Môj syn je astmatik, berie lieky aj spreje, stáva sa mu ze sa nemôže nadýchnuť, je to hrozný pohľad na neho. Musím ísť s nim na balkón aby bol na vzduchu. Nemá niekto skúsenosť co robiť?
Daj mu ten Flixotide. Ak uz sa nemoze nadychnut treba silnejsi liek, s kortikoidmi. Ak nepociti ulavu treba volat zachranku.
Ventolin je dobry liek.Mam.znameho co je astmatik a casto ma problem.sa nadychnut ventolin si chvali ak je slaby tak treba zajst k lekarke
@mima2406 mna ako malu ucili po aplikacii spreja si lahnut na chrbat, pokrcit nohy, pravu ruku na brusko a zacat pomaly dychat do bruska ako do balonika... sustredit sa na dychanie a na rastuce brusko. Tiez zachvat nie je len tak... nieco mu muselo "nezapasovat"... vonavka, alebo aj para v kupelni mne robievala velmi zle.
A urcite ked je to caste... smer lekar. Mozno ine lieky. Drzim prsteky 👍👍👍
Ja mám astmu od roka a pol. Treba mať pri záchvate ruky hore, akoby okolo operadla stoličky alebo oprieť na niekoho plecia, roztiahne sa tak hrudník. Nelihat si na chrbát, keď ľahnúť tak niekoľko vankúšov a spat akoby až v sede. Hlavne eliminovať spúšťače: prach, roztoče, pele, cigaretový zápach, vône-vonavky, parfémy, aviváž, domáce osviežovače vzduchu, vonné sviečky..., stres, nedoliečena choroba...
Počas záchvatu z vás musí cítiť pokoj a treba ho ukludnovat, nesmie sa viac vystresovat.
Neviem koľko má nasadenú liečbu, ale ak dlhšie a stav sa nemení, treba konzultovať s lekárom a zmeniť lieky.
Už keď ma diagnostikovanu astmu a máte lieky doma a viete o čo ide netreba ani sanitku ani pohotovosť. Ale samozrejme keby aj po podaní liekov nevie dýchať a dusi sa, tak volať záchranku alebo utekať k lekárovi
@mima2406 inak mne keď sa zhorší stav a zacnem mávať záchvaty, tak aj soľná jaskyňa mi pomôže, len treba chodiť často a pravidelne a to je aj finančne trošku viac.
Doma používame čističku vzduchu, hlavne teda v izbe kde spím a cítim rozdiel. Aj ozonom sem tam prečistime byt. Aj okolo postele aby nemal prach, pod posteľou atď. Máme aj taký vysávač s UV svetlom a vysávame s tým posteľ a fakt veľa to vytiahne, až sme boli v šoku lebo sme ju vydávali bežným vysávačom stále. A cítim zlepšenie. Aj soľná lampicka k posteli na nočný stolík troska môže pomôcť.
A neviem či vás lekárka učila ale sú rôzne dychové cvičenia a je dobre takto posilovat pľúca.
Mne inak najviac pomohlo keď som začala aktívne cvičiť, neskôr na profi úrovni, ale to som už bola troska staršia ako tvoj syn teraz a vedela si odsledovať telo. Ale aspoň niečo v miernejsej forme tiež pomôže určite. Držím palce 🙂
@mima2406 nemá neake ,,záchranné spreje,, ? Konzultovala si s lekárom? Inak mohlo by pomôcť ísť ku otvorenej chladničke sa nadýchať toho vzduchu,mám astmu diagnostikovaný už 18rokov ale vždy mám aj ten sprej,ktorý je len prípade záchvatu prip stazeneho dychania