Sú detičky so zdravotným problémom inak obdarené?

13. máj 2024

Preco deticky so zdravotnym problemom ludia volaju, ze deticky inak obdarene? Ako inak obdarene? Samozrejme, ze mi je luto deticiek, ktore maju zdravotne problemy, len nechapem ten moderny nazov.

majlo1234
13. máj 2024

Nie, u nas v rodine veru nie

autor
13. máj 2024

Zmenili mi nazov temy, nazov temy bol- deticky so zdravotnym problemom.

felycity
13. máj 2024

slovo obdarené treba brať v úvodzovkách, že sú troška iné resp dostali do vienka niečo iné, ale majú v sebe možno niečoho viac ako zdravé deti a zas niečoho menej...

pkgirl30
13. máj 2024

ja to slovo chápem v tom zmysle, že môj syn je iný, vníma svet úplne inak ako my ostatní a vďaka nemu som sa naučila aj ja svet vnímať inak a sú pre mňa podstatné veci, ktoré som pred tým prehliadala, tak preto niekedy poviem že je to taký malý dar.

syslik81
13. máj 2024

nie nemaju nic viac ... nemaju viac ematia a ani zazrak sa nekona,maju silnych rodicov kt za nimi stoja .. maju silnejsiu motivaciu zit a mozno niektore si uvedomuju ako je zivot kratky a narocny ..viac ako deti co maju vsetko ..ale inak su to len deti

vanilkovazmrzka
13. máj 2024

Velmi cudne vyznieva ta otazka

januska12323
13. máj 2024

Lebo ti ukážu život z inej strany a slovo postihnuté je otrasné.

chrobak7
13. máj 2024

Hej, naša dcéra má niečo navyše. Má o jeden chromozóm naviac - miesto dvoch má 3 chromozómy 21.

A má dar úprimnosti. Ona sa nepretvaruje. Doslova - čo na srdci, to na tvári (nie na jazyku, lebo nerozpráva).

zmrzlinka2021
13. máj 2024

Chápem že niekoho týmto nahnevam, ale podľa mňa je to len výkrik frustrácie. Nikto podľa mňa netúži mať postihnuté dieťa

tykat
13. máj 2024

Spolocnost sa vyvija, uz nemas hluchych slepych, ani zrakovo sluchovo postihnutych ale ludi so sluchovym a zrakovym znevyhodnenim. Ono sa to zda ako slovickarenie ale vseobecne su ti ludia potom spolocnostou lepsie akceptovani. Dava im to vacsiu dostojnost. Spravne pomenovanie casto robi zazraky.
Aj tie inak obdarene deti, je im presne to iste co im bolo pred 20-30 rokmi ale je rozdiel v tom ako ich spolocnost pomenuje a ako k nim pristupuje. A aj medicina pokrocila takze namiesto "debilov" zatvorenych v ustavoch a odrezanych od okolia mame ludi so sirokym spektrom mentalneho postihnutia a rozne sa k nim pristupuje a pracuje sa s nimi.
Kopec deti s dys- ci PAS kedysi putovalo do osobitnych skol, dnes su integrovane v beznych ZS, maju asistentov a ich potreby su zohladnene.

pe_mi
13. máj 2024

Ja mám dcérku so zdravotnym znevýhodnením a nevidím to nejak,že by nám niečo tym dala,otvorila iné obzory .ako sa povie.
Je huževnata ,snaživa ,úplne ako môj manžel.kopia.
Možno keby som nemala manžela s takou povahou, tak to "zvalím" na to, že je to kvôli hendikepu.
Je to len o tom ,že máte toho viac s tymi deťmi a zažijete iné situácie ,ako so zdravým

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annm81
13. máj 2024

Je to len eufemizmus. Prístup spoločnosti k takýmto ľuďom sa za posledné desaťročia veľmi zmenil a tomu sa prispôsobil aj jazyk - nič viac, nič menej.

refly
13. máj 2024

Jazyk sa meni a ludia sa to snazia nazvat citlivo, nic ine v tom nie je.
Kedysi bol "debil" a "retard" oficialna diagnoza. Tak sa to volalo. Potom to zacalo byt pouzivane ako nadavka a zrazu je to slovo vnimane negativne. Potom boli deti postihnute. Po chvili sa zase to zacalo pouzivat ako nadavka. Potom boli "specialne". Uz aj z toho je nadavka. A sice som zatial osobne nepocula "obdarene", ale asi to je nova verzia. ZA chvilu aj z toho bude nadavka a vymysli sa zase novy nazov aby to neznelo ze sa "obdarenym" detom nadava.

andulka1988
14. máj 2024

Viete si predstaviť že dlhé roky nemôžete otehotnieť a keď sa už konečne podarí príde diagnóza? Áno je obdarené milované a moje

1mina
14. máj 2024

Mám syna inak obdarovaného ako sa povie ale keby som si mohla vybrať tak samozrejme by som chcela aby bol rovnaký ako ostatné deti. Ale není. Ale su to naše milované deti a aj tieto krajšie nazvy pomáhajú. Ja napríklad najradšej hovorím keď sa ma niekto pýta napríklad prečo nejde do tej škôlky ako dcéra tak poviem že ma špeciálne potreby tak pôjde do špeciálnej. Inak keď počujem napr nejakú maminu si robiť srandu v šatni v normálnej škôlke že nejaste sa ako postihnutý lebo vás dám do špeciálnej - to sú hrozne pomenovanie a v duchu má to zraní 😃 ale samozrejme to nemôže vedieť že je tam niekto koho sa to dotkne

dariaaa
15. máj 2024

Nie su obdarene nicim.To mozno tvrdia ti,ktori za taketo deti dakuju bohu.Zalezi o percento postihnutia,o aku diagnozu ide.Co je ale nad vsetky pravdy,ze tieto deti daju cloveku tolko energie,ze iny by skolaboval po 3dnoch.A pri nich to,čo u zdravych deti je normalne,pri týchto deťoch ste vdacny za kazdy usmev,pohyb za zakaslanie,prehltnutie.Naucia vas vnimat veci inak a neriesit banalne hluposti.