Syn sa už dvakrát dusil

rebeca111
17. aug 2020

Prosim Vas, syn sa mi 2 x dusil. Nemohol dychat. Z nicoho nic. Nerobil ziadnu fyzicku aktivitu, ani nic nejedol, nic nedaval do ust. Cakame na vysetrenia od coho sa dusi...ala ja neviem co robit, ked sa bude opat dusit. Ako mu pomoct, aby sa nadychol? ☹ Aka je prva pomoc?

katty2012
17. aug 2020

@rebeca111 astma nemoze byt? aky je stary? malemu dietatu sa fukne do ust ale bez nadychu, len obsah vzduchu v ustach,

deti95060810
17. aug 2020

nám sa tak dcéra v noci dusievala. mala reflux.

andreatytler
18. aug 2020

@rebeca111 Vidim ze tvoj syn ma 5.5 roka. To je tazko radit kedze nevies pricinu. Ako sa on rozdychal ked mal tie dve epizody? Zaujimave je ze akurat debatujem s mamicou co ma 2 mesacne dieta ktore musia pozorovat 24 hodin denne lebo sa dusi a doktor povedal tiez ze relfux. Ale to nie je tvoj pripad... aspon si myslim.
Na astmu sa tusim dava sprej a ked ma clovek nieco v dychacich cestach ale kasle, tak len nechat kaslat. Podopriet ho do sedu trochu v predkone alebo v klaku podopriet trochu do predlkonu. Netreba ani buchat po chrbte.
Ak ani nekasle... proste ziadny zvuk len sa snazi dychat ale nemoze... ludia vacsinou idu do paniky ked sa to stane, mozes mu vidiet des v tvari, vypulene oci, drzi si hrdlo... vtedy treba:
1) Dieta stoji alebo klaci, trochu predklonit a 5 x silno buchnut dlanou do chrbta medzi lopatky
2.) Potom objat dieta odzadu. Jedna tvoja ruka zovreta do paste a uchop tu past druhou rukou.
3.) Umiestni svoje zovrete ruky medzi jeho pupkom a prsnou kostou... nevadi ak netrafis presnu poziciu, hlavne nech to je niekde medzi hrudou a bruchom.
4.) Potiahni zovrete ruky k sebe a zaroven dohora akoby si chcela syna stlacit. Urob ten chvat rychlo a prudko. Zopakuj toto 5x
5.) Potom zase 5x buchni medzi lopatky a zase 5x stlac hrudnik.

Ak ani po tom nezacne dychat, volaj okamzite zachranku alebo bezte na pohotovost a davaj cestou synovi umele dychanie a masaz srdca.

My sme boli na kurze prvej pomoci zamerany pre deti a mozem len odporucit.