Suchý kašeľ. Aká môže byť príčina?

dzeni
28. nov 2010

kazde rano mi mala skaredo kasle-suchy,dusivy kasel, pocas dna je to uz len obcas.poradte co moze byt pricinou, suchy vzduch??? uz som davala aj mokre utierky do izby, mam na radiatoroch odparovace a kasel neustupuje. samozrejme aj u doktorky sme boli, ale zevraj vsetko v poriadku a mohli sme ist domov.dakujem

danielik79
28. nov 2010

ahoj dzeni podobný problém som s mojimi deťmi mala aj ja už od 3 mesiaca ich narodenia /neviem kolko rokov alebo mesiacov má tvoja malinká /.Mokrý utierak je dobre že dávaš na radiator .Skúsila si malinkéj vyvíšiť polohu pod hlavičkou ak je ešte bábätko môžu jej zatekať slinky a dosť často vetraj .Ak je maličká v izbe a vetráš dobre ju obleč a nechaj vetrať tak aby nebol prievan.U môjho syna bola zistená alergia už od pol roka na prach/keby si sa snažila upratovať ako chceš aj tak to nepomôže/.Na miesto utieraka skús dať slanú vodu na radiator a ak by to nezabralo daj Hedelix sirup alebo ak je malinká ešte bábätko môžeš dať Pleumolisin kvapky (3x3kvapky).

dzeni
autor
28. nov 2010

dakujem. dcera ma 4 roky.uz mala vselijake kvapky, ale ziadne zmeny. skusim este tu slanu vodu. velmi pekne dakujem.

danielik79
28. nov 2010

Nepýtala si sa s nou ku alergologičke.Ak malú ešte neposlala doktorka tak si stoj na svojom aj ked nemusí byť často chorá.U mojéj maléj sa prejavila alergia na plesne až v kúpeloch ked tam zaplesnela stena v jednéj izbe.Mala taký laringitický záchvat že sa skoro dusila.Inak nám bolo tam perfektne.Skúsila si už aj spiropent,bronchypret alebo kaloba.Sú to kvapky na bylinkovéj báze .Našim celkom dobre zaberajú.

dzeni
autor
28. nov 2010

u alergologicky sme neboli, doktorka nas neodporucila. nemame to totizto celorocne, kasel nam zacina vzdy na zimu a v lete,ako prisiel tak odide. myslim ze na vine je zimne vykurovanie. skusim este tu slanu vodu, len prosimta, klasicku kuchynsku vodu rozpustit, alebo morsku, nejaku mineralku ??? co by bolo najlepsie.dakujem

natalii6
29. nov 2010

Ahojte ja mam 20 mesacneho synceka a uz 4 mesiace sa nevie zbavit kasku 😖 zacalo to tak ze ochorel od mojho muza a potom po par tyzdnoch sa mi nezdalo ze nejako tazko dycha tak som snim isla k doktorovi a zistili mu ze ma hnisavu anginu tak bol na antibiotikach a potom zacal pokaslivat a odvtedy ho to stale drzi a nie a nie prestat, uz sme boli poslani aj na plucne ale tam mi len povedali ze je dost zahlieneny (ale to som vedela aj od doktora ) tak nam predpisala sirup a kvapky do nosa ale ziadny ucinok kasel ma stale a to uz sme vystriedali 4 sirupy a asi 5 ci 6 flasticiek vyuzili..naposledy ked som snim bola u lekara ze co dalej tak ako na potvoru do vecera zacal kaslat este viac a do toho aj sopliky nastastie bez horucky( musel nieco nachytat v cakarni) tak zase som snim musela k doktorovi aj mu robil test ci treba antibiotika ale povedal ze musime to nejako vydrzat bez nich lebo pred 5m mal uz antibiotika tak sme to bez nich zvladly ale kasel ma stale a najme ked je uz v postielke nestastie sa na neho nezobudi len si pokasle a spi dalej tak som sa rozhodla ze tento sirup doberiem a potom uz mu odmietam davat lebo nato kolko sirupov uz vypil a ucinok maly jedine ze kasle trosicku menej tak pojdem s nim k doktorovi a budem ziadat vysetrenei na alegologiu.

danielik79
29. nov 2010

dzeni aj naši sú tak že od novembra až do júna kašlú a majú soplíky /u alergologa sa da zistiť alergia už od 3 rokou pomocou testou./Vodu na radiator používam s vodovodu ale dobre je sa nadpariť aj nad sulinkou alebo vincentkou .Aspoň ked som s nimi bola v kúpeloch tak to tam inhalovali.Dosť dobre im to zabralo ked sa nalial tam ešte ambrobene sirup
natalii6 u alergologa ti spravia komplet vyšetrevie na alergény toho sa nemusíš báť a ked požiadaš tvoju alergologičku aj o stery či nemá bacila by ti mala vyhoveť. Malému robili už vyšetrenie krvi či neni chudokrvný/takéto detičky na to majú tendenciu/.Naša malá aj ked nevizerala a bola kojená bola chudokrvná do 2rokou.Čo znamenalo že bola v kuse bud nemocnica alebo doktorka.U alergologičky dostala 2 spreye na rospustenie hlienou sirup na posilnenie imunity a prašok na udržanie imunity čo jéj vcelku zabralo vtom zmysle že už nemá tak intenzívne kašle.

kaja73
29. nov 2010

Neviem,či stači na spravne zvlhčenie vzduchu odparovač na radiatore a vlhke pienky.Možno by si mohla skusit zainvestovat do normalneho odparovača.Teraz dostat už aj take čo ionizuju,odstraniju prach,pel,virusy a aj bakterie.Nie je to lacny špas cca od 6 do 10 tis.Sk . Ale ak chceš len samotny odparovač tak tie su lacnejšie.Ak ti kašle len počas vykurovacej sezony,tak by som si to zaobstarala.Nam to pomohlo.

danielik79
29. nov 2010

kaja73 myslíš že to pomáha .Našim to vôbec nepomohlo .

danielik79
29. nov 2010

Akurát som pozerala inhalátory a boli tam aj zvlhčovače vzduchu a nebolo to až tak drahé/www.inhalátory.sk/.

kaja73
29. nov 2010

@danielik79 zaleži na pričine kašla.Ak je to suchym vzduchom z kurenia,tak by to malo pomoct.My mame zatial ten obyčajny ,ale chystame sa kupit ten s ionizatorom a pohlcovačom bakterii,virusov a pelu.Manžel mal vždy v zime upchaty nos,ja zas pokašliavam a pomohlo nam to.Tiež najmenši,ked bol prechladnuty,tak sa mu uvolnili lepšie sople a lahšie sa dali odsat.Myslim,že sa tym určite nič nepokazi.Ja som tam zvykla pridat aj morsku sol.

danielik79
29. nov 2010

kaja73 ja som pri mojich detoch vyskúšala vela vecí /od preplachu nosa ,zvlhčovače a odparovačov/ale na každé dieťa funguje niečo iné.

kaja73
29. nov 2010

@danielik79 ved jasne,že každy sme ini.U nas zabera kombinacia zvlhčovač,vysoke davky C vit-30-50 mg na kg,Citricidal a Propolis čo su prirodne ATB a čisty ,kvalitny ryby tuk. 🙂 Citricidal služi aj na vyplach nosa a užasne zabera.

danielik79
30. nov 2010

Trocha to tu oživím .Dnes som sa už konečne odvážila s deťma na Podhájsku, mali tam aj inhalačnú kabínku priamo v bazéne tak dúfam že im to aspoň trochu pomôže.Inak som ostala kukať ako sa to tam zmenilo .Aspoň trochu som si tam odýchla .

helenkasabinka
30. nov 2010

ahojte moja mala kasle hlavne v noci uz 3.tyzden ,chodime s nou po doktoroch,dnes jej doktorka pozerala hrdlo,pocuvala ako dycha,vsetko ma v poriadku,vyter z hrdla dopadol dobre,bez bakterii ,brali jej krv z prsta a nema v tele zapal ,vo stvrtok s nou mame ist na krcne a ak aj to bude ok ,zoberu jej krv ci nema alergiu na nieco...ale tiez uz brala hedelix,stodal,solmucol sirup a stale kasle hlavne v noci,matrac ma vyssie ,suchy vzduch nemame,mam aj odparovace a davam do nich aj eukalyptovu aromu aj kvapky do nosa mar jej davam tak nechapem...ale tlacia sa jej posledne zubky stolicky a vzdy,ked jej isli zubky mi takto kaslala tak snad to nic vazne nebude ☹

danielik79
30. nov 2010

helenkasabinka zatial sa teš že malá nemá okrem hnusného kašla nič vážne.Môže byť že má zvýšený počet alergénou a v tom prípade dostanete kopu liekou ako som už písala.Malinkéj idú ešte zúbky?Naša malá ich mala na 2roky aj to som si tiež užila pri každom jednom zube mala angínu a zápali priedušiek a stredného ucha .U maléj bol najväčší spínač pleumokoková inekcia.Po nej dostala taký zachvat kašla žé som s ňou skončila v nemocnici s kyslikovou maskou a kopou kortikoidou.Ked bola už lepšie jej zistili pleumokoka.Skús tú eukaliptovú aromu nepoužívať ked má taký kašel aspoň za čas /niekedy to dráždi priedušky/.Dúfam že na krčnom dopadnete dobre a dostanete len Dexa kvapky do nosa aby nezatekali hlieniky.Prajem aby všetko dobre dopadlo a hlavne aby si neochorela aj ty.

helenkasabinka
1. dec 2010

@danielik79 dakujem velmi pekne,teraz tyzden nepouzivam tu aromu tak dakujem za radu,nedam ju 😉 no dufam veru,ze nic horsie to nebude a veru este jej idu posledne stolicky zadne 😒

danielik79
1. dec 2010

helenka sabinka dakujem pekne tie sú snáť najhoršie so všetkých trvajú najdlhšie /ako sa hovorí ked idú zubky imunita je v háji /Na to nám najlepšie zaberal tantum verde alebo stoptusin.

helenkasabinka
1. dec 2010

@danielik79 dakujem za radu skusim jej nieco take kupit,no v prvom rade som zvedava,co povedia zajtra na krcnom ale nemyslim,ze jej nieco zistia lebo ja som si ista,ze to robia zubky,vzdy mala toto iste pri zubkoch 😅

danielik79
1. dec 2010

helenkasabinka môže byť ,ved uvidíš čo ti pivedia na tom krčnom ale konečne nám aspoň trochu nasnežilo tak som dnes deti aj ked kašlú jak starý hrniec vytiahla von .Ved horúčku nemajú aspoň si trochu užili ten sneh aj ked som s nima nebola dlho.Zajtrá sa určite pustí.

helenkasabinka
1. dec 2010

@danielik79 dnes som aj ja isla s malou trosku von,lebo veru nam krasne nasnezilo a tesila sa,tiez nema horucku a len sme sa prechadzali 🙂 ,moc sa tesila 😵

danielik79
1. dec 2010

helenkasabinka aspoň tie naše deti majú trocha radosti.V piatok idem s nima na kontrolu uvidím čo im zas dá doktorka/vždy ked idem k nej sa vraciam s kopou receptov/Malý mi ešte chrapia a kašlú ako som písala ale to asi ide s nima a už to inak asi ani nebude/v lete sú najlepšie/.

helenkasabinka
1. dec 2010

neskusala si im dat zazvorovy caj? ja malej od vcera davam 🙂

danielik79
1. dec 2010

Ja som pri našich vyskúšala bar čo ako som už písala ale najlepšie im z čajou zabral prieduškový.Maléj tej ťažko zaberajú čajíky tá mi najťažšie prežíva zimu .Možno to má aj vrodené ked som ju v 5 týždni skoro stratila.Išla som do nemocnice s tým že som potratila ale sa ukázalo že je ešte tam.Hrozilo že mi ju zoberú lebo som mala silný zápal .Momentálne premýšlam s manželom že kúpim inhalátor aký mali v kúpeloch.Naši majú síce inhalátory na kortikoidy ale pre svoje deti treba vyskúšať všetko ked im môžeš pomôcť aj ked to stojí nemalí peniaz a v dnešnej dobe prevracám každé euro.

helenkasabinka
2. dec 2010

@danielik79 mojej zistili dnes toto:

,co je s malou?
uz 3.tyzden mi kasle otrasne v noci aj hodinu vkuse a doslova mi spava na rukach aby bola vyssie,aj ked som jej dala matrac vyssie.......bola som s nou u doktorky a mala je zdrava ,hrdlo ciste,dychanie ciste ,stery z hrdla uplne ok,krv cista bez zapalov,sirupy proti kaslu nepomahali,horucky nema,ani sopliky,tak nas poslala dnes doktorka na krcne -tam ju doktorka pozrela a poslala na rontgen dutin,aj to dopadlo uplne dobre,bez problemov ...tak sme isli zasa k obvodnej a ta nas poslala k alergologicke,ta ju pozrela ,vypisana anamnezu a zistila ze malinka ma syndrom drazdiveho kasla a oslabenu (asi) imunitu ,tak jej nasadili od dnes
sprej do pluc FLIXOTIDE 2× denne po dva vstreky a aj sirup zodac na alergiu a 13.12 idem s nou k alergologicke zasa na odber krvy a uvidi sa,co dalej.....ten sprej do pluc obsahuje kortikosteroidy,takze ho musi pravidelne uzivat a nesmiem ho vysadit ,kym, lekarka neurci ,co dalej.....snad jej coskoro zaberie,lebo vsade kam idem sa hanbim,ze kasle a je mi trapne kazdemu vysvetlovat,ze je zdrava a nevieme z coho kasle -no ale teraz uz vieme 😅

kaja73
2. dec 2010

@helenkasabinka No to ti dali dost silne lieky 😒 Neviem či by som po 3 tyždnovom kašli dala malemu kortikoidy.Asi nie.Mne starši syn kašlal pol rok a nedala som mu ich.Ved tym sa lieči astma a ak ju nema stanovenu, tak to fakt nechapem.Pertusis jej netestovali? začal sa vyskytovat častejšie aj napriek očkovaniu.Ja by som zašla za homeopatom.Je ešte malička na tak drasticku liečbu.Ak by to bola astma,tak to je samozrejme ine.Skus jej dat 50 mg vit C na kg vahy.Cize ak by važila 10kg tak jej daj 500 ak 20 tak 1000 mg.Nedaj naraz,ale rozdel počas dna-rovnomerne.Kratke dobu cca tyžden možes aj vyššie davky 100mg na kg.Nam to super pomaha.Použivam C vit prašok z DMka.Je to čisata forma cečka.Nie cebion,je predraženy a obsahuje vela glycerolu a len malo c vit.Skus,nič tym nepokaziš.

helenkasabinka
2. dec 2010

@kaja73 dakujem krasne za radu ale ako vysvetlim doktorke,ze som jej odmietla dat ten sprej ? aj ja som sa cudovala,ze jej dali bez vysetreni z krvy take silne lieky tak ale snad vedia,ja neviem co mam robit ☹ neviem ako im to vysvetlim ☹

kaja73
2. dec 2010

@helenkasabinka Ved jej to ani nemusiš povedat.Alebo jej daj najavo,že sa ti to zda silne,nech zvaži niečo ine.Je to v podstate na tebe.Nik ti nič nemože nanutit.Ja sa s dokim vždy natahujem 😝 Už ma pozna.Vie že napr ATB mi nanutit je boj.

danielik79
2. dec 2010

@helenkasabinka aj my sme na Flixotide už od jedného roka ako som písala ale sa tiež čudujem aj doktorke ale aj tebe prečo si sa najprv neozvala ked jéj dávala flixotide bez vyšetrenia krvi.To my je dosť čudné ked predpisuje lieky bez toho aby si najprv overila diagnozu .Možno nechcela trápiť dlho malú ale je to aj tak podozrivé .Flixotide ja by aspoň za ten čas čo kašle by dávala.Dosť dobre zaberá.Naša ho mala na leto vysadený ale ak začne kašlať/ako nám doktorka nakázala/máme začať užívať/čiže ho nanovo užívame/.Dieťa nemusí mať astmu ale má na ňu nábeh čo znamená že má poruchu imunity a môže byť často choré aj v staršom veku.

helenkasabinka
2. dec 2010

@danielik79 no ona povedala,ze ho nebude uzivat dlhodobo ale len kym kasle,ze ak kasel ustupi tak jej mam davat uz len 1vstrek 2×denne a ak kasel uplne skonci,tak ona jej ho vysadi ...

danielik79
2. dec 2010

@helenkasabinka dúfam že jéj aj testy na alergény dopadnú dobre našej alergologičke ked jéj poviem či jej vyšetrí krv na zvýšené alergény každý polrok tak my vyhovie a povie či sú tie hodnoty menšie alebo väčšie a v tom prípade dostane slabšie alebo silnejšie lieky.Len sa pekne liečte a ako odporúča kaja73 aj toho vitamínu C a upiť sa čajom ako hovorili doktory v kúpeloch.