36+5tt babatko, míľniky?
Ahojte, prosim, netušíte? Maličký je narodeny takmer mesiac skôr, nie je vedený ako predcasniatko (3020gr mal). Je teda mozne, že míľniky na 6M dosiahne na 7 a podobne? Pretože sme boli na fyzio, cele to trvalo 5 minut - z coho som strašne znechutená, hovorim tej pani, že maličký ma 5m, narodeny skôr… a začala, ska to je pol rocny, to vam ani nesedi? To už bude až na 8, to musí vediet toto, toto, toto….. ešte viac ma zneistila
To nie je mozne, aby fyzio polozila takuto otazku. Milnik na tento vek je otacanie z chrbta na brusko a pasenie konikov.
Ahoj môj je podľa niektorých lekárov 34+6 podľa iných 35+5, podľa mňa tak medzi 😁 zo začiatku trošku zaostával, prvé tri mesiace náročné. Teraz posledný mesiac a pol začal napredovať raketovou rýchlosťou, behom troch týždňov sa začal pretáčať na obidve strany a začína loziť. Ak je bábätko inak zdravé, len mu ver a on všetko zvládne keď bude jeho čas 🙂
@terry658 veď? Vidíš, ospevovaná u nás v meste…
@beatrixx1525 ano, ako moj sa skôr zacal teraz posledné 2 týždne otáčať z bruska na chrbat, vie pivotovat, ale chrbat - brusko mu ide ťažšie, vie sa pretočiť ale nie casto 🙂 tvoj je prosim ako stary? 🙂 moj budúcu stredu 7m 🙂
Je úplne jedno ak milniky na 6. mesiac dosiahne v siedmom. Tieto veci sa nepočítajú na minútu presne.
@marianarem naozaj polozila… prvá - či už zvláda II vzpriamenie a ďalšia či sedi, naozaj😂
@drake122 ano, dakujem 🙂 ale ja či nemá nejaký svalik oslabený
My sme 36+1 cca nam to vychadza na korigovanom. Dlho sme lezali a dlho sa pretacali len do jednej strany. Koriguj si to sama, do roka je to normalne.
Nie je sa kam ponahlat
11mrsiacov mam fotenych v sede, cize korigo 10 😄
Podľa toho, čo opisuješ vyššie pravdepodobne do istej miery má. To ale nemusí podstatne brzdiť hrubú motoriku. Pre lekárov väčšinou stačí, ak sedí, prípadne sa plazí okolo 9-10. mes, vytiahne sa do stoja pri nábytku okolo 12-13 a samostatne chodí okolo 15-16. Ak si z toho ty vyrušená kľudne začnite nejaké šetrné rehabilitácie, ale nič intenzívne ako Vojtovu metódu netreba hneď bez doporučenia lekára. Ak to kompletne odignoruješ a necháš to na prírodu rozdiel bude možno pár týždňov, mesiac, nič podstatné. Po istom veku už potom takéto veci strácajú význam, nikto nebude riešiť, či chodil 12 mes, alebo aj 18 mes, je to len hrdosť rodičov.
Ja by som zmenila fyzio. Suhlasim s prvymi dvomi prispevkami.
Moja narodena tiez o mesiac skor a ano, nejaky cas som ju povazovala (aj pedi) s rezervou. Ale v 8 mes sa len pokusala sediet (sama, nijako sme nepomahali), ani chodit sme ju neucili, zacala v 13 mes. Chodila som s nou na fyzio (Tetis), ziadne urychlovanie, prave naopak. Dcera mala oslabene brusne svaly (diastaza) a hernia, ale to s predcasnym narodenim nesuviselo a ma to plno deticiek. Ani sa nenazdas a preskoci rovesnikov az budes milo prekvapena 🙂
Každá dobrá fyzio vie, že všetky tieto míľniky sú extrémne individuálne. 🤦🏻♀️
Tiez sme boli u takej vyhlasenej, ktora mi len vyrapkala co nevie a toto uz mal davno. A ked toto nevie, tak co ona s nim. Uzavrela to tym, ze sa s nim neda cvicit, lebo je v najhorsom veku a mam ho davat cupiet do krabice 🤷♀️. Isli sme k druhej. Takze radim ist k druhej ;).
Moj sa narodil 37+0 a tiez mal 3030g. 😊 Nikto ho nebral ako predcasniatko a nemal ziadne milniky. Dokonca za tyzden ho zacalo bavit otacanie,pohupavanie,plazenie a zacina sam sediet. On sa rozbehne,neboj sa a potom ho uz nezastavis. 😘😍
Každé dieťatko narodené pred 37.týždňom je predčasne narodené. Bez ohľadu na hmotnosť. To je ako by si 4ročné dieťa poslala do školy, lebo veď už má 30 kíl 😎.
K fyzioterapeutke sa nevyjadrujem, jednoducho ju zmeň.
Tomu sa mi ani verit nechce 😂 ja som tiez fyzio a teda deti skor nesedia v 6 mesiaci pokual ich rodicia nasilu neposadzuju co neni spravne.... A obe moje deti sedeli az v 9 mesiaci, a obe narodene v 37 tyzdni - syn o dva dni neskor ako vas
@1mina a prosim, ste fyzio, nemusim sa teda strachovať, keď sa pretočiť vie, ale nepretaca sa casto ze? 🙂
@barbora237 dakujem🥰 tak verím že ss drobec rozbehne 🥰
@lenja123 aj zmenim…lebo to za 3-4 minuty vyšetriť nedôkladné dieťa je na smiech
36+3, ale nikde nebola vedená ako predčasná . Tie tabuľky spĺňala - tak nadoraz 🙂
Autorka môj je teraz 4,5 mesačný, nás si asi úplne za príklad v tomto neber lebo budeš vystresovaná zbytočne že sme možno "pred vami". Tak ako ti radia, opýtaj si názor druhého odborníka, ale ak je bábätko inak zdravé naozaj nestresuj a daj mu čas. Veď sa nemáte kam ponáhľať 🙂
Neboj sa všetko zvládne sú deti čo sú pomalšie a sú deti čo sú v niečom rýchlejšie všetky sa raz naučia behať skákať utekať mám syna čo sa pretláčal v 6 mesiacoch a dcéra ,ktorá sa pretláčala v 3 mesiacoch a začala chodiť v 22 mesiacoch a syn chodil v 15 mesiacoch neboj sa všetko bude ok
Môj bude mať za pár dni 6 mesiacov a teraz prišiel nato ako sa pretočiť z bruška na chrbátik. Tiež sa mi zdal istý čas lenivček ale keďže je to už naše tretie dieťa a jedenáste v rodine tak viem, že každé jedno to malo inak a šlo si svojim vlastným tempom. Nevravím, že fyzio nie je potrebné. Nám veľmi pomohlo ale netreba sa hneď stresovať.
moja je presne na 36tt a neboli sme ani len u fyzioterapeuta a nikde, nic jej nechyba... nevedena ako predcasna, aj ked nasa pediatricka brala vsetko s rezervou a kludom :D
polrocne dieta podla mna bezne nesedi... mne zacala chodit dcera az v 15m samostante, postavila atd sa skor, vobec som nenervila.. sikovna bola, len sa bala pustit.. v cca 7mesiaci zacala akurat tak plazit sa... :D nie sadat si atd. A potom postupne sa dvihala pomocou suflikov a kadecoho. Nestrvornozkovala hadam nikdy... pretacala sa iba ked sa jej velmi chcelo.. ja som s nou cvicila take tie klasicke veci, past koniky atd.. od malicka a potm som to uz nechala na nu :D
nestresuj sa..
Moj sa narodil 35+4 a okrem toho ze bol malicky vyvojove milniky splnal s tou plus minus rezervou..kazde dietatko je ine....Ja zijem v UK sa tu sa pouziva ten korigovany vek u babtiek co sa narodili do 34 tyzdna....vtedy naozaj je tam uz velka odchylka
@kleopatra114 ako tomu nerozumiem, ako tie deti riesia, to iste mesto, kamoskyna dcera 37+2 a predcasne 😅
@janti Ano, aj on tie vývinové spĺňa niektoré už ma aj z 9, ako búchanie hrackami, cielene púšťanie hračiek, držanie dvoch, on asi len lenivy bude🫣
Nas sa narodil 35+3tt, pretacat na brusko sa zacal CCA V polroku, ale riedili.sme hypotonus, hypertonus a kopu inych veci (tazky porod), aj stvornozkovanie a pod. Zacal neskor, ale.napr..chodit zacal v 15 mesiacoch, co niektore deti v rodine zacalo aj neskor, hoci narodene v termine a relativne bez problemov.
Ja som s nim cvicila dojcensku gymnastiku na odporucanie fyzioterapeutky, lebo cviceniu sa velmi branil (rozmyslali aj nad vojtovkou, ale nastastie zostali len.pri tomto)
Ahoj, naša sa narodila 35+6, otáčať sa začala až v 6 mesiaci a štvornožkovať v 9, a potom to už išlo všetko hrozne rýchlo, až po chôdzu. My sme ale riešili diastázu, cvičili sme. Ale tiež si pamätám, ako ma to hnevalo, a teraz už si na tie miľníky ani nespomeniem :😀 všetko bude v pohodičke, uvidíš.
To čo je za fyzio. Veď dieťa začína sedieť až okolo 8-10 mesiaca.