Syn má nohy do X

annamivo
8. jún 2018

Ahoj žienky môj 2r synček má nohy do X, som z toho na nervy... Od prvých krôčkov nosil ortopedické topánky, behá bosí ... Čo s tým?

lubik87
8. jún 2018

Boli ste na ortopédii ? Asi tam by smerovali moje kroky na to treba vyšetrenie možno obuv na mieru...špeciálne cviky...

pininka
9. jún 2018

Aj ja a aj moj najstarsi syn mame nohy do x, on od mala a ja odvtedy co som v puberte prudko vyrastla a zdeformovali sa mi kosti. A som tu, vydata a mam deti. Pokial nema ziaden zdravotny problem, tak by som toto vobec neriesila. Podla mna esteticky horsie vyzeraju nohy do O. Navyse uvidis ze ked bude rast moze to vyzerat uplne inak. Aj moj mal najprv hrozne xaky a teraz uz mu to skoro ani nevidno.

annamivo
autor
9. jún 2018

@pininka fíha naozaj? To si ma potešila. A nemá ploché nohy? Lebo ma tým strašia. On má ešte baculate nôžky a klenbu nemá riadne vyvinutú.

elief
9. jún 2018

Môj syn mal nohy do x, nie nejako extra výrazne,ale mal, chodili sme k ortopédovi, a ten nám kázal sedieť denne po turecky, aspoň polhodinku pri telke.. má 16 rokov a po x ani stopy...

pininka
9. jún 2018

@annamivo vobec nemal a ani ine problemy, a fakt sa mi kazdy smial ze ake ma nohy a svokor samozrejme ze to ma po mne. Tiez je vysoky, ale nohy sa znacne upravili, ozaj musis poriadne pozerat aby to bolo vidiet. Neboj bude to ok, a stale ai hovor, ze ak by to aj tak ostalo, je chalan, unho to je v pohode, horsie by to bolo u dievcata.

lindusss2016
9. jún 2018

@pininka no ako lektor jogy a clovek,.co sa zaobwra spravnym.drzanim tela ti mozem povedat, ze nohy do x, o a inych pismen nie su v ziadnom pripade len esteticky problem. Ma to vplyv na drzanie celeho tela, samozrejme ploche nohy, klby sa neprimerane zatazuju, neskor mozu prist bolesti chrbtice, hlavy a kopec inych problemov, treba na to pozerat komplexne.

lindusss2016
9. jún 2018

@annamivo ak si si nie.ista, vyhladaj fyzioterapeuta, ale do troch rokov sa velmi.chodza dietata neriesi.

lindusss2016
9. jún 2018

@lindusss2016 konkretne nohy do x mozu narobit poriadne problemy s bedrovymi klbmi, kolenami a aj.clenkami, kedze tieto.tri klby su nespravne zatazene.

lednickajana
9. jún 2018

Ahoj,aj my sme to riesili dokonca s 2 ortopedmi a u deti do 5 rokov je to bezne,dokonca medzi 3-4rokom je to najvyraznejsie lebo nie je este uplne vyvinuta klenba na nohe (kuki aj vyvojovu tabulku a fakt to tam je zobrazene)odporucili mi nezavisle obaja na boso vsade a co najviac,nedavat ortopedicke vlozky,lebo tym to len matie vyvoj klenby.nas maly bude mat o chvilu 5rokov a spravilo sa mi to same,uz ich nema do x,pricom pred rokom to bola hroza.

annamivo
autor
9. jún 2018

@lindusss2016 no veď tohto sa bojím ... Nechcem aby mal neskôr problémy s chrbticou a podobne..

annamivo
autor
9. jún 2018

@lednickajana tak dúfam že aj nám sa to porieši takto ... Bývame na dedine a malý vybehne na dvor bosí x-krát to si ani nevšímame tak dúfam že mu to prospeje...

lindusss2016
9. jún 2018

@annamivo jasne, nohy do x treba riesit, ale myslim, ze u dvojrocnych je to v pohode este, takze pre tvoj pokoj kludne vyhladaj fyzio, ale podla mna ti da max take odporucania, ako ti pisala mamicka v prispevku vyssie. Chodit co najviac na boso a stimulovat chodidla na roznych povrchoch. Ja osobne by som ortopedicku obuv u tak maleho dietata nepouzivala, skor nieco makke a ohybne a ked ortopedicku, tak az neskor, ked bude chodit dlhsie trasy po asfaltovych chodnikoch. Zalezi aj od toho, ako velmi do x su tie nohy, ak sa ti to zda vyrazne, tak chod, mozno su tam aj ine problemy ako slabe brusne svalstvo a bude potrebne aj nejake cviky robit

ave17
9. jún 2018

A netrpí nadváhou?? Vtedy idú deťom nohy do x:(

dadus_ka
9. jún 2018

@ave17 to som tiez pocula. Tazke telo na take este nevyvinute nôžky môže spôsobiť nohy do x.

nakupiky
9. jún 2018

@annamivo Ahoj, známa s tým mala a stále má problém u synčeka, a nie je to sranda, oni to neriešili, tiež tu vypisovala na MK namiesto toho, aby vyhľadala odborníka, takže ja by som neváhala, oni napokon nosili tú remienkovú dlahu na celých nôžkach a tak sa to pomaly zlepšovalo, ale dalo sa tomu predísť (tej ortopedickej pomôcke), ortopéd Ti to presne odmeria. Jedna vec je jemné x a iná keď sa dieťa potkýna o vlastné kolená, lebo u tej známej to došlo až tak ďaleko, za konzultáciu u ortopéda nedáš nič (len svoj čas)

nakupiky
9. jún 2018

a inak bez urážky, ak je v mojich silách zabrániť nejakým problémom u môjho dieťaťa, robím pre nápravu všetko, čo je v mojich silách. Ja by som sa teda rodičom veľmi pekne poďakovala, keby to nechali tak a mala by som napr. nohy do X lebo to neriešili a dalo sa to riešiť. To isté riešim s umývaním zubov, alebo prelepovaním očka u určitých dioptrických detských porúch - toto keď vidím v mojom okolí ako rodičia zanedbávajú, rozum sa mi zastavuje. Prepáčte všetky za výlev, ale konštatovať, že veď je to chlapec, tak to až tak nevadí - díky 🙄

annamivo
autor
9. jún 2018

@ave17 nie on veru nemá nadváhu, nestíha priberať pri behaní... On je stále v pohybe má 2r a 11kg. . od narodenia je skôr chudši...ale jedak je ohromný...
@nakupiky mám naštudovanu aj lekársku literatúru a tam odporúčajú tiež bose nôžky a počkať do 3r keď sa vyvinie klenba... A určite to nenechám tak ak sa to nezlepší...

mija777
9. jún 2018

@annamivo My riešime to isté.. Už máme za sebou aj návštevu ortopéda. Povedal že tieto záležitosti sa zvyknú riešiť až po treťom roku života, ale tu nieje na čo čakať..má ich dosť krivé. V kúsok horších prípadoch to riešia aj operáciou. Nožičky sme mu dali pomerať a do asi 3 týždňov nám domov prišli ortopedické vložky na mieru.
(toto isté sme mali aj s dcérou, po nejakom čase nosenia tých vložiek sa jej krásne vyrovnali)

mija777
9. jún 2018

@annamivo a ešte k tomu chodeniu na boso - náš veľmi rád chodil vonku bez topánok už od minulého leta, no nepomohlo...

seahorse27
9. jún 2018

Obe moje deti maju nohy do X, aj ploche. Chodime na ortopediu, obaja nosia na noc ortezy. Okrem toho ma dcera (9 r.) ortopedicke vlozky do topanok - nosi ich len v skole v prezuvkach. Maly 3-rocny ma ortopedicke sandalky ako prezuvky v skolke.

annamivo
autor
10. jún 2018

Myslím že to bude tou klenbu lebo on ich má do x od kolien dolu a chodidlo stáča do vnútra keď ide ... Keď som chcela odporúčanie od lekárky tak ma zrušila že do 3 r sa to nerieši... 😳

lenkamatkova
10. jún 2018

ahoj, moja sestra mala tento problém keď bola mladšia a dostala ortézy 🙂 spala v nich každú noc, kým ešte rástla a teraz má nohy úplne v pohode 🙂 trvalo jej kým si na to zvykla, lebo v noci mala dosť obmedzený pohyb ale zvládla to....ale áno, tvoj synček je ešte malý, možno z toho vyrastie a o nič nejde ;)

kale13
10. jún 2018

ma dostatok vapnika a vitaminu D? ja davam synovi kalciovy sirup celorocne, lebo je dost vysoky a nechcem aby mal taketo problemy.. vidim to u nas v rodine a je to asi nedostatkom vapnika..
@annamivo

eva8
10. jún 2018

@annamivo podľa mňa má každé malé dvojročné dieťa nohy do x a postupne sa vyrovnávajú. Ešte jemožnosť, že má maximálne ohybné kĺby a potom pod váhou sa nôžky formujú do x. V staršom veku bude ať aj bližšie k hrbeniu, preto ak sa to potvrdí, môžte cvičiť. NNie je to nič nebezpečné, takýto ľudia sú výbornými tanečníkmi. Pozri sa napr na jeho vystretú rúčku. Ak je ohnutá v lakti dozadu, možno má tú ohybnosť väčšiu. Ale u takého malého dieťaťa je to podľa mňa normálne. Najlepšie sa poradiť s ortopédom, poprípade rehabilitačným lekárom

annamivo
autor
11. jún 2018

Ďakujem vám všetkým za rady .. ak sa to bude zhoršovať budem to riešiť s ortopédom ... 😉

liliankaamirko
12. jún 2018

@annamivo na tvojom mieste si vybavím rehabilitáciu. Tam ho naučia ako správne naslapovat a aj cvičenia mu pomozu

elly11
25. apr 2021

@lednickajana aj môj to tak má a tiež mam z toho obavu.😔 Viem ze si to už písala neskôr..

marcelka83s
1. júl 2021

@annamivo ahoj chcem sa s odstupom času spýtať ako ste doriešili tie nôžky. Či sa to zlepšilo a kludne mi môžeš aj ss napísať sa potešim. Malá mi má tiež nôžky do x a rada by som sa sniekym kto tym prechadza porozpravala poradila.