Ahojte
Prišlo nám upozornenie že sa v škôlke vyskytol svrab
Ja som rýchlo všetkom čo mal mu na sebe vyprala, perinky tiež hoci ich radšej hodím rovno do koša pre istotu. Zmenila som aj paplony doma (tie tiež pôjdu do koša) obliečky som dala úplne nove...
Ale zaujíma ma , ak náhodou to chyti malý, kedy môžem očakávať prvé príznaky?
Naozaj to môže trvať 7-14 dni😭😭veď sa dovtedy zblazdnim😭
Už teraz mám pocit že má všetko svrbi
Ďakujem za skúsenosti
Prosim nepanikar. V skolke vedla sa pred par rokmi tiez vyskytol svrab, nakoniec to realne mali len ti dvaja surodenci, nenakazili nikoho, prislo sa na to vcas... nevidim zmysel vyhadzovat veci, kym sa prakticky nic nedeje.
Vyhadzovať veci? Asi máte dosť peniazí. Stačí prať, dezinfikovať okrem iného. Ty vyhadzujem veci a ešte ani svrab nemáte. Tak si to naštuduj predtým ako vyhodíš polovicu domácnosti.
Vieš čo, ten chrobáčik svrabovy, potrebuje dlhšiu dobu kontaktu a je fest citlivý na všetko, vlhko- zle mu je, sucho- zle mu je...atď. čiže áno, riadne dezinfikuje, ale myslím, že ôk.
Ja som so synom ležala na infekčnom - všetko tam bolo, vedľa v izbe chlapček so svrabom, zapáleným! Vyzeralo to akoby mal práve kiahne. Spoločná kúpeľňa. Co ti poviem. Jeden horor. No Dr mi to takto vysvetlili a je fakt, že ak by to bolo taaaaak brutal nákazlivé, tak aj na iných oddeleniach sú večne v svrabe a nie sú.
Je divne ze vyhadzujes veci. Ved to operte. Ale asi nepoznáte co je to práčka. Xi xi xi.
keď som bola na Erasme vo Fr, prvý intrák, čo sme dostali bol taký.. no.. ehm.. boli sme tam jediné dievčatá a jediné biele.. každá sme mali vlastnú izbičku. Kamoška chytila svrab. Boli sme nonstop spolu, boli sme často u nej na izbe. Nič sme ostatné dve nechytili, pomáhali sme jej všetko prať, dezinfikovať.. ani mi nenapadlo vtedy sa jej nejak strániť, keďže sme vedeli, že to sú malé chrobáčiky v jej posteli, naše postele boli čisté.. Dostala nejaké silné tabletky na 3 dni a prešlo jej to. Žiadali sme samozrejme o presunutie na iný intrák :D :D :D
Ešte dodám, že vtedy nám všetci Francúzi tvrdili, že to sme si dopratali z východnej Európy, u nich nič také ako svrab neexistuje :D :D :D
@adrianap83 a ako vypada na kozi svrab,dcerka sa tiez stale skriabe a po skriabani sa jej vytvaraju cervene flaky ale nie pupaciky ale skor tvar toho ako sa poskrabie ,take skrabance vypukle
@cucoca je to ako stipance od komara by som povedala..
@larisa Chi Chi cha cha 👍
Ja som najprv všetko vyprala na 60° volala som dr že 60 stačí a mala by aj sušička plus vyžehliť a malo by to byť ok, do toho muž prišiel že čo som to hneď nehodila do koša zo škôlky, plus tie domáce čo sme mali, som už vlastne len čakala na zámienku či by ich dať preč respektíve vymeniť za nové, už sú také sprane bla bla ale kebyže mám každý jeden dôvod vysvetľovať v prvom úvodnom príspevku tak by ste tu čítali 2A4 ale hold dakedy asi treba aj dopodrobna každému lebo slovenské ženy len odsudzovanie a výsmech poznajú že ano 🙄
Mám doma malé bábätko 8mesacne plus školáka 8 ročného takže áno zľakla som sa, nemám v pláne si týmto prechádzať chcem sa tomu vyhnúť a 100€ na nové paplony fakt mám (keď to už chytíme tak si darmo budem 100€ na čelo lepiť)
Za normálne odpovede ďakujem.
Akože okrem toho každy článok (nie nemyslím v plus 7 dní) ale medicínsky ktorý som našla, čítala odporúča veci vyhodiť , samozrejme že aj preprať ale nepripadá mi moje jednanie až tak extrémne odveci 😁ale teda ok
V škôlke máte svrab. Sama pediatrička ti povedala, že stačí vyprať, vydezinfikovať či už žehličkou, sušičkou. Existujú aj dezinfekčné prípravky na prádlo ( Sanytol, DenkMit ). U vás sa svrab neprejavil a ty si vyhodila celej rodine posteľnú bielizen. Ináč môžeš aj matrace rovno potom.
Keby sa u vás svrab prejavil tiež stačí dezinfikovať a keby si aj povyhadzovala to by bolo logickejšie. Momentálne si si nepomohla nijak.
@radkaradix mam podobnu skusenost, akurat to boli plostice😄to bolo peklo, ja som sa romu vyhla ale kamoska ostala tyzden bez svojho obleceni zavreta, kym sa jej vserko dezinfikovalo
@misinka0611 nevyhodila som celej rodine periny:D neviem kde si to vyčíta, vyhodila som detské, keďže spia spolu v postelí 👍 trošku rozdiel či?
Jaj hrdinky ste tu akesi, ja by som ale tiež bola ak by sa má to netykalo... možno...vlastne nie, myslím žeby som sa nikoho nešla s podobným tónom 🙄 niekomu kto chce poradiť z ale vravíme deťom pýtaj sa, za to sa ti nikto nebude smiať lebo chceš len vedieť a si zvedavý... Jaj ahaaa a potom matky hrdinky za otázky idú každého ukameňovať, lebo oni spadli už múdre krásne z neba a nikdy sa ničoho nebáli a nemali strach . Preventívne chcem urobiť všetko čo môžem aby sa to ani neprejavilo, prípadne nerozšírilo.
Som si istá, že keby som povedala že som len vyprala v nejakej diskusii ako diskutujúci a nie autor príspevku tak ma ti e isté zhejtujete že som humusacka a rovno som to nevyhodila, že šetrím na zdraví mojich detí.
@cucoca vieš čo, radšej navštívte kožnú. Ten chlapček to mal zapálené svrab+baktéria. Mal to strasne. Cele predlaktie červené, vodavé velke biele púpaky. Z dialky som to videla, blizko som ani nesla. Bol to rómsky chlapček, z nevhodných podmienok. A som si len gratulovala, ze sme nic nechytili tam.
Čiže ja neviem ako samotný svrab vyzerá, ale ved vygoogli. Ale skôr Dr.
Ja ta chápem, máš pocit, ze v save by si ich najradšej okúpala. Tie članky na nete, aj medicinske su fest odstrasujuce.
Ale ozaj, kým nespali s tým dieťaťom v jednej posteli, pripadne sa utierali jedným uterákom, bude to ôk. Ten chrobáčik sa musí dostať na ten povrch, tam je extra citlivý na všetko a až potom na iného človeka.
@adrianap83 ďakujem už len vôbec za pochopenie ako matka matku ♥️🙏
Tak trvá približne 2 týždne kým sa prejaví. Ja by som periny teraz nevyhadzovala, počkala by som 2 týždne a keď by bolo všetko ok, vtedy by som kúpila nové. By ma švaclo, keby som si do nových doniesla svrab. Ale každopádne len všetko dezinfikuj vysokou teplotou, parný čistič je úžasná vec a nestresuj sa. Aj keby sa to prejavilo tak nič hrozne sa nedeje, dostanete masť/lieky/ nejaké prísady do kúpeľa a bude to fajn.
@patus_2 zatiaľ som ich "vysťahovala" len na terasu kým som vystriekala matrace, dala som síce nové ale tie sa lepšie a ľahké perú (sú menšie ako tie čo sme mali) v každom prípade sme zistili že v škole bol svrab už pred dvoma týždňami len to ututlali 🙄 tak ideme len čakať 🫣
Neodpiviem ti, len ma zaujima, ze ked vyhodis paplony a za 1-2 tyzdne to dostane, potom vyhodis aj tie dalsie paplony? 🤦🏻♀️