepsie

traktor
20. okt 2010

topanky naopak..tak to urcite nie..nemyslim si, ze to pomôze a nie je to ani prirodzene..podla mna mu to viac uskodi ako pomôze...urcite ortoped...mi sme sice mali ploche nôzky, ale dal nam cviky, vlozky do topanok...urcite sa skôr poradit z odbornikom...a necakala by som, riesila by som to uz hned..

junovka
20. okt 2010

mozno ti povie nejake cviky ortoped, ale do 3 rokoch , pokial to naozaj nie je vazne, nebudu robit s tym nic.

juliagregor
20. okt 2010

kvalitné topánky, vysoké nad kotník, dobrý ortoped a doma nebehať na boso
riešiť treba rýchlo a hned ...
sadnut na posteľ, chodidlá na loptu a gulať s ňou....

czechzuzanaba
20. okt 2010

moja mala zacla teprve nedavno chodit (tak 3 tydny), ale taky "capta". Na ven sem ji koupila kvalitni boticky, ale doma chodi naboso. Ma 1 rok.

pedroma
20. okt 2010

ja odporucam skor konzultaciu s neurologom, a nasledne aj s fyzioterapeutom.

pimpa
22. okt 2010

u nas sa capce smerom von, teda chodidielka trochu od seba, ale nejako to zatial neriesim, kupili sme ortopedicke topanocky a chodi v jednych doma, v druhych vonku. Mne vsetci naokolo hovoria ze deti capcu do troch rokov, nas teda pekne naslapuje na cele chodidlo, ani topanky nejako neodiera na strane. Chce to podla mna cas.

andika10
22. okt 2010

mi máme taký istý problém, nosíme ort. vložky predpísané ortopédom, a mne to dr. vysvetlil tak, že ona má moc ploché nohy, a vytáča päty von, ale že s ort. vložkami sa to má po čase napraviť

nananka
31. okt 2010

aj naša dcéra chodí tak y"čaptavo" v máji mala 2 roky a boli sme u ortopéda, a on nám povedal, že teraz ešte nemá vytvarovanú klenbu na nohe, a tá sa tvaruje do tretieho-štvrtého roku dieťaťa, a že ak ešte aj v tom veku sa mi nebude zdať ako chodí, tak potom máme prísť, dovtedy to nemáme nejako riešiť

kvojtanikova
31. okt 2010

nas syn ma 4 roky a uz 2 a pol roka nosi ortopedicke vlozky. teraz sme boli na kontrole a vraj este stale sa to upravuje. ortoped mu tie vlozky vzdy robi na mieru kazdeho pol roka. a je fakt ze uz dava tie spicky menej k sebe ako predtym. nie je to este dokonale ale zlepsuje sa. takze treba len vydrzat🙂

matso
5. máj 2011

Moja 18-mes. dcerka tiez chodi captavo, dava spicky k sebe, na lavej nozke viac. Navyse este dost vypucuje brusko a chrbatik velmi prehyba. Pred 2 tyzdnami sme boli s tym u detskej ortopedicky, ktora jej skontrolovala chodzu a chrbticu. Ale v podstate nam povedala len to, ze deformacie chrbtice nevidi a u takeho maleho dietata je este velmi skoro hovorit o nejakych deformaciach, pretoze chodza sa stale este len zdokonaluje. Nedala nam ani cviky, ani ortopedicke vlozky, iba odporucanie, ak sa to do roka nezlepsi, mame prist na kontrolu 😒

sisa07
5. máj 2011

Ahoj 🙂

Mame rovnaky problem s dcerkou ( bude mat 4 roky ) - uz rok chodime k ortopedovi. Najskor jej vyrobili specialne sandalky - ktore maju velmi vysoku klenbu a okrem toho su vyrobene tak, aby zabranovali vtacaniu noziciek dovnutra. Denne sme museli cvicit specialne cviky - vypony na spickach, chodenie po spickach, chodenie po spagate - pricom pata bola na spagate a spicky musela vytacat do vonka,mimo spagatu a este zdvihanie ceruzky prstekmi na nozicke.
Nezlepsilo sa to po pol roku, takze teraz k specialnym sandalkam pribudli aj specialne vlozky, ktore prekladame do topanok podla potreby a okrem toho uz aj ortezy na nozicky, ktore denne zakladame, ked ideme na prechadzku - su to take gumene pasy obtocene od pasa okolo noziciek a pripevnene k topanke. Vytaca jej to nozicky do vonka.
O mesiac ideme na kontrolu, ale uz badame zlepsenie, tak snad ho zbada aj doktor 😀 .

Urcite by mal dietatko vidiet ortoped a stanovit liecbu, ak je to potrebne. Ak je u dietatka naozaj zdravotny problem, tak len masaze to nevyriesia. A zdrave nohy bude dietatko potrebovat cely zivot.
My sa riadime u deti vetou, ze radsej 10krat k doktorovi zbytocne, ako raz a neskoro. Drzim palce, nech sa vsetkym detickam s tymto problemom rychlo polepsi 🙂

bobocka
5. máj 2011

tiez mame s tymto problem.maly ma 19mesiacov.boli sme u ortopeda a ten mi dal cviky pre maleho a o 2 mesiace na kontrolu.kolko krat denne sa da,tak cvicime,ze maly sedi ma vystretu nozicku ja ho jednou rukou drzim za patu a ukazovakom druhej ruky mu tlacim na ten klbik ci co to je pri palci.a vytacam do vonku.dr povedal,ze mame trochu skratene slachy,tak ich treba precvicovat.hybat nimi. a potom mam dalsi cvik,ze zas drzim maleho patu a druhou rukou mu tlacim zhruba v strede lytka z boku do vnutra.maly ma krasne chude nozicky(slapy) ma krasne tvarovanu klenbu,ani stopy po plochych nozickach.len tie slachy ma skratene ,stuhnute,tak ich treba rozhybat.dufamz,e sa to napravi.cvicime asi mesiac a niekedy mam pocit ze je to uz lepsie a inokedy zas nozku vytoci.uvidime co nam dr na kontrole povie.mame problem len s jednou nozickou,ta druha ide viacmenej rovno a len lavu zataca viac dovnutra.drzim palce kazdej mamine a babu co ma tento problem.

domca1511
5. máj 2011

Ahoj.V rodine mame chlapceka ma 2roky.Narodil sa on sice s nozickami dnu skrutene a bol aj na operiacii v 1roku.Do pol roka mal sadry na nohach a do roka ortezy.Naucil sa chodit ked mal rok aj par masiacov.Ale ide o to ze dali im cvicenia a pomahalo.Teraz maju masaze na nohy a dost to pomaha len by sa zislo chodit castejsie.Ale tak jemu sa to uplne neupravi ale tie masaze odporucam.A kamaratkyna mala ma 2roky a ma tiez takyto problem ako tvoja.Pediatricka jej poradila nosit doma topanky naopak zevraj to nozicku vobec nepokazi ked sa vytaca.