Sú potrebné antibiotiká, keď má dieťa zelené soplíky?

29. apr 2023

Chcem sa opýtať, idete vždy pre antibiotika keď ma dieťa zelené sople? Moja dcéra býva často chorá, ale väčšinou vždy len sople a 2-3dni teploty. Nikdy nie kašeľ, priedušky. Ale niekedy aj 2x za mesiac. Keď ma veľmi upchaty nos a nemôže spať tak nám lekárka predpíše pamycon. Teraz ma celkom dobrý priebeh. V noci pekne spí, pekne nos vyfuka. Teploty okolo 37.
Je možné že to prejde aj bez antibiotik? Alebo musím v pondelok znovu volať a nasadiť lieky?

colsami
29. apr 2023

Najlepsie ked dieta vysetri Dr a na zaklade objektivnych nalezov povie ci ATB ano alebo nie. Ved tie sa nedavaju na zaklade "pocitov", ani nazorov na MK,...
Mozne je ze to prejde bez, a mozne je ze ich bude dcerka potrebovat.

viera
29. apr 2023

Ja len ze v pondelok je sviatok tak asi sa nedovolas...

54tinka54
29. apr 2023

Ideálne spraviť u dr crp, či je v tele zápal alebo ide len o vírus. Pri víruse budú atb zbytočné.
A pozor, v pondelok je štátny sviatok 😁

autor
29. apr 2023

A ak to to pondelka prejde, mame ísť aj tak na výter a crp? Alebo už neriskovst ďalšiu nákazu?
Nemôže bacil v nej ostať a bude sa to opakovať?
Pýtam sa, lebo v lekarke strácam dôveru. Väčšinou povie ,,ako vy chcete"...

stanulienkat
29. apr 2023

Konvickuj s dcerou. Ked tema teplotu, tak skus to vydrzat bez atb. Davaj vitaminy, tekutiny, kvapky do nosa.... A ak Atb, tak povysetreni doktorkou a po vyteroch. Ak neprejde, tak v utorok na vyter s neumytymi zubami a uplne nalacno.

colsami
29. apr 2023

Ak lekarke nedoverujes, zmen ju. Ale neliec dieta len podla svojho uvazenia. Na to tych doktorov mame.

54tinka54
29. apr 2023

Ak jej to do pondelka prejde tak by som už zbytočne nešla riskovať, že si niečo prinesie z čakárne. Ale nabudúce už určite pátrať po príčine, výter aj to crp.

mell27
29. apr 2023

Zelené sople neznamená, že dieťa potrebuje antibiotiká, je to iba rozšírený mýtus. Ak má dlhodobo problémy, treba zobrať výter z nosa.

autor
29. apr 2023

@stanulienkat ďakujem. Obávam sa že toto ju neprinutim. To by bol obrovský boj. Aj kvapky dávame len na silu.

stanulienkat
29. apr 2023

Skoda, lebo to davaju aj 3 rocne deti a neskutocne to pomaha.

wonder13
29. apr 2023

Toto je otázka kt sa kľudne môžete spýtať tetky na trhu...Však idem k doktorke s dieťaťom, vyšetrí ho a spraví výter, crp. ATB snáď až po takomto vyšetrení. Odkiaľ sa inak dozviete či je to vírus , alebo baktéria a na čo je rezistent...
Ja si už tiež pripadám ako sialena, s doktorkou som v kontakte už pomaly častejšie ako s kamoškami ale pri 2 malých furt niečo riešime. No bez predchádzajúcej procedúry by som ATB nedavala.

eeffka
29. apr 2023

Hlavne ak ti dava pamycon 2x do mesiaca nic ti uz nepomoze.

lylyjana
29. apr 2023

nech lekarka urobi CRP a bude vidiet ci je to virus ci bakterialne.

euka210
29. apr 2023

Atb su pri virozach zbytocne, neviem preco ich nasilu chcete 🤷‍♀️ a Pamykon su lokalne Atb, tie sa niekedy davaju prave na zelene sople. Vsetko mas tak ako ma byt, nic viac malej netreba.
A crp sa robi, ci treba Atb.

zuzkaa1991
29. apr 2023

Antibiotika nam lekarka da az ked vyjde jej crp moja je chora nosntop skoro kvoli skolke uz 3rok....a Antibiotika ma raz alebo az dvakrát do roka.....pamycon povedala mi lekarka ze mzoe brat kazdy mesiac kedze sprej (navykovy ako nasivin duonasal ...) nemozem davat snazim sa raz mesacne 5 az 7dni.... ale ak nema horucky do 39 netreba dajte sinupret fenistil kvapky naparovat ak dovoli preplachnut nostek s vodou so solou neviem ake stare dieta morsku vodu.....ja som tento rok prestala chodiť k lekarkvi minuiy rok som bola skoro kazde dva týždne a vzy povedala ze nic jej nie je takze liecbu nasadzam podla kašlu a sopliky ak neprejde do utorka ist na vytier ale nesuri to ;) teplpta 37 nie je u dietats ja do 38.5 malej nic nedavam ;)

jesenzima
29. apr 2023

Bacil v nej môže ostať, ako si to napísala,dcéra tak mala ložisko na nosnej mandli, zelené sople furt. Mandle sme dali vybrať, odvtedy Pamycon nemala ani raz (už je to vyše roka) ....

anavixy
29. apr 2023

Zlte a zelene sopliky neznamenaju automaticky bakterialny povod, to je mytus. Je to uplne normalny vyvoj nadchy, najprv je hlien objemny tekuty priesvitny a postupne sa zahustuje a zafarbuje od mliecnej cez zltu az po zelenu farbu. To zafarbenie sposobuju biele krvinky, ktore su aktivovane pri imunitnej odpovedi na virusovu infekciu. Percento bakterialnych soplikov spomedzi vsetkych rinusitid je uplne mizive, napriek tomu kazde druhe dieta dostane automaticky pamycon, co je nie len zbytcone ale aj riskantne skrz rezistenciu.
Pri ordinovani liecby je potrebne pacienta vysetrit a posudit komplexne, ci ma len soplik, alebo aj kasel, zapalene hrdlo atd, skuseny lekar by mal vediet posudit pacienta a dokonca aj ordinovat od pohladu, je to normalna a bezna prax, ale niektori lekari naozaj prehanaju s atb a obzvlast s pamyconom. Na druhej strane sa im ani necudujem, kedze vacsina rodicov si stale mysli ze ked im nepredpisu atb tak vlastne dieta nijako neliecia 🤯 vysetrenie CRP je skvely diagnosticky nastroj, ale moze sa stat, ze nie je “dostatocne” zvysene napriek bakterialnej infekcii, vtedy je to na lekarovi ci sa riadi striktne crp alebo celkovym stavom. Co sa tyka vyterov, tie nie su az take potrebne, ako si rodic mysli. Nos aj hrdlo su bezne osidlene roznymi bakteriami a tie nie su vzdy pricinou problemov, navyse v detskom kolektive sa prenasaju jedna radost a ak by sme chceli mat nos stale cisty, asi by sme boli na atb nonstop. Pri dlhotrvajucich problemoch je vyter namieste, ale pri beznej nadche nie je zakazdym potrebny.
Zaver: nie nepotrebujete pamycon na kazdu nadchu ani ked je soplik sfarbeny 🤓

margaretka
29. apr 2023

@54tinka54 prípadne aj streptokok test z nosa . Možno má moraxelu v nose a tu si v kolektíve roznášajú ...

ankare
29. apr 2023

Zelené sople znamenajú, že sople sa vyvíjajú, menia farbu a konzistenciu prirodzene. Neznáme to automaticky,že dieťa potrebuje ATB. Treba CRP spraviť