Sú kvapky Vigantol nevyhnutné?

kikaski
5. apr 2013

AHojte, máte skúsenosti s týmito kvapkami ? nám ich dávali v nemocnici, v prepúšťacej správe mám odporúčanie na pokračovanie, ale lekárka ešte u nás nebola, teda mi ich nik nepredpísal...sú tak veľmi nevyhnutné ? Ďakujem .

ekinkala
5. apr 2013

da sa povedat ze su davaju sa kvoli tomu aby sa dietatku spravne uzatvarala fontanela je to vitamin ktori dieta potrebuje ale stakym malim babom nechod ku doktorke aby nieco nedostalo posli niekoho z rodiny po recept cim skor

bosoriak
5. apr 2013

Ahoj, tie kvapky sa beru ako prevencia pred vyskytom krivice, pre spravny vyvoj kosti a klbov, kedze materske mlieko vraj neobsahuje dost vitaminu D. Ak nekojis, nie je to potrebne, umele mlieka su o vitamin obohatene.
Inak u nas sme museli ist s oboma deckami do 24 hodin od prepustenia z porodnice k lekarovi a tam sme rovno dostali predpis. Takze na najblizsej poradni by som si vypytala.
Inak podla mna osobne to nie je velmi potrebne, kym je dieta zdrave a nevykazuje nejake nedostatky. Davaj dcerku na slnko, ak nejake najdes a bude to OK. 🙂

stanislavao
5. apr 2013

VIgantol je dolezity, ale zato, ze par dni nedate, sa nic nestane. ked pojdete do poradne, doktorka vam predpise a budete davat. Ale pozeram, ze uz mate 3 tyzdnove babo a to este nebola poradna? k nam prisla doktorka hned na druhy den, ako sme prisli z porodnice.

mima75
5. apr 2013

a kedy ta príde pozrieť lekárka? nam to dala na duhý den pri navšteve ....recepty

matozazzo
5. apr 2013

v prvych mesiacoch su urcite dolezite, ak lekarka este nebola, zavolaj jej alebo zajdi ty, ale ak den - dva nedas, nic sa nedeje... Je to vit. D, na tvorbu kosti ale aj vyvoj mozgu.

jaja018
5. apr 2013

A netreba ísť hneď po prepustený k lekarke? Alebo ona na druhy deň príde? Prečo vás este nevidela lekárka?

simca06022011
5. apr 2013

Ak lekarka nebola, bolo potrebne do 3 dni k nej ist... k vigantolu, dostali sme ho hned, je nevyhnutny stale, nielen po narodeni... nechapem ale preco ste este neboli u DR. v sprave mate urcite napisane ze sa mate hlasit u pediatra alebo ti to aspon povedali pri prepustani...
@bosoriak je to viac ako potrebne.. hlavne ked mame taketo uzasne pocasie ze slnko ani nezasvieti...

saranata
5. apr 2013

samé lekárky sa tu vyjadruju ako pozerám , vit D je potrebny, takze isla by som k lekarke pre recept 😉

lejlla
5. apr 2013

Myslim ze su dost dolezite...ja ich davam malemu pravidelne.
isla by som pre recept alebo by som niekoho posla dat predpisat.

ivuska027
5. apr 2013

myslim, ze za taku chvilu sa nic nestane, alebo vybehni si po recept. Co sa uzivania tyka, tak min do 3 rokov by som povedala. Milujem take matky, co sa pretekaju, ktora skor prestala davat a este viac milujem argument, ze ved chodi na slnko. Keby si vsetky tieto mamicky dali namahu a aspon na chvilu otvorili internet, dozvedeli by sa, ze dieta do veku cca 4-5 rokov nie je schopne vstrebat vitamin D zo slnka. Takze ja jednoznacne radim davat vit D a dlhodobo 😉 Starsiemu som davala do 3 rokov, nijak ma to neobtazovalo tie dve kvapky dat do mlieka kazdy vecer 🙂

sampo
5. apr 2013

vit. D je dolezity, ale su aj lepsie ako vigantol, len nie su na predpis, musis si kupit. Ja to s vigantolom dost flakam 😅 tak 2-3x za tyz. davam. Dko prenika do materskeho mlieka, ja si davam tiez Dcko 😉 tak hadam aspin nieco sa mu dostalo

katy1979
5. apr 2013

@ivuska27 vies mi hodit nejaky link o tom ze deti do urciteho veku nevedia vyuzit vitamin D zo slnka? Lebo ako hladam tak hladam nic som nenasla. Popravde prvykrat v zivote to pocujem a tiez sme vyuzivali slniecko ako zdroj.

Ale k otazke. Staci ak si ho vypytas na najblizsej poradni. Tu by ste mali mat zachvilu kedze mate 3 tyzdne. Dovtedy tvoje dieta ani neumrie ani sa mu nic nestane. Podava sa ako prevencia. Ak davas umele mlieko aj tam su vitaminy a v materskom detto.

janago
5. apr 2013

a cca do kolkych rokov sa podava Vigantol, my mame uz 2,5 roka a stale davam kazdy den 2-3 kvapky

cerez
5. apr 2013

Určite majú svoj význam. Užíva sa bežne do jedného roka, ale keď je nedostatku vitamínu D a hlavne slniečka môže sa podávať aj dlhšie. Pri synovi nám dr. bežne dala dávkovanie 2 kv. každý deň ale vzhľadom, že sme chodili do rizikovej poradne a k neurológovi, dávku zvýšili o ďalšie 2 kv.

kingstonka
5. apr 2013

...tiez by ma zaujimalo ako to je stym vstrebavanim D vit... ja decko davam- teraz starsim uz nie vigantol ale kupujem napr od Jamiesonu. Ale moje dieta malo hranicnu hodnotu vit d- v 1 roku- lekarka (endokrynologicka) nam kazala davat 3 kvapky a v lete (ked mal 1,5 roka) - vynechat... tak ak by sa zo slnka nedostavalo detom malym asi by nam kazala davat aj v lete, nie...? alebo o tom nevie... 😒

carodejkka
5. apr 2013

Vigantol je vitamín D, čo sa získava iba zo slnka...a keďže dieťatká do 3 rokov by nemali byť vystavované slnečnému žiareniu,tak inou formou ich nezískajú....Ale nám lekárka hovorila, že po tom prvom roku nie je nevyhnutné dávať im to každý deň....ale zo začiatku určite áno, keďže je dôležitý pre správny vývoj...tento vitamín sa z potravín a mlieka nedostáva...
preto si myslím , že do prvého roku určite áno.
BL

miku1
5. apr 2013

Ja som malej dávala vigantol do roka každý deň tuším 2 kvapky. Nakoľko je moja dcérka májová - tak nám lekár povedal, že v lete po roku jej ich môžem vysadiť, ale teraz cez zimu jej ich znovu nasadili lebo mala nedostatok tohto vitamínu D. Určite maličkým deťom vigantol dávať treba. Keď k vám príde lekárka alebo keď pôjdete k nej vy, tak ti ich určite predpíše.

akramgad
5. apr 2013

ahoj moja dcéra má 3,5 roka a do decmbra stále chorá ( začali sme školkovať ) lekárka mi poradila aby som dávala D - vigantol koncom decembra sme začali dávať od tedy ešte nebola chorá takže budeme dodržiavať od cca oktobra do konca zimy 🙂 ale pre malinké bábatka je ozaj dôležitý ako píšu maminky vyššie určite to dodržiavaj 😉

betuska22
5. apr 2013

ja som niako ani nedavala deťom možno tak 2 mesiace dokopy, každemu,

kkl82
5. apr 2013

vitamin d je dolezity kvoli rastu kosti, vyvoj neurologickych funkcii a aj vseobecne velmi odporucany na imunitu. vigantol predpisuju vsetkym dojcenym detickam, lebo vychadzaju z predpokladu, ze v materskom mlieku ho nie je dostatok, lebo ani matka ho nema dostatok. no podla mna sa priroda nemoze takto mylit a uz aj niektore studie dokazali, ze ho v mm je menej, no je lepsie vstrebatelny. v kazdom pripade, nie je naskodu davat vitamin d naviac, no vigantol nie je nastastnejsia volba. najidealnejsie je doplnit si stavy zo slnecneho ziarenia, no na to je potrebne opalovat sa bez opalovacieho kremu (tie blokuju jeho tvorbu v pokozke). medzi ine prirodne zdroje patria rybi olej (no treba pozriet zlozenie, lebo nie kazdy ho obsahuje - napr. v norsku davaju detickam od narodenia pit rybi tuk, aj pre zabezpecenie prijmu vitaminu d), trescia pecen, v mensom mnozstve vajicka, orechy atd. vsetok umelo vyrabany vitamin d3 sa pripravuje ozarovanim lanolinu pod ultrafialovym ziarenim. velky rozdiel medzi jednotlivymi pripravkami je vsak v tom, v com je tento umelo pripraveny vitamin rozpusteny. niektore firmy ho rozpustaju v olivovom ci inom rastlinnom oleji (a teda je absolutne neskodny, pripadne aj prospesny) alebo v strednenasytenych mastnych kyselinach - co je zas umelo produkovany tuk, ktoreho zlozenie moze posobit velmi nepriaznivo. preto radsej vigantol nie, existuju rozne lepsie pripravky...

momoka85
25. nov 2013

@kikaski My používame prirodzený rybí tuk - namiesto umelých D vitaminiv z lekarne! V zimných mesiacoch je hlavne pre deti nevyhnutný (aj pre dospelých)!
Najviac na svete sa nachadza (v prirodzenej forme) v rybom tuku.
Odporúčam http://ostatne.bazos.sk/inzerat/30774582/Moller...

vitd
Odpoveď bola odstránená
Zobraz