Syn má extra zväčšené krčné mandle

n1colette
28. dec 2022

Ahojte, maly ma extra zvacsene krcne mandle, dnes sme boli u pediatricky, spravila mu CRP (vyslo menej ako 5), zapal nema. Kedze ani ine priznaky nema, nekasle, nehoruckuje, nedala mu ziadne lieky a poslala nas na ORL. Tam pojdeme zajtra rano.
Chcem sa ale opytat, z coho sa mozu len tak zvacsit krcne mandle? Mali ste niekto uz podobne problemy u deti? Vsimli sme si, ze ma akosi iny hlas, v noci chrape.. ale inak je v pohode. Trosku sa bojim, predsa to moze suvisiet aj s lymfatickymi uzlinami... Maly bude mat 5 v marci.

nikpa
28. dec 2022

@n1colette ja som tak mala zväčšene uzliny pri borelióze. Žiadne iné príznaky som vtedy nemala. Neskôr za pár týždňov sa pridružili ešte bolesti kĺbov. Až na základe tohto, mi spravili test na boreliózu. Po dobrati ATB sa uzliny upravili. Ale môže mať aj prekonanu hocijakú inú infekciu.

n1colette
autor
28. dec 2022

@nikpa ano, uz som sa aj ja poradila aj inde.. asi si vypytam rovno doporucenie na infekcne
Dakujem za nazor 🙂

lilla1111
12. feb 2023

@n1colette Dobry, zistili ste prosim nieco? Moj syn ma tiez velke krcne mandle, velmi chrape v noci ale inac mu nic nie je. Dakujem.

n1colette
autor
13. feb 2023

@lilla1111 boli sme na ORL, tam nas p. doktor uistil, ze pokial ma CRP v norme a nema ziadne ine tazkosti, netreba sa stresovat. Vysetril syna, povedal, ze je uplne v zdravy. Ze deti mavaju zvacsene mandle do nejakeho 10-ho roku, ci ako to povedal. Ak by maval zapaly, anginy viac ako 6x do roka, vtedy by sme to mali riesit (my sme anginu nemali ani raz).
Upokojil nas, dalej sme to neriesili, nesledovali, po par dnoch mu chrapanie aj opuch zmizli akoby nic 🙂

dzina007
13. feb 2023

@lilla1111
Moj syn nemal anginu ani raz ale mal nenormalne zvacsene krcne mandle - ako dva orechy. Bolo to sposobene roznymi infekciami v detstve + asi pozostatky mononukleozy.
Bol na operacii kde mu pomocou metody RFITT tie mandle zmensili (ide o nekrvavu metodu kedy sa mandle nerezu).
Rok predtym mu odstranili aj nosne mandle lebo nenormalne chrapal... a obcas mal v noci apnoe... mal strasne velku tu nosnu mandlu.

linda2985
1. mar 2024

@dzina007 dobry den, prosim Vas ako sa ma Vas syn teraz, nezvacsili sa mu opat? Kolko mal rokov ked mu to robili? Kde Vam to robili prosim? Vsetko co ste napisali presne sedi na mojho chlapca ma teraz 4 roky. Presne na chlp vsetko😊Docitala som sa o RFITT ale nepoznam nikoho kto to absolvoval. Prosim, napisali by ste viac ohladom toho? Ako ste boli spokojni? Ako to zvladol?

dzina007
2. mar 2024

@linda2985 no preslo uz viac rokov, synovi v krku stale krcne mandle nevidiet, nemal za tie roky ani raz anginu, narozdiel od jeho brata. Celkovo po tom co mu najskor zmensili nosnu mandlu a potom krcne prestal byt chorlavy uplne. Ako obcas nadcha sa nasla to je samozrejme ale antibiotika bral odvtedy mozno 2-3 krat za cele roky.

dzina007
2. mar 2024

@linda2985 vela si uz nepamatam, operaciu zvladol v pohode, on si na nu nepamata uz vobec len z rozpravania, ako vlastne on to tak ani nevnimla, vtedy dr somorova operovala vo zvolene, neviem ci teraz neoperuje v BB ale to uz si niesom ista len viem ze sa stahovali.
Po operacii ako mu napichali tie mandle sa zacali mandle zatahovat takym bielym povlakom, nenormalne mu par dni smrdelo z papulky, musel vtedy brat antibiotika na podporu liecby. Jedol prve dni len maksiu stravu, polievky a tak ale nic ho nebolelo. A do cca 10 dni vsetko pominulo mandle sa same za ten cas scvrkli a bolo po vsetkom.
Nosne mandle mu zmensovali v 3 rokoch a krcne v 4. ja som spokojna.