chcem sa opytat ci pomohlo niekomu vybrat nosnu mandlu ak sa dieta v noci pocikava. orl nam to odporuca,ale ja sa trochu bojim ci nebude potom casto chori. Syn je ked raz alebo dva krat v roku chori. dakujem
dakujem
Ja by som ešte zvážila...koľko má rokov malý? My sme minulý rok boli na orl ten prelomový rok...prišlo to..chrápala v noci a také som pozorovala...tak sme išli a,že ju má obrovskú...ako sme prišli z tade domov proste všetko ustalo.Prestala chrápať,rozprávať do nosa, nezadýchala sa rýchlo...tak stále zvažujeme...teraz bola nachladnutá a zase rozprávala do noaa..tak uvidíme či to bude pokračovať...ale ideme aj na alergológiu a uvidíme 😊
syn ma 6 rokov mi mame ist len koli tomu pocikavaniu ale niesom si ista lebo to nieje 100% riesenie len moznost tak neviem.bojim sa len aby potom len viac chori a mozno to vobec ani nepomoze. mi sme boli uz aj u nefrologa, psychologa , urologa aj alergologa a nic.
@dominikapeter poznám chlapca, ktorý sa po adenotomii prestal pocikávať. ale rozhodnutie je na tebe, ak s tým nesúhlasíš a nechceš dať dieťa do narkózy, a pocikávanie tebe al. tvojmu dieťaťu až tak neprekáža, tak nie je čo riešiť.
z praxe poznám prípady, že pomočovanie neprešlo a mali sme, teda ešte v čase odvodov mladých, ktorým sme písali pre odvodovú komisiu, že nemôžu ísť na vojnu.
dakujem
@dominikapeter aha...no tak to už je len asi na tebe. Skús sa porodiť s viacer.detskymi dr. Nemáš takú možnosť? Alebo priamo v nemocnici na orl...aké majú skúsenosti. Ja by som sa informovala.
@dominikapeter ahoj nam vybratie mandle tiez pomohlo,ale kvoli chrapaniu. Ak sa bojis narkozy,neboj sa je to minutova zalezitost a rychlo sa to hoji. O chorobnosti pochybujem,niesme viac chory a ani som nepocula ze niekto bol viac chorlavy po vybrati mandle. A mojmu susedovy vyberali nosu mandlu prave kvoli tomu ze bol vkuse chory a soplavy,ale u neho to nemala ziadny efekt,lebo tam su aj ine problemy a imunitny system ma na prd.
Mne osobne brali nosne mandle (to este nebola celková narkoza len oblbovak) kvoli chrapaniu a spaniu s otvorenymi ustami. Chora som stale rovnako a uorimne pochybujem ze nosne mandle maju vplyv na nocne pocikavanie...
@dominikapeter nám vybratie pomohlo mali sme opakovaný zápal ucha a od vtedy klop-klop má kľud .
Ja neviem, nepocula som o nikom kto by bol po vybrati nosnych mandli chory viac ako pred ich vybratim. A naozaj je asi najlepsie opytat sa priamo nejakeho lekara na orl. Urcite taky lekar pozna vsetky mozne dovody, kvoli ktorym chodia ludia vyberat mandle.
dakujem ale mate niekto skusenost alebo poznate niekoho komu pomohlo vybratie nosnej mandle a dieta sa prestalo pocikavat?
@dominikapeter m.detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/psychika/neurozy/nocne-pomocovanie/
Moja 3 rocna mi bola tiez minuly rok casto chora - proste sople. Antibiotika 5x od jesene po zaciatok leta. Krciarka dava navrh na vyber nosnej mandle ze je zvacsena a ze to ju robi chorlavou. Vraj nestiha odpuchnut po kazdom nachladeni a kumuluju sa v nej barterie. Je to preto ze ma slabsiu imunitu ako vacsina malych deti a ked som ju ako tak vyliecenu dala do skolky tak ju nakazili chore decka nezodpovednych matiek ktore si veselo dieta odkladaju do skolky so zelenymi soplami. Cize moja to stale opakovane chytla. Aj preto je oslabena imunita ze brala casto antibiotika. Na alergo jej nenasli nic. V noci mi nechrape. Usi ju este neboleli. Ja velmi nie som zastanca vyberu mandli, kym to nie je uplne akutne. Chce l a by som skor zlepsit jej imunitu. Berieme dlhodobo Preventan a od augusta som nadadila aj vitaminC. Mamky si chvalia aj 5 dnove posilnenie imunity s Arco Junior. Vazne ju dopujem aby bola odolnejsia ale neviem. V lete bol relativny klud. Raz nejaky mini virus anginy a raz take 5 dnove mierne nachladenie so Sinupretom Soptusinom - preslo. Ale toto leto bolo take divne velmi prudke skoky v teplotach - vela dospelych ochrelo, tak co take dieta na tie vykyvy tepla a chladu? V juli sme skusili 10 dni pri mori, teraz v auguste 3 tyzdne Tatranske kupele Lucivna - tam bolo chladno ale drzala sa zdrava (inhalacie, preplach nosa a tatransky vzduch = super). Nikde na nete som citala od jednej lekarky dobry clanok ze nevyberat mandle za kazdu cenu. Mandle u deti sa do 5 rokov otukavaju, dieta si buduje imunitu, vela robi kolektiv v ktorom je v utlom veku. Su ako spongia co zachytava nesistoty. Ked sa vyberu, deti so slabsou imunitou chytia cosi ine. Nosna mandla nie je az taka vazna ako krcne. Ked sa vyberu krcne tak chrobnost sa nema kde zachytit a tak sa presuva nizsie do pluc. V kupeloch som stretla mamicky co odporucali vyber ze maju pokoj. No mam 7 rocnu neter, ktorej prvykrat vyberali nosnu mandlu ked mala skoro 3 roky. Bola chora, v noci chrapala. Trochu bol utlm, ale dorastla a ako 4,5 rocna musela ist zas a aj krcne jej trochu odrezavali. Tu okrem prvotnych priznakov hrozili aj komplikacie s usami so sluchom. Teraz ma 7 a zas sa jej obe zvacsili. Lekarka jej zas odporuca vybrat. Dokedy to bude pokracovat? Ma to vyznam?..... reagujte. Vdaka
@bulka86 mamičky čo dávjú vyberať v BB si pochvaľujú...že ne arástli už vobec. Možno skúsiť tam. Ale nám povedal zase primár tu u nás na orl..tiež veľmi dobrý,že to je idividuálne u každého dieťaťa...niekomu narastú,inému nie. Ale zase tiež som toho názoru,že keby sa to mojej malej vracalo(nemá ju ešte vybratú) myslím ochorenie,chrápanie atď...dám vybrať. Poškodzuje to aj iné orgány v tele....a hlavne neoxislučje tak,akoby malo. Tu u nás som sa pýtala 4 dr.a každý povedal-vybrat,keď je obrovská...tak uvidíme čo bude.
Naša skúsenosť - nie nepomohlo. Vybratie mandlí pomohlo vyriešiť ORL veci, teda chrápanie a veľmi časté choroby na ktoré už nezaberali ATB- po zákroku takmer vôbec nebýval chorý, ani nechrápal, ale pomočovanie pokračovalo. Tiež sme absolvovali psychológa, urológa - sono obličiek a moč. ciest negatívne, začali sme liečbu pomočovania tabletkami - bez efektu, dr. nás objednala na ďalšie sono, ktorého sme sa už nedočkali, syna nakoniec museli urgentne operovať, skončil s vývodom z mechúra - na urológii nám diagnózu zistiť nevedeli, na sone nebolo vidieť nič, špeciálne diagnostické prístroje nemali. Tak nás odoslali do Bratislavy na kliniku pediatrickej urológie - jediné špecializované pracovisko na Slovensku. Tam zistili, že ide o nepriechodnú močovú rúru a príčinou pomočovania bol tlak moču v preplnenom mechúri. Operáciu urobili optickým cystoskopom (t.j. laserom, teda bez operačnej rany), vývod odstránili a sme OK. Teraz chodíme na kontroly do BA - čo je síce sakra ďaleko, ale nemenila by som. Určite by som aj Vám odporučila pri pomočovaní prioritne riešiť urológiu, ak sono, tak minimálne aj s postmikčným rezíduom a pre pokoj duše by som určite žiadala dr. aspoň o urodynamické vyšetrenie (to sa robí ambulantne bez hadičiek, akurát pre deti asi len v BA).
@dominikapeter je rozdiel krčné mandle a nosné mandle. Po vybratí nosnej mandle určite nebude viac chory
@monolulik v BA na Kramároch, klinika pediatrickej urológie. Boli sme najprv liečený v BB v nemocnici, kde nás odoslali na urolog. ambulanciu, keď mal syn 9 rokov, nakoľko sa začal pocikávať v noc (ako často sa už nepamätám), čo sa už nepocikával, kým sme dostali termín, pocikával sa už aj cez deň, sono na ambulancii nemali, zase sme čakali na termín, zatiaľ nám dali liečbu naslepo na hyperaktívny mechúr. Deň pred termínom sona syn nemohol už vôbec cikať a mal veľké bolesti - išli sme do nemocnice, kde zistili preplnený mechúr - takmer mu praskol. Pokúšali sa ho vycievkovať, ale nedalo sa, urobili urgentnú operáciu pri ktorej mu zaviedli hadičku cez brušnú stenu do mechúra, aby moč mohol odtekať a poslali nás do BA na Kramáre, keďže v BB nemajú potrebné špecializované prístroje. V BA urobili sono, špeciálny RTG, cystoskopiu, aj odstránili tú hadičku z mechúra a zistili zúženinu v močovej rúre, kvôli ktorej bola nepriechodná - odstránili cystoskopom (taký laser). Odvetedy sa mu to 3 x vrátilo, ale keďže sme sledovaný, chodí na klasické kontroly so sonom aj na urodynamiku, zúženinu zistili vždy skôr, než nastali problémy ako pocikávanie, či problémy pri cikaní.
@dominikapeter staršia téma, ale skúsim. Teraz riešim to isté so 6 ročnou dcérou. Pomohlo, prosím vás, vybratie tých nosných mandlí na to nočné pocikavanie? Lebo ideme tiež na výber, ale termín až na február 🙄
@jaja1991 nie nepomohlo my sme vyberali v novembri a syn sa pocikaval ešte do marca . Bolo to už to posledné čo sme skúsili. Takže sa my syn pocikaval do 7 rokov a už máme 5 rokov pokoj. Akurát sa my zdá že má netreba veľa a už ma plný nos.
@dominikapeter lebo odkedy jej zostala zväčšená, začala sa pocikavat tak, že aspoň raz za týždeň je v noci mokrá. Samozrejme stalo sa aj predtým, ale to bolo tak raz za 3 mesiace. Ďakujem za odpoveď
@jaja1991 tak možno vám to pomôže. Syn sa pocikaval 3-4 týždenne riešili sme to nefrolg urológ psychológ a potom ešte sme dali vybrať nosnu mandlu a nič. Ale som šťastná že to nejak prešlo a už to máme za sebou.
Po vybere mandle bude viac chory? Nam odporucali presny opak. Vraj ked mu vyberu nosnu mandlu, tak bude chory menej. Na nocne pocikavanie by som vyber mandle podstupila i ked nemam skusenost ci to pomaha. My sme vybrali nosne mandle ani nie pred mesiacom a teraz uz si to nepamata. Pre 4-rocneho je to na jeden den. Rano idete a vecer ste doma.