Som zufala. Potrebovala by som poradit. Maly ma alergiu na kravske mlieko a intoleranciu na laktozu. Moj syn je strasne mliekovsoju.e rastlinne mlieka mu nechutia. Prosim co by mohol pit nemozme ani soju.
Ryzove mliecko?
@alami aj môj má alergiu na laktózu a stale sa zamyslam ci mu tie mliecne vytobky nebudú chýbať. Predsa obsahujú vápnik aj iné vitamíny. Ma len 15mesiacov.
@snezienka15 ja som vtedy dávala vápnik vo forme tabliet. A poteším vás, dievčatá. Môj syn z toho vyrástol. A to mal naozaj silné alergické reakcie na mlieko aj na sóju.
@snezienka15 ozaj a čo mu dávaš? Niektoré tie rastlinné mlieka sú obohatené o vápnik. Ja mám napr. intoleranciu laktózy a pijem buď bezlaktózové mlieko kravské, alebo sójový nápoj z DM (tekutý) a ten je aj s pridaným vápnikom. A má alergiu na bielkovinu či intoleranciu. To je rozdiel. Ak má intoleranciu, tak môžeš dávať bezlaktózové a tam vápnik máš ( je tam len naštiepená laktóza, čím je telu ľahšie stráviteľná)
@alami doktorka nám nariadila pohankovy nápoj tak zatiaľ toto. Možno neskôr dám kokosové mlieko alebo nejaké rastlinné ešte sa poradím s doktorkou. Aj ja verím že môj malý z toho vyrastie doktorka vravela že keďže je ešte malý tak vyrastie že väčšinou deti z toho vyrastu
@baran1982 Pohánkové, ryžové, mandlové, kokosové, treba poskúšať, ktoré mu zachutí.
@snezienka15 Neboj sa toho nedostatku vápnika, ten nie je len v mlieku. Moj najstarší syn 16 rokov nepil mlieko a nejedol mliečne výrobky a vápnika má dostatok. Dávala som mu robiť testy, všetko má ukážkové, lepšie ako jeho mliečni rovesníci! To sú len také marketingové bludy, že mlieko musíš piť, lebo inak budeš mať málo vápnika. Pokiaľ bude jesť pestrú stravu, veľa zeleniny a ovocia, sem tam makový koláč, tak bude všetko ok. Inak aj to kokosové mlieko obsahuje dosť vápnika, čo som pozerala zloženie.
@snezienka15 rastlinne mlieka ako napriklad ovsene od alpro ma rovnaky obsah vapnika ako obycajne kravske. moja dcera nikdy nemala nic mliecne a nedoplnujem jej vapnik ani d vitamin nicim len stravou a v troch rokoch ma ukazkovy krvny obraz takze sa skor zamerajte na zeleninu masko a ovocie plus ak mate moznost tak dat predpisat speci mlieko na baze aminokyselin ako je Neocate. do troch rokov ho preplacaju a nebude vasmu dietatku nic chybat 😉
No podľa mňa je alergia na kravské mlieko a alergia na laktózu je to isté nie? Veď iba v kravskom mlieku máš laktózu. Skús mu kúpiť buď bezlaktózové mlieko ako ho bude znášať a ak nie tak normálne kupuj kozie alebo ovčie, veď kozie sa už tiež teraz dá aj normálne v obchode kúpiť
@alexi2211 Vobec to nie je to isté, sú to 2 rozdielne veci. Alergia na mlieko je taká, že nemožeš absolútne nič mliečne, mlieko ani syr, ani jogurty, žiadne mliečne výrobky. Intolerancia laktozy je taká, že možeš bezlaktozové mlieko a bezlaktozové výrobky. Okrem toho ovčie a kozie mlieko nie je riešením, lebo majú podobnú bilekovinu ako kravské a pri alergii sa neodporúčajú. Riešením sú bud špeciálne mlieka na predpis alebo rastlinné mlieka.
@baran1982 škoda, že nevieme vek dieťatka🙂
Môj syn tiež nemohol kravské, ani sójové. treba poskúšať tie rastlinné, ktoré mu zachutí. Boli sme na tom podobne. My sme nakoniec dávali mandľové - tekuté - nie v prášku, z DM. To je naozaj fajné. Vyskúšaj. Ostatné mu tiež nechutili. Pozor ale na vek, ak pije výlučne mlieko, tak s tými mandľami to treba ale zvážiť - pre množstvo. Konzultuj s pediatričkou.
Ak má alergiu aj na sójové, daj pozor na sójovú múku v pečive, alebo sójový lecitín pridávaný kde kade - ak už teda papá aj iné ako mlieko.