Baby som šibnutá ja ,alebo rodičia(matka).Moj zážitok,o ktorý sa musím podelit....Ako ja nechcem na nikoho nič zle ,ale dnes som ostala šokovaná, zaskočena a neviem čo ešte...Bola som s kamaratkou a detmi v jednom detskom kutiku a prišla kamarátkina kamoška s dcerou...sedeli sme asi pol hodku všetky spolu, deti sa hrali ..mala chcela lízatko...maju ich vo vitrínke , tak jej vravím nech vypýta teda od tety 3 lizátka ,ked su spolu 3 deti,aby nebolo zle , že jedno ma , dalsie nema....ked prisla mala s lizatkom a podala ho kamoskinej kamosky dcere,tak zhukla na nu nech jej to lizatko nedava, že ona take nemoze..mala sa rozplakala,nechapala tak som ju utešila a isla sa hrat..potom vravim tej babe, ze nech sa akoze nehneva, ze som nevedela , že ma cukrovku alebo nejaky problem , že nemoze sladke....No tak začala po mne hukat, že kto mi povedal , že ma jej dcera cukrovku, že jej nič nie je , ona je zdravšia než akekolvek ine deti,a vzdy bude ,lebo na rozdiel odo mna ,nepcha decku lizatka a ine sračky do huby..nech sa nečudujem ,ked budem mat chore decko a tak....A tak sa jej pytam ,co su podla nej tie sračky čo pcham do ust svojej dcere??lebo ja sa naozaj snažim celkom zdravu stravu davat celej rodine,ale vsetko...ovocie, zeleninu ,masko ,sladke zdravšie kolace a samozrejme nemam nič proti a ked si raz za čas to lizatko,čokol.zmrzku daju...no a mamička mi povedala, že jej dcera je vitariánka(ona sa za nu rozhodla)
či čo a ona jej dava len surove ovocie,zeleninu,orechy,vykličene strukoviny,semena ci co a nič tepelne spracovane..Baby je to podla Vás normálne??? to decko bude mať 5 rokov a nič normalne nejedlo...podla mna je to chore..A mám zvážit ,že či by som nezmenila stravovacie návyky ,lebo podla mna som chora ja 🙂 normalne mi je tej malej luto...Vy ako tiež nedovolite občas deťom maškrty??alebo som ozaj vadnaaa
Určite nie si vadná, to skôr ona, mohla ti to aj milšie vysvetliť. Mne je úplne jedlo čo kto dáva svojmu dieťaťu jesť, len nech sa nestarajú do mňa...to som najprv ticho a po 20tej debilnej poznámke začínam byť fakt sprostá 😀 Ja neviem ale ak stretnem nejakú mamičku tak sa jej pýtam čo a kedy začala dávať dieťatku ak si nie som istá s čím kedy začať, ale mňa sa naopak pýtajú pretože už majú väčšie deti a sú šokované, že to nerobím tak ako ony...a úplne iný názor každá jedna...Jedna napr. to so zdravou výživou preháňa a podľa mňa je jej decko vychudnúté, ale nehovorím jej to, ďalšia ho zase prekrmuje sladkosťami napr. nechce obed tak mu dá ešte vybrať čo sladké by chcelo ..myslím, že už prekročilo detskú bucľatosť...tiež jej to nehovorím...tak ja si radšej zvolím stred medzi nimi 😉 naj. poznámky: ty ešte mixuješ??!! ...nemá zuby, ty ešte nesolíš??!!....kam sa ponáhľať? ona už smie horalku???!! ....ak pekne zje obed dám jej odmenu. Ak si narozdiel odo mňa vieš otvoriť ústa rázne im povedz, že to čo je tvoje dieťa nie je ich starosť.
Ja ak nieco ponukam detom co dobre nepoznam - tak sa vzdy spytam ci to mozu. Zvysok je tazko komentovat, ale urcite nie si divna 🙂
chudák dieťa, to bola nejaká bio raw matka?
,
Som zvedavá ako to bude malá zvládať v kolektíve škôlka,škola....ked bude vidieť co so papaju iné detičky.
@aanetkaa1 ja by som nechcela stretnut ani jednu z vas 😀 jednu preto, ze vrieska po ludoch a nevie sa slusne spravat a druhu preto, ze nie je tolerantna a stara sa do toho, do coho ju nic. Btw, lizatka su humus, spomenies si, ked pojdes s dcerou k zubarovi a nie, nedavam dcere kupovane sladkosti. Aj v nasej skolke su zakazane, rodicia to, pokial viem, velmi ocenuju. Vynimocne može domace kolace. Takze tak, slusne ti to mala vysvetlit.
Neries....kazdy nech si krmi vlastne dieta tym, co uzna za vhodne. Zaraza ma akurát ten ton, akym sa na teba osopila....asi bude mierne fanaticka...kasli na nu. Tiez nie som zastancom toho, aby rodicia rozhodovali za dieta, ci bude vegetarian, vegan alebo vitarian a ignoruju vseobecne stravovacie odporucania. Ale je to ich vec, nemam pravo ich sudit...ale ani oni nemaju pravo kecat do stravovania mojich deti. Deti sa aj tak rozhodnu, ked budu starsie, co chcu a co nechcu jest a my rodicia sa mozeme aj na hlavu postavit 😅 Keby bolo na mne, ja mojej dcere tiez nedavam kupovane sladkosti, naozaj málokedy jej nieco sladke kupim....bohuzial babky a kazda navsteva dotrepe kopec sladkosti, tak sa tomu nevyhnem...ale snazim sa to aspon rozumne davkovat a urcite nie kazdy den.
@aanetkaa1 ako úplne prvé - je prejav slušnosti opýtať sa rodiča, či môžem dieťaťu niečo dať. Vyhneš sa takýmto situáciám. Konkrétne k vitariánstvu - v našich zemepisných šírkach podľa mňa vhodné nie je, hlavne v zime nie, ale dodržiavané čiastočne, môže len prospieť a je to každého slobodná voľba, čo sa rozhodne (ne)jesť, nikto by ho za to nemal kritizovať (platí teda pre vás obe maminky🙂). A že rozhodujeme za naše deti, je normálne. Aj to, že dieťa zdieľa životný štýl rodiča. Veď aj ty si sa rozhodla za svoje deti, že budú jesť to, na čo si zvyknutá ty, nie? X detí poznám, ktoré odmietajú mäso a rodičia im tvrdia, že bez toho sa nedá žiť...čo je, samozrejme, blbosť. Ale rodičia rozhodli. Aký je v tom rozdiel?
@seahorse27 všebecné stravovacie odporúčania už ani neexistujú a to je veľmi dobre, lebo nič všebecné nemôže platiť pre každého. A ak sa bavíme o klasickej potravinovej pyramíde, tak tá je už zastaralá, je už pomerne známe, že sacharidy nepotrebujeme v takej miere, ako to znázorňuje táto pyramída a už vôbec nie vo forme pečiva. My sa doma riadime inou pyramídou a moje deti nebývajú vôbec choré, čo je pre mňa dostatočne pádny dôvod na to, aby som sa jej držala aj ďalej, lebo ja aj moja sestra sme choré bývali. Aj dnešné decká s klasickou stravou v okolí.
@aanetkaa1 no ako ja som sa zatial stretla len s tym ze vadna som ta ja ked prosim okolie aby mojmu dietatu nedavali sladkosti (moja mama to doteraz nerozchodila... )... ale teda ako pisu baby pristup desny... ja ako taketo viarianske veci neriesim ale kupovane sladkosti dietatu zo zasady nedava, len doma urobene veci... do coho sa snazim minimum alebo ziadny cukor.. je to moje osobne presvedcenie a tiez si myslim ze lizatka su blee.. ale keby uz nastala takato situacia zariadila by som sa podla reakcie mojho dietata .. ak by o lizatko prejavilo zaujem a velmi by ho chcelo tak ked uz by ho dostalo do ruky od niekoho (comu by som sa snazila zabranit este predtym ako by k tomu doslo ze by som maminku alebo dietatko poprosila nech nedava mojmu- hlavne tu maminku deti netreba zatazovat) tak by som mu to lizatko nechala nech si ho normalne zje z ostatnymi, lebo takymto hucanim ani svojej dcere nedava dobry priklad a dobi jej so sladkosti akusi modlu nieco ako zakazane ovocie najviac chuti a zaroven strasiaka... velmi zvlastny pripad... ale zaroven pokial by sa mi tomu aby tu sladkost mal podarilo dopredu zabranit pripadne ak by nejavil zaujem by som mu ju zobala a odlozila alebo vratila mamine ked uz by sa hral.. ale v kazdom pripade nevidim dovod stravat sa hulvatsky..... dokonca ked susedka pecie domaci kolac co viem ze tam dala 5 krat viac cukru ako ja tak ked nam donesie trochu na tanierik - co je bezne aj 6 kuskov a to tam chodime dvaja (ja a maly) sa hrat s jej vnuckov tak si zo slusnosi casto zoberiem aj malemu dam lebo nikdy to nerobim tak ze ja mozem a on nie... ale zase snazim sa len jeden aby sa mu usiel a potom tacku hned vratim lebo ocka by samozrejme zvladli aj viac...
@aanetkaa1 ale inak osobne ja mam radsej ked sa ludia najskorej opytaju ci mozu nieco dat mojmu dietatu.. ale casom to asi bude trochu opadat ... chapem ze pri 5 rocnom dietati to uz cloveka skorej nenapadne... ale tak ucime deti nebrat si od cudzich ..mna sa maly zatial vzdy pyta ci to moze jest,.. niekedy ked uz to ma v ustach ale pyta sa aspon viem ze sa nieco je :D... zaroven aj ja to robim tak ze ked idem niekomu nieco dat jest tak sa opytam rodica... ako vinimka snad ze ked su svagrinine deti u nas a dam im jablko - kusok tak to neriesim inak aj jej sa pytam... mozu mat za 15 minut obed a ktovie co ine... cduzie deti mozu mat alergie na orechy farbiva a neviem co este pripadne tu spominanu cukrovku... deti su este male nevedia si vyberat ak maju zdravotny problem - minimalne nie vsetky... priznam sa ze jedine kedy som to brala inak boli casi ked som este nemala deti .... vtedy som aj lizatko dala aj kadeco .. aj ja sama som bola k svojej strav evelmi benevolentna a nestravovala som sa moc zdravo ale zaroven som neriesila ci niekto chce aby som davala jeho dietatu pred obedom lizatko alebo nie... nastastie sa mi nikdy nestalo ze by ma niekto takto sfukol... lebo zase trochu kultura snad ma byt v komunikacii niesme zvierata...
@alaguema ved v pohode, stravujte sa, ako uznate za vhodne...to som aj napisala. My sa tiez budeme tak, ako uzname za vhodne - riadime sa klasickou pyramidou...aj s pecivom 😉
@seahorse27 určite. Rešpektujem každého voľbu. Ja som len k tým všeobecným odporúčaniam napísala. Že sa na ich nemennosť a správnosť nedá spoliehať. Ak niekomu vyhovujú, ok, ale nemá sa to prezentovať ako jediná správna norma, ktorú nesmieme ignorovať 😉
@alaguema To som ani nanapisala, ze je to dogma a musia sa nou riadit vsetci 😉
Ach toto je zase téma...keby sa každý radšej staral o seba. Aj ty aj kamoškina kamoška. Každý nech si svoje deti krmi s čím chce.
A nie, nepatrí sa dávať lízatká (ani nič iné) cudzím deťom bez opýtania rodiča. to je podľa mna základ slušnosti. Ked vidíš roztomilého psíka na ulici podáš mu kus slaniny? asi by ťa majiteľ zožral. Ale už pri deťoch sa vám to zdá ok.
Ahoj 🙂 určite sa vždy opýtaj rodiča či môžeš dieťaťu niečo ponúknuť. Ani tebe by sa nepáčilo keby tvojmu dieťaťu hocikto niečo dal...A k tej strave. Je to každého vec ako sa stravuje, aj keď si myslím, že mnohí to až preháňajú. No je to také dvojsečné...mnohé deti sú pre zlú stravu príšerne obézne a majú problémy. No ja som presvedčená, že všetko je len o počúvaní tela a o pohybe a pravidelnosti. Moje deti jedia od malička pravidelne, normálnu stravu. Snažíme sa čo to domáce. Pohybu majú dosť, sladkosti im v poho dám. Až tak to nepreháňajú s nimi. Zuby majú krásne a to mávajú aj lizátka, aj žuvačky ...Neviem, či žijeme v našom meste ešte v inej galaxii, no deti na okolí sú na to ako tie moje...nechávame ich normálne žiť detstvo a čuduj sa...žiadna nadváha a ani choré dieťa.
Ad osopenie: nuz, mna by ste zastihli v podobne poze, nakolko mi tiez deti na ihrisku stale niekto ponukal a to mate: tu kesicek, tam iny cukricek, tu lizatko...doobeda v priebehu par hodin a 4-5 roznych "balastov", najprv som bola slusna, ale ked dieta opakovane malo rozhodeny metabolizmus a nechcelo obedovat, nakoniec som skoncila ako osopovacia odmietava mamina, nakolko na "ponukacky" nic ine neplatilo. Je to fakt neprijemne a tie co k tomu mate sklony, zvazte to prosim, chapem ze za tym moze byt prejav dobrej vole a ochoty sa podelit, ale hodne to obrazuje a nikdy neviete okolnosti druhej strany..
Ad vitarianstvo: je to len pre silne travenie, ak je vsak ta mala pod dohladom (krvne testy) a je inak zdrava a vitalna, v zivote by som si nedovolila mamicku kritizovat, nakolko to moze byt pre to dieta lepsie nez tzv. "klasicka slovenska kuchyna".
A ad bezmasite stravovanie dietata ako take: vo vzdialenejsej rodine mame dieta, teraz ma 10r. od narodenia vegetariansky krmena, a je zdrava ako buk, nadpriemerne IQ na vyberovej skole, sportuje...tak akoze neriesim...
no napriklad, mne by vadilo, keby sa ma niekto nespytal ci smie. Neviem ako boli deti stare, ale ja svojoej 2r nedavam sladkosti a spm proti tomu. Keby dostali aj ine deti a jwj by to chutilo, nerobila by som scenu, to urcite nie a raz za cas ked bude vacsia, tak zase v pohode. ( sladkostami rozumej lizatka, cokolady , rozne mars; twix, kinder), ako keksiky dostava aj z kolaca, ale to jej nechuti moc. A k len surovej strave, no poznam matky co su odbornucky na surovu a oni sa tak stravuju; ale svoje deti nemaju na takej strave uplne. Ja tiez nie som za, ze 100percent surovu stravu len jest. Treba Zdravo, to ano. @aanetkaa1
@kaza76 Je mi úprimne ľúto toho dieťaťa, pretože sa môže stať, že keď dospeje do štádia, že sa môže rozhodnúť, ako sa bude samo stravovať, bude musieť "zachraňovať" svoje podlomené zdravie nesprávnym rozhodnutím svojich rodičov ... Vitariánska strava pre takto malé dieťa - tak to je už iný brutus ... Dieťa by malo jesť normálnu stravu podľa svojho veku a na takúto mamu, ktorá cielene "ubližuje" svojmu dieťaťu by som poslala prinajmenšom sociálku.
je chora ona a mala by sa dat liecit, skor, nez jej dieta bude trpiet nedostatkom vitaminov. Socialku by som na nu zavolal
@cartridge môžem sa opýtať, kto a kedy určil, čo je normálna strava? Vidím to tu vo viacerých príspevkoch a nedá mi. Mala si asi na mysli tradičnú stravu. Alebo to, na čo si ty zvyknutá, ale to ešte vôbec nič nehovorí o tom, či je to aj dobré, zdravé, alebo akékoľvek. Kedysi ani zemiaky neboli "normálne", lebo ich ľudia nepoznali a nikdy nejedli, kým ich Kolumbus nepriviezol z Ameriky a dnes sú v slovenskej kuchyni také bežné, že je z nich aj naše národné jedlo. Máš nejaké konkrétne vzdelanie týkajúce sa dietetiky, alebo sa opieraš o výsledky nejakého výskumu, keď tvrdíš, že to dieťa bude mať podlomené zdravie, alebo máš osobnú skúsenosť? Ak nie, tak sú to len tvoje predsudky. Ja som sa chvíľu stravovala raw a v lete sa tak na možno 60% stravujem a cítim sa fantasticky, nebývam chorá, antibiotiká som nebrala minimálne 10 rokov.
@aanetkaa1 nooooo
kazdy lekar ti povie, aj nelekar, ze vitarian dospely, OK. ked chce , nech je..
ale dieta? zasadne NIE.. dieta potrebuje vsetky ziviny pre svoj vyvoj a v neposlednom rade aj zivocisne veci , dokonca aj tuky, to co casto dospelym skodi, deti potrebuju, maju iny metabolizmus, ich telo spotrebovava vsetko pre svoj rast a vyvoj, nervova sustava potrebuje bielkoviny asacharidy....
Ich deti budu mat sice krasne vitaminy, ale nie mineralne latky, ktore sa zo stravy uvolnuju prave tepelnou upravou ! cize im bude chybat horcik a pod....
Je to hazard so zdravim dietata....
okrem toho aj travenie dietata nie je pripravene na to, aby jedlo cisto surovu stravu....
ta zena je chora a dietatu ublizuje,, nie tym, ze mu neda lizatko, ale ze mu neda normalnu stravu.
Ja mam neter veganku, vsetci krutime nosom... preplo jej na vysokej skole.... uz asi 4 roky.... a segra bola na rehabilitaciach a tam sa bavila s tou rehab.. sestrou a ta jej povedala, ze on hned vidi, ked niekto dojde s dietatom, co je vegetarianske , alebo nedajboze hentake vitarianske.... ze to je katastrofa, v akom stave je ich organizmus.. oni funguju, lebo telo si zvykne na tie obmedzenia,ale trpia kosti, svaly, nervy....
Hned sa spytala, kolko ma neter rokov. Kedd segra povedala, ze je dospela, tak povedala, ze OK, to uz jej taku skodu nenarobi, vyvoj ukonceny, ale ak by slo o dieta, tak Alarm jak hovado.
dieta potrebuje vsetko ! a aj maloktore matky vegetarianky, ktorych nie je tiez malo, dodrziavaju vsetko tak, ako maju a ono uplne vsetko clovek nikdy nenahradi... neda sa to.
@aanetkaa1 je zakladna slusnost ked idem nieco ponuknut cudziemu(=nie mojmu) dietatu, tak sa najprv spytam jeho rodica ci mozem .. leb inak vznikaju neprijemne situacie. A neznasam ked mi niekto koho dobre nepoznam dieta niecim ponuka ... tie lizatka co je fakt sila, dieta ledva cez rok si sedi v kociku a cudzi ludia na ulici nam stale nieco ponukali 😖 Chapem ze chceli byt mili, ale
preco mam krmit dieta niecim co mu v tom veku davat nechcem.
Co sa tyka stravy toho dietata, vitarianstvo uz nepovazujem za celkom ok, kedze moze dochadzat k deficitu niektorych vitaminov ktore sa dokazu absorbovat len pri varenej strave .. ale ak by napr. bola vegetarianka, to je v poriadku na rozhodnuti rodicov, kedze takou stravou sa da pri troche vedomosti a snahy zabezpecit plnohodnotna strava. Hento ale vyzerala byt skor fanaticka ktora toho nastudovaneho asi moc mat nebude.
ja nechapem, ze vsetky riesite len to, ze mu ponukla nieco....
ok, mozno sa mohla spytat....
ale zase ono ta matka je celkovo mimo, ked dietatu dava len zeleninu a ovocie.... ked je vitarianka.. skor nad tym sa ona pozastavuje. Mysli si, ze je to zdrave a pritom nie je. nie pre male dietatko.
Vo vysledku cele vitarianstvo narobí viac škody ako jedno lizatko kdesi v detskom kutiku...
@alaguema nemožeš porovnavať seba a 5 ročne dieťa snad nie? Tvoj organizmus už nie je vo vyvoji...leda tak pojde do regresu na starobu ale to dieťa sa vyvíja a potrebuje aj to hovädzie mäsko, kuracie atd.
Jeeemine, robíte tu z toho vedu. Ked mi niekto ponuka dieta skadkostami, tak normalne poviem, ze ona take nejedáva a hotovo, nebudem po ňom hukat ako narušená a už vobec nie po cudzom dieťati, ktore sa chce len podeliť. Ked je dotyčný neodbytný, tak zoberiem do vrecka, podakujem a zjem neskôr ja 😀
@aanetkaa1 Urcite by som dietatu nepchala lizatko, cokolady a neviem co v tej miere v ktorej nam chpali nasi rodicia. Cukor a biela muka su naozaj velmi skodlivi. Raz dva krat do tyzdna Ok, ale kazdy den urcite nie, radsej ovocie, alebo ked sladke, tak nejaky zdravsi kolac bez vela cukru a muky. Ale vylucne surova strava malemu decku... to je zase iny extrem.
Boze, aby ste sa vsetky aj s tou zdravou stravou nepototo, ked uz podla vas aj domace kolace su skodlive, tak ja uz neviem, fakt nechapem dnesnych ludi
@katrin21 máš asi len veľmi nejasnú predstavu o vitariánstve. Tam nie je len zelenina a ovocie. Sú tam orechy, semiačka (obe veci veľmi bohaté na horčík a iné minerály), za studena lisované rastlinné oleje, naklíčené strukoviny, obilniny. Mimochodom, na margo horčíka a ostatných minerálov - nepotrebujú tepelnú úpravu, aby sa vstrebali. Neviem, odkiaľ tú info máš, ale je to holý nezmysel, prepáč, inak to v rýchlosti nenazvem.
@sardinka335 mäso nie je nevyhnutné pre zdravý vývoj dieťaťa. Je to len dávno zažitý omyl. Veľa detí ho odmieta a sú zdravé. Strukoviny v kombinácii s obilninami spolu dodávajú telu komplexné aminokyseliny, železo sa vstrebáva lepšie z potravín rastlinného pôvodu. Moje deti mäso jedia, lebo im chutí. Ale mávame ho raz do týždňa a inak väčšinou ryby. Hovädzie možno dva razy do roka, veľmi im nechutí a sú zdravé a silné aj bez neho. ATB nebrali ani raz, ak nepočítam očné kvapky pri zápale spojiviek. Až také horúce to s tým hovädzím asi nebude.
Asi standard u rodicov je, ze sa snazia detom dopriat zdravu stravu (podla momentalne znamych info) a obcas aj trocha toho nezdraveho (ale takeeeeeho chutneho🙂.
Ale je na kazdom rodicovi, aku stravu zvoli pre svoje dieta. A ostatni by to mali akceptovat a neponukat to, s cim rodic nesuhlasi...Dieta si potom vyberie samo, ked bude vacsie/dospele. Vitarianska strava je velmi narocna cesta, musi mat ta maminka vela nastudovaneho, aby ona, aj jej dieta mali vsetky potrebne ziviny a urcite naraza casto na nepochopenie okolia a asi aj preto ta jej reakcia...
Zi a nechaj zit - keby len vysvetlila, ze su vitariani a nejedia lizatka a nevnucovala svoj nazor aj Tebe, asi by si to brala uplne inak...a mozno by Ta aj viac zaujimali jej skusenosti a jej preco, ako, ...🙂
Ja osobne vitarianov obdivujem a keby som bola schopna aspon nejaku dobu takto fungovat, tak by som sa potesila a myslim, ze aj moje telo🙂.