Suché červené mapy po tele bábätka

54tinka54
7. feb 2022

Mamky, raďte… čo to môže byť? Malý pred týždňom dobral antibiotiká (mal ecoli v moči) a odvtedy sa mu robia takéto mapy po telíčku..zrejme ho to aj svrbí.. googlila som a teda neviem - ekzém, premnožená kvasinka po antibiotikách alebo?? Nemáte niektorá skusenost?
Premastovanie modrou indulonou nezaberá, zinková masticka mu to vysušuje, ovseny kúpeľ tiež veľmi nezabral.. plus mám pocit že po kúpaní mu to ešte viac sčervená.
Pôjdeme tento týždeň k dr, ale chcela som sa opýtať aj tu. Pripájam foto.

mimixxxx
7. feb 2022

Alergia na dane Atb? teoreticky aj ekzem.. treba rychlo k dr!

mamina1419
7. feb 2022

@54tinka54 čím natieras drobca po kúpaní ? Syn mať takéto fľaky a pomohlo detské telové mlieko babylove. Ale keď mať ATB tak ozaj radšej k lekárke.

titla
7. feb 2022

Z foto sa to urcit neda, ale ja by som to tipovala na ekzem. U babetiek je to pomerne casta reakcia.
Moj syn maval ako babetko ekzematicke loziska. U neho najviac zaberala kyselina mliecna (zarabali v lekarni na predpis od dr.) alebo kremy od A-derm. Pri ekzemoch treba skusat, kazdemu sadne nieco ine. Dolezite je pokozku premastovat. My sme u syna tiez obmedzili kupanie, kupali sme ho obden.

54tinka54
autor
7. feb 2022

@mamina1419 tiež to mal také suché a drsné? Jeho to asi aj svrbí lebo keď je vyzlečený alebo sa prebalujeme tak si to s ruckami škriabe :/ My kremujeme detským balzamom od dulcie
@titla a zbavili ste sa časom toho ekzemu? Vyrástol z toho? A my tiež kupeme obdeň

mamina1419
7. feb 2022

@54tinka54 mal to tiež také . Ale každému zaberie niečo iné. Prípadne bepanthen sensiderm krem

erika707
7. feb 2022

Malému celkom pekne pomohla modrá indulona, excipial telové mlieko ,treba stále natierať.
Ešte do kúpeľa pridávam taký olejček,predpísal dr. OILATUM EMOLLIENT

erika707
7. feb 2022

A ešte čo sa týka kúpeľa, tak voda by nemala byť moc teplá, synčekovi sa to tiež zhoršovalo.

petamich
7. feb 2022

vyzera to na atopicky ekzem, tiez s nim bojujeme a zatial neuspesne 😬

titla
7. feb 2022

@54tinka54 Ano, vyrastol z toho. Stale ma suchsiu pokozku, ktoru treba premastovat, ale uz sa mu netvoria loziska.
Kojenecky ekzem je pomerne casty a vacsina deti z toho po prvom roku vyrastie. Moze to vsak byt prvy priznak toho, ze v neskorsom veku sa u dietata prejavia alergie.

evahovanovafoto
7. feb 2022

@54tinka54 vyzera to na kvasinku, nasa take mala, zabrala iba modra bioderma na zapereniny. napiste spravu ak chcete vidiet foto pred a po., presne najhorsie po kupani. drzim palce 🤗

denych
7. feb 2022

@54tinka54 podla mna tiez ekzem, ale ako reakcia na atb. mozno… Trapili sme s tym ked mala nasa mala 6-8 mesiacov, dva mesiace sme hladali diagnozu, jeden lekar, ze ekzem, predpisal kortikoidnu mast (nedala som, bala som sa), dalsi, ze alergia atd. Dva mesiace trapenia, skusania kremov, kupelov, dieta (kojila som, mliecna bielkovina to moze zhorsit), nespali sme, kedze sa skriabala, tak sme jej museli drzat rucky, mala to hlavne pod krkom a zopar flakov po brusku. Po dvoch mesiacoch som zufala natrela tenucku vrstu kortikoidneho kremu, rano vecer, dva dni a bolo po probleme. Viac sa to nevratilo. Ale stale sme na diete bez mliecnej bielkoviny. Aj u vas by bolo asi zistit na co telo zareagovalo. Drzim palce

54tinka54
autor
8. feb 2022

@denych Boli ste na testy na alergiu?

denych
8. feb 2022

@54tinka54 zatial nie, hovoria, ze babatka zvyknu z takych « alergii - intolerancii » vyrast, po prvom roku mame zacat postupne po trosicke pridavat mliecnu bielkovinu (maslo do zeleninky, jogurt po troske atd.). Ale u vas to vobec nemusi byt mlieko, mozu to byt naozaj atb, alebo aj nieco ine. Len som vas chcela povzbudit, ze nie som za kazdu cenu hned lieky, ale ak by ste sa s tym velmi trapili, tak nam ta kortikoidna mast velmi zabrala a chvala bohu sme ju nemuseli davat dlho, zmizlo to hned.

54tinka54
autor
8. feb 2022

Podľa našej pediatricky je to vraj seborea, napísala nám dve masticky a linolu do kúpeľa, tak som zvedava, či sa toho zbavíme

denych
8. feb 2022

@54tinka54 este som zabudla, ze ju odvtedy tiez kupeme raz za dva tri dni, vacsinou kratko, ostatne dni len sup sup poumyvame. Do kupela davame olej lipicar ap+ a natierame ju tiez kremom lipicar ap+ rano a vecer. Odvtedy sa to nevratilo, respektive raz, ale v mensom rozsahu, po kupani v bazene.

nairia
8. feb 2022

neviem z foto posudit, ale nasa mala drsne zacervenane miesta tiez, nesvrbelo ju to, no po kupani to viac scervenelo. vyskusali sme vazelinu, olivovy, ten to snad este zhorsil. dr. predpisala kyselinu mliečnu a uz po prvom pouziti bolo vidiet zlepsenie. takze odporucam navstevu lekara co najskor.

54tinka54
autor
8. feb 2022

@nairia tak snáď aj nám zaberie kyselina mliečna, tiež nám ju dr dnes predpísala 🙂 a aj masticku s ichtamolom a linolu do kúpeľa

nairia
8. feb 2022

@54tinka54 drzim palce 🍀 nech to co najskor zaberie. nam nastastie ano, tak sme sa vyhli dermatologii

mimixxxx
8. feb 2022

Tak s odpovedou pediatricky by som taka spokojna nebola.
Moze to byt pravda, aj nemusi. Cas ukaze.
Treba vediet ze ak chcete vediet pravdu, treba ist za danym odbornikom /pediatricka je len vseobecna/.
Odbornikom na kozu je kozna a na alergiu imunoalergolog.
Ja by som zvolila oaptrny pristup a pozorovala dieta + si zohnala 2,3.4 nazor odbornika.
Je mozne ze ta kozna reakcia bola oneskorena reakcia na Atb /v tom pripade si treba meno toho atb zapamatat, lebo sa to moze zopakovat ak dieta znova bude mat to Atb/.
Este by som zvolila rezimove oaptrenia, ktorymi urcite nic nepokazim a mozno pomoze.
Vyvarovala by som sa vsetkej "chemii" v domacnosti co sa prania tyka, upratovania, cistenia /existuju bio eko veci + na vela veci staci soda a ocot/, varenia (napr. v prvom roku zivota by som aj lepok minimalizovala, a miesto klasickeho peciva radsej kvaskove/.
70% imunity je v cerve /to sa uci na medicine/ preto by so m stavila na zdravu zdravu.
V pripade babatka na materske mlieko, ak zena nedojci potom sa MM da aj kupit cez internet.
MM znizuje vyskyt alergii.
A na kupanie by som urcite nic kupovane nepouzivala, v nemocnici nam vraveli ze staci olej - mandlovy, kokosovy, olivovy.. natret a okupat.

54tinka54
autor
8. feb 2022

@mimixxxx ďakujem za odborný názor 😀
Kožná v našom meste najradšej na všetko predpisuje kortikoidy so záverom - je to AE. Takze nie ďakujem neprosím, radšej sa budem riadiť radami pediatričky. Snáď zaberie, ak nie, tak samozrejme si minimálne vyžiadam testy na alergie.
Reakcia na atb to nie je, začínalo mu to už pred nasadením atb.
Je plne dojčený, stravujem sa zdravo, alergény doteraz veľmi nejem, nakoľko mával dosť dlho koliky a nechcem mu črievka zatiaľ dráždiť.
Čo sa týka olivového oleja - často pri takýchto problémoch prejavy ešte zhoršuje - presne ako písala aj nairia v tejto diskusii. Ostatné menované oleje neviem. Tie oleje môžu stačiť možno keď nemá bábätko žiadne kožné problémy, len aby olej vytvoril bariéru a voda nevysušila pokožku.